Ποδόσφαιρο

Σούπερ Λιγκ: Από τις γηραιότερες λίγκες η ελληνική!

Τρίτη, 10 Ιανουαρίου 2023 - 11:42

Του Άγγελου Γεώργα

Η ελληνική Σούπερ Λιγκ έχει μία όχι και τόσο τιμητική διάκριση τη φετινή χρονιά! Είναι ανάμεσα στις μεγαλύτερες ηλικιακά λίγκες στον κόσμο. 

Σούπερ Λιγκ: Από τις γηραιότερες λίγκες η ελληνική!

Λίγα 24ώρα μετά από το πέρας του αθηναϊκού ντέρμπι, μπορούμε να δούμε μερικά όχι και τόσο τιμητικά στοιχεία για τις δύο ομάδες και γενικότερα για την ελληνική Σούπερ Λιγκ.

Η ΑΕΚ παρουσίασε μια ομάδα με μέσο όρο 29.8 έτη, ενώ ο Παναθηναϊκός είχε μέσο όρο 30.7 έτη.

Επιπλέον στις δύο αρχικές ενδεκάδες είδαμε μόλις 3 Έλληνες. Ο λόγος για τους Κουρμπέλη (29 ετών) και Κώτσιρα (30 ετών) από πλευράς Παναθηναϊκού, και ο Αθανασιάδης (29 ετών) από πλευράς ΑΕΚ.

Φυσικά η αναφορά γίνεται στο σύνολο του ελληνικού πρωταθλήματος, καθώς εκεί γίνεται η διάκριση.

Οι Big-4 έχουν τους εξής μέσους όρους ηλικίας:

1.Oλυμπιακός (27.5 έτη)

2. ΑΕΚ (27.3 έτη)

3. Παναθηναϊκός (26.6 έτη)

4. ΠΑΟΚ (25.7 έτη)

Συνολικά τώρα, το πρωτάθλημά μας έχει μέσο όρο ηλικίας τα 27.2 έτη! Είναι τέταρτο στη λίστα ισοβαθμώντας με το πρωτάθλημα Σουρινάμ! Πρώτο στη λίστα είναι το πρωτάθλημα της Μάλτας με (28,3 έτη), δεύτερο το ισπανικό πρωτάθλημα με 27,6 έτη. Στην τρίτη θέση βρίσκεται το πρωτάθλημα Ανδόρρας (27,6 έτη), ενώ μετά την Ελλάδα και το Σουρινάμ που κλείνουν την πρώτη πεντάδα ακολουθούν η τουρκική Super Lig (27 έτη) και η αγγλική Premier League (26,9).

Την πρώτη δεκάδα συμπληρώνουν τα πρωταθλήματα Καζακστάν (26,6), Σκωτίας (26,6) και Κύπρου (26,5).

Στο αντίποδα, οι λίγκες με τον χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας είναι της Λετονίας (23,3), της Ιρλανδίας (23,3) και της Νορβηγίας (23,7). Από τις μεγαλύτερα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ξεχωρίζει η ολλανδική Eredivisie με 24,7 έτη ανά μέσο όρο.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο γηραιότερος παίκτης που έχει χρησιμοποιηθεί μέχρι στιγμής στην τρέχουσα Super League, είναι ο 38χρονος αμυντικός μέσος του Ιωνικού, Αλεξί Ρομαό, ενώ ο νεαρότερος είναι ο 17χρονος κεντρικός μέσος του Ο.Φ.Η., Γιάνης Αποστολάκης.

Τέλος, το 58,4% των παικτών του πρωταθλήματος είναι ξένοι!

Γεγονός που είναι αρκετά θλιβερό και αρκετά ποδοσφαιρικά μέσα στο εξωτερικό το έχουν σχολιάσει αρνητικά.

Παρακολουθείστε στο tostoixima.gr τα livescores ποδοσφαίρου, προγνωστικά ποδοσφαίρου και λεπτομέρειες για τα γεγονότα των αγώνων. Δείτε τις αναμετρήσεις της ημέρας στο κουπόνι ποδοσφαίρου του ΠΑΜΕΣΤΟΙΧΗΜΑ και ενημερωθείτε για όλα τα αθλητικά νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο μέσα από την καθημερινή ροή αθλητικών ειδήσεων του tostoixima.gr