Άλλα Σπορ

Βιτάλι Κλίτσκο, Βασίλ Λοματσένκο – Δύο παγκόσμιοι πρωταθλητές πυγμαχίας πολεμούν για την Ουκρανία κατά της Ρωσίας (vids)

Τρίτη, 1 Μαρτίου 2022 - 17:33

Ποιοι είναι οι δύο Ουκρανοί πυγμάχοι με τους αμέτρητους τίτλους που πολεμούν ενάντια στην Ρωσία.

Βιτάλι Κλίτσκο, Βασίλ Λοματσένκο – Δύο παγκόσμιοι πρωταθλητές πυγμαχίας πολεμούν για την Ουκρανία κατά της Ρωσίας (vids)

Οι Βιτάλι Κλίτσκο, Βασίλ Λοματσένκο, ο ένας πρώην και ο αλλος νυν παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμαχίας πολεμούν για την Ουκρανία κατά της Ρωσίας.

Είναι μια από τις αθλητικές ιστορίες που αναδύονται μέσα στο άσχημο πλαίσιο του πολέμου της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας. Οι Βιτάλι Κλίτσκο, Βασίλ Λοματσένκο είναι εκεί για την πατρίδα τους.

Ο Βιτάλι Κλίτσκο είναι πλέον 51 ετών. Έχει σταματήσει την πυγμαχία και ασχολείται με την πολιτική. Είναι δήμαρχος του Κιέβου. Το 2013 αποσύρθηκε από την πυγμαχία. Αλλά το 2010 ίδρυσε το κόμμα Ουκρανική Δημοκρατική Συμμαχία για τη Μεταρρύθμιση (ΟΔΣΜ).

Και εξελέγη στο Κοινοβούλιο ως βουλευτής του κόμματος του. Ήταν ηγετική φυσιογνωμία στις διαμαρτυρίες του «Γιουρομάινταν». Εξελέγη δήμαρχος του Κιέβου το 2014, θέση που κατέχει έως σήμερα.

Παράλληλα συνεργάζεται με την Κυβέρνηση του Βολοντίμιρ Ζελένσκι και τον στηρίζει σε αυτή την δύσκολη στιγμή.

Φωτογραφίες του δημάρχου Κιέβου με στρατιωτική περιβολή και κρατώντας οπλοπολυβόλο τα χέρια, έχουν γίνει viral με επιδοκιμασίες και θετικά σχόλια στα κοινωνικά δίκτυα.

Ο Κλίτσκο τόνισε πως το Κίεβο απειλείται. Και πως οι πολίτες του το υπερασπίζονται ως στρατιώτες. Επεσήμανε πως κύρια προτεραιότητα του είναι να συνεργαστεί με την αστυνομία και τις στρατιωτικές δυνάμεις. Για την υποστήριξη κρίσιμων υποδομών της πόλης, συμπεριλαμβανομένης της παροχής ηλεκτρισμού, φυσικού αερίου και νερού, βασικών αγαθών για την επιβίωση των κατοίκων.

Η καριέρα ως πυγμάχος

Ως πυγμάχος πήρε πολλά παγκόσμια πρωταθλήματα βαρέων βαρών. Κατείχε το παγκόσμιο τίτλο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Πυγμαχίας από το 1999 έως το 2000. Τον τίτλο του περιοδικού Ring το 2004 και το 2005. Και τον τίτλο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Πυγμαχίας δύο φορές μεταξύ 2004 και 2013.

Παράλληλα είχε το τρομερό ποσοστό νικών με 87% έως το τέλος της καριέρας του.

Ηττήθηκε μόνο δύο φορές. Τη μία λόγω ενός τραυματισμού στον ώμο και ένα χτύπημα πάνω από το μάτι του και ήταν στο ματς μς τον Κρις Μπερντ.

Ο Κλίτσκο είναι ο μόνος πυγμάχος βαρέων βαρών που ήταν παγκόσμιος πρωταθλητής σε τρεις διαφορετικές δεκαετίες.

Μαζί με τους Όλιβερ Μακόλ και Νικολάι Βαλίεφ, είναι επίσης ο μόνος παγκόσμιος πρωταθλητής βαρέων βαρών που δεν αποκλείστηκε ποτέ.


Στο πλευρό του και ο αδερφός του Βλάντιμιρ που επίσης έχει πάρει πολλούς τίτλους στην πυγμαχία στην κατηγορία βαρέων βαρών.

Το 2011, ο Βιτάλι και ο Βλαντιμίρ Κλιτσκό εισήλθαν στο Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες. Ήταν το ζευγάρι αδερφών με τις περισσότερες νίκες σε αγώνες βαρέων βαρών (30 εκείνη την εποχή και 40 το 2020).

Από το 2006 έως το 2015, ο Βιτάλι και ο Βλαντίμιρ (επίσης πολλάκις παγκόσμιος πρωταθλητής) κυριάρχησαν στην πυγμαχία βαρέων βαρών. Μια περίοδο που συνήθως είναι γνωστή ως “Εποχή Κλιτσκό” για το άθλημα.

Στο πλευρό της Ουκρανίας και ο Βασίλ Λοματσένκο. Ο 34χρονος είναι εν ενεργεία πυγμάχος. Με πολλούς τίτλους σε τρεις διαφορετικέ κατηγορίες κιλών. Τελευταίο του παιχνίδι ήταν τον Δεκέμβριο του 2021. Που νίκησε με 16-2 τον Γκανέζο Ρίτσαρντ Κόμεϊ, μετά από 12 γύρους.

Παρακολουθείστε στο tostoixima.gr τα livescores, προγνωστικά και λεπτομέρειες για τα γεγονότα των αγώνων. Δείτε τις αναμετρήσεις της ημέρας και ενημερωθείτε για όλα τα αθλητικά νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο μέσα από την καθημερινή ροή αθλητικών ειδήσεων του tostoixima.gr