Άλλα Σπορ

Λε Μαν: H μεγαλύτερη τραγωδία σε αγώνα αυτοκινήτων (vid)

Σάββατο, 11 Ιουνίου 2022 - 14:53

Στις 11 Ιουνίου του 1955 έγινε στο Λε Μαν της Γαλλίας η μεγαλύτερη τραγωδία σε αγώνες ταχύτητας αυτοκινήτων.

Λε Μαν: H μεγαλύτερη τραγωδία σε αγώνα αυτοκινήτων (vid)

Στις 11 Ιουνίου του 1955 έγινε στο Λε Μαν της Γαλλίας η μεγαλύτερη τραγωδία σε αγώνες ταχύτητας αυτοκινήτων.

Στο γαλλικό γκραν πρι πάνω από 500.000 θεατές κατέκλισαν τις κερκίδες. Για να δουν ένα μοναδικό θέμα. Το οποίο όμως εξελίχθηκε στην μεγαλύτερη τραγωδία του μηχανοκίνητου αθλητισμού.

Η Μερσέντες του Πιερ Λεβέ μετά από σύγκρουση με την Austin Healy του Λανς Μακλίν και με ταχύτητα 240 χλμ βγαίνει εκτός πίστας. Με αποτέλεσμα να πέσει πάνω στους θεατές.

Έτσι 84 άνθρωποι βρήκαν τραγικό θάνατο ενώ άλλοι 100 τραυματίστηκαν εκ των οποίων οι 76 ακρωτηριάστηκαν.

Η σκηνή θέλει τον Χόθορν να προσπερνάει το μονοθέσιο του Λεβέ. Αλλά και τον Βρετανό ΜαΚλιν. Στην πορεία δέχθηκε σήμα από την ομάδα του να πάει στα πιτ. Αλλά δεν το χειρίστηκε καλά. Γιατί έκανε λάθος ελιγμό. Αυτός ο ελιγμός ανάγκασε τον Λεβέ με την Mercedes του να προσπαθήσει να τον αποφύγει με ταχύτητα που άγγιζε τα 240 χλμ την ώρα.

Κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα το αυτοκίνητο να βγει εκτός πορείας και να εξοστρακιστεί πάνω στο αμάξι του Μακλίν και να απογειωθεί με προορισμό τις κερκίδες!

Το απόλυτο χάος…
Η συνέχεια έφερε το απόλυτο χάος. Το αυτοκίνητο έπεσε πάνω στους θεατές και ο οδηγός του βρήκε τον θάνατο ακαριαία.

Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, όσοι ήταν κοντά στο σημείο αποκεφαλίστηκαν από την φόρα που είχε το μονοθέσιο, σαν κανονική γκιλοτίνα.

Ο κινητήρας και ο πρόσθιος άξονας προχώρησαν πιο πίσω σαν να «πέταξαν» και έπεσαν σαν δρεπάνια στα σώματά τους.

Ενώ τη μεγαλύτερη ζημιά την έκανε το σασί που είχε φτιαχτεί από μαγνήσιο για να είναι ελαφρύτερο, αφού άρπαξε φωτιά και έκαψε πολλούς ανθρώπους ζωντανούς!

«Η σκηνή στην άλλη άκρη της πίστας ήταν ασύλληπτη. Παντού βρίσκονταν νεκροί ή ετοιμοθάνατοι, οι κραυγές πόνου, απελπισίας και αγωνίας μαρτυρούσαν την καταστροφή. Στεκόμουν εκεί σαν να ζούσα κάποιο όνειρο, τόσο τρομοκρατημένος ώστε δεν μπορούσα να σκεφθώ», ανέφερε ο οδηγός της ομάδας της Τζάγκουαρ Ντάνκαν Χάμιλτον, που παρακολούθησε την τραγωδία από κοντά.

Παρακολουθείστε στο tostoixima.gr τα livescores, προγνωστικά και λεπτομέρειες για τα γεγονότα των αγώνων. Δείτε τις αναμετρήσεις της ημέρας και ενημερωθείτε για όλα τα αθλητικά νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο μέσα από την καθημερινή ροή αθλητικών ειδήσεων του tostoixima.gr