Μπάσκετ

Eurobasket: Στο τέλος νικά η Σλοβενία του Ντόντσιτς [vids]

Πέμπτη, 1 Σεπτεμβρίου 2022 - 20:22

Ματσάρα στην Κολωνία ανάμεσα στην πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2017 και την Λιθουανία, με νικήτρια την πρώτη (92-85).

Eurobasket: Στο τέλος νικά η Σλοβενία του Ντόντσιτς [vids]

Το πρώτο μεγάλο ματς στο φετινό Eurobasket δεν θύμισε σε καμία περίπτωση ματς ομίλων. Θύμισε αναμέτρηση νοκ-άουτ ή αναμέτρηση μεταλλίων. Διότι το ντέρμπι της Σλοβενίας με την Λιθουανία κρίθηκε στις λεπτομέρειες. Με τον εκπληκτικό Λούκα Ντόντσιτς να κάνει τη διαφορά με 14 πόντους, 10 ασίστ και 6 ριμπάουντ.

Επίσης, μεγάλοι συμπαραστάτες του ήταν ο Τόμπεϊ (24π./8ρ.) και Γκόραν Ντράγκιτς (19π. με 3/4 τρ.) που οδήγησαν την πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2017 στη νίκη. Απέναντί της, η μαχητική Λιθουανία που έκανε αρκετά λάθη στο φινάλε του ματς, ειδικά στο τελευταίο 6λεπτο, όταν και βρέθηκε μπροστά με 78-73. Κουζμίνσκας με 19 και Γκριγκόνις (σ.σ.: του Παναθηναϊκού) με 18 πόντους, αντίστοιχα, αυτοί που ξεχώρισαν.

Ντέρμπι με το… καλημέρα

Το ματς είχε εξαιρετικό ρυθμό. Η Σλοβενία είχε από την αρχή το προβάδισμα στο σκορ. Όμως, οι Λιθουανοί βρήκαν τρόπο και έκλεισαν το πρώτο δεκάλεπτο με ισοπαλία 27-27. Ο Κουζμίνσκας ήρθε και έδωσε λύσεις, την ώρα που Ντράγκιτς και Τόμπεϊ ήταν οι βασικές επιθετικές επιλογές των Σλοβένων. Οι οποίοι, με τον Τσάντσαρ κατάφεραν να κλείσουν το ημίχρονο στο +3 (51-48), καθώς ο Γκριγκόνις πέτυχε τρίποντο στο φινάλε. Πάλι ο νέος γκαρντ του Παναθηναϊκού με τρίποντο έδωσε προβάδισμα στη Λιθουανία (53-51), αλλά ο Τσάντσαρ μετά την ασίστ του Ντόντσιτς πέτυχε το 58-57.

Ο γκαρντ των Ντάλας Μάβερικς έδωσε… αέρα 6 πόντων (65-59), όμως ο Κουζμίνσκας ισοφάρισε (67-67), για να κλείσει η περίοδος 69-67 με τον Γκόραν Ντράγκιτς. Με τον Λεκαβίτσιους οι Λιθουανοί προσπέρασαν (71-69) στο 32' και με +5 (78-73) με τον Σαμπόνις στο 34'. Εκεί, όμως, «κόλλησαν» επιθετικά. Έμειναν χωρίς πόντο για τρία λεπτά. Η Σλοβενία έκανε σερί 10-0, ενώ καθοριστικό ήταν και το αντιαθλητικό φάουλ του Σαμπόνις στον Ντόντσιτς, 1:50 για το φινάλε. Έτσι, οι Σλοβένοι πήραν τη νίκη με 92-85.

Τα βρήκε… μπαστούνια η Τουρκία

Η ομάδα του Αταμάν δεν είχε εύκολο έργο κόντρα στο Μαυροβούνιο. Η παρέα του Ντούμπλιεβιτς έβαλε δύσκολα στους Τούρκους. Διότι με το ημίχρονο να λήγει 41-31 για τη γειτονική χώρα, κανείς δεν περίμενε τι θα επακολουθήσει. Όμως, οι Μαυροβούνιοι έκαναν την αντεπίθεσή τους. Και πλησίασαν στο καλάθι (41-39). Η συνέχεια ήταν ένα μεγάλο ντέρμπι που κύλησε πόντο-πόντο.

Η ομάδα του Ντούμπλιεβιτς βρέθηκε στο +3 (47-44), αλλά οι Τούρκοι με τον Οσμάν αντέδρασαν και προηγήθηκαν 53-51. Αλλά και πάλι το Μαυροβούνιο αντέδρασε και προσπέρασε με 66-61, στο 36'. Η ομάδα του Μπόσκο Ράντοβιτς, όμως, έκανε πολλά λάθη και η Τουρκία με πέντε σερί πόντους του Κορκμάζ, ένα σουτ εκτός ισορροπίας στα 23,6'' και ένα τρίποντο στο φινάλε, σε «νεκρό» χρόνο, σχεδόν από τη σέντρα, διαμόρφωσε το τελικό 72-68 για την Τουρκία.

Παρακολουθείστε στο tostoixima.gr τα livescores μπασκετ, προγνωστικά μπάσκετ και λεπτομέρειες για τα γεγονότα των αγώνων. Δείτε τις αναμετρήσεις της ημέρας στο κουπόνι μπασκετ του ΠΑΜΕΣΤΟΙΧΗΜΑ και ενημερωθείτε για όλα τα αθλητικά νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο μέσα από την καθημερινή ροή αθλητικών ειδήσεων του tostoixima.gr