Μπάσκετ

Νίκη-πρόκριση η Ελλάδα, 83-74 την Νέα Ζηλανδία

Τετάρτη, 30 Αυγούστου 2023 - 17:50

Με ένα πολύ καλό πρόσωπο στο δεύτερο ημίχρονο, η Εθνική Ελλάδος επικράτησε με 83-74 της Νέας Ζηλανδίας και προκρίθηκε στη φάση των 16 του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2023.

Νίκη-πρόκριση η Ελλάδα, 83-74 την Νέα Ζηλανδία

Η Εθνική χρειάστηκε να ανατρέψει διαφορά 15 πόντων για να επικρατήσει της Νέας Ζηλανδίας και να πάρει την πρόκριση στην επόμενη φάση, με απίθανο Παπαπέτρου (24π) και κομβικό Λαρεντζάκη (18π).

Η κακή ημέρα φάνηκε από το ξεκίνημα για την Εθνική, η οποία ήταν νευρική και άστοχη στην επίθεση (ξεκίνησε με 3/10 δίποντα) και έφτασε με το ζόρι τους 15 πόντους στο δεκάλεπτο εξαιτίας της ευστοχίας της από μακριά (3/7 τρίποντα). Οι γκαρντ των Νεοζηλανδών βρήκαν ρυθμό (κυρίως οι Ίλι-Τε Ρέινι) και το δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε στο 15-20.

Τα πράγματα έγιναν ακόμα χειρότερα στη δεύτερη περίοδο, με τους Νεοζηλανδούς να παίζουν με πολύ μεγαλύτερη ένταση και ενέργεια από τους Έλληνες. Ο Τε Ρέινι έκανε ότι ήθελε, οι Ίλι-Νατάι συνέδραμαν την ώρα που ο μόνος που έβλεπε καθαρά το καλάθι ήταν ο Ιωάννης Παπαπέτρου (12π στο ημίχρονο). Η διαφορά έφτασε γρήγορα τους 10 και αργότερα τους 15 (28-43),με το ημίχρονο να ολοκληρώνεται στο -11 για την Εθνική (32-43), η οποία ήταν πίσω στα ριμπάουντ και τις ασίστ και ήταν πολύ άστοχη, ειδικά στα δίποντα.

Πολύ βελτιωμένη στο β'

Μια πολύ διαφορετική έκδοση της εθνικής ομάδας βγήκε από τα αποδυτήρια της Mall Of Asia Arena. Με τρομερή ενέργεια στην άμυνα και αποφασιστικότητα μείωσε γρήγορα σε 38-43, κόλλησε για λίγο με τον Τε Ρέινι να δίνει ξανά αέρα 9 πόντων στην Νέα Ζηλανδία (40-49), όμως χτύπησε ξανά και με καλάθι-φάουλ του Γουόκαπ, αποτελεσματική άμυνα και άλλους τρεις πόντους του Παπαπέτρου μείωσε στο σουτ (46-49), 4:27 για το φινάλε της τρίτης περιόδου. Είναι χαρακτηριστικό πως στο πρώτο πεντάλεπτο της τρίτης περιόδου η ελληνική άμυνα οδήγησε τους Νεοζηλανδούς σε 6 λάθη. Το δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε στο 50-54 και η αγωνία ήταν στο κατακόρυφο, την ώρα που οι Έλληνες εκδρομείς ήταν συγκινητικοί στις κερκίδες.

Εκτελεστής Λαρεντζάκης

Η Εθνική κράτησε το καλύτερο της διάστημα για το τέταρτο δεκάλεπτο και ειδικότερα στην αρχή του. Ο Παπανικολάου έκανε την αρχή, ο Λαρεντζάκης με 5 σερί έδωσε προβάδισμα (57-54) και ο Παπαπέτρου έκανε το 59-54: όλα αυτά σε ένα δίλεπτο, με την άμυνα να «κλειδώνει» τους Νεοζηλανδούς. Λιάφα και Ίλι κράτησαν κοντά την ομάδα τους, όμως Λαρεντζάκης και Γουόκαπ χτύπησαν ξανά για τρεις (65-60). Το τελευταίο πεντάλεπτο μπήκε με την Ελλάδα να έχει την μεγαλύτερη υπέρ της διαφορά, 7 πόντους με τρίποντο του απίθανου Παπαπέτρου (68-61). Η διαφορά έφτασε αργότερα ως τους 12, με τον Λαρεντζάκη να έχει πάρει φωτιά και τον Παπαγιάννη να συμπληρώνει. Οι Νεοζηλανδοί προσπάθησαν για τη δική τους ανατροπή με τον Τε Ρέινι να μειώνει σε 75-69 στο δίλεπτο για το τέλος, όμως η Εθνική διαχειρίστηκε σωστά το παιχνίδι και πήρε την σπουδαία νίκη-πρόκριση στην επόμενη φάση, εκεί που θα αντιμετωπίσει Λιθουανία (1/9) και Μαυροβούνιο (3/9).

Παρακολουθείστε στο tostoixima.gr τα livescores μπασκετ, προγνωστικά μπάσκετ και λεπτομέρειες για τα γεγονότα των αγώνων. Δείτε τις αναμετρήσεις της ημέρας στο κουπόνι μπασκετ του ΠΑΜΕΣΤΟΙΧΗΜΑ και ενημερωθείτε για όλα τα αθλητικά νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο μέσα από την καθημερινή ροή αθλητικών ειδήσεων του tostoixima.gr