Μπάσκετ

Ελλάδα - Βέλγιο 74-60: Αισιόδοξο ξεκίνημα με νέα πρόσωπα και πειράματα

Τετάρτη, 6 Αυγούστου 2025 - 22:10

Η Εθνική έδειξε θετικά δείγματα στο πρώτο φιλικό, με δοκιμές σε πρόσωπα και συστήματα από τον Σπανούλη και στήριγμα τον εξαιρετικό Μήτογλου.

Ελλάδα - Βέλγιο 74-60: Αισιόδοξο ξεκίνημα με νέα πρόσωπα και πειράματα

Αισιοδοξία ναι, τυμπανοκρουσίες όχι. Η Εθνική μπάσκετ έδωσε το πρώτο της φιλικό ενόψει Ευρωμπάσκετ μπροστά στο κοινό της, έκανε αυτό που έπρεπε απέναντι στο Βέλγιο όσον αφορά το αποτέλεσμα αλλά μέχρι εκεί.

Ο Βασίλης Σπανούλης επέλεξε να δοκιμάσει αρκετούς παίκτες και διαφορετικά σχήματα, δείχνοντας πως η ομάδα έχει σημαντικά περιθώρια εξέλιξης, τόσο στο αμυντικό όσο και στο επιθετικό κομμάτι.

Η "επίσημη αγαπημένη" παρατάχθηκε χωρίς τον βασικό της ηγέτη, τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, που προετοιμάζεται για το τουρνουά της Κύπρου. Ωστόσο, ο Ντίνος Μήτογλου πραγματοποίησε εξαιρετική εμφάνιση και μαζί με τους Παπανικολάου και Λαρεντζάκη οδήγησαν την ομάδα στη νίκη με 74-60.

Η Ελλάδα μπήκε νωθρά στο ματς, με τον Τάιλερ Ντόρσεϊ να παίρνει την πρωτοβουλία στις πρώτες επιθέσεις, βοηθώντας την Εθνική να προηγηθεί με 9-5, χάρη σε εύστοχο τρίποντό του.

Η άμυνα των Βέλγων είχε περισσότερη ένταση, κάτι που ώθησε τον Σπανούλη να απαντήσει με ενέργεια, ρίχνοντας στο παρκέ τον Θανάση Αντετοκούνμπο, ο οποίος επέστρεψε μετά από 461(!) ημέρες, προκαλώντας ενθουσιασμό με τον πρώτο του πόντο.

Η πρώτη περίοδος ολοκληρώθηκε με τον Γιαννούλη Λαρεντζάκη να σκοράρει τρίποντο από τη γωνία για το 21-18, επιβεβαιώνοντας πως αποτελεί σταθερό στήριγμα για την επίθεση του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος.

Οι νεαροί της Εθνικής πήραν χρόνο συμμετοχής από τον "Kill Bill", που ήθελε να αξιολογήσει την απόδοσή τους κάτω από το καλάθι, και εκείνοι τον δικαίωσαν, με τον Ζούγρη και τον Σαμοντούροφ να ολοκληρώνουν με επιτυχία αρκετές φάσεις.

Ο παίκτης που ξεχώρισε στο πρώτο μέρος ήταν ο Ντίνος Μήτογλου, φτάνοντας τους 15 πόντους, ενώ η Ελλάδα βελτίωσε αισθητά την άμυνά της, κλείνοντας το ημίχρονο με +8 (36-28). Αρνητική εξέλιξη ο τραυματισμός του Βαγγέλη Ζούγρη.

Ο Θανάσης Αντετοκούνμπο μπήκε δυναμικά στο δεύτερο ημίχρονο, δίνοντας ώθηση στην επίθεση και ξεσηκώνοντας το κοινό, διατηρώντας το προβάδισμα στο +6 (45-39) παρά τις αμυντικές αδυναμίες που επανεμφανίστηκαν.

Καθώς εξελισσόταν η τρίτη περίοδος, τα προβλήματα στην άμυνα έγιναν πιο εμφανή, με τον Σπανούλη να εκφράζει έντονα παράπονα και τους Βέλγους να μειώνουν τη διαφορά στους τρεις (52-49) στο 30’.

Τη λύση έδωσε ο Κώστας Παπανικολάου με ένα εντυπωσιακό τρίποντο από τα 8 μέτρα, ανεβάζοντας τη διαφορά στους επτά (58-51), επτά λεπτά πριν τη λήξη.

Παρά την πίεση των Βέλγων με μακρινά σουτ, ο Κατσίβελης βρήκε στόχο από την περιφέρεια, διατηρώντας το προβάδισμα στο +7 (67-60), τρία λεπτά πριν από το φινάλε.

Στα τελευταία λεπτά, η Εθνική αντέδρασε σωστά, έβγαλε τις απαραίτητες άμυνες και βρήκε σκορ στα κρίσιμα σημεία, φτάνοντας στη νίκη με 74-60 που της δίνει ψυχολογικό αβαντάζ ενόψει των φιλικών στην Κύπρο.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 21-18, 36-28, 52-49, 74-60

ΕΛΛΑΔΑ (Σπανούλης): Ντόρσεϊ 5 (1/3 δίποντα, 1/4 τρίποντα, 3 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Λαρεντζάκης 9 (3/4 τρίποντα, 5 ασίστ), Σλούκας 3 (1 τρίποντο, 3 ριμπάουντ, 5 ασίστ), Καλαϊτζάκης 7 (0/4 τρίποντα, 3 κλεψίματα), Παπανικολάου 7 (1), Σαμοντούροβ 4 (2 ριμπάουντ, 3 ασίστ), Καραγιαννίδης 2, Λιοτόπουλος, Χουγκάζ 4, Ζούγρης 4, Θανάσης Αντετοκούνμπο 6 (2/3 δίποντα, 2/3 βολές), Μήτογλου 18 (2/4 βολές, 5/6 δίποντα, 2/2 τρίποντα), Μπαζίνας, Κατσίβελης 5 (1)

ΒΕΛΓΙΟ (Τζέρτζια): Λεκόμτ 10 (2), Λασισί, Εμβεμά 8 (2), Σβαρτς, Τουμπά 2, Βαν Χούιν 19 (6/7 βολές, 5/5 δίποντα, 1/3 τρίποντα, 7 ριμπάουντ, 4 ασίστ), Μπακό 6, Μπολαβί, Βαν Βλίτ 2, Λεντεγκάν, Μενές 3, Κόουλμαν 4, Γκις 6.

Παρακολουθείστε στο tostoixima.gr τα livescores μπασκετ, προγνωστικά μπάσκετ και λεπτομέρειες για τα γεγονότα των αγώνων. Δείτε τις αναμετρήσεις της ημέρας στο κουπόνι μπασκετ του ΠΑΜΕΣΤΟΙΧΗΜΑ και ενημερωθείτε για όλα τα αθλητικά νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο μέσα από την καθημερινή ροή αθλητικών ειδήσεων του tostoixima.gr