Ποδόσφαιρο

UEFA: Αλλαγές σε Champions League και Europa League

Τρίτη, 10 Μαΐου 2022 - 20:28

Η Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA, ενέκρινε τις αλλαγές σε Champions League και Europa League που θα ισχύσουν από την σεζόν 2024-25.

UEFA: Αλλαγές σε Champions League και Europa League

Μετά από μία εξαντλητική διαβούλευση με τα ενδιαφερόμενα μέρη του παιχνιδιού, η Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA ενέκρινε σήμερα στη Βιέννη την τελική μορφή και τη λίστα πρόσβασης για τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις συλλόγων από τη σεζόν 2024/25, μετά την απόφασή της στις 19 Απριλίου 2021 να εισαγάγει το λεγόμενο «Ελβετικό σύστημα».

Αυτά που πρέπει να επισημάνουμε είναι οι βασικές τροπολογίες που αφορούν τη μείωση από 10 αγώνες σε 8 στη φάση του πρωταθλήματος του UEFA Champions League καθώς επίσης και την αλλαγή των κριτηρίων για την κατανομή των δύο από τις τέσσερις επιπλέον θέσεις στο UEFA Champions League, αφαιρώντας την πρόσβαση με βάση τον συντελεστή συλλόγων.

Με αυτό τον τρόπο η UEFA επιβεβαιώνει την ισχυρή δέσμευση της UEFA στην αρχή των ανοιχτών διοργανώσεων και της αθλητικής αξίας, ενώ αναγνωρίζει την ανάγκη προστασίας των εγχώριων πρωταθλημάτων.

Οι οκτώ αγώνες του UEFA Champions League θα διεξαχθούν κατά τη διάρκεια των δέκα ευρωπαϊκών εβδομάδων που προβλέπονται από την απόφαση που ελήφθη τον Απρίλιο του 2021. Το UEFA Champions League, το UEFA Europa League και το UEFA Europa Conference League θα απολαμβάνουν όλα μια εβδομάδα αποκλειστικότητας ημερολογίου.

Οι τέσσερις επιπλέον θέσεις που δημιουργήθηκαν από την αύξηση από 32 σε 36 ομάδες στη φάση του πρωταθλήματος του UEFA Champions League θα κατανεμηθούν ως εξής:

Μία θέση θα πάρει ο σύλλογος που κατατάχθηκε τρίτος στο πρωτάθλημα της ομοσπονδίας στην πέμπτη θέση στην κατάταξη της εθνικής ομοσπονδίας της UEFA.

Μία θέση θα απονεμηθεί σε έναν εγχώριο πρωταθλητή, επεκτείνοντας από τέσσερις σε πέντε τον αριθμό των συλλόγων που προκρίνονται μέσω του λεγόμενου «Champions Path».

Οι δύο τελευταίες θέσεις θα πάνε στις ομοσπονδίες με τις καλύτερες συλλογικές επιδόσεις από τους συλλόγους τους την προηγούμενη σεζόν (συνολικός αριθμός βαθμών που έλαβαν διαιρεμένος με τον αριθμό των συμμετεχόντων συλλόγων). Αυτές οι δύο ομοσπονδίες θα κερδίσουν μία θέση για τον σύλλογο με την καλύτερη κατάταξη στο εγχώριο πρωτάθλημα πίσω από τις θέσεις του UEFA Champions League. Για παράδειγμα, στο τέλος της τρέχουσας σεζόν οι δύο ομοσπονδίες που θα προσθέσουν έναν σύλλογο στο Champions League, με βάση τη συλλογική απόδοση των συλλόγων τους θα ήταν η Αγγλία και η Ολλανδία.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι όλα τα παιχνίδια πριν από τον τελικό θα συνεχίσουν να παίζονται μεσοβδόμαδα, αναγνωρίζοντας τη σημασία του εγχώριου ημερολογίου αγώνων σε όλη την Ευρώπη.

Λαμβάνοντας τον συνολικό αριθμό των ομάδων από 32 σε 36 στο UEFA Champions League, η μεγαλύτερη αλλαγή θα δει τη μετατροπή από την παραδοσιακή φάση των ομίλων σε μια ενιαία φάση πρωταθλήματος συμπεριλαμβανομένων όλων των ομάδων που συμμετέχουν. Κάθε σύλλογος θα έχει πλέον εγγυημένα τουλάχιστον 8 παιχνίδια της φάσης του πρωταθλήματος έναντι 8 διαφορετικών αντιπάλων (τέσσερις εντός έδρας, τέσσερις εκτός έδρας) αντί για τους προηγούμενους έξι αγώνες εναντίον τριών ομάδων, που παίζονται εντός και εκτός έδρας.

Οι οκτώ κορυφαίες ομάδες του πρωταθλήματος θα προκριθούν αυτόματα για τη φάση των νοκ άουτ, ενώ οι ομάδες που θα τερματίσουν από την ένατη έως την 24η θέση θα διαγωνιστούν σε πλέι οφ δύο σκελών για να εξασφαλίσουν την πορεία τους στους 16 τελευταίους της διοργάνωσης.

Παρόμοιες αλλαγές μορφής θα εφαρμοστούν επίσης στο UEFA Europa League (8 αγώνες στη φάση του πρωταθλήματος) και στο UEFA Europa Conference League (6 αγώνες στη φάση του πρωταθλήματος) και αμφότερα θα περιλαμβάνουν επίσης 36 ομάδες στη φάση του πρωταθλήματος.

Παρακολουθείστε στο tostoixima.gr τα livescores ποδοσφαίρου, προγνωστικά ποδοσφαίρου και λεπτομέρειες για τα γεγονότα των αγώνων. Δείτε τις αναμετρήσεις της ημέρας στο κουπόνι ποδοσφαίρου του ΠΑΜΕΣΤΟΙΧΗΜΑ και ενημερωθείτε για όλα τα αθλητικά νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο μέσα από την καθημερινή ροή αθλητικών ειδήσεων του tostoixima.gr