Ποδόσφαιρο

ΑΕΚ - Ολυμπιακός: H επίγευση του ντέρμπι

Τετάρτη, 18 Μαΐου 2022 - 11:07

Του Άγγελου Γεώργα

ΑΕΚ και Ολυμπιακός έδωσαν το τελευταίο ντέρμπι της χρονιάς, και ο καθένας είχε τους δικούς του λόγους που ήθελε μία τελευταία νίκη. Τελικά την πήραν οι Πειραιώτες.

ΑΕΚ - Ολυμπιακός: H επίγευση του ντέρμπι

Στον τελευταίο χορό της χρονιάς οι δύο ομάδες κονταροχτυπήθηκαν αρκετά για μία νίκη γοήτρου. Καμία δεν είχε αγωνιστικό όφελος. Η ΑΕΚ σε μία κακή χρονιά κατάφερε και έμεινε εκτός Ευρώπης και ο Ολυμπιακός είχε εξασφαλίσει ήδη το πρωτάθλημα εδώ και καιρό.

Τα οφέλη και η εικόνα της ΑΕΚ

Η ΑΕΚ είχε μόνο ένα μεγάλο όφελος να αποκομίσει από το συγκεκριμένο παιχνίδι. Το γόητρο και το κύρος που της λείπει. Μετά και τον ευρωπαϊκό αποκλεισμό, η Ένωση έχει δεχθεί κατακρεούργημα από τους φίλους της και με το δίκιο τους. Ήθελαν να δουν την ομάδα τους να αγωνίζεται στην Ευρώπη και φυσικά αυτό να γίνεται στο καινούργιο της γήπεδο. Θα ήταν πραγματικά ένα όνειρο. Όμως κάτι τέτοιο δεν συνέβη, και ο κόμπος έφτασε στο χτένι για τους ίδιους. Μένει να φανεί ποια θα είναι η αντίδραση της διοίκησης της ΑΕΚ και πιο είναι το πλάνο της για την καινούργια χρονιά. Ήδη με δηλώσεις που παραχώρησε ο Μάνταλος φαίνεται πως θα έχουμε άμεσα εξελίξεις και αλλαγές.

Στα του παιχνιδιού τώρα, η νίκη θα ήταν ένα μικρό βάλσαμο για τις πληγές των φίλων της ΑΕΚ. Αυτή όμως δεν ήρθε ξανά. Τι και αν προηγήθηκαν οι κιτρινόμαυροι, ο Ολυμπιακός κατάφερε να φέρει τούμπα το παιχνίδι και να πανηγυρίσει αυτός την νίκη στο τέλος. Ο Τζούμπερ και ο Λιβάι Γκαρσία έκαναν καλό ματς και πρόσφεραν τα μέγιστα για την ομάδα τους. Έδειξαν την ποιότητα τους και ότι δίκαια θα πρέπει να είναι από τους πυλώνες την επόμενη σεζόν της ομάδας στην Αγία Σοφιά.

Φυσικά η ομάδα τις ΑΕΚ πρέπει να προχωρήσει και σε πολλές αλλαγές, καθώς αρκετοί ποδοσφαιριστές δεν παρουσιάζουν την εικόνα που θα άρμοζε σε διεκδικητών του πρωταθλήματος. Είναι υποδεέστεροι των συνθηκών και των βλέψεων της ομάδας του Μελισσανίδη. Παίκτες όπως ο Στάνκοβιτς, ο Σβάρνας, ο Τάνκοβιτς, ο Μήτογλου, ο Μοχαμαντί και πολλοί άλλοι. Αν λοιπόν δείξει τελικά ο Μάνταλος τον δρόμο προς την έξοδο, θα πρέπει να πάρει και άλλους μαζί του. Γιατί προφανώς δεν είναι ο μόνος υπαίτιος για την όλη κατάσταση. Φταίνε και άλλοι, από τους προπονητές που πέρασαν και έβαλαν το λιθαράκι τους, μέχρι τη διοίκηση και τον ισχυρό άντρα της Ένωσης. Άπαντες πρέπει να ανταποκριθούν στο κάλεσμα του αρχηγού για την κατανομή ευθυνών.

Η εικόνα του Ολυμπιακού και η καινούργια χρονιά

Ο Μάρτινς σε αυτό το τυπικό ντέρμπι άλλαξε πολλά πρόσωπα και έδωσε τη δυνατότητα να πάρουν χρόνο συμμετοχής και μερικοί ποδοσφαιριστές που δεν είχαν την ευκαιρία να το κάνουν νωρίτερα.

Και όπως είδαμε υπήρχαν θετικά vibes από την μεριά των Πειραιωτών. Ο Κούντε ίσως ήταν από τους κορυφαίους του γηπέδου. Ήταν από τους λίγους ποδοσφαιριστές που έδειξαν διάθεση, ενέργεια και πάθος. Μπορεί να ήταν ένα αδιάφορο παιχνίδι, αλλά έδειξε πως ήθελε να παίξει ποδόσφαιρο. Είχε ποδοσφαιρικό νεύρο, έτρεχε, ζητούσε μπάλες και έψαχνε τους συμπαίκτες του. Ο Καμερουνέζος ποδοσφαιριστής έδειξε πως άξιζε περισσότερο χρόνο τη φετινή χρονιά και πως θα είχε βοηθήσει περισσότερο τον Ολυμπιακό σε περιόδους όπου οι κεντρικοί χαφ του Ολυμπιακού ήταν "απών".

Επίσης τα μπακ του Ολυμπιακού, Κίτσος και Ανδρούτσος είχαν θετικό πρόσημο και αυτοί. Έδειξαν διάθεση και συνέπεια. Το πάλεψαν το παιχνίδι, ειδικά ο νεαρός Κίτσος ο οποίος έχει τον λιγότερο χρόνο συμμετοχής. Και οι δύο χρήζουν βελτίωσης αλλά μέσα από τέτοια παιχνίδια μπορούν να κερδίσουν πολλά. Ο Φορτούνης αγωνίστηκε για πρώτη φορά βασικός μετά τον τραυματισμό του, έγινε αλλαγή στα μισά του παιχνιδιού αλλά είχε μια σχετική διάθεση. Φαίνεται πως είναι επηρεασμένος ακόμα από τους τραυματισμούς του και δεν ξέρω αν θα επανέλθει στο επίπεδο που ήταν. Αυτός που φάνηκε νωχελικός ήταν ο Κρίστινσον. Ο Ισλανδός τερματοφύλακας δεν ήταν σίγουρος στο παιχνίδι του, και δεν εμπνέει την σιγουριά που θα έπρεπε για τους συμπαίκτες του. Σίγουρα ο Μάρτινς θα πρέπει να εξετάσει εξονυχιστικά τους ποδοσφαιριστές του, και να τα βάλει όλα στη ζυγαριά. Θα πρέπει να υπολογίσει καλύτερα την καινούργια χρονιά που θα είναι σίγουρα πιο απαιτητική και με πολλές αγωνιστικές υποχρεώσεις και να ξεκολλήσει από τις πεποιθήσεις του.

Κεφάλαιο Ελ Αραμπί

Άφησα τελευταίο τον Γιουσέφ Ελ Αραμπί. Επέλεξα να πλέξω το εγκώμιο του Μαροκινού σέντερ φορ σε ένα δικό του κεφάλαιο. Γιατί ο Ελ Αραμπί είναι ένα κεφάλαιο για τον Ολυμπιακό. Ο πιστολέρο των ερυθρολεύκων είναι από τους καλύτερους επιθετικούς που έχουν περάσει από τα ελληνικά γήπεδα. Το επιβεβαίωσε και εχθές με το χατ τρικ του. Βέβαια δεν χρειαζόταν αυτό να το επιβεβαιώσει. Όμως και πάλι το έκανε. Σημείωσε τρία γκολ, βοήθησε την ομάδα του να ανατρέψει το παιχνίδι και εν τέλη να το κερδίσει και έστειλε μήνυμα παραμονής.

Η κλάση του είναι μεγάλη, η εκτελεστική του δεινότητα είναι απερίγραπτη και η επίδραση του στο παιχνίδι του Ολυμπιακού είναι απαραίτητη. Γιατί τα λέω όλα αυτά! Γιατί το συμβόλαιο του τελειώνει, και πρέπει να παρθεί μία απόφαση. Και οι δύο πλευρές γουστάρουν. Και οι δύο πλευρές θέλουν ο ένας τον άλλον. Ο Ολυμπιακός οφείλει και πρέπει να κρατήσει αυτόν τον παίκτη στις τάξεις του. Ο Μαροκινός έχει να δώσει πολλά στον Ολυμπιακό. Είτε αγωνίζεται για 90 λεπτά είτε για 10. Είτε παίξει σε 30 ματς είτε σε 15. Όποιες και να είναι οι συγκυρίες αυτός ο παίκτης σε κάθε περίπτωση έχει να προσφέρει. Σίγουρα το συμβόλαιό του είναι αγκάθι, γιατί τα 2 εκατομμύρια καθαρά τον χρόνο δεν είναι και λίγα. Μην ξεχνάμε είναι και 36 ετών. Όμως τα αξίζει. Και ο Ολυμπιακός όσο και ο Ελ Αραμπί οφείλουν να βρουν τη χρυσή τομή. Μία χρυσή τομή που θα έχει αντίκτυπο όχι μόνο στο ερυθρόλευκο περιβάλλον, αλλά και σε ολόκληρο το πρωτάθλημα. Αυτός ο ποδοσφαιριστής είναι ένα φάρος για το ελληνικό ποδόσφαιρο.

Παρακολουθείστε στο tostoixima.gr τα livescores ποδοσφαίρου, προγνωστικά ποδοσφαίρου και λεπτομέρειες για τα γεγονότα των αγώνων. Δείτε τις αναμετρήσεις της ημέρας στο κουπόνι ποδοσφαίρου του ΠΑΜΕΣΤΟΙΧΗΜΑ και ενημερωθείτε για όλα τα αθλητικά νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο μέσα από την καθημερινή ροή αθλητικών ειδήσεων του tostoixima.gr