Ποδόσφαιρο

Γιοβάνοβιτς: «Είμαστε ομάδα με ενθουσιασμό και θέλουμε το τρόπαιο»

Παρασκευή, 20 Μαΐου 2022 - 16:17

Ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς παραχώρησε συνέντευξη Τύπου την Παρασκευή ενόψει του μεγάλου τελικού του Kυπέλλου Ελλάδος και φανέρωσε την… δίψα των «πρασίνων» για την κούπα, «ρίχνοντας» και αιχμές για το πρόγραμμα.  

Γιοβάνοβιτς: «Είμαστε ομάδα με ενθουσιασμό και θέλουμε το τρόπαιο»

Ο Σέρβος τεχνικός τοποθετήθηκε επι… παντός επιστητού για το μεγάλο ραντεβού, αναφερόμενος στο νέο συμβόλαιο συνεργασίας, στον Ραζβάν Λουτσέσκου, στο όραμα που έδωσε στους φίλους του Παναθηναϊκού ενώ δεν παρέλειψε να αποθεώσει τους ποδοσφαιριστές του.

Πως προετοιμάζετε πνευματικά την ομάδα σας για τον τελικό;

''Χαίρομαι που είμαστε εδώ και εκπροσωπούμε τον Παναθηναϊκό. Είναι το τελευταίο παιχνίδι της χρονιάς και είναι σημαντικό για όλους που είμαστε εδώ. Δεν είχαμε πολύ χρόνο και σκέψη όπως ήρθε το πρόγραμμα και την σημασία των παιχνιδιών. Μας ανάγκαζαν να κοιτάμε ένα παιχνίδι κάθε φορά γιατί μέχρι τελευταία στιγμή διεκδικούσαμε το εισιτήριο για την Ευρώπη. Συνεχίζουμε με την ίδια προετοιμασία. Ξέρουμε πως ο τελικός είναι διαφορετικός και η ομάδα μας έλειπε τα τελευταία χρόνια. Η ομάδα λόγω της κρισιμότητας των παιχνιδιών, θα μας οδηγήσει προς το τελευταίο, το αυριανό παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ. Δεν είχαμε χρόνο να προετοιμαστούμε πολύ, πάντα δίνεται παραπάνω χρόνος για αυτό το παιχνίδι. Φέτος όπως ήταν το πρόγραμμα δεν είχαμε τον χρόνο, όσον αφορά προπονήσεις και συζητήσεις. Με την ίδια πίεση, την κρισιμότητα θα αντιμετωπίσουμε και το αυριανό παιχνίδι''.

Αισθάνεστε πως έχετε πετύχει στην πρώτη σας χρονιά;

''Είχαμε πει στη πρώτη συνέντευξη τι θα ήθελα εγώ. Στο μεγαλύτερο μέρος, όλοι μαζί, καταφέραμε κάποια καλά πράγματα που αφορούσαν την ομάδα στη διάρκεια της χρονιάς, μέσα από διάφορες καταστάσεις. Τα καλά παιχνίδια, τις δύσκολες περιόδους όπου τα αποτελέσματα δεν ήταν καλά. Δεν είχαμε τόσο μεγάλη σταθερότητα. Αυτό που ήταν πολύ σημαντικό ήταν η εμπιστοσύνη που έδειξαν οι φίλαθλοι στην ομάδα όταν δεν είχαμε καλά αποτελέσματα. Αυτό μας βοήθησε πολύ, ώστε να εξελιχθούμε και να έχουμε καλύτερη απόδοση, να έχουμε στόχους μπροστά μας που ανταποκριθήκαμε πολύ καλά. Ήταν πολύ δύσκολη περίοδος. Για όλους. Είχαμε μια συνέπεια ως προς τους στόχους και αυτό ήταν να γυρίσουμε στην Ευρώπη και να είμαστε στον τελικό του Κυπέλλου. Το ότι είμαστε εδώ ξεχωρίζει σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν και κάναμε ένα βήμα όσον αφορά τις υποχρεώσεις μας. Είναι μια καλή αρχή. Ήταν σημαντικό για εμένα γιατί όταν πούμε κάτι πρέπει να αντέξουμε μέχρι το τέλος. Αυτή η χρονιά με αφήνει ικανοποιημένο. Δεν ήταν εύκολο για κανέναν. Στο τέλος δικαιωθήκαμε και έχουμε άλλη μια ευκαιρία. Μόνο και μόνο η παρουσία του Παναθηναϊκό στον τελικό είναι πολύ σημαντικό για να το διεκδικήσουμε μέχρι το τέλος''.

Υπάρχει φαβορί; Αισθάνεστε πιο δυνατός με την ανανέωση του συμβολαίου σας;

''Δεν νομίζω πως σε τέτοια ματς ότι υπάρχουν φαβορί. Ο ΠΑΟΚ είναι μια εξαιρετική ομάδα που πρωταγωνιστεί σε πιο υψηλό βαθμό από εμάς. Τα τελευταία χρόνια έχει πάρει τέσσερις φορές το Κύπελλο. Έχει εμπειρία από τελικούς και του θεσμού λόγω των κατακτήσεων. Εμείς έχουμε όλο τον ενθουσιασμό και όλοι μας θέλουμε να είμαστε εμείς αυτοί που θα το πάρουμε. Δεν υπάρχουν πολλά μυστικά μεταξύ των ομάδων. Ο ΠΑΟΚ είναι πολύ καλή ομάδα, με πολύ καλό προπονητή αλλά και εμείς είμαστε γιατί αλλιώς δεν θα είμαστε εδώ.

Δεν έχει αλλάξει κάτι με την ανανέωση του συμβολαίου μου. Το ότι συμφωνήσαμε αυτό θα μπορούσε να έχει γίνει πολύ καιρό πριν ή και εβδομάδες μετά. Πολύ μεγαλύτερη σημασία έχει αν εγώ έχω συνεργασία καλή με την ομάδα, αν το περιβάλλον είναι αυτό που σου δίνει δυνατότητα για νέες προκλήσεις. Είναι κάτι που με ικανοποιεί. Το τυπικό μέρος της διαδικασίας δεν αλλάζει κάτι για εμένα ούτε στην σκέψη ούτε στη συμπεριφορά. Όλοι μας ψάχνουμε νέες προκλήσεις, ο Παναθηναϊκός είναι τεράστια πρόκληση για εμένα, ώστε να κάνουμε κάτι διαφορετικό. Κάναμε ένα βήμα. Σε 3.5 εβδομάδες ξεκινά η νέα σεζόν και υπάρχουν νέοι στόχοι και δεν υπάρχει χρόνος να απολαύσεις ή να σκέφτεσαι τι έχει συμβεί φέτος''.

Ο Λουτσέσκου είπε ότι δεν υπάρχουν μυστικά ανάμεσα στις δύο ομάδες...

''Ο Λουτσέσκου έδωσε μια ειλικρινή απάντηση. Δεν υπάρχουν μυστικά ανάμεσα στους αντιπάλους. Παίξαμε τέσσερις φορές ήδη. Δεν είναι παιχνίδι που κάποιος μπορεί να ρισκάρει με άλλη σκέψη από αυτή που είχε όλη την χρονιά. Θα είναι ένα ματς δύο καλών ομάδων, οι δύο ομάδες μπορούν να προσφέρουν καλό θέαμα για να απολαύσουν οι φίλαθλοι. Δεν υπάρχουν μυστικά, ανάπτυξης, σκεπτικού. Το θέμα είναι ποιος θα επιβάλλει αύριο το παιχνίδι του μέσα στο γήπεδο για να νικήσει''.

Τι θα πείτε στους παίκτες σας; Ποιο είναι το δυνατό σας σημείο;

''Δεν έχω και κάτι άλλο να τους πω. Ήταν πολύ πιεστική η χρονιά. Τους πίεσα πολύ. Αμέτρητες συζητήσεις. Έπρεπε να αντέξουν πολλά πράγματα. Έπρεπε να ανταποκριθούμε σε πολλές προκλήσεις και είμαι πολύ χαρούμενος και περήφανος για τους παίκτες μου. Στο τέλος αυτοί είναι οι πρωταγωνιστές, αυτοί έχουν την μεγαλύτερη πίεση. Δεν μπορώ να έχω παράπονο από τους παίκτες μου. Έχουμε ομοψυχία, πολύ μεγάλη διάθεση, ενθουσιασμός, μία καλή ομαδική λειτουργία, να παίξουμε στο καλύτερο δυνατό επίπεδο το ποδόσφαιρο μας. Έχουμε μεγάλη διάθεση για μια ξεχωριστή διάκριση μετά από πολλά χρόνια που θα έχει τεράστια σημασία για το μέλλον της ομάδας και τους φιλάθλους που περιμένουν να δουν μια ομάδα που θα τους αντιπροσωπεύει άξια στον αγωνιστικό χώρο''.

Πως νιώθετε που δώσατε όραμα στον κόσμο του Παναθηναϊκού;

''Ικανοποιημένος φυσικά. Το είχα τονίσει πως δεν πρέπει να ξεχνάμε τι περνούσαμε μέσα στη χρονιά. Η Λεωφόρος μας στήριξαν πάρα πολύ. Στα δύσκολα. Το να πιστεύουν τώρα στην ομάδα και εμπράκτως και στον αυριανό τελικό, είναι κάτι πολύ όμορφο για όλους μας. Αυξάνει από την άλλη, την πίεση και είναι απόλυτα φυσιολογικό. Να κάνουμε τα πάντα για να παραμείνουν ευχαριστημένοι, να τους αρέσει αυτό που βλέπουν. Είναι μεγαλύτερες οι ευθύνες. Οι παίκτες μου ίσως μας χρειάστηκε λίγος χρόνος αλλά στο τέλος απολαύσαμε και τα παιχνίδια. Πρέπει να κάνουμε την ίδια προσπάθεια και στην συνέχεια και εμείς θέλουμε να τους κρατήσουμε δίπλα μας''.

Ποια ομάδα θα είναι πιο επιβαρυμένη αύριο;

''Γίνεται πολύ λόγος και νομίζω πως είναι άδικο. Έχω εμπειρία από δύσκολα παιχνίδια. Θέλω να πω κάτι. Για εμένα το παιχνίδι της Τρίτης ήταν σημαντικότατο. Ο ΠΑΟΚ είχε τα προβλήματά του, έπρεπε σε κάποια ματς να κάνει rotation και να στοχεύσει συγκεκριμένα παιχνίδια. Στο ίδιο διάστημα εμείς έπρεπε να παίξουμε όλα τα ματς με την μέγιστη ένταση, όλοι ήταν πολύ σημαντικά. Εμείς έπρεπε με τον Ολυμπιακό να έχουμε κάποιους παίκτες έξω σε κάποιο χρονικό σημείο για να ανταποκριθούν στα παιχνίδια που έρχονταν. Όλα τα ματς τα παίξαμε στη μέγιστη ένταση. Το πρόγραμμα δεν μας βοήθησε. Στο παιχνίδι της Τούμπας θα ήταν το τέταρτο σε δέκα ημέρες! Θα προτιμούσα να είναι παιχνίδι σε φουλ αγωνιστικό πρόσωπο. Εμείς έπρεπε να αλλάξουμε πράγματα για να πάρουν τα παιδιά μια ανάσα. Ήταν άδικο και για εμάς που έπρεπε να το κάνουμε και για τα παιδιά με τόσες αλλαγές να μην ανταποκριθούν όσο θα ήθελαν και οι ίδιοι. Ο ΠΑΟΚ δεν είχε δυσκολίες.

Είχε να στοχεύσει σε δύο ματς. Εμείς τον τελευταίο μήνα έπρεπε να πάρουμε όλα τα ματς. Αν δεν το κάναμε δεν θα ήμασταν στην Ευρώπη. Η καλύτερη προετοιμασία μας για τον τελικό θα ήταν αν μπορούσαμε να πάμε με φουλ ομάδα στην Τούμπα. Δεν είμαι λάτρης του μεγάλου rotation. Μπορεί να είναι ένα καλό μάθημα, μια συμβουλή σε αυτούς που φτιάχνουν το πρόγραμμα. Θα μπορούσαν λίγο παραπάνω να σκεφτούν τις ομάδες, το ρόστερ τους, τον τρόπο παιχνιδιού στα playoffs. Οι ελληνικές ομάδες δεν έχουν τόσο μεγάλα ρόστερ για να μπορούν να ανταποκριθούν σε τόσα πολλά παιχνίδια μέσα σε τόσο λίγες ημέρες. Μόνο τέσσερις ημέρες προετοιμασίας μέχρι τον τελικό; Δεν έπρεπε να γίνει. Αυτό που έγινε φέτος να δώσει, δεν ξέρω, εγώ δεν έχω καλή εμπειρία από το πως έγινε το πρόγραμμα. Δεν είναι και εύκολο.

Προπονητές και παίκτες έχουμε ευθύνες. Όλοι. Ολοι οι συνάδελφοι πιστεύω πως θα έχουν την ίδια άποψη, όπως εγώ. Για το καλό του ποδοσφαίρου θα μπορούσαμε να έχουμε καλύτερο προγραμματισμό και καλύτερα παιχνίδια. Ειδικά ενόψει του τελικού του Κυπέλλου που είναι τεράστιο παιχνίδι. Nομίζω με την ερώτησή σας πως πήγατε να προστατεύσετε τον ΠΑΟΚ και αυτό δεν μου άρεσε καθόλου. Δεν το έχουν ανάγκη να τους χαιδεύετε τα αυτιά. Είναι πολύ καλή ομάδα, έκανε σπουδαία πράγματα στην Ευρώπη αλλά μην το κάνουμε λίγο αυτό το ντάντεμα. Δεν χρειάζεται. Είμαι πολύ χαρούμενος για τους παίκτες μου. Με συγκίνησαν σε όλη την προσπάθεια. Έχω παίκτες που λήγουν τα συμβόλαιά τους. Κανείς δεν με έχει ρωτήσει για το μέλλον του. Κάνουν μια τεράστια προσπάθεια και μπράβο τους. Για αυτό δεν θέλω να ακούω τέτοια. Με τα καλά μας και τα κακά πάνε αύριο στις 8 να το διεκδικήσουμε και ελπίζω να είμαστε αυτοί που θα το πάρουμε στο τέλος''.

Παρακολουθείστε στο tostoixima.gr τα livescores ποδοσφαίρου, προγνωστικά ποδοσφαίρου και λεπτομέρειες για τα γεγονότα των αγώνων. Δείτε τις αναμετρήσεις της ημέρας στο κουπόνι ποδοσφαίρου του ΠΑΜΕΣΤΟΙΧΗΜΑ και ενημερωθείτε για όλα τα αθλητικά νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο μέσα από την καθημερινή ροή αθλητικών ειδήσεων του tostoixima.gr

* Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις διαθέσιμοι στο novibet.gr/info/oroi
21+| ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ:ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ.