Ποδόσφαιρο

Έτσι θα είναι το τρόπαιο του Finalissima

Δευτέρα, 30 Μαΐου 2022 - 19:58

Παρουσιάστηκε το τρόπαιο του «Finalissima», το οποίο θα διεκδικήσουν Ιταλία και Αργεντινή στις 1 Ιουλίου.

Έτσι θα είναι το τρόπαιο του Finalissima

Finalissima 2022: Διηπειρωτικός τελικός στο Γουέμπλεϊ

Το είχαμε μάθει ως Διηπειρωτικό, ήτοι οι διπλές αναμετρήσεις ανάμεσα στις πρωταθλήτριες δύο ηπείρων: των ισχυρότερων ποδοσφαιρικά.

Σταδιακά μπήκαν στον… χορό και οι άλλοι ήπειροι, με τις πρωταθλήτριές τους, και το Διηπειρωτικό εξελίχθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων.

Finalissima

Στο τρόπαιο δόθηκε αυτή η επωνυμία προς τιμήν του Αρτέμιο Φράνκι, προέδρου της UEFA από το 1972 και μέλους της εκτελεστικής επιτροπής της FIFA από το 1974, ο οποίος σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα το 1983. Και διεξήχθη μόνο δύο φορές, παρουσία βεβαίως των πρωταθλητριών Ευρώπης και Λατινικής Αμερικής.

Το Artemio Franchi Trophy επιστρέφει ως Finalissima , σε μια πρωτοβουλία των UEFA και CONMEBOL, με έδρα το εμβληματικό «Γουέμπλεϊ» και ημερομηνία διεξαγωγής την 1η Ιουλίου. Αντίπαλες η Ιταλία και η Αργεντινή.

Το Super Cup των εθνικών ομάδων θα πραγματοποιηθεί στο «Γουέμπλεϊ» της Αγγλίας, στη 1 Ιουλίου 2022, μετά από περίπου 30 χρόνια. Το τρόπαιο θα διεκδικήσουν η πρωταθλήτρια Ευρώπης 2020 Ιταλία, απέναντι στην πρωταθλήτρια Νότιας Αμερικής 2021 Αργεντινή.

Μέσα από το λογαριασμό της διοργάνωσης στο twitter, παρουσιάστηκε η μορφή του τροπαίου που θα διεκδικήσουν οι δύο ομάδες. Τελευταία φορά που διεξήχθη η διοργάνωση, ήταν στις 24 Φεβρουαρίου 1993, όταν η Αργεντινή το κατέκτησε με 5-4 στα πέναλτι επί της Δανίας (κανονική διάρκεια 1-1).

Το πρώτο τρόπαιο το είχε κατακτήσει η Γαλλία επικρατώντας με 2-0 επί της Ουρουγουάης, στις 21 Αυγούστου 1985. Ωστόσο σε δύο ανεπίσημους τελικούς το 1988 και το 1989 η Βραζιλία ήταν αυτή που επικράτησε με 2-1 επί της Γερμανίας και 1-0 επί της Ολλανδίας αντίστοιχα.

Όπως έχει αναφέρει και η UEFA σχετικά με αυτό το τρόπαιο:

«Θα χρησιμεύσει ως καταλύτης για την παγκόσμια ανάπτυξη του ποδοσφαίρου, ενώνοντας χώρες, ηπείρους και πολιτισμούς, ενώ θα δείξει στους φιλάθλους σε όλο τον κόσμο ότι το ποδόσφαιρο μπορεί να είναι μια δύναμη που μας ενώνει σε ταραγμένους καιρούς».

Παρακολουθείστε στο tostoixima.gr τα livescores ποδοσφαίρου, προγνωστικά ποδοσφαίρου και λεπτομέρειες για τα γεγονότα των αγώνων. Δείτε τις αναμετρήσεις της ημέρας στο κουπόνι ποδοσφαίρου του ΠΑΜΕΣΤΟΙΧΗΜΑ και ενημερωθείτε για όλα τα αθλητικά νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο μέσα από την καθημερινή ροή αθλητικών ειδήσεων του tostoixima.gr

PHOTO GALLERY

Έτσι θα είναι το τρόπαιο του Finalissima