Ποδόσφαιρο

Ολυμπιακός: Σίμε Βρσάλικο, ένας πιστός στρατιώτης

Δευτέρα, 20 Ιουνίου 2022 - 12:44

Του Άγγελου Γεώργα

Ο Ολυμπιακός εντάσσει στο ρόστερ του έναν παίκτη με μεγάλο βιογραφικό, με τεράστιες παραστάσεις καταγεγραμμένες εκεί και φυσικά με τρόπαια και νοοτροπία νικητή. Ο Βρσάλικο αποτελεί το τέλειο παράδειγμα του πιστού στρατιώτη. Όχι σε έναν προπονητή ή έναν σύλλογο, αλλά στο ίδιο το ποδόσφαιρο και στη φανέλα που φοράει. 

Ολυμπιακός: Σίμε Βρσάλικο, ένας πιστός στρατιώτης

Το βιογραφικό του

O Kροάτης δεξιός οπισθοφύλακας πιάνει λιμάνι, και ο Ολυμπιακός πυροδοτεί μια μεγάλη βόμβα για τα ελληνικά ποδοσφαιρικά δρόμενα. Ο Βρσάλικο βρίσκεται σε πολύ καλή ηλικία, είναι μόλις 30 χρονών, έχει παραστάσεις από τα κορυφαία πρωταθλήματα στην Ευρώπη και όχι μόνο. Μιλάμε για έναν αμυντικό που ήταν για χρόνια στα πρώτα πλάνα του Σιμεόνε, αλλά και στην εθνική Κροατίας. Είναι ένας ποδοσφαιριστής που έχει αγωνιστεί σε τελικό Μουντιάλ. Μόνο αυτό λέει πολλά για τον ίδιο.

Τα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα τα έκανε στην Ντιναμό Ζάγκρεπ, αφού μεταπήδησε από μια μικρή επαρχιακή πολη, το Ζαντάρ. Σε τρεις χρονιές στην Ντιναμό κατέγραψε 29 εμφανίσεις αφού προηγουμένως είχαν περάσει μερικοί μικροί δανεισμοί ώστε να αποκτήσει εμπειρία. Το 2013 ήρθε η μεγάλη πρόκληση. Το καμπιονάτο του χτύπησε την πόρτα και ο ίδιος δεν γινόταν να αρνηθεί. Πρώτη ήταν η Τζένοα, όπου τον κράτησε για έναν χρόνο έχοντας 22 εμφανίσεις. Στη συνέχεια ήρθε η Σασουόλο, όπου αγωνίστηκε 2 γεμάτες σεζόν καταγράφοντας 56 συμμετοχές.

Με τις εμφανίσεις του και τις αμυντικές του αρετές, προσέλκυσε το ενδιαφέρον της τεράστιας Ατλέτικο Μαδρίτης. Και το 2016 λοιπόν έγινε το μεγάλο βήμα. Ο Σιμεόνε τον έκλεψε ουσιαστικά μέσα από τα χέρια της Νάπολι, καθώς ο Σάρι τον ήθελε διακαώς. H LaLiga υποδέχθηκε τον Βρσάλικο, και το 2016/2017 κατέγραψε 14 εμφανίσεις. Την επόμενη χρονιά, αποδείχθηκε πιο παραγωγικός και ώριμος για την κατηγορία αφού έπαιξε σε 21 παιχνίδια και πέτυχε και 4 ασίστ, κάνοντας μία από τις καλύτερες του χρονιές στη συνολική του καριέρα.

Μετά το τέλος του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ήρθε η ώρα να επιστρέψει ξανά στην Ιταλία. Ο Σιμεόνε συμφώνησε στον δανεισμό του Κροάτη στην Ίντερ, η οποία πλήρωσε 6,5 εκατ. ευρώ ως ενοίκιο, προβλέποντας και ρήτρα αγοράς 17,5 εκατομμύριων, ενώ κάλυπτε στο 100% το συμβόλαιο που είχε στην Ατλέτικο, ήτοι 3,7 εκατ. ευρώ.

Εκεί βέβαια τα πράγματα δεν πήγαν όπως θα ήθελε ο ίδιος, αφού το πρόβλημα τραυματισμού στο γόνατο όπου τον ταλάνιζε χειροτέρευσε και αναγκάστηκε να περάσει την πόρτα του χειρουργείου. Κάτι που του στοίχισε 10 μήνες από τα γήπεδα. Όπως ήταν αναμενόμενο, η Ίντερ δεν προχώρησε στην ενεργοποίηση της οψιόν αγοράς του και έτσι επέστρεψε στην αγαπημένη του Ατλέτικο. Εκεί δεν ήταν ξανά στα βασικά πλάνα του Τσόλο, όμως αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι του ροτέισον της ομάδας.

Η χρονιά που μας πέρασε, πραγματοποίησε 21 εμφανίσεις έχοντας 1 γκολ και 2 ασίστ. Μια χρονιά που ήταν από της πιο παραγωγικές που είχε στην καριέρα του, παρά τους μικροτραυματισμούς που έβγαζε. Μετά και την φυγή του Τρίπιερ στη Νιουκάστλ ο ίδιος βρήκε την ευκαιρία να επιστρέψει στην ενδεκάδα.

Συνολικά έχει 187 συμμετοχές, 2 γκολ και 13 ασίστ σε συλλογικό επίπεδο.

Με την εθνική ομάδα της Κροατίας, έχει καταγράψει 60 εμφανίσεις και έχει μοιράσει 4 ασίστ. Κορυφαία στιγμή στη καριέρα του με την εθνική η παρουσία του στο Μουντιάλ, όπου το 2018 ηττήθηκαν τελικά με 4-2.

Τι μπορεί να προσφέρει

Όπως μαρτυράνε και τα νούμερά του, ο Βρσάλικο δεν είναι ένας αμυντικός που θα προσφέρει στην ομάδα του γκολ ή άπειρες ασίστ. Δεν αρέσκεται στο επιθετικό κομμάτι, και δεν συμβάλει τόσο σε αυτό τον τομέα.

Φυσικά και είναι ένας ποδοσφαιριστής που έχει ανεβάσματα, θα βγει να υποστηρίξει στη γραμμή, θα κάνει το overlap και θα είναι έτοιμος να επιχειρήσει μια σέντρα αλλά δεν θα το κάνει κατά κόρον στο παιχνίδι του.

Είναι ένας νέος αμυντικός αλλά παλαιάς κοπής. Φημίζεται φυσικά για τα αμυντικά του καθήκοντα, κάτι που τον έκανε και ευρέως γνωστό στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, αλλά και από τα αγαπημένα παιδιά του Σιμεόνε.

Είναι ικανότατος στο 1 vs 1. Πολύ καλός αμυντικός, δύσκολα τον περνάς και έχει αντιμετωπίσει κορυφαίους επιθετικούς. Θωρακίζει την άμυνα από τα δεξιά, κλείνει σωστά τους χώρους και δεν τρώει εύκολα πλάτες. Είναι ένας παίκτης που καλύπτει ικανότατα τα 2/3 του γηπέδου και είναι πιστός αμυντικός.

Μπορεί όπως είπαμε να μην είναι τόσο επιθετικό μπακ, όμως δεν του λείπει η τεχνική κατάρτιση. Έχει πολύ καλή πρώτη επαφή και φυσικά είναι αξιόπιστος στις κοντινές πάσες.

Δηλαδή ο Ολυμπιακός, με έναν καλό εξτρέμ που αρέσκεται να παίρνει πολλές επιθετικές προσπάθειες και είναι ασυνεπής στα ανασταλτικά του καθήκοντα, ο Βρσάλικο είναι ο ιδανικός για να καλύπτει τα νώτα στην αμυντική λειτουργία.

Ποιες θέσεις μπορεί ακόμα να καλύψει

Η δεξιά πλευρά είναι η αγαπημένη του όπως είναι φυσικό, καθώς μιλάμε για έναν άρτια και κατ εξοχήν δεξιοπόδαρο ποδοσφαιριστή. Όμως οι αμυντικές του ικανότητες δεν σταματάνε εκεί.

Ο ίδιος μπορεί να αγωνιστεί τόσο ως αριστερός μπακ, όσο και ως στόπερ. Η ποιότητα του μπορεί να του δώσει τη δυνατότητα να αγωνιστεί ως κεντρικός αμυντικός σε δυάδα στόπερ, αλλά και ως τρίτος στόπερ σε τριάδα ως δεξιός κεντρικός αμυντικός. Είναι θέσεις που γνωρίζει καλά, τις έχει ξανά παίξει και μπορεί να το κάνει άνετα στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Δεν θα τον δυσκολέψει το ελληνικό πρωτάθλημα

Μιλάμε για έναν παίκτη παγκοσμίου βεληνεκές. Έχει παίξει σε Ιταλία και Ισπανία, σε Μουντιάλ και Euro. Δεν νομίζω πως θα αποτελέσει πρόβλημα η παρουσία του στο ελληνικό πρωτάθλημα. Αν είναι υγιής και σε καλό επίπεδο η φυσική του κατάσταση, δεν υπάρχει εξτρέμ στην Ελλάδα που μπορεί να του κάνει τη ζωή δύσκολη. Η εμπειρία του φτάνει και μόνο για να περιορίσει οποιονδήποτε αντίπαλο. Στα αμυντικά του καθήκοντα σίγουρα θα είναι κέρβερος.

Τώρα όσον αφορά το επιθετικό κομμάτι, ίσως είναι και μια ευκαιρία για να αναδείξει τις επιθετικές του αρετές. Θα έχει περισσότερες ευκαιρίες για ανεβάσματα, θα έχει ποιοτικά υποδεέστερους αντιπάλους και φυσικά θα μπορεί να εκμεταλλευτεί την υπεροχή που θα έχει ο Ολυμπιακός σχεδόν σε όλα τα παιχνίδια.

Ο Ολυμπιακός πραγματοποιεί (ξανά) μια μεγάλη μεταγραφή για τα ελληνικά δεδομένα, αποκτά έναν ποιοτικά μεγάλο παίκτη και μεγαλώνει στα μάτια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Έχει πολλές πιθανότητες να του βγει αυτή η μεταγραφή, δεν εμπεριέχει μεγάλο ρίσκο, και ότι συμβεί θα είναι σίγουρα υπέρ του.

Παρακολουθείστε στο tostoixima.gr τα livescores ποδοσφαίρου, προγνωστικά ποδοσφαίρου και λεπτομέρειες για τα γεγονότα των αγώνων. Δείτε τις αναμετρήσεις της ημέρας στο κουπόνι ποδοσφαίρου του ΠΑΜΕΣΤΟΙΧΗΜΑ και ενημερωθείτε για όλα τα αθλητικά νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο μέσα από την καθημερινή ροή αθλητικών ειδήσεων του tostoixima.gr