Ποδόσφαιρο

Το "Biscotto" που πίκαρε Ιταλία και Ευρώπη

Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2022 - 12:18

Του Άγγελου Γεώργα

Ποδοσφαιρικός μύθος ή πραγματικότητα; Ένα αγνό αποτέλεσμα ή η πιο βολική ισοπαλία στην ιστορία του ποδοσφαίρου; To περίφημο "biscotto" θα ταλανίζει για πάντα του ποδοσφαιρόφιλους, αλλά και τους συνωμοσιολόγους.  Μα κυρίως, θα στοιχειώνει την Εθνική Ιταλίας. 

Το

Σαν σήμερα, πριν από 18 ολόκληρα χρόνια, στο Euro του 2004 τελέστηκε η μεγαλύτερη ίσως ισοπαλία-μυστήριο στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Δανία και Σουηδία περνούσαν στην επόμενη φάση αμφότερες με μονάχα ένα δυνατό αποτέλεσμα, το 2-2!

Και το σύμπαν συνωμότησε να λήξει αυτό το παιχνίδι 2-2. Το λεγόμενο "μπισκότο". Στην Ελλάδα θα το λέγαμε φυσικά κάπως αλλιώς, ίσως "κουφέτο". Γιατί κουφέτο τους έκατσε η βολική ισοπαλία στις δύο σκανδιναβικές ομάδες, και πέταξαν εκτός συνέχειας στη διοργάνωση την Ιταλία.

Biscotto όπως λέμε μπισκότο, ή στα λατινικά το "bisoctus", που σημαίνει μαγείρεμα στη ποδοσφαιρική διάλεκτο. Η τελευταία αγωνιστική επιφύλαξε πολλές εκπλήξεις. Αντί να φέρει δάκρυα χαράς στους Ιταλούς, έφερε δάκρυα λύπης.

Τα γεγονότα

Είχαμε φτάσει αισίως στην τελευταία αγωνιστική του 3ου ομίλου στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στη Πορτογαλία. Με αγωνία όλοι οι φίλοι του ποδοσφαίρου, και κυρίως της Ιταλίας, περίμεναν να δουν την ομάδα τους να κερδίζει έτσι ώστε να πάρει την πρόκριση. Η Ιταλία θα αντιμετώπιζε την Βουλγαρία και η Δανία την Σουηδία.

Όμως τα πράγματα στον όμιλο ήταν κάπως περίπλοκα. Μετά την ισοπαλία Ιταλίας και Σουηδίας, η πρόκριση θα παιζόταν την τελευταία αγωνιστική. Η Ιταλία ήθελε μόνο νίκη για να προκριθεί, αρκεί το άλλο ζευγάρι να μην φέρει ισοπαλία με συνολικό σκορ 4 γκολ και πάνω.

Η συνέντευξη τύπου

Όπως ήταν το καθιερωμένο, πριν το παιχνίδι οι δύο προπονητές μετέβησαν για να παραχωρήσουν την συνέντευξη τύπου. Και οι δύο δήλωσαν κάθετα "πως δεν υπάρχει καμία προσυνεννόηση" !

Μάλιστα ο προπονητής της Δανίας, Μόρτεν Όλσεν, δήλωσε: «Αυτό είναι γελοίο. Μην το αναφέρετε. Είμαστε ειλικρινείς άνθρωποι. Θα βγούμε για να κερδίσουμε το παιχνίδι και αυτό είναι όλο. Αυτοί (σ.σ. οι Ιταλοί) μπορούν να μιλήσουν για αυτά τα πράγματα, αλλά όχι η Δανία και η Σουηδία. Πηγαίνουμε ειλικρινά για ένα αποτέλεσμα»

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο αντίπαλος ομοσπονδιακός σε πιο έντονο ύφος, Τόμι Σόντερμπεργκ: «Το επαναλαμβάνουμε. Δεν θα κάνουμε συμφωνία με τη Δανία. Πρόκειται για πάθος και αξιοπρέπεια».

Με τον συνεργάτη του (από κοινού head coaches στον σουηδικό πάγκο), Λαρς Λάγκερμπακ, να συμπληρώνει: «Ο Μακιαβέλι μπορεί να ήταν Ιταλός και ίσως αρέσει στους Ιταλούς να σκέφτονται με… μακιαβελικό τρόπο, αλλά δεν θα ήταν δυνατό να παίξουμε για το 2-2 κόντρα στη Δανία και δεν νομίζω να τελειώσει 2-2. Αυτό είναι ένα πολύ ασυνήθιστο αποτέλεσμα».

Tα πεπραγμένα

Σέντρα και στα δύο παιχνίδια καθώς είχαμε ταυτόχρονη έναρξη. Μετά από λίγα λεπτά ανοίγει το σκορ η Δανία και συγκεκριμένα στο 28' με τον Τόμασον. Σειρά παίρνουν οι Βούλγαροι με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι του Πετρόφ στο 45'. Στο 48' όλα σε ισορροπία. Ισοφαρίζει η Ιταλία με τον Περότα, ισοφαρίζει και η Σουηδία με τον Λάρσον με πέναλτι. Στο 66' ξανά οι Δανοί για το 2-1, και πάλι ο Τόμασον. Η Ιταλία με ένα γκολ έπαιρνε την πρόκριση εκείνη τη στιγμή. Και το βρήκε, έστω και αργά με τον Κασάνο στο 94'. Πάνω στους πανηγυρισμούς το ιταλικό συγκρότημα μαθαίνει πως στο άλλο παιχνίδι έχει μπει γκολ και όχι από την Δανία. Έχει γίνει 2-2 το σκορ που έμελλε να είναι και το τελικό. Οι "ατζούρι" ξεσπάνε σε κλάματα, όχι χαράς όμως, αλλά λύπης. Ο Γιόνσον είχε κάνει την ζημιά, και παράλληλα εκπλήρωσε το πεπρωμένο. Το 2-2 που πέταξε έξω την Ιταλία από την διοργάνωση. Το θαύμα είχε ολοκληρωθεί. Δανία και Σουηδία περάσανε χεράκι χεράκι, και η Ιταλία πήγε σπίτι της.

Οι αντιδράσεις των Ιταλών

Οι Ιταλοί φυσικά μετά από αυτό το απίστευτο γεγονός ξέσπασαν. Πρώτος απ' όλους ο Μπουφόν. Ο οποίος εξαγριωμένος δήλωσε: «Κάποιος θα πρέπει να ντρέπεται και αυτοί δεν είμαστε εμείς. Είμαι πολύ πικραμένος. Δεν πίστευα ότι θα συνέβαινε αυτό με ανθρώπους, που είναι περήφανοι για το πνεύμα του fair play».

O Καράρο είπε και αυτός την άποψή του: «Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο τρόπος, με τον οποίο εξελίχθηκε το παιχνίδι της Δανίας και της Σουηδίας δείχνει ότι οι δύο ομάδες στόχευαν στην ισοπαλία».

Tα ΜΜΕ δεν στάθηκαν όμως τόσο στο θέμα της βολικής ισοπαλίας, όσο στη κακή εικόνα των Ιταλών που οδήγησε την ομάδα σε αποκλεισμό. Ο ιταλικός τύπος έγραψε: «Δεν μπορούμε να θυμηθούμε μια ομάδα της Ιταλίας που να είχε τόση έλλειψη ιδεών και η οποία να αδυνατούσε να σκοράρει», ενώ συμπλήρωνε: «χειρότερη ιταλική ομάδα των τελευταίων ετών, ακόμα και των τελευταίων δεκαετιών».

Η στάση της UEFA

Βέβαια η ιταλική ομοσπονδία δεν προχώρησε την υπόθεση στην UEFA. Παρέμεινε στις διαμαρτυρίες και μόνο. Η συνομοσπονδία εξάλλου πήρε μια θέση υπέρ μιας καθόλα καθαρής μάχης στο «Estadio do Bessa».

Το σουηδικό περιοδικό Offside

Μετά από λίγα χρόνια βέβαια, το σουηδικό περιοδικό Offside προσπάθησε να ρίξει φως στο θέμα και να ξεδιαλύνει το τοπίο. Δημοσίευσε ένα άρθρο με διάφορους διαλόγους που σχετίζονταν με το παιχνίδι.

Από τη συνομιλία κατά τη διάρκεια της προθέρμανσης ανάμεσα στον αριστερό μπακ της Σουηδίας, Έρικ Έντμαν και τον χαφ των Δανών και πρώην συμπαίκτη του στη Χέρενφεν, Ντάνιελ ΓιένσενΠρέπει να πάμε για το 2-2;», «Ναι, γιατί όχι;», «Εντάξει, να δεχτείτε πρώτα εσείς γκολ»), στον «ντροπιασμένο» Μάρκους Άλμπακ.

Ύστερα από το τελευταίο σφύριγμα της αναμέτρησης από τον Μάρκους Μερκ ο Σουηδός επιθετικός φέρεται να άκουσε μια φωνή από πίσω του. Ήταν ο αντίπαλος πορτιέρε και συμπαίκτης του στην Άστον Βίλα, Τόμας Σόρενσεν, ο οποίος τον προσφωνούσε με το υποκοριστικό του ανασηκώνοντάς τον στον αέρα. «Άσε με, άσε, είναι ντροπιαστικό», ισχυρίστηκε το εν λόγω περιοδικό πως αποκρίθηκε ο Άλμπακ, ο οποίος είχε περάσει ως αλλαγή στο 81'.

Όπως και έχει, η Ιταλία πήγε σπίτι της τότε και πάντα θα αναρωτιέται αν πήγε με τον σωστό τρόπο ή τον λάθος. Η Δανία και η Σουηδία πίκαρε ένα ολόκληρο ιταλικό έθνος και στη συνέχεια αποκλείστηκαν. Το μόνο που μένει από την ιστορία, είναι η κατάκτηση της διοργάνωσης από την εθνική μας. Συναρπαστικό Euro αν μη τι άλλο.....

Παρακολουθείστε στο tostoixima.gr τα livescores ποδοσφαίρου, προγνωστικά ποδοσφαίρου και λεπτομέρειες για τα γεγονότα των αγώνων. Δείτε τις αναμετρήσεις της ημέρας στο κουπόνι ποδοσφαίρου του ΠΑΜΕΣΤΟΙΧΗΜΑ και ενημερωθείτε για όλα τα αθλητικά νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο μέσα από την καθημερινή ροή αθλητικών ειδήσεων του tostoixima.gr