Ποδόσφαιρο

Euro 2004: Σαν σήμερα πριν 18 χρόνια διαδραματίστηκε ένα θαύμα!

Δευτέρα, 4 Ιουλίου 2022 - 12:01

Μπορεί να μοιάζει σαν χθες, μπορεί να μοιάζει σαν ψέμα, σαν μια ουτοπία! Όμως ναι είναι αλήθεια... Σαν σήμερα πριν από 18 χρόνια η Εθνική Ελλάδος κατακτά το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου μέσα στο "Ντα Λουζ", και αφήνει άναυδη όλη την Ευρώπη. 

Euro 2004: Σαν σήμερα πριν 18 χρόνια διαδραματίστηκε ένα θαύμα!

Του Άγγελου Γεώργα

Πέρασαν 18 χρόνια από την ιστορική βραδιά στο «Στάδιο Ντα Λουζ» της Λισαβώνας, όπου η Εθνική Ελλάδος κατάφερε να υποτάξει την οικοδέσποινα Πορτογαλία και να ανέβει στην κορυφή της Ευρώπης, κατακτώντας το Euro 2004.

Ένα ποδοσφαιρικό θαύμα διαδραματίστηκε μπροστά στα μάτια όλου του ποδοσφαιρόφιλου κόσμου. Η Ελλάδα απέδειξε σε όλον τον κόσμο πως μπάλα παίζει η ψυχή, η ενότητα και η οικογένεια. Γιατί όλα αυτά αντιπροσώπευε το συγκρότημα του μεγάλου Ότο Ρεχάγκελ. Αυτό είχε περάσει στους ποδοσφαιριστές του. Η Ελλάδα, μια ομάδα όχι τόσο φανταχτερή, ούτε με αστέρια στο ρόστερ της όπως ο Φίγκο, ο Ρούι Κόστα ή ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Κατάφερε όμως να κάνεις άπαντες να τη σέβονται και να τη φοβούνται. Υπέταξε την οικοδέσποινα δις σε εκείνο το τουρνουά. Την Πορτογαλία! ένα από τα μεγάλα φαβορί της διοργάνωσης.

Η 4η Ιουλίου έκανε όλους τους Έλληνες μια οικογένεια, όπως πραγματικά θα έπρεπε να είναι. Ένα έθνος έγινε μια γροθιά. Και αυτό το κατάφεραν έναν τσούρμο από αλήτες. Από μπαλαδόφατσες, με ποδοσφαιρικό θράσος τόσο όσο έπρεπε έτσι ώστε να έχουν αυτοπεποίθηση οι ίδιοι αλλά και να μην υποτιμούν κανέναν αντίπαλο. Γιατί αυτή ήταν η νοοτροπία της Εθνικής. Δεν φοβόταν κανέναν και δεν υποτιμούσε κανέναν.

Κάτι που έκανε η Εθνική Πορτογαλίας. Μας υποτίμησε! Χαρακτηριστικά είναι τα λόγια του μεγάλου Ρούι Κόστα μετά το τέλος του παιχνιδιού με την Ελλάδα: «Απέκλεισαν την τρομερή ομάδα της Τσεχίας στα ημιτελικά. Φοβόμασταν να παίξουμε με τους Τσέχους για πολλούς λόγους, είχαν πολύ καλή ομάδα. Μετά το άκουσμα της είδησης, δεν θα πω ότι έγινε πάρτι στα αποδυτήρια, αλλά χαμογελάσαμε και νιώσαμε ότι είχαμε τα πάντα πλέον για να κατακτήσουμε το τρόπαιο».

Φοβήθηκαν την Τσεχία και υποτίμησαν την Ελλάδα. Και φυσικά το πλήρωσαν. Γιατί κάπως έτσι είναι ο νόμος του ποδοσφαίρου.

Ο μεγάλος τελικός

Όλοι οι Πορτογάλοι είχαν βγει στους δρόμους. Αδημονούσαν να δουν την ομάδα τους στον μεγάλο τελικό. Περίμεναν πως και πως να στεφθούν πρωταθλητές μέσα στο γήπεδό τους, μέσα στο σπίτι τους. Όλοι είχαν προετοιμαστεί για γλέντι, κανείς δεν πίστευε πως αυτή η εθνική μπορούσε να χάσει το τρόπαιο. Κανείς δεν πίστευε πως η Εθνική μας θα μπορούσε να κάνει τη ζημιά δεύτερη φορά στη φαρέτρα του Σκολάρι.

Σφύριγμα έναρξης στον μεγάλο τελικό, και οι Πορτογάλοι έχουν την πρωτοβουλία τον κινήσεων όπως ήταν φυσικό. Κυριαρχούν στο χορτάρι μόνο ως προς την κατοχή. Δεν δημιουργούν απειλητικές φάσεις μπροστά από την εστία του Νικοπολίδη, μιας και η αμυντική λειτουργία της Ελλάδας είναι αρκετά σωστή και καλή. Ο Ότο Ρεχάγκελ ξέρει για ένα ακόμη παιχνίδι πως να κλειδώσει τα αστέρια των Πορτογάλων. Αυτή η εικόνα παραμένει για ένα ολόκληρο ημίχρονο, όπου και πάμε στα αποδυτήρια με το 0-0. Οι Πορτογάλοι είναι πιο ανήσυχοι και νευρικοί, μπορεί να υπάρχει ένα ακόμη ημίχρονο μπροστά τους αλλά κάτι δεν τους κολλάει κάτι τους ανησυχεί. Επανέναρξη του παιχνιδιού και για δέκα λεπτά το ίδιο σκηνικό, καμία απειλή η Πορτογαλία αλλά ούτε και η Ελλάδα. Φτάνουμε στο 55', κερδίζουμε κόρνερ από δεξιά μετά από μερικά τσαλιμάκια του Γιούρκα Σεϊταρίδη πάνω στον Ρονάλντο. Στην εκτέλεση πηγαίνει ο Μπασινάς, μιας και ο Βασίλης Τσιάρτας βρίσκεται στον πάγκο. Ο Μπασινάς εκτελεί με το δεξί, ένα πολύ καλό κόρνερ, ο Χαριστέας πατάει αρκετά καλά και πηδάει πιο ψηλά από τους αμυντικούς με αποτέλεσμα να πάρει την κεφαλιά και να καρφώσει την μπάλα στην εστία του Ρικάρντο. Η Ελλάδα έκανε και πάλι το θαύμα της! κάρφωσε τους Πορτογάλους. Γκολ ο Χαριστέας!! Τρελαίνει το Ντα Λουζ, τρελαίνει την Ελλάδα, τρελαίνει και εμάς!

Η συνέχεια περιλάμβανε μόνο μακρινά και απελπισμένα σουτ των Πορτογάλων που δεν μπορούσαν να διασπάσουν την άμυνα της Ελλάδος. Ούτε ο Ρούι Κόστα, ούτε ο Ρονάλντο, ούτε ο Παουλέτα, ούτε ο Φίγκο μπορούν να κερδίσουν τον Αντώνη Νικοπολίδη. Και η σεμνή τελετή λαμβάνει τέλος.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΡΙΑ ΕΥΡΩΠΗΣ, ΣΤΟΝ ΕΒΔΟΜΟ ΟΥΡΑΝΟ ΟΛΟΙ ΑΔΕΛΦΙΑ!

Έγινε το θαύμα, αυτό που δεν περίμενε κανείς, αυτό που δεν πίστευε κανείς. Ακόμα ένα ποδοσφαιρικό θαύμα έχει ολοκληρωθεί. Η ομάδα του Ότο Ρεχάγκελ στην κορυφή της Ευρώπης.

Λίγο αργότερα ο Ρεχάγκελ δήλωσε: " Tα εύσημα πρέπει να πάνε στους ποδοσφαιριστές, αυτοί έπαιζαν. Εγώ δεν έκανα κάτι, παρά μόνο συμβουλές έδινα. Και όμως αυτός ήταν ο δημιουργός των πάντων. Δικό του δημιούργημα ήταν η πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Παρακολουθείστε στο tostoixima.gr τα livescores ποδοσφαίρου, προγνωστικά ποδοσφαίρου και λεπτομέρειες για τα γεγονότα των αγώνων. Δείτε τις αναμετρήσεις της ημέρας στο κουπόνι ποδοσφαίρου του ΠΑΜΕΣΤΟΙΧΗΜΑ και ενημερωθείτε για όλα τα αθλητικά νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο μέσα από την καθημερινή ροή αθλητικών ειδήσεων του tostoixima.gr