Ποδόσφαιρο

European Super League: Ο δικηγόρος του Μποσμάν θέλει να αλλάξει ξανά το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

Κυριακή, 24 Ιουλίου 2022 - 14:16

Εκπροσωπεί την European Super League στην δικαστική διαμάχη με UEFA, FIFA με τις δηλώσεις του να έχουν μεγάλο ενδιαφέρον

European Super League: Ο δικηγόρος του Μποσμάν θέλει να αλλάξει ξανά το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο

Η European Super League είναι στα δικαστήρια με την FIFA και την UEFA, έχοντας δικηγόρο που έχει αλλάξει πολλά στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο.
Πρόκειται για τον Ζαν Λουι Ντιπόν που εκπροσωπεί την European Super League. Και μίλησε για την διαμάχη με τις FIFA, UEFA στο ευρωπαϊκό δικαστήριο.

«Το να πούμε ότι αυτή η υπόθεση είναι 100 φορές πιο σημαντική από την απόφαση Μποσμάν είναι ένας τρόπος. Να επισημάνουμε ότι η υπόθεση Μποσμάν αφορούσε μόνο την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας στο ποδόσφαιρο. Ενώ η υπόθεση της ευρωπαϊκής Super League αφορά την αγορά παραγωγής», είπε ο Ντιπόν μια συνέντευξη στο Off The Pitch.

«Γιατί οι σύλλογοι δεν μπορούν να διοικούν τις διασυνοριακές διοργανώσεις με τον ίδιο τρόπο που διαχειρίζονται τις εθνικές διοργανώσεις; Δεν είναι ούτε λειτουργικά λογικό. Ούτε νόμιμο κατά τη γνώμη μου ότι η UEFA είναι ο μοναδικός, μονοπωλιακός φορέας των ευρωπαϊκών διοργανώσεων συλλόγων.

Δεν υπάρχει λογική στη νομική θέση της UEFA. Η οποία χρησιμοποιεί φρικτές τακτικές για να προσπαθήσει να δικαιολογήσει το μονοπώλιό της», πρόσθεσε.

Κατά τη διάρκεια της ακρόασης ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αρκετές κυβερνήσεις ευρωπαϊκών χωρών παρατάχθηκαν δίπλα στην UEFΑ.

Σύμφωνα με τον Ντιπόν πολλές από τις καταθέσεις τους αφορούσαν «το θέμα της αθλητικής αξίας και του ευρωπαϊκού αθλητικού μοντέλου».

Αλλά ο δικηγόρος επισημαίνει ότι «δεν είναι αυτά τα νομικά ζητήματα που αποφασίζει το δικαστήριο. Το δικαστήριο πρέπει να απαντήσει στις ερωτήσεις του Ισπανού δικαστή. Σχετικά με το εάν ο ρόλος της UEFA ως κυρίαρχου φορέα εκμετάλλευσης του 100% του μεριδίου αγοράς είναι νόμιμος. Και σύμφωνα με το ευρωπαϊκό δίκαιο των αγώνων.

Και κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει ευρωπαϊκό αθλητικό μοντέλο. Πολλά είναι τα παραδείγματα που δείχνουν ότι το «μοντέλο UEFA» είναι -στην Ευρώπη- μάλλον εξαίρεση παρά κανόνας.

Είναι καρτέλ;
Στην πραγματικότητα, το «Ευρωπαϊκό Αθλητικό Μοντέλο» είναι ένας ευφημισμός. Μια πολιτικά ορθή έκφραση, με στόχο να συγκαλύψει την πραγματικότητα, δηλαδή το «μονοπώλιο UEFA/FIFA».

Στη συνέχεια ο Ντιπόν αναρωτήθηκε: «Είναι η ευρωπαϊκή Super League καρτέλ; Όχι, γιατί δεν είναι κλειστός διαγωνισμός. Aφού το 25% των θέσεων στο πρωτάθλημα είναι διαθέσιμο για νεοεισερχόμενους κάθε χρόνο.

Ο Ντιπόν εξήγησε επίσης πώς τα μοντέλα αναδιανομής της ευρωπαϊκής Super League ξεπερνούν τα μοντέλα της UEFA. Mε πάνω από 8% των εσόδων ή 400 εκατομμύρια ευρώ ετησίως σε ένδειξη αλληλεγγύης σε μη συμμετέχοντες συλλόγους. H UEFA πληρώνει επί του παρόντος το 4%, ή περίπου 140 εκατομμύρια ευρώ για τους μη συμμετέχοντες. Aλλά από το 2024 θα έχει 80% περισσότερους συμμετέχοντες στο Champions League της σε σύγκριση με τους 20 που προβλέπει η ευρωπαϊκή Super League.

Παρακολουθείστε στο tostoixima.gr τα livescores ποδοσφαίρου, προγνωστικά ποδοσφαίρου και λεπτομέρειες για τα γεγονότα των αγώνων. Δείτε τις αναμετρήσεις της ημέρας στο κουπόνι ποδοσφαίρου του ΠΑΜΕΣΤΟΙΧΗΜΑ και ενημερωθείτε για όλα τα αθλητικά νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο μέσα από την καθημερινή ροή αθλητικών ειδήσεων του tostoixima.gr