Ποδόσφαιρο

Εως την Παρασκευή η απόφαση για το Ατρόμητος-ΑΕΚ

Παρασκευή, 24 Φεβρουαρίου 2023 - 20:33

Ολοκληρώθηκε η εκδίκαση της έφεσης για το Ατρόμητος-ΑΕΚ, με την απόφαση να αναμένεται εντός της επόμενης εβδομάδας

Εως την Παρασκευή η απόφαση για το Ατρόμητος-ΑΕΚ

Το απόγευμα της Παρασκευής (24/2) εκδικάστηκε στην ΕΠΟ η έφεση που άσκησε η ΑΕΚ για την περιβόητη υπόθεση των δοκαριών στο γήπεδο του Ατρόμητου, αμέσως μετά την απόφαση του Πρωτοβάθμιου Μονομελούς Πειθαρχικού Οργάνου της Super League, που έκρινε ότι η ομάδα του Περιστερίου δεν είχε υπαιτιότητα για το ύψος των δοκαριών και ως εκ τούτου το παιχνίδι θα έπρεπε να οριστεί σε νέα ημερομηνία.

Μετά από μια διαδικασία που κράτησε σχεδόν τρεις ολόκληρες ώρες και με ατάκες που θα συζητηθούν εντόνως, γνωστοποιήθηκε πως οι εμπλεκόμενες πλευρές έχουν δικαίωμα μέχρι την προσεχή Τρίτη (28/2) να καταθέσουν τα υπομνήματά τους, με την απόφαση ν' αναμένεται από την Τετάρτη (1/3) και έπειτα. Αξίζει να σημειωθεί πως οι άπασες οι πλευρές εξέφρασαν την επιθυμία πως το αργότερο μέχρι την άλλη Παρασκευή (3/3) θα πρέπει να έχουν την απόφαση στα χέρια τους.

Η ΑΕΚ έκανε γνωστό πως δεν θα έχει υπομνήματα όπως και οι υπόλοιποι πλην του Ολυμπιακού. Συγκεκριμένα ο κ. Δημακόπουλος τόνισε πως επειδή έπρεπε να αποχωρήσει επιθυμούσε προθεσμία για υποβολή υπομνημάτων, παίρνοντας χρόνο έως την Τρίτη.

Οι τοποθετήσεις όλων των πλευρών

Ρίζου: «Υπάρχει συμφωνητικό παραχώρησης ανάμεσα σε Δήμο και ΠΑΕ Ατρόμητος μέχρι το 2024»

Να καταρρίψει το βασικό επιχείρημα που οδήγησε στην -αρνητική για την ίδια- πρωτόδικη απόφαση για το αναβληθέν ματς με τον Ατρόμητο, προσπάθησε η ΑΕΚ. Συγκεκριμένα, το στέλεχος της «Ένωσης», Έλλη Ρίζου, ανέφερε πως υπάρχει συμφωνητικό ανάμεσα σε Δήμο Περιστερίου και Ατρόμητο για τη χρήση του Δημοτικού Γηπέδου από την ΠΑΕ. Μάλιστα, σημειώνει, πως η διάκρεια παραχώρησης είναι 12ετής και συγκεκριμένα από την 1/8/2012 μέχρι τις 31/7/2024.
Ως εκ τούτου, οι «κιτρινόμαυροι» υποστηρίζουν ότι όχι μόνο δεν ισχύει ότι ο Ατρόμητος δεν φέρει υπαιτιότητα για το γήπεδο, αλλά αντίθετα έχει όλη την ευθύνη από τον Αύγουστο του 2012. Κρίση, εξάλλου, που χαρακτήρισαν επικίνδυνη μιας και, όπως εξήγησαν, καμία ΠΑΕ της Stoiximan Super League δεν έχει ιδιόκτητο γήπεδο.
Μάλιστα, ανέφεραν και σχετικά παραδείγματα, όπως της ΑΕΚ με το ΟΑΚΑ, αλλά και το ευρωπαϊκό παιχνίδι του ΠΑΣ όπου ο ίδιος ο Ατρόμητος είχε παραχωρήσει το γήπεδο και όχι ο Δήμος. Η κα Ρίζου έκκλεισε κάνοντας λόγο για αντιφάσεις στην απόφαση.

Μέρος της τοποθέτησης της Ρίζου:

«Δεν προβλήθηκε με έφεση η κρίση του διαιτητή από τον Ατρόμητο. Η απόφαση είναι τελεσίδικη. Το μέρος της απόφασης που έχει μεταβιβαστεί είναι ότι ο Ατρόμητος δεν έχει υπαιτιότητα για το γήπεδο. Η παραδοχή αυτή δεν είναι μόνο αβάσιμη και αναληθής, εινα επικίνδυνη γιατί καταλύει την έννοια της αντικειμενικής ευθύνης.
Καμία ΠΑΕ της Σούπερ Λιγκ δεν έχει ιδιόκτητο γήπεδο. Ανήκουν είτε στον ερασιτέχνη, είτε στους δήμους. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη η κρίση αυτή της απόφασης ότι Ατρόμητος δεν είναι υπαίτιος αφού το γήπεδο ανήκει στον Δήμο.
Υπάρχει απόφαση για το ΟΑΚΑ όπου τιμωρήθηκε η ΑΕΚ και όχι η ΓΓΑ όπου ανήκει το γήπεδο.
Διαβάσαμε στην απόφαση κάτι πόυ δεν είχε ειπωθεί, ότι ο Ατρόμητος κάθε Κυριακή παραλαμβάνει το γήπεδο έξι ώρες πριν από τον αγώνα, από τον Δήμο. Αυτό είναι επινόηση της απόφασης δεν προβλήθηκε ποτέ. Και καταλήγει η απόφαση ότι η ευθύνη βαρύνει τον Δήμο. Ο ισχυρίσμός αυτός διαψεύδεται από δημόσια έγγραφα.
Υπάρχει συμφωνητικό ανάμεσα στον δήμο και την ΠΑΕ Ατρόμητος στις 10 Αυγούστου. Εκεί αναφέρεται ότι το γήπεδο παραχωρείται στην ΠΑΕ, η χρήση του. Και συνεχίζει ότι η ΠΑΕ αναλαμβάνει τα έξοδα για τη συντήρηση του γηπέδου αποκλειστικά. Διάρκεια παραχώρησης είναι 12ετής από 1/8/2012 και λήγει 31/7/2024.
Ο δήμος δεν έχει καμία ευθύνη για την έκδοση άδειας του γηπέδου, αναφέρεται μεταξύ άλλων στο συμφωνητικό. Όλη την ευθύνη του γηπέδου την είχε ο Ατρόμητος από τον Αύγουστο του 2012.
Για τον αγώνα της ΠΑΕ Γιάννινα με ευρωπαϊκή ομάδα υπάρχει έγγραφο που ο Ατρόμητος το παραχωρεί. Όχι μόνο έχει την ευθύνη του γηπέδου αλλά το παραχωρεί κιόλας σε άλλες ομάδες. Τι να πούμε για την παραδοχη της εκαλουμένης ότι μπήκε έξι ώρες πριν από το παιχνίδι στο γήπεδο αλλά δεν φέρει ευθύνη.
Η εκαλουμένη απόφαση επιρρίπτει ευθύνες στον παρατηρητή γιατί δεν επιθεώρησε το γήπεδο. Ο Ατρόμητος είχε άπλετο χρόνο από την παραλαβή για την κανονικότητα του γηπέδου. Παρέλαβε το γήπεδο, ακόμη και αν το δεχθούμε, δεν το επιθεώρησε, δεν το φρόντισε, δεν το διόρθωσε.
Ο δήμαρχος Περιστερίου κ. Παχατουρίδης είπε ότι δεν έχει υπό την ευθύνη του τις εγκαταστάσεις του γηπέδου. Δεν πραγματοποιήθηκαν μετρήσεις με λέιζερ από το δήμο. Η ΠΑΕ προσκόμισε μετρήσεις μία μέρα μετά, σύμφωνα με τις οποίες τα δοκάρια ήταν κανονικά!
Η απόφαση έχει σφοδρές αντιφάσεις. Σε ένα σημείο δέχεται ότι και τα 2 τέρματα ήταν αντικανονικά, μετά έκανε προσπάθειες η ΠΑΕ και το ένα τέρμα διορθώθηκε. Είδατε τα βίντεο ότι έσκαψαν την εστία, η απόφαση λέει ότι δεν έγινε αυτό γιατί δεν γράφτηκε στο φύλλο αγώνα. Πώς ψήλωσε το ένα τέρμα αφού δεν δέχεται ότι δεν έγιναν έργα. Σε αυτή την απόφαση ειναι τόσες αλυσιδωτές οι αντιφάσεις που κατέληξε στην κατάργηση της αντικειμενικής ευθύνης. Αν δεν υπάρχει ευθύνη, δεν υπάρχουν κανονισμοί. Ζητώ να εξαφανιστεί η όλως εσφαλμένη απόφαση».
Εν συνεχεία, η Έλλη Ρίζου απάντησε και στην τοποθέτηση του Αλέξη Κούγια (σ.σ. παρατίθεται παρακάτω) μέσω της οποίας ο Ατρόμητος ζητά την απόρριψη της ένστασης της ΑΕΚ: «Η ΑΕΚ είχε κάνει ένσταση και στην υπόθεση με τον ΠΑΟΚ που είχε μπει ο Σαββίδης με το όπλο. Η ένσταση δικάστηκε, τιμωρήθηκε ο ΠΑΟΚ και υπήρξε απόφαση της Εφέσεων που κάλεσε την ΑΕΚ και η οποία παρέστη κανονικά στην Εφέσεων».

Κούγιας: «Ο Ατρόμητος ζητά να απορριφθεί η ένσταση της ΑΕΚ - Δεν λέει καν τι ζητάει»

Ξεκάθαρη ήταν η θέση του Αλέξη Κούγια αλλά και του Ατρομήτου στην υπόθεση με την ΑΕΚ για το θέμα των δοκαριών. Οι Περιστεριώτες ζητούν να απορριφθεί η ένσταση της «Ένωσης», τονίζοντας ότι μόνο ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας θα μπορούσε να παρέμβει.
«Κωμικό το σκηνικό με το μέτρημα των δοκαριών. Δεν αναφέρεται ποιο είχε πρόβλημα», ήταν τα πρώτα λόγια του δικηγόρου του Ατρομήτου.
«Η βάση των ισχυρισμών μας είναι ότι η ΠΑΕ ΑΕΚ υπέβαλε δύο ενστάσεις. Η πρώτη υπεβλήθη στο γήπεδο που βρήκε την μέτρηση 3-5 πόντους και στο άλλο δοκάρι 2,5 πόντους διαφορά. Μετά από νέα μέτρηση βρέθηκε το ένα δοκάρι κανονικό. Στη 2η μέτρηση βρέθηκαν δύο σημεία σωστά και στο άλλο 2-2.5 πόντους διαφορά. Έχει μία αοριστία. Η δεύτερη ένσταση έγινε για να μπορεί να παρίσταται γιατί η δίκη ήταν πειθαρχική. Οι συνάδελφοι μου έκαναν ένσταση για να παρίστανται. Πρέπει ο διάδικος να έχει έννομο συμφέρον.
Έχουμε μία νέα ένσταση από την ΑΕΚ χωρίς να υπάρχει έννομο συμφέρον. Έννομο συμφέρον έχει στην πρώτη ένσταση. Μόνοι οι πειθαρχικώς ελεγχώμενοι πρέπει να παρίστανται εδώ και να διώξουν όλους τους υπόλοιπους.
Η ΑΕΚ δεν λέει το τι ζητάει σήμερα. Ακόμα κι η ίδια είναι σε δικονομική αμηχανία. Ζητάει γενικά να εξαφανιστεί η απόφαση. Ποια απόφαση; Η νομική εκπροσώπηση του Ατρόμητου ζητά να απορριφθεί η ένσταση της ΑΕΚ λόγω έλλειψης έννομου συμφέροντος και ότι γενικά είναι αβάσιμη», ξεκαθάρισε.
«Η έφεση της ΠΑΕ ΑΕΚ δεν μπορεί να τεθεί προς συζήτηση και ότι δεν δικαιούται να είναι διάδικος. Επίσης πως κύρια ή πρόσθετη παρέμβαση δεν χωρεί στις πειθαρχικές υποθέσεις.
Ούτε η ΑΕΚ μπορεί να είναι σήμερα εδώ παρούσα ούτε ο Ολυμπιακός ούτε ο Παναθηναϊκός. Δεν υπάρχει κάτι να εξετάσουμε. Είναι προδικαστικό θέμα. Και μόλις τελειώσω θα ζητήσω τη διακοπή της διαδικασίας για να τεθεί θέμα παρουσίας της ΑΕΚ, του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού.
Ο μοναδικός που θα μπορούσε να εφεσιβάλει είναι ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας εφόσον κρίνει ότι υπάρχει παράβαση από το πειθαρχικό όργανο της ΕΠΟ. Ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας δεν έκανε έφεση και πλέον η υπόθεση καθίσταται αμετάκλητη. Ποιος ήταν ο μοναδικός που θα μπορούσε να κάνει έφεση; Ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας. Ο πειθαρχικός εισαγγελέας δεν έκανε έφεση: έκρινε πως δεν υπάρχει παράβαση κανονισμού.
Το θέμα έχει κριθεί. Ζητάμε να διακόψετε και εν συνεχεία είτε θα συνεχίσουμε είτε θα αποχωρήσουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Ο διαιτητής δεν τόνισε στο φύλλο αγώνα ότι δεν κάνει τον αγώνα γιατί το γήπεδο είναι ακατάλληλο. Πως λέει ότι το γήπεδο είναι αντικανονικό και δεν έκανε τον αγώνα. Επίσης πως "το μοναδικό σημείο αντικανονικότητας ήταν μόνο μία από τις δύο εστίες είχε μικρότερο ύψος του κανονικού. Δεν λέει σε ποιο σημείο.
Δεκαπέντε χρόνια είναι πακτωμένα τα δοκάρια. Έχουν γίνει πάνω από 600 ματς. Αγώνες ευρωπαϊκού επίπεδου και ουδείς διαπίστωσε ότι υπάρχει απόκλιση. Αυτή είναι μια αόρατη μεζούρα. Ούτε ξέρουμε εάν ελέγχθηκε και εάν τεντώθηκε.
Με βάση τις οδηγίες των διεθνών Ομοσπονδιών έπρεπε ο διαιτητής να μετρήσει σε 2 σημεία και όχι σε 4 άρα είναι αντικανονική η μέτρηση. Εμάς η θέση μας είναι ότι τα 2 σημεία που μέτρησε στη συμβολή των δοκαριών είναι με σωστές διαστάσεις. Επιτρέπονται αποκλίσεις 6-8 χιλιοστών.
Δεν λέγεται ποιος αστυνομικός έδωσε τη μεζούρα και από ποια υπηρεσία. Μεζούρες έχουν οι αστυνομικοί που μετρούν τα ατυχήματα. Αυτή τη μεζούρα μπορεί να την έδωσε ο Παπαδόπουλος και ήταν κοντύτερη. Και γιατί δεν είναι εδώ να την ελέγξουμε". Κάνει λόγο για δόλο από τον διαιτητή και μιλά για τον Γιάννη Παπαδόπουλο. Επίσης πως ο ρέφερι δεν είχε δικαίωμα να μετρήσει 4 σημεία αλλά 2 με 10 εκατοστά από τη συμβολή των δοκών», πρόσθεσε στη δευτερολογία του.

Παρακολουθείστε στο tostoixima.gr τα livescores ποδοσφαίρου, προγνωστικά ποδοσφαίρου και λεπτομέρειες για τα γεγονότα των αγώνων. Δείτε τις αναμετρήσεις της ημέρας στο κουπόνι ποδοσφαίρου του ΠΑΜΕΣΤΟΙΧΗΜΑ και ενημερωθείτε για όλα τα αθλητικά νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο μέσα από την καθημερινή ροή αθλητικών ειδήσεων του tostoixima.gr

* Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις διαθέσιμοι στο novibet.gr/info/oroi
21+| ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ:ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ.