Ποδόσφαιρο

Champions League: Σούπερ στατιστικά από την φάση των «16»

Πέμπτη, 16 Μαρτίου 2023 - 16:00

Η Διεθνής Oμοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου (IFFHS) έκανε μια ιδιαίτερη προσέγιση

Champions League: Σούπερ στατιστικά από την φάση των  «16»

Από την ιταλική...τριάδα στην πρώτη φορά της Νάπολι, από τα 300 ματς UCL της Ρεάλ Μαδρίτης στην ισπανική «κατάρα» του Γιούργκεν Κλοπ και τα ρεκόρ της Μάντσετερ Σίτι, και από τα κατορθώματα του Καρίμ Μπενζεμά στα ρεκόρ του Έρλινγκ Χάαλαντ, αυτά είναι τα στοιχεία που χαρακτήρισαν τις τέσσερις επαναληπτικές αναμετρήσεις στη φάση των «16» του Champions League αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με την Διεθνή Oμοσπονδία Ιστορίας και Στατιστικής του Ποδοσφαίρου (IFFHS):

Παιχνίδια Τετάρτης (15/3)
* Για πρώτη φορά από τη σεζόν 2005-06, τρεις ιταλικές ομάδες έχουν φτάσει στα προημιτελικά του Champions League (Νάπολι, Μίλαν, Ίντερ). Αυτός είναι ένας αριθμός ρεκόρ για την Ιταλία, που έλαβε χώρα πριν επίσης το 2002-03 και το 2004-05 (Ίντερ, Γιουβέντους, Μίλαν).

* Η Νάπολι, με το 3-0 επί της Άιντραχτ, είναι η πιο παραγωγική ομάδα σε αυτή τη διοργάνωση του Champions League (25 γκολ). Μόνο τρεις ιταλικές ομάδες έχουν σκοράρει περισσότερα σε μία σεζόν της διοργάνωσης: Γιουβέντους 30 το 2002-03, Λάτσιο 26 το 1999-00, Ίντερ 26 το 2002-03.

* Η Νάπολι έφτασε στην προημιτελική φάση του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου/Champions League για πρώτη φορά στην ιστορία της.

* Η Λίβερπουλ (2-5 και 0-1 στα δύο παιχνίδια εναντίον της Ρεάλ Μαδρίτης) έχασε μια ευρωπαϊκή αναμέτρηση νοκ-άουτ με 4+ γκολ διαφορά για πρώτη φορά από το 1992 (συνολική ήττα 2-6 από τη Σπαρτάκ Μόσχας στο Κύπελλο Κυπέλλούχων) και για πρώτη φορά στο Κύπελλο Πρωταθλητριών /Champions League από το 1966 (σύνολο 3-7 εναντίον του Άγιαξ στη φάση των «16»).

* Ήταν ο 6ος αποκλεισμός της Λίβερπουλ από μεγάλες ευρωπαϊκές διοργανώσεις υπό τον Γιούργκεν Κλοπ: και οι 6 ήρθαν απέναντι σε Ισπανούς αντιπάλους (4η φορά Ρεάλ Μαδρίτης, επίσης Σεβίλλη και Ατλέτικο Μαδρίτης από μία φορά).

* Ο Κλοπ, με κίτρινη κάρτα στο χθεσινό παιχνίδι, έχει δει 4 κίτρινες και 1 κόκκινη κάρτα στο Champions League, αριθμός που ξεπερνούν μόνο δύο άλλοι προπονητές: ο Αντόνιο Κόντε και ο Ντιέγκο Σιμεόνε (5 κίτρινες και 1 κόκκινη και για τους δύο).

* Η Ρεάλ Μαδρίτης έπαιξε τον 300ο αγώνα στο Champions League: ο πρώτος σύλλογος που έφτασε σε αυτόν τον αριθμό. Ακολουθούν η Μπάγερν (280) και η Μπαρτσελόνα (277).

* Από τις 8 τελευταίες επίσημες αναμετρήσεις μεταξύ Ρεάλ Μαδρίτης και Λίβερπουλ, η ισπανική ομάδα κέρδισε 7 και έφερε 1 ισοπαλία, με διαφορά τερμάτων 17-4.

* Υπήρχαν 8 περιπτώσεις στην ιστορία του Κυπέλλου Πρωταθλητριών /Champions League όταν οι δύο φιναλίστ της προηγούμενης σεζόν συναντήθηκαν ξανά σε νοκ άουτ γύρο. Σε 7 από αυτές οι πρωταθλητές προκρίθηκαν στον επόμενο γύρο (όπως η Ρεάλ Μαδρίτης τώρα, που κέρδισε ξανά τη Λίβερπουλ).

* Ο Καρίμ Μπενζεμά σημείωσε το 33ο του γκολ στη νοκ άουτ φάση του Champions League, έχοντας μόνο τον Κριστιάνο Ρονάλντο (67) και τον Λιονέλ Μέσι (49) από πάνω του.

* Ο Μπενζεμά έχει σκοράρει 3+ γκολ σε 4 συνεχόμενες αναμετρήσεις νοκ άουτ για το Champions League (3 εναντίον Παρί Σεν Ζερμέν, 4 εναντίον Τσέλσι, 3 εναντίον Μάντσεστερ Σίτι και τώρα επίσης 3 εναντίον Λίβερπουλ). Μόνο ο Κριστιάνο Ρονάλντο το είχε κάνει στο παρελθόν (2 τελευταίες αναμετρήσεις το 2016-17 και 2 πρώτες την περίοδο 2017-18): 5 εναντίον Μπάγερν, 3 εναντίον Ατλέτικο, 3 εναντίον Παρί Σεν Ζερμέν, 3 εναντίον Γιουβέντους).

* Όλα τα τελευταία του 10 γκολ στο Champions League σημείωσε ο Μπενζεμά απέναντι σε Άγγλους αντιπάλους (4 εναντίον Τσέλσι, 3 εναντίον Μάντσεστερ Σίτι και 3 εναντίον Λίβερπουλ).

Παιχνίδια Τρίτης (14/3)
* Η Μάντσεστερ Σίτι ισοφάρισε τη μεγαλύτερη νίκη της ποτέ στο Champions League, με το 7-0 επί της Λειψίας. Είχε νικήσει με 7-0 τη Σάλκε στις 12 Μαρτίου 2019.

* Η Μάντσεστερ Σίτι ισοφάρισε επίσης το συνολικό ρεκόρ UCL σχετικά με το εύρος νίκης στη φάση των νοκ άουτ. Ήταν η 4η νίκη στα νοκ άουτ με το ίδιο σκορ 7-0. Στις 3 τελευταίες περιπτώσεις από αυτές τις 4, ο Πεπ Γκουαρντιόλα ήταν ο νικητής προπονητής (1 με Μπάγερν, 2 με Μάντσεστερ Σίτι).
Σε κάθε μία από τις 4 περιπτώσεις, οι γερμανικοί σύλλογοι ήταν δύο φορές νικητές και ισάριθμες ηττημένοι.

* Ο Έρλινγκ Χάαλαντ είναι ο πρώτος παίκτης που σκόραρε 5 γκολ για αγγλική ομάδα σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις μετά τον Κέβιν Έκτορ για την Ντέρμπι εναντίον της Φιν Χάρπς το 1976.

* Ο Χάαλαντ σημείωσε το 5ο χατ-τρικ του για τη Μάντσεστερ Σίτι σε όλες τις διοργανώσεις αυτή τη σεζόν. Κανένας από τους άλλους παίκτες στα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης δεν έχει σημειώσει περισσότερα από 2 χατ-τρικ.
Στην αγγλική Πρέμιερ Λιγκ, τελευταίος παίκτης με τόσα χατ-τρικ σε μια σεζόν ήταν ο Χάρι Κέιν (επίσης 5 για την Τότεναμ το 2016-17).

* Ο Χάαλαντ έγινε ο νεότερος παίκτης (22 ετών 236 ημερών) που έφτασε τα 30 γκολ στο Champions League.

* Ο Χάαλαντ έχει σκοράρει στο UCL 33 γκολ σε 25 αγώνες. Όλοι οι άλλοι παίκτες εκτός από τον Ρουντ Φαν Νιστελρόι (38), χρειάστηκαν υπερδιπλάσιο αριθμό αγώνων για να φτάσουν σε αυτόν τον απολογισμό: Μέσι 52, Λεβαντόφσκι 53, Μπαπέ 53, Μπενζεμά 54, Καβάνι 54, Φίλιπο Ιντζάγκι 55, Νεϊμάρ 55 κ.λπ.

* Τα δύο πρώτα από τα 5 γκολ του ο Χάαλαντ σημείωσε με διαφορά μόλις 1 λεπτό και 18 δευτερόλεπτα. Αυτός είναι το 3ο ταχύτερο διάστημα στην ιστορία του UCL. Πάνω από αυτόν σε αυτή την κατάταξη, μόνο ο Γκάρεθ Μπέιλ (1 λεπτό και 16 δευτερόλεπτα, για την Τότεναμ το 2010) και ο Σίντζι Καγκάβα (1 λεπτό και 17 δευτερόλεπτα για την Μπορούσια Ντόρτμουντ το 2016).

* Ο Χάαλαντ έγινε ο τρίτος παίκτης που σημείωσε χατ-τρικ στο πρώτο ημίχρονο νοκ άουτ αγώνα Champions League, μετά τον Λιονέλ Μέσι το 2010 και τον Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι το 2022.

* Ο Χάαλαντ έγινε ο δεύτερος παίκτης που σημείωσε τέλειο χατ-τρικ (γκολ με κεφάλι, δεξί και αριστερό πόδι) στο πρώτο ημίχρονο αγώνα του Champions League, μετά τον Μάικ Νιούελ (Μπλάκμπερν Ρόβερς) το 1995.

* Είναι τα πρώτα πέντε γκολ σε ένα ματς στην καριέρα του Έρλινγκ Χάαλαντ. Τα πιο παραγωγικά παιχνίδια του πριν ήταν δύο με 4 γκολ, Μόλντε εναντίον Μπραν (4-0) στο νορβηγικό πρωτάθλημα την 1η Ιουλίου 2018 και με την Μπορούσια Ντόρτμουντ εναντίον Χέρτα (5-2) στην Bundeslga στις 21 Νοεμβρίου 2020.

Παρακολουθείστε στο tostoixima.gr τα livescores ποδοσφαίρου, προγνωστικά ποδοσφαίρου και λεπτομέρειες για τα γεγονότα των αγώνων. Δείτε τις αναμετρήσεις της ημέρας στο κουπόνι ποδοσφαίρου του ΠΑΜΕΣΤΟΙΧΗΜΑ και ενημερωθείτε για όλα τα αθλητικά νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο μέσα από την καθημερινή ροή αθλητικών ειδήσεων του tostoixima.gr