Ποδόσφαιρο

Μητσοτάκης: “Κλείνουν οι λέσχες οργανωμένων οπαδών”

Τετάρτη, 16 Αυγούστου 2023 - 15:22

Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, έκανε δηλώσεις μετά την συνάντηση του με τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν. Στις οποίες ανέφερε, πως θα κλείσουν πλέον οι σύνδεσμοι.

Μητσοτάκης: “Κλείνουν οι λέσχες οργανωμένων οπαδών”

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κυριάκος Μητσοτάκης, συναντήθηκε με τον πρόεδρο της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν. Ενόψει του τελικού του ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ, που θα διεξαχθεί στο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Ενώ το κύριο θέμα της συνάντησης, ήταν η οπαδική βία.

Στην εν λόγω συνάντηση, συμμετείχαν ο πρόεδρος της Super League 1 και ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός, Βαγγέλης Μαρινάκης, ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, Γιάννης Αλαφούζος, ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ ΑΕΚ, Δημήτρης Μελισσανίδης και ο συνεργάτης του Ιβάν Σαββίδη και εκπρόσωπος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Αρτούρ Νταβιντιάν.

Μετά τη συνάντηση, ο πρωθυπουργός της χώρας, υποστήριξε πως θα γίνει πράξη, το κλείσιμο των συνδέσμων. Με κάθε ομάδα πλέον, να έχει από έναν. Μάλιστα ανέφερε, πως οι εκπρόσωποι των ΠΑΕ, συμφώνησαν σε έλεγχο των οπαδών κατά τη διάρκεια των αγώνων από την αστυνομία.

Οι δηλώσεις του Κυριακού Μητσοτάκη

“Η σημερινή πρωτοβουλία συνοδεύει την οδύνη για το χαμό ενός ακόμα ανθρώπου στο βωμό της τυφλής οπαδικής βίας. Έτσι η συμπαράσταση μας στην οικογένεια του Μιχάλη μετατρέπεται σε ένα σύνθημα δράσης εναντίον αυτής της μάστιγας που δηλητηριάζει τον αθλητισμό και τις κοινωνίες μας και όπως είδαμε πρόσφατα μέχρι και τις σχέσεις μεταξύ των κρατών μας.

Ειδικά αυτή τη μέρα, μια μέρα γιορτής που η χώρα μας φιλοξενεί το Super Cup. Ένα τέτοιο γεγονός θα έπρεπε να σηματοδοτεί μόνο την ειρηνική συνάντηση φιλάθλων από διαφορετικές ομάδες και χώρες.

Όμως δυστυχώς πραγματοποιείται στη σκιά ενός πένθους επειδή έτσι το θέλησαν κάποιες εγκληματικές συμμορίες, δεν μιλάμε για οπαδούς, φιλάθλους, οι οποίες με πρόσχημα τους αγώνες ταξιδεύουν στην Ευρώπη οργανώνοντας ραντεβού θανάτου. Το φαινόμενο αυτό είναι διεθνές, είναι διαχρονικό, είναι σύνθετο ενώ αποδεικνύεται πως ούτε η αυστηροποίηση των ποινών, ούτε οι μηχανισμοί πρόληψης που υπάρχουν λειτουργούν πάντοτε όπως πρέπει.

Η στάση των συλλόγων και του Τύπου

Ταυτόχρονα και η στάση των συλλόγων, των οργανωμένων συνδέσμων αλλά και του Τύπου δεν προωθεί μια κουλτούρα συνύπαρξης και σεβασμού. Απαιτείται η κινητοποίηση όλων. Ακριβώς για αυτό και η σύνθεση της σημερινής συνάντησης που είχαμε που ήταν παραγωγική και ουσιαστική.

Θέλω να ευχαριστήσω τον πρόεδρο της UEFA ο οποίος συμμετείχε. Γιατί ο σκοπός μας είναι να ενεργοποιήσουμε και τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στο μέτωπο της αποτροπής της βίας αλλά και της τιμωρίας όσων ανέχονται, ευνοούν και διαπράττουν τέτοια περιστατικά βίας. Να οργανώσουμε την ευρωπαϊκή συνεργασία. Ο κίνδυνος διατρέχει πλέον όλα τα σύνορα. Αδελφοποιημένοι πρέπει να είναι οι φίλαθλοι στη χαρά και όχι στο θρύνο.

Η πολιτεία ήδη επαναξετάζει το πλέγμα για την αθλητική βία. Ένα πλέγμα στο οποίο διαπιστώθηκαν κενά τα οποία πρέπει να καλυφθούν, ωστόσο δεν θα πετύχουμε τον τελικό στόχο μας χωρίς την βασική ενεργοποίηση και των παραγόντων του ποδοσφαίρου και αναφέρουμε συγκεκριμένα στις ομάδες και στις ιδιοκτησίες τους.

Η παρουσία των προέδρων ΠΑΕ

Για αυτό και βρέθηκαν εδώ και οι πρόεδροι των τεσσάρων μεγάλων ΠΑΕ. Είναι οι πρώτοι που έχουν χρέος να περιφρουρήσουν τις επενδύσεις που έχουν κάνει στο ποδόσφαιρο. Μέσα στα γήπεδα έχουν και αυτοί ένα χρέος, μια αποστολή, να ενεργοποιήσουν κάμερες, να μας βοηθήσουν να φροντίσουμε για την τάξη. Έχουν ένα χρέος και έξω από το γήπεδο. Να εμπνέουν την αγάπη προς το σύλλογο και όχι το μίσος προς τον αντίπαλο.

Σε ότι αφορά την τραγωδία της Νέας Φιλαδέλφειας εγώ θα πω πως οι ένοχοι θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν. Ήδη δεκάδες ύποπτοι έχουν εντοπιστεί. Και θα πω και κάτι ακόμα. Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου, έχει κανόνες. Η δικαιοσύνη είναι ανεξάρτητη. Ούτε η χώρα ούτε η ελληνική δικαιοσύνη δέχεται υποδείξεις από καμία άστοχη φωνή εκτός συνόρων ακόμα και αν αυτή είναι επίσημη. Φαινόμενα αδράνειας δεν θα γίνουν ανεχτά.

Η δέσμευση του πρωθυπουργού

Δεσμεύομαι πως δεν θα διαιωνίσουμε παθογένειες αλλά θα τις διαλύσουμε. Σε εθνικό επίπεδο όπως ορίζει ο νόμος οι λέσχες των οργανωμένων οπαδών θα κλείσουν. Κάθε ομάδα θα έχει έναν μόνο σύνδεσμο με έδρα πια την επίσημη ΠΑΕ. Συμφωνήσαμε και το θεωρώ πολύ σημαντικό με τις ιδιοκτησίες των τεσσάρων ομάδων πως η αστυνομία θα έχει πια ουσιαστικό έλεγχο προκειμένου να ελέγχει την είσοδο των οργανωμένων φιλάθλων σε θύρες που στο παρελθόν μας είχαν δημιουργήσει πρόβλημα.

Αυτό σημαίνει πως η αρμοδιότητα αυτή μεταπίπτει από τις εταιρίες ασφάλειας των ομάδων στην ελληνική αστυνομία η οποία θα έχει και την ευθύνη να κάνει τέτοιους ελέγχους όποτε κρίνει πως αυτό είναι απαραίτητο. Και θέλω να τονίσω πως σε αυτό συμφώνησαν και οι τέσσερις ΠΑΕ.

Αντιλαμβάνονται και αυτές πως πολλές φορές μπορεί ο έλεγχος τέτοιων φαινομένων βίας να ξεφεύγει από τις δικές τους δυνατότητες. Υπάρχουν και άλλα μέτρα στη φαρέτρα μας. Το κλείσιμο των θυρών οργανωμένων οπαδών στο πλαίσιο που υπάρχει για την τιμωρία των ομάδων για τους αγώνες κεκλεισμένων των θυρών.

Οι τιμωρίες

Θέλω να είμαι σαφής, ελπίζω να μην απαιτηθεί από τις εξελίξεις το κράτος να ενεργοποιήσει το ύστατο μέτρο που έχει στη διάθεση του. Το οποίο δεν είναι άλλο από τον προσωρινό αποκλεισμό των ομάδων απ’ όλες τις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Είμαι σίγουρος πως δεν θα χρειαστεί τελικά να φτάσουμε εκεί και όλοι έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης αλλά και την αποφασιστικότητα της πολιτείας να αντιμετωπίσει στη ρίζα του αυτό το κακό.

Είναι σημαντικό πως συμφωνήσαμε και με τον πρόεδρο της UEFA να συνεργαστούμε και σε διεθνές επίπεδο με τη δημιουργίας ενός παρατηρητηρίου βίας με τη συμμετοχή πολλών διαφορετικών κρατών ώστε η UEFA όχι απλά να προειδοποιεί αλλά να υπάρχει και απόλυτη διαφάνια, δημόσια, για το ποιοι σύλλογοι είναι αδελφοποιημένοι με ποιους και είναι και η UEFA πιο αυστηρή σε μετακινήσεις και να γίνει και εκείνη πιο αυστηρή αν είναι υπότροποι και έχουν υποπέσει σε τέτοια περιστατικά βίας και ίσως με αυστηρότερες ποινές. Με μηδενισμό, με αποκλεισμό των ομάδων σε επίπεδο και της ίδιας της UEFA.

Να είμαστε ειλικρινείς το φαινόμενο της αθλητικής βίας δεν αφορά μόνο τα γήπεδα, αυτά καθ’ αυτά. Το φαινόμενο έχει μεταφερθεί από τα γήπεδα στους δρόμους. Είναι μια βία με αθλητικό υπόβαθρο με τον παλιό οπαδικό φανατισμό να γίνεται συχνά άλλοθι του ποινικού υποκόσμου, είτε του περιθωρίου.

Μερικές φορές αποκτά και δήθεν πολιτικά χαρακτηριστικά. Αυτή η κατάσταση διαμορφώνεται σε έναν ανοιχτό κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια. Για αυτό και η αντίδραση μας πρέπει να είναι και θα είναι παράλληλη συνολική μέσα αλλά και έξω από τα γήπεδα με έγκυρη πρόληψη, αποτελεσματική καταστολή.

Ήμασταν οι πρώτοι που αναγνωρίσαμε και δια του Υπουργού προστασίας του πολίτη πως στην περίπτωση του πρόσφαστου περιστατικού υπήρξε αστοχία της ελληνικής αστυνομίας που δεν πρέπει να επαναληφθεί.

Η συλλογική αντίδραση που πρέπει να υπάρξει

Πρέπει να είναι μια αντίδραση συλλογική από το κράτος, τους παράγοντες του ποδοσφαίρου και και κάθε πολίτη ξεχωριστά. Διότι τα παιδιά στην κερκίδα, είναι παιδιά της διπλής πόρτας. Δεν είναι εχθροί επειδή φορούν μια διαφορετική φανέλα, ούτε είναι στρατοί συμφερόντων διαφορετικά από τα δικά τους. Είναι παιδιά με τη ζωή μπροστά τους, που αγαπούν τον αθλητισμό, που αγαπούν την ομάδα τους.

Το ως εδώ το οποίο φωνάζουμε ήρθε η ώρα να του δώσουμε πραγματικό περιεχόμενο. Να χτίσουμε πάνω στην πρόοδο που έχει συντελεστεί αλλά δεν είναι αρκετή. Να επαναλάβω πως θα κινηθούμε δραστικά σε όλα τα επίπεδα. Το οφείλουμε στη μνήμη του Μιχάλη, στη μνήμη του Άλκη αλλά και στα εκατομμύρια των αγνών φιλάθλων που θέλουν να πηγαίνουν στο γήπεδο με τις οικογένειες τους, τα παιδιά τους για τις οποίες τα σπορ και το ποδόσφαιρο είναι μια πηγή χαράς και δεσμευόμαστε να πετύχουμε τους στόχους τους οποίους θέσαμε”.

Παρακολουθείστε στο tostoixima.gr τα livescores ποδοσφαίρου, προγνωστικά ποδοσφαίρου και λεπτομέρειες για τα γεγονότα των αγώνων. Δείτε τις αναμετρήσεις της ημέρας στο κουπόνι ποδοσφαίρου του ΠΑΜΕΣΤΟΙΧΗΜΑ και ενημερωθείτε για όλα τα αθλητικά νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο μέσα από την καθημερινή ροή αθλητικών ειδήσεων του tostoixima.gr