Μουντιάλ

Mουντιάλ 2022: Ισπανική ουτοπία ή λειψή Κόστα Ρίκα;

Πέμπτη, 24 Νοεμβρίου 2022 - 11:27

Του Άγγελου Γεώργα

Η Ισπανία φρόντισε να δείξει με το καλημέρα τις άγριες διαθέσεις της και το ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο επί της Κόστα Ρίκα. 

Mουντιάλ 2022: Ισπανική ουτοπία ή λειψή Κόστα Ρίκα;

Ολοκληρωτικό ποδόσφαιρο από την Ισπανία ή τόσο κατώτερη ποιοτικά η Κόστα Ρίκα;

Η Ισπανία στο πρώτο της παιχνίδι φρόντισε να δείξει ποια είναι στο παγκόσμιο ποδοσφαιρικό στερέωμα και στείλει ένα ηχηρό μήνυμα προς όλους στο Κατάρ. Υπέταξαν με 7-0 τη Κόστα Ρίκα και πρόσθεσαν μια ευρεία νίκη στο παλμαρέ τους αλλά και στον θεσμό. Δεν επέτρεψε στον εαυτό της να κάνει λάθη, και φυσικά δεν υπέπεσε στο τρυπάκι των Αργεντινή και Γερμανία που υποτίμησαν τους αντιπάλους τους και έχασαν.

Η Ισπανία κοντρόλαρε το παιχνίδι από την αρχή μέχρι το τέλος, δεν έδωσε δικαίωμα σε κανένα σημείο του παιχνιδιού, και πραγματοποίησε τις ορέξεις τόσο του προπονητή της όσο και του πιο αισιόδοξου οπαδού.

Επιχείρησαν 1043 πάσες, σκόραραν 7 φορές και δεν επέτρεψαν στον αντίπαλο να επιχειρήσει ούτε ένα σουτ στον αγώνα. Τέλος, πήραν τα σκήπτρα ενός ρεκόρ που δύσκολα μπορεί να σπάσει από άλλη εθνική ομάδα. Έφτασαν τη κατοχή τους σε υψηλά επίπεδα με το ποσοστό τους να φτάνει στο 81.8% κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Αυτή η ομάδα να θυμίσουμε ότι έχει δεχθεί τεράστια κριτική, όπως και ο προπονητής της Ενρίκε. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη νίκη της εθνικής ομάδας της Ισπανίας, ύστερα το 1998 και τη νίκη με 6-1 επί της Βουλγαρίας.

Η χθεσινή νίκη είναι η πρώτη σε εναρκτήριο ματς ύστερα το Μουντιάλ του 2006, και μόλις η τρίτη νίκη σε πρεμιέρα για την Ισπανία σε 14 παρουσίες στα Μουντιάλ. Ο Ισπανός τεχνικός δήλωσε πως θέλει να έχει τον έλεγχο του παιχνιδιού τόσο εντός γηπέδου όσο και εκτός. Και η ομάδα του έκανε ακριβώς αυτό.

Το 2018 αυτή η ομάδα έκανε ρεκόρ πασών σε Παγκόσμιο Κύπελλο εναντίον της Ρωσίας, αφού πραγματοποίησε 1115 πάσες. Τότε βέβαια έμειναν εκτός συνέχειας της διοργάνωσης αφού αποκλείστηκαν στα πέναλτι, αλλά το ρεκόρ καταγράφηκε. Εχθές δεν γινόταν να συμβεί κάτι ανάλογο αφού η Κόστα Ρίκα δεν ήταν του ίδιου βεληνεκούς.

Τρεις ποδοσφαιριστές της Φούριας Ρόχα πραγματοποίησαν 100+ πάσες. Αυτοί είναι οι Ρόδρι, Άλμπα και Λαπόρτ. Η Κόστα Ρίκα έκανε μόλις 165 πάσες συνολικά!

Ακόμα ένα τρικ που έκανε ο Ενρίκε ήταν πως επέλεξε να μην χρησιμοποιήσει κλασσικό επιθετικό στην αρχική του ενδεκάδα. Οι τρεις επιθετικοί που έπαιξαν στη βασική ενδεκάδα ήταν ο Ασένσιο, ο Όλμο και ο Τόρες. Χαρακτηριστικό είναι πως σκόραραν και οι τρεις!

Η Ισπανία κατέγραψε και κάτι εξαιρετικό στο ημίχρονο. Είχε 2.37 xG (αναμενόμενα γκολ) με 7 σουτ στην εστία και τρία στο τέρμα. Το σκορ στο ημίχρονο ήταν 3-0! Επίσης είχαν τις περισσότερες πάσες από οποιαδήποτε άλλη ομάδα στο ημίχρονο, ενώ κατέγραψαν και xG μέχρι το τέλος του παιχνιδιού 3.35. Το τελικό σκορ μαρτυράει πολλά περισσότερα.

Ο Γκάβι με το γκολ που πέτυχε έγινε ο τρίτος νεότερος παίκτης που σκοράρει σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Παράλληλα είχε 91 ενέργειες με τη μπάλα και είχε 66/73 σωστές πάσες, όπως και μια key pass. Τέλος κέρδισε 6 από τις 11 μονομαχίες που έδωσε.

Ο Πέδρι με τη σειρά του ολοκλήρωσε 92 ενέργειες στο παιχνίδι. Είχε 86 στις 89 σωστές μεταβιβάσεις με 28 στις 29 να είναι στο επιθετικό τρίτο! Επίσης είχε τρεις μεταβιβάσεις που οδήγησαν σε ευκαιρία και έχασε μόλις τρεις φορές τη κατοχή. Όλα αυτά έγιναν σε 57 λεπτά συμμετοχής!

Αν μη τι άλλο ήταν ιστορική βραδιά για την Ισπανία.

Μερικά στατιστικά ακόμα του παιχνιδιού

Ένα είναι το σίγουρο! Η Εθνική Ισπανίας αξίζει τη προσοχή μας σε αυτό το Μουντιάλ όπως αξίζει και το ποντάρισμα στο να βγει νικήτρια σε απόδοση 8.00 πλέον. Vamos La Furia Roja!

Παρακολουθείστε στο tostoixima.gr τα livescores ποδοσφαίρου, προγνωστικά ποδοσφαίρου και λεπτομέρειες για τα γεγονότα των αγώνων. Δείτε τις αναμετρήσεις της ημέρας στο κουπόνι ποδοσφαίρου του ΠΑΜΕΣΤΟΙΧΗΜΑ και ενημερωθείτε για όλα τα αθλητικά νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο μέσα από την καθημερινή ροή αθλητικών ειδήσεων του tostoixima.gr