Μουντιάλ

Mουντιάλ 2022, Εθνική Αγγλίας: "It's not coming home"

Σάββατο, 26 Νοεμβρίου 2022 - 10:59

Του Άγγελου Γεώργα

Η Εθνική Αγγλίας ενεπλάκη σε παιχνίδι με την Εθνική Αμερικής, και αυτό που είδαμε πέρα του αποτελέσματος, είναι πως η Αγγλία ίσως τελικά έχει περιορισμένες δυνατότητες. 

Mουντιάλ 2022, Εθνική Αγγλίας:

Σε λευκή ισοπαλία εξελίχθηκε το δεύτερο παιχνίδι μεταξύ Αγγλίας και Αμερικής, για τον 2ο όμιλο του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ένα παιχνίδι με λιγοστές φάσεις, αρκετή τακτική και άρωμα Premier League. Αν πρέπει να κρατήσουμε κάτι από το παιχνίδι, αυτό είναι η εμφάνιση της Αμερικής. Ο Μπερχάτλερ κλείδωσε την ομάδα του Σάουθγκεϊτ , και έδειξε τις αδυναμίες τόσο της Αγγλίας, όσο και του προπονητή της.

Σε όλη τη διάρκεια το παιχνιδιού η Αμερική έδειξε πως ήταν καλοστημένη, ήλεγχε το παιχνίδι και είχε μεγαλύτερη όρεξη να παίξει. Είχε και δοκάρι στο πρώτο μέρος με τον Πούλισικ. Οι ΗΠΑ είχε τον έλεγχο του παιχνιδιού για έναν κύριο λόγο: κατάφερε και κλείδωσε το κέντρο με τρεις ποδοσφαιριστές που έβγαλαν τρεξίματα, πάθος και όρεξη. Ο λόγος για τους Adams, Musah και McKennie. Ο πρώτος είναι 23 χρονών και αρχηγός της ομάδας, ο δεύτερος είναι 19 χρονών και ο τρίτος 24 χρονών. Σίγουρα η ηλικία δεν λέει κάτι, αλλά δεν έχουν τις παραστάσεις των Rice, Μount και Βellingham. Και οι τρεις Άγγλοι αγωνίζονται σε κορυφαίες ομάδες στην Ευρώπη και θεωρούνται από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές στη θέση τους. Ο Adams αγωνίζεται στη Λιντς, και θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα στην Αμερική. Δεν είναι τυχαίο που είναι αρχηγός στην Εθνική στην ηλικία των μόλις 23 χρονών. Έχει μπει στο στόχαστρο αρκετών μεγάλων ομάδων και δικαίως.

Εχθές ήταν παντού μέσα στο γήπεδο! Έκοβε, μοίραζε, μάζευε δεύτερες μπάλες και φυσικά επιβλήθηκε της Αγγλίας. Η γρήγορη ανάκτηση που είχε στη μπάλα έπειτα από λάθος ή κλέψιμο των αντιπάλων έδινε τη δυνατότητα στην Αμερική να βρίσκεται πάνω από το κέντρο και να απωθεί τον κίνδυνο μακριά από την εστία της. Αυτό δεν το έκανε κανένα χαφ των Άγγλων. Επιπλέον, οι αλληλοκαλύψεις που είχαν οι τρεις με τη βοήθεια και των τριών επιθετικών ήταν τρομερές. Εξάλλου μιλάμε για μια εθνική ομάδα η οποία έχει μέσο όρο ηλικίας τα 25 έτη. Επίσης έχει αρκετούς ποδοσφαιριστές που αγωνίζονται στη Premier League και γνωρίζουν από τον αγωνιστικό ρυθμό των Άγγλων, αλλά διαθέτουν και ένα πρωτάθλημα που θέλει να κινηθεί στα πρότυπα του Νησιού.

Και κάπου εδώ μπαίνει ο κύριος Σάουθγκεϊτ!

Ο προπονητής της Εθνικής Αγγλίας έχει δείξει στο πέρασμα των χρόνων, όσο είναι στον πάγκο της, ότι διαθέτει αρκετά κολλήματα και έλλειψη άμεσου διαβάσματος του παιχνιδιού. Σαν παίκτης ήταν ένας απλός μέτριος και περιορισμένων δυνατοτήτων κεντρικός αμυντικός, που στη καλύτερη των περιπτώσεων μπορούσε απλά να βοηθήσει σαν ανασταλτικό εξάρι. Το ίδιο παρουσιάζει και τώρα. Είναι ένας μέτριος προπονητής περιορισμένων δυνατοτήτων, που στη καλύτερη των περιπτώσεων θα παρατάξει μια ενδεκάδα με τα θέλω του ουσιαστικά. Και είναι λογικότατο να υπάρχουν "θέλω" και "προτιμήσεις" από έναν προπονητή μέσα στο ρόστερ του, αρκεί αν έχουν όλα ένα μέτρο.

Στις δηλώσεις του μετά το παιχνίδι είπε πως περίμενε ακριβώς αυτή την εικόνα από τον αντίπαλο. Ήξερε πως απέναντι του έχει μια αθλητική ομάδα, που κινείται αρκετά κοντά στα στάνταρ της ομάδας του. Επέλεξε λοιπόν την ίδια ενδεκάδα με το παιχνίδι με το Ιράν, και σωστά αφού κατάφερε και υπέταξε τον αντίπαλο με 6-2. Και ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει. Όμως η Αμερική δεν είναι Ιράν. Σπατάλησε λοιπόν ένα ολόκληρο ημίχρονο χωρίς τελική!

Η τριάδα στα χαφ ανύπαρκτη, η έλλειψη ιδεών εμφανέστατη και η κατοχή της μπάλας ανούσια. Το build-up της Αγγλίας ήταν κακό. Το κόλλημα του με τον Maguire είναι εμφανέστατο. Παραδόξως εχθές ήταν σχετικά καλός ο Άγγλος κεντρικός αμυντικός αλλά μόνο όταν σηκώνεται η μπάλα στον αέρα. Έχει σωστές τοποθετήσεις, είναι δυνατός και καθαρίζει όλες τις φάσεις στα αμυντικά στημένα. Για αυτό έκανε όνομα σαν κεντρικός αμυντικός στην Αγγλία. Είναι αυτό που λατρεύουν οι Άγγλοι στο Νησί. Αλλά με τη μπάλα στα πόδια, δεν! Στη θέση του θα μπορούσε κάλλιστα να παίξει ο Dier ο οποίος είναι βασικότατος στη Τότεναμ και φυσικά αγωνιζόμενος και σαν 6άρι, έχει πολύ καλύτερη τεχνική κατάρτιση. Για την τριάδα είπαμε, αν ήμουν προπονητής θα τους άλλαζα και τους τρεις στο ημίχρονο. Καμία ενέργεια, κανένας συνδυασμός και φυσικά άφαντο το κάθετο παιχνίδι. Άντε να κρατούσα των Rice γιατί αμυντικά είναι σωστός και ξέρει την θέση πολύ καλύτερα από τον καθένα. Ο Sterling απέδειξε πόσο καλά έκανε η Σίτι που τον πούλησε και τον ξεφορτώθηκε. Η μόνη επιθετική απειλή ήταν ο Σάκα, που ήταν πολύ μόνος. Η επιλογή του Σάουθγκεϊτ να κρατήσει ψηλά τον Κέιν ανάμεσα στα δύο θηρία στόπερ των Αμερικάνων αποδείχθηκε και αυτή λανθασμένη αφού τον έχασε από το ματς.

Οι πρώτες αλλαγές λοιπόν αντί να έρθουν στο ημίχρονο, ήρθαν στο 68'. Henderson και Grealish μόλις πέρασαν στον αγωνιστικό χώρο έδειξαν πως έδωσαν κάτι στην Αγγλία που έλειπε μέχρι εκείνη τη στιγμή. Η τρίτη του αλλαγή ο Rashford στο 77'. Σε ένα παιχνίδι που του έλειπε η δημιουργία και η φαντασία, προτίμησε να αφήσει εκτός τον φορμαρισμένο Foden. Όπως δήλωσε μετά για τη μη χρησιμοποίηση του νεαρού Άγγλου, είπε πως σκέφτηκε ότι ο Jack και ο Marcus θα μπορούσαν να δώσουν κάτι άλλο με τη ταχύτητα και το κουβάλημα της μπάλας που διαθέτουν. Και μιλάμε για δύο παίκτες που κάνουν μέτρια ως κακή χρονιά στην Αγγλία σε σύγκριση με τον Foden. Άλλο ένα "κόλλημα" του κύριου Γκάρεθ.

Φυσικά η ισοπαλία δεν είναι κακό αποτέλεσμα για την Αγγλία, αλλά η εικόνα της είναι αποκαρδιωτική. Όπως εξάλλου ήταν και στο πρόσφατο Nations League. Η Αγγλία περνάει ακόμα και με ήττα, αρκεί να μην είναι μεγαλύτερη από 4-0 καθώς θα μετρήσουν τα γκολ σαν 2ο κριτήριο της FIFA. Λογικά είναι στην επόμενη φάση όπως και να έχει, χάρη στο 6-2 της πρώτης αγωνιστικής. Αυτό που κρατάμε όμως από αυτή την ομάδα που έχει τόσες βλέψεις και τόση ποιότητα είναι πως χάρη στον προπονητή της, είναι περιορισμένων δυνατοτήτων.

Αν δεν αλλάξει άμεσα φιλοσοφία και δεν καταφέρει να απαλλαγεί από τα κολλήματά του, θα καταλήξει άδοξα και αυτή η διοργάνωση.

Παρακολουθείστε στο tostoixima.gr τα livescores ποδοσφαίρου, προγνωστικά ποδοσφαίρου και λεπτομέρειες για τα γεγονότα των αγώνων. Δείτε τις αναμετρήσεις της ημέρας στο κουπόνι ποδοσφαίρου του ΠΑΜΕΣΤΟΙΧΗΜΑ και ενημερωθείτε για όλα τα αθλητικά νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο μέσα από την καθημερινή ροή αθλητικών ειδήσεων του tostoixima.gr