Μουντιάλ

Squadra Azzurra: Λείπεις...!

Δευτέρα, 5 Δεκεμβρίου 2022 - 11:27

Του Άγγελου Γεώργα

Όσο περνάνε οι μέρες και προχωράει η διοργάνωση του Μουντιάλ στο Κατάρ, τόσο κάνει αισθητή την απουσία της μια ομάδα. Η Εθνική Ιταλίας! 

Squadra Azzurra: Λείπεις...!

Όσο περνάνε οι μέρες και βλέπουμε τις ομάδες να σχηματίζουν τα τελευταία παρακλάδια του δέντρου του Μουντιάλ, πολλές ομάδες μας περνάνε στο μυαλό που θα μπορούσαν να είναι και αυτές εκεί. Σίγουρα έμειναν μεγάλες ομάδες εκτός συνέχειας από τους ομίλους, αλλά μία δεν έδωσε καν το παρών στο Κατάρ, και αυτό πονάει περισσότερο. Ο λόγος φυσικά για την μεγάλη Squadra Azzurra! Την ομάδα της Εθνικής Ιταλίας! Μια ομάδα που είτε μισείς είτε αγαπάς.

Η απουσία σε δύο συνεχόμενα Μουντιάλ

Η Ιταλία μας έχει στερήσει τη παρουσία της σε δύο συνεχόμενα Μουντιάλ. Δεν κατάφερε να βρεθεί στα γήπεδα της Ρωσίας το 2018, όπως ούτε στο Κατάρ. Τότε η ομάδα που της στέρησε το δικαίωμα ήταν η Σουηδία. Στο πρώτο μεταξύ τους ματς, η Σουηδία επικράτησε 1-0 ως γηπεδούχος ενώ στον επαναληπτικό η Ιταλία δεν κατάφερε να ανατρέψει το εις βάρος της σκορ (0-0), με την ομάδα της Σκανδιναβίας να παίρνει έτσι το εισιτήριο για την τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Αυτό ήταν ένα ηχηρό χαστούκι για τη γειτονική χώρα, καθώς ήταν τότε το 2ο μόλις Μουντιάλ που θα έχανε. Η πρώτη φορά ήταν το 1958 όταν δεν κατάφερε να προκριθεί στα τελικά της διοργάνωσης.

Λίγο πριν το Μουντιάλ του Κατάρ και μόλις δύο βήματα μακριά, βρίσκεται στο δρόμο της η Βόρεια Μακεδονία. Αναπάντεχα την κερδίζει στο Παλέρμο με 0-1. Η Βόρεια Μακεδονία προκρίθηκε στον τελικό των μπαράζ όπου θα αντιμετωπίσει στο "Ντραγκάο" την Πορτογαλία, ενώ η Ιταλία γνώρισε για πρώτη φορά εντός έδρας ήττα σε προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ύστερα από 48 νίκες και 11 ισοπαλίες.

Η επάνοδος

Φυσικά την εθνική Ιταλίας δεν μπορείς να την ξεγράφεις ακόμα και αν είναι στα άσχημά της. Η Ιταλία έμοιαζε όμως να συνέρχεται από το σοκ μετά τον αποκλεισμό από το Μουντιάλ της Ρωσίας, και έδειξε διάθεση και αγωνιστική βελτίωση. Και τι κατάφερε; Να κερδίσει την Αγγλία μέσα στο σπίτι της. Έφτασε μέχρι τον τελικό, έκανε όλο αυτό το μακρινό ταξίδι και δεν γινόταν να χάσει από τους Άγγλους. Έδειξε ποια είναι και πόσο βαριά είναι η φανέλα της και υπέταξε την Αγγλία στα πέναλτι με σκορ 3-2. Η «Σκουάντρα Ατζούρα» είναι εδώ, και κατέκτησε έναν τίτλο ύστερα από 15 χρόνια, επιστρέφοντας εκεί που ανήκει. Το "it's coming home" δεν πραγματοποιήθηκε ούτε αυτή τη φορά.

Μουντιάλ: Κατακτήσεις και 2006

Η Ιταλία είναι μια ομάδα με βαριά ιστορία στα Μουντιάλ. Έχει 4 κατακτήσεις ( 1934,1938, 1982 και 2006). Συν αυτού έχει και 2 χαμένους τελικούς το 1970 και το 1994 (με το περίφημο χαμένο πέναλτι του Μπάτζιο). Αυτή και η Βραζιλία είναι οι μόνες ομάδες που έχουν κατακτήσει δύο σερί φορές το τρόπαιο στην Ιστορία τους.

Το τελευταίο τρόπαιο ήρθε να υψώσει στον ουρανό όλη την Ιταλία στα γήπεδα της Γερμανίας το 2006. Μια ομάδα με απίστευτο ταλέντο, πάθος και ποιότητα. Στα μάτια μου μοιάζει ίσως μία από τις καλύτερες και πιο ολοκληρωμένες εθνικές ομάδες που έχουμε δει τις τελευταίες δεκαετίες. Μια ομάδα που τα είχε όλα. Αρχή, μέση και τέλος. Και φυσικά στον πάγκο έναν αρχιτέκτονα. Ο άνθρωπος που την οδήγησε στην κατάκτηση του Μουντιάλ για τέταρτη φορά στην ιστορία της, ήταν ο Μαρσέλο Λίππι. Ο 70 χρονος πλέον Λίππι, ήταν ο πρώτος προπονητής που κατέκτησε Τσάμπιονς Λιγκ και Μουντιάλ και ένας από τους δύο συνολικά που το έχουν καταφέρει. Ο άλλος είναι ο Βιθέντε Ντελ Μπόσκε. Ένας προπονητής αρμονίας και τέχνης. Ένας άνθρωπος που ισορροπούσε τα πάντα μέσα στην ομάδα με έναν μαγικό τρόπο και έπαιρνε πάντα το καλύτερο από τους ποδοσφαιριστές του.

Η Ιταλία βέβαια τότε είχε μια χρυσή γενιά ποδοσφαιριστών. Ο Τζιανλουίτζι Μπουφόν βρισκόταν κάτω από τα δοκάρια και την τετράδα της άμυνας πλαισίωναν κυρίως οι Φάμπιο Γκρόσο και Τζιανλούκα Τζαμπρότα μαζί με Καναβάρο και Ματεράτσι (ή Νέστα που μοιράστηκαν χρόνο συμμετοχής). Στα άκρα της μεσαίας γραμμής βρίσκονταν οι Σιμόνε Περότα (αριστερά) και Μάουρο Καμορανέζι (δεξιά) ενώ κεντρικά ήταν ο Πίρλο με τον Γκατούζο. Στην κορυφή της επίθεσης ο Λούκα Τόνι και πιο πίσω του ο Τόττι.

Οι επιθετικοί που έμεναν στον πάγκο ήταν πολλοί και ποιοτικότατοι. Προκαλούν ίλιγγο τα ονόματά τους. Αλμπέρτο Τζιγιαρντίνο, Βιτσέντζο Ιακουίντα και Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο οι παίκτες που έμπαιναν και μπορούσαν να αλλάξουν ένα ολόκληρο παιχνίδι. Να σημειωθεί πως σκόραραν όλοι σε αυτή τη διοργάνωση! και οι πέντε επιθετικοί.

Η Ιταλία έφτασε στη κατάκτηση του τροπαίου με περιπετειώδη τρόπο, αλλά τα κατάφερε. Ο Καναβάρο βγήκε πολυτιμότερος παίκτης της διοργάνωσης και ύστερα κατέκτησε και τη χρυσή μπάλα!

Το σήμερα

Φυσικά η Ιταλία δεν διαθέτει την ποιότητα που είχε πριν 15 χρόνια, όμως σίγουρα διαθέτει σε λιγότερο βαθμό έχοντας και αρκετό ταλέντο. Τα απέδειξαν εξάλλου με τη κατάκτηση του Euro. Όμως για να επιστρέψουν στο παγκόσμιο στερέωμα θα χρειαστούν κάτι παραπάνω. Διαθέτουν έναν πολύ καλό προπονητή, τον Ρομπέρτο Μαντσίνι. Ο ίδιος είναι εξαιρετικός τεχνικός, αφουγκράζεται σωστά το ιταλικό πρωτάθλημα και παρακολουθεί από κοντά όλους τους ποδοσφαιριστές του. Καλύπτει τις ανάγκες τις ομάδας και διαβάζει σωστά τα παιχνίδια. Η ομάδα δεν έχει τα μεγάλα ονόματα όπως είχε παλιότερα, αλλά μπορεί να συσπειρωθεί και να φτιάξει ένα πολύ καλό σύνολο.

Η Εθνική Ιταλίας οφείλει να γυρίσει στο παγκόσμιο στερέωμα και οφείλει να βρίσκεται στην επικαιρότητα ( σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις). Το χρωστάει στο κόσμο της, στο έθνος της αλλά και σε όλους τους φιλάθλους στον κόσμο. Γιατί Μουντιάλ χωρίς Ιταλία δεν είναι το ίδιο.

Παρακολουθείστε στο tostoixima.gr τα livescores ποδοσφαίρου, προγνωστικά ποδοσφαίρου και λεπτομέρειες για τα γεγονότα των αγώνων. Δείτε τις αναμετρήσεις της ημέρας στο κουπόνι ποδοσφαίρου του ΠΑΜΕΣΤΟΙΧΗΜΑ και ενημερωθείτε για όλα τα αθλητικά νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο μέσα από την καθημερινή ροή αθλητικών ειδήσεων του tostoixima.gr