Μουντιάλ

Μουντιάλ 2022: Κροατικό «ριφιφί» με τον Λιβάκοβιτς [vids]

Παρασκευή, 9 Δεκεμβρίου 2022 - 19:46

Ο Κροάτης γκολκίπερ ήταν απίθανος στα 120', έπιασε ένα πέναλτι και οδήγησε την Κροατία στη νίκη 5-3 (πέν. 4-2) κόντρα στη Βραζιλία, όπως και στην πρόκριση στα ημιτελικά.

Μουντιάλ 2022: Κροατικό «ριφιφί» με τον Λιβάκοβιτς [vids]

Η Κροατία για 117 λεπτά άντεξε στην πίεση της Βραζιλίας. Ακόμα και μετά το απίθανο γκολ του Νεϊμάρ στο 105'+1. Ο Λιβάκοβιτς ήταν «κέρβερος» κάτω από τα γκολπόστ. Η ομάδα του Ντάλιτς ισοφάρισε με τη βοήθεια της τύχης, καθώς στο σουτ του Πέτκοβιτς, η μπάλα έχει κοντράρει στον Μαρκίνιος.

Έτσι η πρόκριση για τα ημιτελικά κρίθηκε στη διαδικασία των πέναλτι. Ο Λιβάκοβιτς έπιασε το πρώτο, ο Μαρκίνιος σημάδεψε το δοκάρι και η Κροατία με 4/4 εκτελέσεις νίκησε 4-2 στη διαδικασία τη Βραζιλία, συνολικά 5-3, και πήρε την πρόκριση στα ημιτελικά.

Η Βραζιλία είχε το πρώτο σουτ του ματς. Μόλις στο 5' με τον Βινίσιους, αλλά ο Λιβάκοβιτς είχε σωστή θέση. Η πρώτη «επίσκεψη» της Κροατίας στην περιοχή του Άλισον ήρθε στο 13' με τον Πέρισιτς να μην προλαβαίνει την μπάλα, στη σέντρα του Πάσαλιτς. Η Κροατία ήταν καλά στημένη ανασταλτικά στο ματς, με αποτέλεσμα να έχει κλείσει τους διαδρόμους προς την εστία του τερματοφύλακά της. Οι Βραζιλιάνοι ήθελαν να παίξουν από τα άκρα, αλλά δεν είχε πετύχει το στόχο τους. Έτσι οι δύο ομάδες αναλώθηκαν σε μακρινά σουτ, όμως ούτε ο Λιβάκοβιτς ούτε ο Άλισον δεν αντιμετώπισαν θέμα. Με το πρώτο μέρος να λήγει με την «Σελεσάο» να έχει 3 τελικές στο τέρμα, ενώ η Κροατία καμία.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με τον Γκβάρντιολ να απειλεί την δική του εστία (47') αλλά ο Λιβάκοβιτς επενέβη σωτήρια. Ο γκολκίπερ της Κροατίας ήταν ξανά πρωταγωνιστής σε μια από τις καλύτερες στιγμές της «Σελεσάο», στο 55', όταν σταμάτησε τον Νεϊμάρ. Στο 65' ο Άγγλος διαιτητής Όλιβερ χάρισε τη δεύτερη κίτρινη κάρτα στον Μπρόζοβιτς, που τράβηξε από πίσω τον Νεϊμάρ. Στο 66' ο Πακετά βρέθηκε μέσα στην περιοχή, αλλά δεν κατάφερε να νικήσει ούτε αυτός τον Λιβάκοβιτς. Ο «φύλακας άγγελος» της κροατικής εστίας σταμάτησε εκ νέου τον Νεϊμάρ στο 76'. Τίποτα δεν άλλαξε ως το φινάλε της κανονικής διάρκειας και ο πρώτος προημιτελικός οδηγήθηκε στην παράταση.

Η Κροατία έφτασε στο 103' για να απειλήσει. Η ατομική ενέργεια του Πέτκοβιτς και το σουτ του Μπρόζοβιτς! Αλλά η Βραζιλία δικαιώθηκε στις καθυστερήσεις του πρώτου μέρους της παράτασης. Στο 105'+1 με την συνεργασία Νεϊμάρ, Ροντρίγκο, Πακετά και τον άσσο της Παρί Σεν Ζερμέν να περνά τον Λιβάκοβιτς για το 1-0. Ένα γκολ με το οποίο ο Νεϊμάρ έπιασε τον Πελέ στην κορυφή των σκόρερ της «Σελεσάο» με 77 γκολ!

Όμως, οι Βραζιλιάνοι αντί να συνεχίσουν στο ίδιο τέμπο, έδωσαν μπάλα στους Κροάτες και το… πλήρωσαν στο 117'. Αντεπίθεση της ομάδας του Ντάλιτς, ο Όρσιτς γύρισε την μπάλα, ο Πέτκοβιτς «εκτέλεσε», η μπάλα κόντραρε στον Μαρκίνιος και κατέληξε στα δίχτυα του Άλισον (1-1).

Με την παράταση να λήγει με μια ακόμη ευκαιρία της Βραζιλίας, στο 120'+2 με τον Κασεμίρο, και τον Λιβάκοβιτς να κάνει άλλη μια επέμβαση.

Η διαδικασία των πέναλτι

Βλάσιτς 1-0

Ροντρίγκο απέκρουσε ο Λιβάκοβιτς

Μάγιερ 2-0

Κασεμίρο 2-1

Μόντριτς 3-1

Πέδρο 3-2

Όρσιτς 4-2

Μαρκίνιος δοκάρι

ΚΡΟΑΤΙΑ (Ζλάτκο Ντάλιτς): Λιβάκοβιτς, Γιουράνοβιτς, Λόβρεν, Γκβάρντιολ, Σόσα (110' Μπούντιμιρ), Μπρόζοβιτς (114' Όρσιτς), Κόβατσιτς (106' Μάγερ), Μόντριτς, Πάσαλιτς (72' Βλάσιτς), Πέρισιτς, Κράμαριτς (72' Πέτκοβιτς).

ΒΡΑΖΙΛΙΑ (Τίτε): Άλισον, Μιλιτάο (106' Σάντρο), Μαρκίνιος, Τιάγκο Σίλβα, Ντανίλο, Κασεμίρο, Πακετά, Νεϊμάρ, Ραφίνια (56' Άντονι), Βινίσιους (64' Ροντρίγκο), Ριτσάρλισον (84' Πέδρο).

Παρακολουθείστε στο tostoixima.gr τα livescores ποδοσφαίρου, προγνωστικά ποδοσφαίρου και λεπτομέρειες για τα γεγονότα των αγώνων. Δείτε τις αναμετρήσεις της ημέρας στο κουπόνι ποδοσφαίρου του ΠΑΜΕΣΤΟΙΧΗΜΑ και ενημερωθείτε για όλα τα αθλητικά νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο μέσα από την καθημερινή ροή αθλητικών ειδήσεων του tostoixima.gr