Μουντιάλ

Μουντιάλ 2022: Προϊστορία και γεγονότα του μεγάλου τελικού!

Κυριακή, 18 Δεκεμβρίου 2022 - 10:47

Επειδή ένας τελικός γράφετε πάντα στην ιστορία, είναι ωραίο να βλέπουμε όλες τις όψεις του από όλες τις δυνατές οπτικές γωνίες! Για αυτό και εδώ θα δούμε κάποια γεγονότα για αυτό το μεγάλο γεγονός!

Μουντιάλ 2022: Προϊστορία και γεγονότα του μεγάλου τελικού!

Αργεντινή και Γαλλία σε λίγες ώρες θα παίξουν για το βαρύτιμο τρόπαιο του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Κάποια από τις δύο θα ράψει το τρίτο της αστέρι. Τι λέει όμως η προϊστορία της διοργάνωσης;

- Έκτος τελικός για την Αργεντινή (δύο κατακτήσεις) και τέταρτος για τη Γαλλία (δύο κατακτήσεις).

- Οι δύο ομάδες έχουν αναμετρηθεί δώδεκα φορές στο παρελθόν και η Αργεντινή υπερτερεί με έξι νίκες έναντι τριών των Γάλλων.

- Σε επίπεδο τελικής φάσης Μουντιάλ έχουν συγκρουστεί τρεις φορές. Το 1930 η Αργεντινή είχε νικήσει 1-0 για τη φάση των ομίλων, το 1978 η «αλμπισελέστε» είχε επιβληθεί 2-1 στον όμιλο και το 2018 η Γαλλία είχε επικρατήσει 4-3 για τη φάση των «16».

- Οι δέκα στις δεκατρείς πιο πρόσφατες αναμετρήσεις της Αργεντινής σε οποιοδήποτε επίπεδο επιβεβαίωσαν το σύνολο τερμάτων 2-3. Το ίδιο ισχύει και για τα οκτώ από τα εννέα τελευταία επίσημα παιχνίδια της.

- Η «αλμπισελέστε» μετρά στην ιστορία των Παγκοσμίων Κυπέλλων 5/6 προκρίσεις στα πέναλτι και 3/4 προκρίσεις στην παράταση.

- Η Αργεντινή έχει προηγηθεί και στα έξι παιχνίδια που έχει δώσει στο φετινό Μουντιάλ.

- Στον τελικό ο Μέσι θα καταρρίψει το ρεκόρ των 25 συμμετοχών σε τελική φάση Μουντιάλ που κατέχει ο Γερμανός Ματέους. Επίσης αν σκοράρει, θα γίνει ο πρώτος παίκτης που θα έχει βρει δίχτυα σε όλες τις φάσεις ενός Μουντιάλ (όμιλοι, γύρος των «16», προημιτελικός, ημιτελικός, τελικός).

- Αν η Αργεντινή κατακτήσει το τρόπαιο θα γίνει μόλις η δεύτερη ομάδα που το πετυχαίνει μετά από ήττα στην πρεμιέρα. Η πρώτη ήταν η Ισπανία το 2010.

- Αν η Γαλλία επιβληθεί, θα γίνει η 3η ομάδα που κατακτά δύο σερί Μουντιάλ μετά την Ιταλία (1934, 1938) και τη Βραζιλία (1958, 1962).

- Η Γαλλία είναι αήττητη στις δέκα πιο πρόσφατες αναμετρήσεις της με νοτιοαμερικάνικες ομάδες σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου (6-4-0). Η τελευταία ήττα της ήταν από ομάδα της Conmebol ήταν το 1978 (1-2 από την τότε διοργανώτρια Αργεντινή).

- Για 11η φορά αναμετρούνται σε τελικό Μουντιάλ μία νοτιοαμερικάνικη και μία ευρωπαϊκή ομάδα. Από τις προηγούμενες δέκα φορές, οι Λατίνοι πανηγύρισαν στις επτά.

- Ο Ντεσάμπ μπορεί να γίνει ο δεύτερος προπονητής που κατακτά δύο Μουντιάλ μετά τον Ιταλό Βιτόριο Πότσο (1934, 1938).

- Και σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο θα συνεχιστεί η παράδοση που θέλει την ομάδα που το κατακτά να μην έχει ξένο προπονητή, καθώς ο Σκαλόνι είναι Αργεντινός και ο Ντεσάμπ Γάλλος.

- Διαιτητής του αγώνα θα είναι ο 41χρονος Πολωνός Σιμόν Μαρσίνιακ. Σφύριξε επίσης το Γαλλία – Δανία 2-1 για τη φάση των ομίλων (τρεις κίτρινες) και το Αργεντινή – Αυστραλία 2-1 για τη φάση των «16» (δύο κίτρινες).

- Μεγάλη η μάχη και για τον τίτλο του πρώτου σκόρερ της διοργάνωσης μεταξύ τεσσάρων παικτών. Ο Μέσι με τον Εμπαπέ έχουν από πέντε τέρματα και ακολουθούν ο Χουλιάν Άλβαρες και ο Ζιρού με τέσσερα.

Αγωνιστικά νέα Αργεντινής

Επιστρέφει στο βασικό σχήμα ο αριστερός μπακ-χαφ Ακούνια που είχε απουσιάσει από τον ημιτελικό λόγω καρτών. Επίσης εξέτισε και είναι διαθέσιμος ο αναπληρωματικός δεξιός μπακ Μοντιέλ. Ο μοναδικός που ταλαιπωρείται ακόμα από ενοχλήσεις είναι ο μέσος Γκόμες, αν και αναμένεται να συμπεριληφθεί στην αποστολή. Ο Ντι Μαρία είναι έτοιμος και μένει να αποφασίσει ο Σκαλόνι αν θα τον ξεκινήσει ή αν θα τον περάσει αλλαγή σε κάποιο σημείο του παιχνιδιού.

Αγωνιστικά νέα Γαλλίας

Τα νέα από το ιατρικό επιτελείο αναφέρουν ότι άπαντες θα έχουν τη δυνατότητα να δώσουν το «παρών». Μπορεί να υπήρχε θέμα με κάποιες ιώσεις αλλά όπως όλα δείχνουν ξεπεράστηκαν. Δεν αναμένονται πολλές αλλαγές στο αρχικό σχήμα, ίσως παίζεται μια θέση μόνο στα στόπερ ανάμεσα σε Κονατέ και Ουπαμεκανό.

Παρακολουθείστε στο tostoixima.gr τα livescores ποδοσφαίρου, προγνωστικά ποδοσφαίρου και λεπτομέρειες για τα γεγονότα των αγώνων. Δείτε τις αναμετρήσεις της ημέρας στο κουπόνι ποδοσφαίρου του ΠΑΜΕΣΤΟΙΧΗΜΑ και ενημερωθείτε για όλα τα αθλητικά νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο μέσα από την καθημερινή ροή αθλητικών ειδήσεων του tostoixima.gr