Μουντιάλ

Μουντιάλ 2022: Γεγονότα και εικόνες της διοργάνωσης (vids)!

Δευτέρα, 19 Δεκεμβρίου 2022 - 12:07

Του Άγγελου Γεώργα

Το Μουντιάλ του Κατάρ έφτασε στο τέλος του. Είδαμε πολλά γκολ, πολλά ρεκόρ και πολλές ωραίες εικόνες! Πάμε να δούμε μερικές από αυτές. 

Μουντιάλ 2022: Γεγονότα και εικόνες της διοργάνωσης (vids)!

Μουντιάλ

Ημέρα 1η

- Το Κατάρ άνοιξε την διοργάνωση ως η οικοδέσποινα ομάδα του θεσμού, όμως δεν συνδυάστηκε η χαρά της με ένα καλό αποτέλεσμα. Η ήττα από το Εκουαδόρ ήταν αναπόφευκτη με σκορ 0-2. Έτσι το Κατάρ έγινε η πρώτη ομάδα που διοργανώνει το Μουντιάλ και έχασε στο εναρκτήριο ματς.

- Στο ίδιο παιχνίδι, ο Ένερ Βαλέντσια άνοιξε το σκορ από το σημείο του πέναλτι. Αυτό ήταν και το πρώτο εναρκτήριο γκολ στο τουρνουά που σημειώνεται από την άσπρη βούλα.

- Η νίκη της Αγγλίας με 6-2 εναντίον του Ιράν ήταν η μεγαλύτερη νίκη της ποτέ στον εναρκτήριο αγώνα της σε μεγάλη διοργάνωση (Παγκόσμιο Κύπελλο/Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα). Ήταν επίσης η ένατη νίκη του Gareth Southgate σε μεγάλη διοργάνωση, περισσότερες από οποιονδήποτε άλλο προπονητή της Αγγλίας.

- Κόντρα στη Σαουδική Αραβία, η Αργεντινή παρότι προηγήθηκε, έχασε με το τελικό 1-2. Αυτό είχε να γίνει από το 1958 από τη Γερμανία, ενώ ήταν η πρώτη φορά που έχασε αφού προηγήθηκε στο ημίχρονο μετά τον τελικό του 1930 με την Ουρουγουάη.

- Η Γαλλία έγινε η πρώτη πρωταθλήτρια που κέρδισε το εναρκτήριο παιχνίδι της σε τουρνουά Παγκοσμίου Κυπέλλου μετά τη Βραζιλία το 2006, με τη νίκη της με 4-1 επί της Αυστραλίας.

- Κόντρα στη Γερμανία, η Ιαπωνία γύρισε το ματς και κέρδισε με 1-2, κάτι που έγινε για πρώτη φορά. Στις προηγούμενες 13 φορές που έχανε σε αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου, τις δύο έφερε ισοπαλία και στις άλλες 11 έχασε.

- Η Γερμανία είχε χάσει μόλις μία φορά σε εναρκτήριο ματς στον όμιλο σε 18 παρουσίες σε Μουντιάλ. Τελικά στα δύο τελευταία Μουντιάλ κατάφερε να χάσει και στις δύο πρεμιέρες.

- Απέναντι στην Ιαπωνία, ο Μουκοκό έγινε ο νεότερος Γερμανός που εμφανίζεται σε Μουντιάλ. Ήταν μόλις 18 ετών και 3 ημερών.

- Η Ισπανία την πρώτη αγωνιστική υπέταξε την Κόστα Ρίκα με 7-0. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη νίκη της Ισπανίας στη διοργάνωση και η μεγαλύτερη ήττα της Κόστα Ρίκα συγχρόνως.

- Η Κόστα Ρίκα δεν κατάφερε να κάνει ούτε ένα σουτ εναντίον της Ισπανίας. Κάτι αντίστοιχο είχε να γίνει από το 1966 από άλλη ομάδα. Η Κόστα Ρίκα είχε πετύχει κάτι ανάλογο και το 1990 εναντίον της Βραζιλίας.

- Σε ηλικία 18 ετών και 110 ημερών κόντρα στην Κόστα Ρίκα, ο Ισπανός Γκάβι ήταν ο νεότερος παίκτης που σκόραρε στο Παγκόσμιο Κύπελλο μετά τον Πελέ για τη Βραζιλία εναντίον της Σουηδίας στον τελικό του 1958 (17 χρονών και 249 ημερών).

- Η Ουρουγουάη με τη Κορέα έμειναν στο 0-0. Αυτή ήταν η 4η λευκή ισοπαλία στη διοργάνωση σε εναρκτήρια φάση. Οι περισσότερες που έχουν καταγραφεί σε οποιαδήποτε διοργάνωση Μουντιάλ.

- Το γκολ του Κριστιάνο Ρονάλντο απέναντι στη Γκάνα ήταν ιστορικό. Έγινε ο πρώτος παίκτης που σκοράρει σε 5 διαφορετικά Μουντιάλ (2006, 2010, 2014, 2018, 2022).

Ημέρα 2

- Η ήττα από τη Σενεγάλη τη δεύτερη αγωνιστική, σήμανε τον αποκλεισμό του Κατάρ αυτόματα από τη διοργάνωση. Η διοργανώτρια ομάδα δηλαδή αποκλείστηκε από τους ομίλους, κάτι που είχε να γίνει από το 2010 και τη Νότιο Αφρική.

- Ο Ένερ Βαλένθια του Ισημερινού έγινε μόλις ο τέταρτος παίκτης που σκόραρε έξι συνεχόμενα γκολ για μια χώρα στη διοργάνωση, μαζί με τον Εουσέμπιο για την Πορτογαλία το 1966, τον Πάολο Ρόσι για την Ιταλία το 1982 και τον Όλεγκ Σαλένκο για τη Ρωσία το 1994.

- Κόντρα στο Ιράν, ο Ουαλός Wayne Hennessey έγινε μόλις τρίτος τερματοφύλακας που αποβλήθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο, μετά τον Gianluca Pagliuca για την Ιταλία εναντίον της Νορβηγίας το 1994 και τον Itumeleng Khune για τη Νότια Αφρική εναντίον της Ουρουγουάης το 2010.

- Το γκολ του Roozbeh Cheshmi για το Ιράν απέναντι στην Ουαλία, έγινε το πιο αργά χρονικά γκολ που σημειώνεται από μία ομάδα χαρίζοντάς της την νίκη. Το γκολ σημειώθηκε στο 97' και 56".

- Το 0-0 μεταξύ Αγγλίας και Αμερικής είχε ιστορική σημασία. Ήταν η 12η ισοπαλία στην ιστορία της Αγγλίας στα Παγκόσμια Κύπελλα και μόλις η πρώτη της Αμερικής στη διοργάνωση.

- Κερδίζοντας την Ιαπωνία με 1-0, η Κόστα Ρίκα έγινε η πρώτη ομάδα που δέχθηκε επτά γκολ σε έναν αγώνα και μετά κέρδισε τον επόμενο αγώνα της στο Παγκόσμιο Κύπελλο μετά την Παραγουάη το 1958 (ήττα 7-3 από τη Γαλλία, νίκη 3-2 από τη Σκωτία) .

- Μετά την ισοπαλία 1-1 με την Ισπανία, η Γερμανία απέτυχε να κερδίσει τους δύο πρώτους αγώνες της στη φάση των ομίλων σε ένα μόνο Παγκόσμιο Κύπελλο για πρώτη φορά στην ιστορία της.

- Το γκολ του Αλφόνσο Ντέιβις εναντίον της Κροατίας ήταν το πρώτο του Καναδά σε Παγκόσμιο Κύπελλο. Στον ίδιο αγώνα, ο αρχηγός Atiba Hutchinson έγινε ο πρώτος παίκτης που έκανε 100 εμφανίσεις για την εθνική ομάδα του Καναδά.

- Η ισοπαλία 3-3 του Καμερούν με τη Σερβία την βοήθησε να γίνει η τρίτη αφρικανική ομάδα που απέφυγε την ήττα σε αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου έχοντας μείνει δύο ή περισσότερα γκολ πίσω, μετά τη Νότια Αφρική (2-2 εναντίον Παραγουάης το 2002) και την Ακτή Ελεφαντοστού (3 -2 εναντίον Σερβίας το 2006). Ήταν επίσης η πρώτη φορά που σκόραραν τρία γκολ σε αγώνα Μουντιάλ.

- Κόντρα στη Σερβία, ο Καμερουνός Βίνσεντ Αμπουμπακάρ έγινε ο πρώτος αναπληρωματικός που σκόραρε και έκανε ασίστ σε αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου για μια αφρικανική χώρα.

- Στην ήττα με 3-2 από την Γκάνα, ο Τσο Γκουε-Σουνγκ έγινε ο πρώτος παίκτης της Κορέας που σκόραρε περισσότερες από μία φορές σε αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου, ενώ ήταν ο πρώτος Ασιάτης παίκτης που σημείωσε δύο κεφαλιές σε αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου.

- Αφού κέρδισε την Ελβετία, η Βραζιλία έγινε η πρώτη ομάδα στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου που έμεινε αήττητη σε 17 διαδοχικούς αγώνες της φάσης των ομίλων.

Ημέρα 3η

- Ο Cody Gakpo έγινε ο πρώτος παίκτης που σκόραρε και στους τρεις αγώνες σε έναν μόνο όμιλο σε Παγκόσμιο Κύπελλο για την Ολλανδία.

- Το δεύτερο γκολ του Μάρκους Ράσφορντ στη νίκη της Αγγλίας με 3-0 εναντίον της Ουαλίας ήταν το 100ο που σημείωσε στο Παγκόσμιο Κύπελλο η ομάδα του, ενώ τον έκανε μόλις τον δεύτερο παίκτη της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ που σκόραρε τρία ή περισσότερα γκολ για τα Τρία Λιοντάρια σε μεγάλη διοργάνωση μετά τον Μπόμπι Τσάρλτον ( Παγκόσμιο Κύπελλο 1966).

- Στην απόκρουση του πέναλτι του Lionel Messi εναντίον της Αργεντινής, ο Πολωνός Wojciech Szczesny έγινε μόλις ο τρίτος τερματοφύλακας στο ρεκόρ (από το 1966) που απέκρουσε δύο πέναλτι σε ένα μόνο Παγκόσμιο Κύπελλο (εξαιρουμένων των πέναλτι), μετά τον Brad Friedel το 2002 και τον Jan Tomaszewski το 1974.

- Η Σαουδική Αραβία έλαβε 14 κίτρινες κάρτες στη φάση των ομίλων του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2022, το οποίο αποτελεί νέο ρεκόρ για μια ομάδα σε μία μόνο φάση ομίλων στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

- Στη νίκη της με 1-0 εναντίον της Δανίας, η Αυστραλία κέρδισε και κράτησε το μηδέν της εστίας σε διαδοχικούς αγώνες Παγκοσμίου Κυπέλλου για πρώτη φορά.

- Ο Τυνήσιος Wahbi Khazri έγινε ο πρώτος Αφρικανός παίκτης στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου που σκοράρει σε τρεις συνεχόμενες βασικές παρουσίες. Σκόραρε τόσο εναντίον του Βελγίου όσο και εναντίον του Παναμά το 2018, προτού σκοράρει το νικητήριο γκολ εναντίον της Γαλλίας στο μοναδικό του ξεκίνημα στην φετινή διοργάνωση.

- Χάρη στη νίκη της με 2-1 εναντίον της Ισπανίας, η Ιαπωνία έγινε η τρίτη ομάδα στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου που χάνει στο ημίχρονο και γυρνάει το παιχνίδι, για να κερδίσει δύο αγώνες σε μία μόνο διοργάνωση με τον ίδιο τρόπο, μετά τη Βραζιλία το 1938 και τη Γερμανία το 1970.

- Η Ιαπωνία είχε μόλις 18% κατοχή εναντίον της Ισπανίας, το χαμηλότερο ποσοστό κατοχής μπάλας για μια νικήτρια ομάδα σε αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου που έχει καταγραφεί.

- Η Γερμανία αποκλείστηκε από τη φάση των ομίλων για δεύτερη συνεχόμενη φορά. Αυτό δεν είχε ξαναγίνει για την ομάδα της Γερμανίας στην ιστορία του Μουντιάλ.

- Το Βέλγιο απέτυχε να προκριθεί στα νοκ άουτ του τουρνουά για πρώτη φορά από το 1998

- Το Μαρόκο έγινε το πρώτο αφρικανικό έθνος που ολοκλήρωσε τον όμιλό του στο Παγκόσμιο Κύπελλο μετά τη Νιγηρία το 1998, με τους επτά βαθμούς τους περισσότερους από μια αφρικανική ομάδα στη φάση των ομίλων.

- Το Καμερούν έγινε η πρώτη αφρικανική ομάδα που κέρδισε τη Βραζιλία στο Παγκόσμιο Κύπελλο – οι αφρικανικές ομάδες είχαν χάσει και τους επτά προηγούμενους αγώνες από τη Βραζιλία, δεχόμενες 20 γκολ συνολικά.

- Κόντρα στη Βραζιλία, ο Καμερουνέζος Βίνσεντ Αμπουμπακάρ ήταν ο πρώτος παίκτης που σκόραρε και αποβλήθηκε σε αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου μετά τον Ζινεντίν Ζιντάν για τη Γαλλία εναντίον της Ιταλίας στον τελικό του 2006.

- Εναντίον της Κορέας, ο Πορτογάλος Κριστιάνο Ρονάλντο έγινε ο πρώτος παίκτης που έκανε τουλάχιστον 20 εμφανίσεις τόσο σε Παγκόσμιο Κύπελλο (20) όσο και σε Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα (25).

Φάση νοκ αουτ

- Με ένα γκολ και δύο ασίστ κόντρα στις ΗΠΑ, ο Ντένζελ Ντάμφρις έγινε ένας από τους τρεις παίκτες που συμμετείχαν άμεσα σε τουλάχιστον τρία γκολ σε έναν αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου για την Ολλανδία, μετά τον Ρομπ Ρένσενμπρινκ (δύο φορές το 1978) και τον Γιόχαν Κρόιφ (το 1974).

- Πραγματοποιώντας τη 1.000η εμφάνιση της καριέρας του στον αγώνα με την Αυστραλία, ο Λιονέλ Μέσι σκόραρε στα νοκ άουτ του Παγκοσμίου Κυπέλλου για πρώτη φορά για την Αργεντινή, με τα προηγούμενα οκτώ γκολ του στη διοργάνωση να έρχονται όλα στη φάση των ομίλων.

- Ο Τζόρνταν Χέντερσον και ο Χάρι Κέιν ήταν ο έβδομος και ο όγδοος διαφορετικός παίκτης που σκόραραν για την Αγγλία στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 – αυτοί είναι οι περισσότεροι διαφορετικοί σκόρερ (εκτός αυτογκόλ) που είχαν ποτέ τα Τρία Λιοντάρια σε μία οποιασδήποτε μεγάλη διοργάνωση.

- Ο 'Αγγλος Τζουντ Μπέλινγκχαμ έγινε ο πρώτος έφηβος που έκανε ασίστ σε ένα παιχνίδι νοκ άουτ στο τουρνουά, από το 1966.

- Το γκολ του Ολιβιέ Ζιρού κόντρα στην Πολωνία τον έκανε πρώτο σκόρερ όλων των εποχών για τη γαλλική εθνική ομάδα, ξεπερνώντας τον προηγούμενο κάτοχο του ρεκόρ Τιερί Ανρί (51).

- Κόντρα στην Ιαπωνία, ο Κροάτης Ντόμινικ Λιβάκοβιτς έγινε ο τρίτος τερματοφύλακας που έκανε τρεις αποκρούσεις σε πέναλτι στο Παγκόσμιο Κύπελλο μετά τον Πορτογάλο Ρικάρντο το 2006 εναντίον της Αγγλίας και τον Κροάτη Danijel Subasic εναντίον της Δανίας το 2018.

- Η Βραζιλία προηγήθηκε της Κορέας με 3-0 μετά από μόλις 29 λεπτά, το γρηγορότερο προβάδισμα που έχει ομάδα με τρία γκολ σε έναν αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Στο τέλος, ήταν μόλις η δεύτερη φορά που πέτυχαν τέσσερα γκολ στο πρώτο ημίχρονο ενός αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου, το πέτυχαν επίσης εναντίον του Μεξικού το 1954.

- Η Βραζιλία χρησιμοποίησε και τα 26 μέλη της ομάδας της στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, και έγινε η πρώτη χώρα που το καταφέρνει. Αυτό έγινε χάρη στη χρησιμοποίηση και του Weverton.

- Η Ισπανία έγινε η πρώτη χώρα στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου που έχασε τρία πέναλτι, ενώ έγινε μόλις η δεύτερη ομάδα που δεν σκόραρε σε μία διαδικασία πέναλτι μετά την Ελβετία εναντίον της Ουκρανίας το 2006.

- Ο Ισπανός Rodri έγινε ο πρώτος παίκτης που έχει καταγραφεί (από το 1966) που ολοκλήρωσε περισσότερες από 600 πάσες σε ένα μόνο τουρνουά Παγκοσμίου Κυπέλλου (638), με το προηγούμενο ρεκόρ να είναι επίσης από Ισπανό παίκτη (599 – Τσάβι το 2010).

- Η νίκη της Πορτογαλίας με 6-1 εναντίον της Ελβετίας ήταν η μεγαλύτερη νίκη όλων των εποχών στους γύρους νοκ άουτ του Παγκοσμίου Κυπέλλου, σημειώνοντας για πρώτη φορά έξι γκολ εκτός της φάσης των ομίλων.

- Κόντρα στην Ελβετία, ο Πέπε (39 ετών 289 ετών) έγινε ο δεύτερος γηραιότερος σκόρερ στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου, μετά τον Ρότζερ Μίλα (42 ετών, 39 ημέρες) για το Καμερούν το 1994, και ο γηραιότερος που σκόραρε ποτέ σε νοκ άουτ γύρο στη διοργάνωση.

- Με την ήττα από την Κροατία στα πέναλτι, η Βραζιλία αποκλείστηκε από κάθε έναν από τους έξι αγώνες της στο Παγκόσμιο Κύπελλο με ευρωπαϊκές ομάδες.

- Η Βραζιλία έγινε η πρώτη ομάδα στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου που αποκλείστηκε από νοκ άουτ αγώνα στον οποίο σημείωσε το εναρκτήριο γκολ κατά την παράταση.

- Κόντρα στην Ολλανδία, η Αργεντινή έγινε η πρώτη χώρα που κέρδισε πέντε πέναλτι σε Παγκόσμιο Κύπελλο.

- Οι 15 κάρτες που είδαν οι παίκτες που μπήκαν στον αγωνιστικό χώρο στο παιχνίδι Αργεντινής εναντίον Ολλανδίας, οι είναι περισσότερες στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου, ξεπερνώντας το Καμερούν-Γερμανία το 2002 (14 – 12 κίτρινες και δύο κόκκινες).

- Ο Louis van Gaal δεν έχει χάσει ποτέ αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου ως προπονητής, με την ισοπαλία 2-2 της Ολλανδίας με την Αργεντινή.

- Το Μαρόκο έγινε η πρώτη αφρικανική ομάδα που προκρίθηκε στον ημιτελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

- Κόντρα στην Πορτογαλία, ο Γιασίν Μπουνού έγινε ο πρώτος Αφρικανός τερματοφύλακας που κατέγραψε τρία clean sheets σε μία μόνο διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

- Η Αγγλία αποκλείστηκε από τα προημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου για έβδομη φορά, περισσότερες από οποιαδήποτε άλλη ομάδα στην ιστορία της διοργάνωσης.

- Η Αγγλία σημείωσε 13 γκολ στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022, ο μεγαλύτερος αριθμός γκολ που έχει σημειώσει ποτέ σε μία μόνο μεγάλη διοργάνωση (Παγκόσμιο Κύπελλο και Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα).

- Κόντρα στην Αγγλία, ο Hugo Lloris έκανε την 143η εμφάνισή του για τη Γαλλία, και έγινε ο παίκτης με τις περισσότερες συμμετοχές στην ομάδα της εθνικής.

- Το γκολ του Χάρι Κέιν εναντίον της Σενεγάλης τον έκανε τον κορυφαίο σκόρε της Αγγλίας σε μεγάλα τουρνουά (11), ενώ με το γκολ του εναντίον της Γαλλίας ισοφάρισε τον Γουέιν Ρούνεϊ στη λίστα των πρώτων σκόρερ για την ανδρική ομάδα της Αγγλίας συνολικά (53).

- Με το γκολ του εναντίον της Κροατίας, ο Λιονέλ Μέσι έγινε ο κορυφαίος σκόρερ της Αργεντινής ποτέ σε Παγκόσμιο Κύπελλο (11) και ο πρώτος Αργεντινός που σκόραρε σε πέντε διαφορετικούς αγώνες σε μία μόνο διοργάνωση.

- Ο Λιονέλ Μέσι έγινε ο πρώτος παίκτης που σκόραρε και έδωσε ασίστ σε τέσσερις ξεχωριστούς αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου (από το 1966), κάνοντάς το αυτό εναντίον της Σερβίας το 2006 και εναντίον του Μεξικού, της Ολλανδίας και της Κροατίας το 2022.

- Η Γαλλία έγινε η πρώτη χώρα που έφτασε σε δύο συνεχόμενους τελικούς Παγκοσμίου Κυπέλλου μετά τη Βραζιλία το 2002 και η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που το κατάφερε μετά τη Γερμανία το 1990.

- Κόντρα στο Μαρόκο, ο Randal Kolo Muani σκόραρε 44 δευτερόλεπτα αφότου μπήκε ως αλλαγή για τη Γαλλία – αυτό ήταν το τρίτο πιο γρήγορο γκολ που σημείωσε ποτέ αλλαγή σε αγώνα Μουντιάλ, μετά τον Έμπε Σαντ για τη Δανία εναντίον της Νιγηρίας στον γύρο του 1998. 16 (26 δευτερόλεπτα) και Ρίτσαρντ Μοράλες για την Ουρουγουάη εναντίον της Σενεγάλης στη φάση των ομίλων του 2002 (16 δευτερόλεπτα).

- Η νίκη της Κροατίας με 2-1 εναντίον του Μαρόκου σήμαινε ότι οι ευρωπαϊκές ομάδες έχουν πλέον κερδίσει κάθε έναν από τους τελευταίους 11 αγώνες πλέι οφ για την τρίτη θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο, μετά τη νίκη της Βραζιλίας επί της Ιταλίας το 1978.

Τελικός

- Η Αργεντινή κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο για τρίτη φορά (επίσης το 1978 και το 1986), 36 χρόνια από τον τελευταίο της θρίαμβο το 1986. Μόνο η Ιταλία (44 χρόνια από το 1938 έως το 1982) είχε ποτέ μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ της κατάκτησης δύο Παγκοσμίων Κυπέλλων.

- Η Γαλλία έγινε η τρίτη ομάδα που χάνει σε τελικό, ενώ έχει φτάσει σε αυτόν για να υπερασπιστεί τον τίτλο της. Το έκανε η Αργεντινή το 1990 και τη Βραζιλία το 1998.

- Η Αργεντινή έγινε η χώρα που έχει κερδίσει στις περισσότερες διαδικασίες πέναλτι. Αυτή στον τελικό ήταν η 6η της φορά. Επίσης έγινε η τρίτη ομάδα στην ιστορία του θεσμού που κερδίζει το τρόπαιο σε διαδικασία πέναλτι, μετά τη Βραζιλία το 1994 και την Ιταλία το 2006.

- Αυτός ήταν μόνο ο δεύτερος τελικός Παγκοσμίου Κυπέλλου που βλέπουμε και τις δύο ομάδες να σκοράρουν πέναλτι, μετά το 1974 μεταξύ Γερμανίας και Ολλανδίας. Ήταν επίσης η πρώτη παράσταση που είδαμε και τις δύο ομάδες να σκοράρουν τουλάχιστον τρία γκολ.

- Στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2022 σημειώθηκαν 172 γκολ, ένα νέο ρεκόρ όλων των εποχών, ξεπερνώντας τα 171 που σημειώθηκαν τόσο το 1998 όσο και το 2014.

- Υπήρξαν 5 διαδικασίες πέναλτι σε αυτή τη διοργάνωση, οι περισσότερες από κάθε άλλη φορά.

- Από τότε που παρουσιάστηκε το 1982 το βραβείο, ο Λιονέλ Μέσι έγινε ο πρώτος παίκτης που κέρδισε τη Χρυσή Μπάλα (καλύτερος παίκτης του τουρνουά) σε δύο διαφορετικά Παγκόσμια Κύπελλα.

- Ο Αργεντινός Λιονέλ Μέσι έγινε ο πρώτος παίκτης στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου που σκόραρε στη φάση των ομίλων, στους 16, στους προημιτελικούς, στους ημιτελικούς και στον τελικό σε μία μόνο διοργάνωση.

- Ο Λιονέλ Μέσι έχει συμμετάσχει άμεσα σε 21 γκολ στο Παγκόσμιο Κύπελλο για την Αργεντινή (13 γκολ, οκτώ ασίστ), τα περισσότερα από κάθε παίκτη σε οποιαδήποτε χώρα σε τελικούς που έχουν καταγραφεί (από το 1966).

- Ο Αργεντινός Λιονέλ Μέσι έκανε την 26η εμφάνισή του σε αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου, και έγινε ο κάτοχος του ρεκόρ όλων των εποχών για τα περισσότερα παιχνίδια που παίχτηκαν στο τουρνουά, ξεπερνώντας τον Lothar Matthäus (25).

- Ο Γάλλος Kylian Mbappé σημείωσε το 10ο (και το 11ο και το 12ο) γκολ του στο Παγκόσμιο Κύπελλο, και έγινε ο 15ος διαφορετικός παίκτης που έφτασε σε διψήφιο αριθμό στους τελικούς. Σε ηλικία 23 ετών και 363 ημερών, είναι ο νεότερος από αυτούς τους 15 που πέτυχε αυτόν τον απολογισμό, ξεπερνώντας τον Γκερντ Μύλλερ (24 ετών 226 ετών).

- Ο Γάλλος επιθετικός Kylian Mbappé έγινε ο πέμπτος παίκτης που σκόραρε σε δύο διαφορετικούς τελικούς Παγκοσμίου Κυπέλλου, μετά τους Vavá (1958, 1962), Pelé (1958, 1970), Paul Breitner (1974, 1982) και Zinedine Zidane (1998, 2006). Έχει συνολικά τέσσερα γκολ σε τελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου, τα περισσότερα από κάθε παίκτη.

- Ο Kylian Mbappé και ο Lionel Messi, μας χάρισαν μια παράσταση αφού αυτός ήταν ο πρώτος τελικός Παγκοσμίου Κυπέλλου που είδαμε και στις δύο ομάδες να σκοράρουν τουλάχιστον δύο φορές αντίπαλοι παίκτες. Ο ίδιος ο Μπαπέ ήταν μόλις ο δεύτερος σκόρερ χατ-τρικ σε τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου, μετά τον Άγγλο Τζεφ Χερστ το 1966.

Και τέλος, φυσικά είδαμε αυτό!

Aυτό το Μουντιάλ ήταν ιστορικό από την αρχή, και έτσι ήταν δίκαιο να λήξει! Με ιστορικά γεγονότα, ιστορικές στιγμές και πολλά γκολ!

Παρακολουθείστε στο tostoixima.gr τα livescores ποδοσφαίρου, προγνωστικά ποδοσφαίρου και λεπτομέρειες για τα γεγονότα των αγώνων. Δείτε τις αναμετρήσεις της ημέρας στο κουπόνι ποδοσφαίρου του ΠΑΜΕΣΤΟΙΧΗΜΑ και ενημερωθείτε για όλα τα αθλητικά νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο μέσα από την καθημερινή ροή αθλητικών ειδήσεων του tostoixima.gr