Μπάσκετ

Αφιέρωμα στο Μουντομπάσκετ!

Παρασκευή, 25 Αυγούστου 2023 - 13:23

Ο πληρέστερος οδηγός για την μεγάλη διοργάνωση που μόλις ξεκίνησε!

Αφιέρωμα στο Μουντομπάσκετ!

Η μεγάλη ώρα έφτασε και το Μουντομπάσκετ ξεκινά. Το Παγκόσμιο κύπελλο του μπάσκετ συγκεντρώνει τα βλέμματα της δημοσιότητας καθώς ανοίγει η αυλαία και αναμένεται μάλιστα πιο ενδιαφέρον και ανοιχτό από ποτέ! Οι εποχές που οι ΗΠΑ κατέβαζαν την λεγόμενη Dream Team τους πέρασε και πλέον δεν είναι καθόλου αχτύπητες. Στο περασμένο μάλιστα Μουντομπάσκετ στα γήπεδα της Κίνας, οι ΗΠΑ έμειναν και εκτός βάθρου και κατρακύλησαν στην 7η θέση! Συνεπώς αν και έχουν ασφαλώς πανάκριβους παίκτες και είναι στα φαβορί, όλα είναι πιθανά και φέτος.

Δείτε περισσότερα για την προσφορά* της Betsson για το ματς της Εθνικής Ελλάδας με την Ιορδανία

Αρχικά το Μουντομπάσκετ 2023 θα διεξαχθεί από τις 25 Αυγούστου μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου και σε τρεις χώρες. Η φάση των ομίλων θα φιλοξενηθεί από τρεις πόλεις. Οι τέσσερις πρώτοι όμιλοι θα γίνουν στη Μανίλα (Φιλιππίνες), ο 5ος και ο 6ος όμιλος εδρεύουν στην Οκινάουα (Ιαπωνία), ενώ ο 7ος και ο 8ος στη Τζακάρτα (Ινδονησία). Η τελική φάση μάλιστα θα γίνει στις Φιλιππίνες και στην Philippine Arena με χωρητικότητα 55.000 θεατών που είναι το μεγαλύτερο κλειστό γήπεδο στον κόσμο. Το σχήμα της θυμίζει κάτι από μπολ και έχει τη δυνατότητα να προσφέρει στέγη σε διάφορα σπορ, θρησκευτικά γεγονότα και φυσικά συναυλίες. Σε αυτό το γήπεδο θα γίνει το πρώτο, χρονικά ματς, ανάμεσα στην Αγκόλα και την Ιταλία στις 25 Αυγούστου.

Εκτός διοργάνωσης είναι ακόμα και ολόκληρες χώρες όπως η ασημένια το 2019 Αργεντινή, η Κροατία, η Τουρκία και λόγω πολέμου η Ρωσία! Πολλοί και οι απόντες παίκτες για πολλούς λόγους όπως ο Γιάννης Αντετοκούνμπο, ο MVP του ΝΒΑ Σέρβος Τζόκιτς και άλλοι. Η Εθνική μας με πολλές και σοβαρές απουσίες συμμετέχει στον 3ο όμιλο και θα αντιμετωπίσει την Ιορδανία, τη Νέα Ζηλανδία και τις ΗΠΑ και θέλει αρχικά την πρόκριση στην 2η φάση.

Α ΟΜΙΛΟΣ

ΑΝΓΚΟΛΑ
Σε φάση ανανέωσης έχει μπει πια η Ανγκόλα καθώς η παλιά φουρνιά που είχε επιτυχίες και είχε φέρει την χώρα να παλεύει για την έκπληξη και με μεγάλα ονόματα, η αποσύρθηκε. Τέλος εποχής λοιπόν και ήταν σε καθοδική πορεία, αλλά κάτι διαφαίνεται με τον ΝΒΑερ Μπρούνο Φερνάντο Πάντς δεν αρκούν πια τα χαρακτηριστικά της, δηλαδή μόνο η άμυνα και τα αθλητικά προσόντα. Η Ανγκόλα πάντως έχει κερδίσει τα 11 από τα 16 τελευταία Αφρομπάσκετ. Ψηλά κορμιά με τον ΝΒΑερ Φερνάντο και θα παλέψει αν και στα φιλικά είχε πρόβλημα σκορ και έχασε από Ιορδανία, Πορτογαλία, Ιαπωνία(65-75)! Πολύ δύσκολο να αποκλείσει την Δομ Δημοκρατία και τις Φιλιππίνες.

ΔΟΜΙΝΙΚΑΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
H Δομινικανή Δημοκρατία είναι μια ομάδα που μάθαμε βασικά στο Μουντομπάσκετ του 2014 που ήταν 13η και που είχε αφήσει καλές εντυπώσεις. Και αυτό καθώς είναι μια ομάδα δουλεμένη και με παίκτες από το ΝΒΑ όπως ο Χόρφορντ και ο Τάουνς αν και ο πρώτος δεν κατέβηκε και είναι σοβαρή απουσία, όπως και του άλλου ΝΒΑερ Ντουάρτε. Ο Τάουνς της Μινεσότα θα είναι το βαρόμετρο και είναι μια ομάδα που θέλει προσοχή αλλά δεν είναι κάτι ιδιαίτερο. Πολύ αθλητική λογικά και κέρδισε και τον Καναδά σε ένα φιλικό! Εχει και παίκτες που παίζουν στην Ευρώπη. Ο στόχος της πρόκρισης εφικτός νικώντας βασικά Ανγκόλα, Φιλιππίνες.

Ιορδανία – Ελλάδα (23,5): 1:1.85 2:1.96

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Oι Φιλιππίνες είναι η διοργανώτρια χώρα. Μπασκετικά ήταν εξαφανισμένες από το παγκόσμιο στερέωμα αλλά εμφανίστηκαν στο Μουντομπάσκετ του 2014 και είχαν μια πολύ καλή παρουσία χτυπώντας όλα τα παιχνίδια τους με τον τρομερό ΝΒΑερ Μπλάτσε στο ρόστερ. Αλλά στην περασμένη διοργάνωση ήταν ουραγός! Όμως με τον ΝΒΑερ Τζόρνταν Κλάρκσον στο ρόστερ τους, οι Φιλιππίνες φέτος και σαν οικοδέσποινα ελπίζουν σε πρόκριση αν και αουτσάιντερ με την Δομινικανή Δημοκρατία. Είχε μια συμπαθητική εικόνα στα φιλικά και ποντάρει στην έδρα για τα κρίσιμα παιχνίδια καθώς έχει μέτριο πάγκο.

ΙΤΑΛΙΑ
Η Ιταλία είναι μια από τις ομάδες που δεν τρομάζουν, αλλά που είναι πολύ δεμένη, δουλεμένη και με εξαιρετικό κλίμα. Και είναι ικανή να κάνει την έκπληξη και να φτάσει και στα ημιτελικά. Καθώς μπορεί να μην έχει τους παλιούς ΝΒΑερς που όμως δεν έκαναν και τίποτα, αλλά έχει πλέον ο Ποτζέκο συμμαζέψει την ομάδα που παίζει πολύ καλή άμυνα και με πάθος. Και εντυπωσίασε και στα φιλικά της που ήταν αήττητη(στο Ακρόπολις νίκησε εμάς και την Σερβία). Δεν θα έχει πρόβλημα στην 1η φάση και στον όμιλο. Δεν έχει σοβαρές απουσίες. Εχει ένα θέμα στο σέντερ και στην περιφέρεια πάντως. Λείπει ο Γκαλινάρι.

Β ΟΜΙΛΟΣ

ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ
Το Νότιο Σουδάν εμφανίζεται ασφαλώς για πρώτη φορά σε Μουντομπάσκετ και λογικά καθώς είναι μια νέα ανεξάρτητη χώρα. Αφού έγινε ανεξάρτητο το 2011 μετά από μακροχρόνιους εμφύλιους πολέμους και τον λιμό. Πρόεδρος της ομοσπονδίας είναι ο παλιός ΝΒΑερ Λουόλ Ντενγκ και βάζει χρήματα από την τσέπη του! Και είναι μια ομάδα που έχει πολύ υψηλό μ.ο ύψους καθώς έχει πολλά ψηλά κορμιά και έχει αμερικάνικη φιλοσοφία και λόγω προπονητή. Μάλιστα ο Σαγιόκ είναι αυτός που είναι γνωστός μας και από την θητεία του στην Φενέρ. Εχει και τον Γκάμπριελ που έπαιξε λίγο Λέικερς! Ομάδα που θα χαρεί την παρουσία της απλά και θα είναι μαχητική.

ΣΕΡΒΙΑ
Η Σερβία πέρασε περιπέτειες και είναι και πάλι στα φαβορί για μετάλλιο στις μεγάλες διοργανώσεις. Από την άλλη πλευρά όμως έχει και πολλές απουσίες με κορυφαία αυτή του MVP του ΝΒΑ Νίκολα Τζόκιτς αλλά και του κορυφαίου στην Ευρώπη Μίσιτς. Παρόλα αυτά είναι μια καλή ομάδα και φέτος που έχει και κάποιους ΝΒΑερς και ποντάρει στην εμπειρία της. Πρόβλημα έχει στον άσο πάντως. Ξεχωρίζει και ο Μιλουτίνοφ λόγω Ολυμπιακού. Στο περασμένο Μουντομπάσκετ έμεινε εκτός βάθρου αν και πλησίασε. Ποντάρει στην επίθεση στον Μπογκντάνοβιτ. Με καλούς ρολίστες για την άμυνα, ο παλιομοδίτης αλλά έμπειρος Πέσιτς στο πάγκο. Μάχη για τετράδα.

ΚΙΝΑ
Αν και η Κίνα έχει αποκτήσει εξωστρέφεια λατρεύοντας το ΝΒΑ και έχει φτιάξει ένα πανάκριβο πρωτάθλημα μαζεύοντας κορυφαίους παίκτες της ευρωλίγκα αλλά και πολλούς πρώην αστέρες του ΝΒΑ, εν τούτοις σε εθνικό επίπεδο δεν έχει κάνει κάτι εδώ και χρόνια που το παλεύει. Ακόμα και στο δικό της περασμένο Μουντομπάσκετ έμεινε 24η! Πέρασε η εποχή του θηριώδους Γιάο Μινγκ του ΝΒΑ. Πάντως αν και ακούγεται περίεργο πολλά ψηλά κορμιά αλλά δεν έχει και βελτίωση ατομικά παρά το εξαιρετικό της πρωτάθλημα. Ομάδα που παίζει ραν εντ γκαν μπάσκετ. Νέος κόουτς ο Σέρβος Τζόρτζεβιτς και νατουραλιζέ ο ΝΒΑερ Κάιλ Αντερσον. Θέλει να παλέψει με Κίνα για πρόκριση.

Ιορδανία – Ελλάδα (23,5): 1:1.85 2:1.96

ΠΟΥΕΡΤΟ ΡΙΚΟ
Νέα εποχή από την περασμένη διοργάνωση στο Π.Ρίκο που δεν έχει σχέση με άλλες εποχές που διεκδικούσε μεγάλες επιτυχίες. Και αυτό καθώς δεν θα ειναι εδώ ο σπουδαίος ΝΒΑερ Μπαρέα που ήταν ο ηγέτης και βαρόμετρο της ομάδας και πρώτος σκόρερ στο Μουντομπάσκετ του 2014! Ετσι και η φετινή ομάδα δεν περιμένει και πολλά και θα παίξει το κλασικό λατίνικο ουσιαστικά μπάσκετ με πολύ σουτ και επίθεση αλλά δεν είναι για πολλά-πολλά. Θα έχει πρόβλημα στην άμυνα και στην φροντ λάιν. Στόχος να περάσει στην επόμενη φάση και μπορεί με αντίπαλο την μέτρια Κίνα και το Ν.Σουδάν. Σοκ η απουσία του Αλβαράδο του NBA.

3ος ΟΜΙΛΟΣ

ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ δεν έχουν καμία σχέση με τις ομάδες που ξέραμε ως Dream Team καθώς δεν κατεβαίνουν οι σούπερ σταρ τους. Και έτσι στο περασμένο Μουντομπάσκετ έμειναν και εκτός βάθρου και στην 7η θέση! Μετά την Σαιτάμα της Ιαπωνίας το 2006 και το Μουντομπάσκετ τότε και το σοκ από την τρομερή εθνική μας ομάδα, οι ΗΠΑ μετά κατέβαζαν όλα τα αστέρια τους και σάρωσαν τους αντιπάλους τους. Αλλά επανήλθαν στα μέτρια ρόστερ αν και έχουν παίκτες με 20 και 30εκ συμβόλαιο στις ομάδες τους! Ομάδα ασύνδετη αλλά ασφαλώς σαν αξία καλύτερη απ' όλους τους άλλους! Στα φαβορί απλά για χρυσό, στο πάγκο ο Κερ του Γκόλντεν Στέιτ

ΙΟΡΔΑΝΙΑ
Η Ιορδανία ξανά σε ένα Μουντομπάσκετ αλλά δεν περιμένουμε πολλά από αυτήν ασφαλώς που είναι στις πιο αδύναμες ομάδες του τουρνουά. Γενικά μια κλασική ομάδα της Ανατολής που είναι ήδη ευχαριστημένη και γενικά έχει επιρροή από το αμερικάνικο μοντέλο μπάσκετ. Στόχος της να χαρεί και να μαζέψει εμπειρίες και να κτυπήσει κάπως το ματς με την Ν. Ζηλανδία. Ο Αχμέτ Ντουβερίογλου ο παλιός σέντερ της Φενέρ και έχει πάρει υπηκοότητα, είναι μαζί με τον νατουραλιζέ Ρόντε Τζέφερσον οι κορυφαίο της παίκτες. Λογικά θα έχει θέμα στο σκοράρισμα.

Δείτε περισσότερα για την προσφορά* της Betsson για το ματς της Εθνικής Ελλάδας με την Ιορδανία

ΕΛΛΑΔΑ
Η εθνική μας ομάδα για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια και για την ακρίβεια από το 2009 στην Πολωνία που πήραμε το χάλκινο μετάλλιο, ήταν πέρσι στο Ευρωμπάσκετ στα φαβορί για τετράδα και μετάλλιο με πλήρη σύνθεση αλλά απέτυχε. Φέτος χωρίς τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και με πολλές σοβαρές απουσίες όπως οι Σλούκας, Καλάθης, Ντόρσεϊ, Κώστας Αντ, δεν περιμένει πολλά αλλά θα παλέψει με την άμυνα και ελπίζει στις καλές διασταυρώσεις της και στις απουσίες και των άλλων. Στόχος να περάσει Ν. Ζηλανδία, Ιορδανία και ασφαλώς μπορεί.

ΝΕΑ ΖΗΛΑΝΔΙΑ
Η Ν. Ζηλανδία είναι η κλασική ομάδα που ξέρουμε χρόνια! Η Νέα Ζηλανδία την τελευταία 25ετία και κάτι παραπάνω έκανε μεγάλα βήματα προόδου στο μπάσκετ και μάλιστα είχε και πολλές και μεγάλες -για το επίπεδο της βασικά- επιτυχίες με αποκορύφωμα την 4η θέση που κατέλαβε στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2002. Εφτασε μάλιστα στο σημείο να απειλεί την κυριαρχία της Αυστραλίας στην Ωκεανία. Πλέον όμως είναι σε μία μεταβατική περίοδο ανανέωσης εδώ και μερικά χρόνια, όπου προσπαθεί μέσω των παλιών και έμπειρων παικτών να χτίσει την νέα ομάδα. Εμπειρία, μέτριο ρόστερ, σκληρό παιχνίδι. Ομάδα γενικά πονηρή, θα παλέψει, αλλά έχει ταβάνι. Με απουσίες φέτος. Ξεχωρίζουν Φοτού, Ντιλένι (Βόννη), Βέτζελ (Αλμπα).

D ΟΜΙΛΟΣ

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Η Αίγυπτος δεν έχει να παρουσιάσει κάτι σοβαρό και επιστρέφει απλά στο φετινό Μουντομπάσκετ μετά το 2014.Ο Καναδός Ρόι Ράνα ανέλαβε πρόσφατα και η Αίγυπτος έκανε την έκπληξη και άφησε εκτός την κάτοχο του Αφρομπάσκετ Τυνησία. Λογικά θα προσπαθήσει να παίξει ένα αμερικάνικου στιλ μπάσκετ. Στα φιλικά της νίκησε πάντως την Γεωργία αλλά έχασε από τον Λίβανο και την Κίνα. Λογικά θα έχει πρόβλημα στο σκοράρισμα της. Στόχος της απλά να παλέψει και να είναι ανταγωνιστική και βασικά στο παιχνίδι της με το Μέξικο αν και πάλι δύσκολα θα τα καταφέρει.

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Το Μαυροβούνιο είναι μια κλασική μικρομεσαία ομάδα που ελπίζει βάσιμα σε πρόκριση στην επόμενη φάση καθώς είναι σε βατό όμιλο και θέλει να κερδίσει Αίγυπτο και Μέξικο. Και αυτό καθώς αυτή την φορά θα έχει τελικά τον σούπερ σταρ του και κορυφαίο του παίκτη, τον αξιόλογο σέντερ ΝΒΑερ Νίκολα Βούτσεβιτς! Και φυσικά ποντάρει πολλά στους ψηλούς του και πάλι με τον εξαιρετικό Ντούμπλεβιτς της Βαλένθια αλλά και τον νεαρό και πρόσφατα ΝΒΑερ της ομάδας τον Μάρκο Σιμόνοβιτς. Και έχει σαν νατουραλιζέ τον γνωστό μας από τον ΠΑΟ Κέντρικ Πέρι. Το Μαυροβούνιο θα είναι μια σκληρή ομάδα έχοντας πολύ καλούς ψηλούς αλλά και μέτρια περιφέρεια.

ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ
Η Λιθουανία είναι πάντα στα φαβορί για μετάλλιο καθώς είναι κλασικά μια παραδοσιακή μπασκετική δύναμη, μια χώρα που ζει και αναπνέει για το μπάσκετ. Και έχει κάθε φορά μια ομάδα που παίζει καλό μπάσκετ. Όμως δεν είναι στην πρώτη γραμμή καθώς είχε αποτυχίες τα τελευταία χρόνια και έχει θέμα στην περιφέρεια. Αλλά και στο πάγκο με τις συνεχόμενες αλλαγές έχει επηρεαστεί. Πλέον ο Κάζις Μακσβίτις που είναι και στην Ζάλγκιρις και ήταν στις εθνικές υποδομές με επιτυχία. Η ομάδα απέτυχε στο πρόσφατο Ευρωμπάσκετ και έχει μεγάλη απουσία τον Σαμπόνις του ΝΒΑ και αρκετές μικρότερες. Προσέχουμε επίσης ότι εδώ και χρόνια αλλάζει το μοντέλο της και με ψηλά κορμιά δίνει έμφαση στην άμυνα. Πρόβλημα στον άσο. Ικανή για το καλύτερο και το χειρότερο.

ΜΕΞΙΚΟ
Το Μεξικό είναι μια περίεργη ομάδα και πρέπει να την δούμε. Καθώς είναι σε ένα όμιλο που βασικά θέλει να κερδίσει την Αίγυπτο και είναι και φαβορί και λογικό. Και θέλει να παλέψει για την πρόκριση με το Μαυροβούνιο. Πάντως είναι μια ομάδα που κατά καιρούς έχει καλές πορείες και είναι συνεπή στην παρουσία του. Και το 2014 στην Ισπανία είχε μπει στις 16 καλύτερες ομάδες. Προσέχουμε ότι θα είναι μια πολύ έμπειρη ομάδα αλλά από την άλλη είναι και πολύ γερασμένη με ότι αυτό συνεπάγεται καθώς στηρίζεται στις παλιές καραβάνες και θέλει προσοχή στις αντοχές της και ειδικά στην άμυνα. Μέτρια στα φιλικά.

Ιορδανία – Ελλάδα (23,5): 1:1.85 2:1.96

E ΟΜΙΛΟΣ

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Η Γερμανία είναι στα φαβορί για τετράδα φέτος στο Μουντομπάσκετ καθώς έχει πολλούς ΝΒΑερς και πέρσι σαν οικοδέσποινα του Ευρωμπάσκετ, έφτασε στην τετράδα και στην κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου και με ωραίο και επιθετικό μπάσκετ σε αντίθεση με ότι ξέραμε με την άμυνα της! Ομάδα που έχει πολύ άρωμα ΝΒΑ με τους δύο Βάγκνερ και τον Μόριτς να επιστρέφει φέτος αλλά και τον Στρόντερ και τον σέντερ Τάις. Στο πάγκο ο γνωστός μας και έμπειρος Χέμπερτ. Η Γερμανία θα είναι μια κλασική δουλεμένη και σοβαρή ομάδα, με τρομερή χημεία και με ομοιογένεια και θα έχει και πολύ τρίποντο και αθλητικότητα με τους ΝΒΑερς. Επίσης έχει χρόνια τον βασικό της κορμό.

ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
Η Φινλανδία έχει κάνει άλματα προόδου και είναι στις ευχάριστες εκπλήξεις τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη σαν μεσαία ομάδα. Και δεν παύει να είναι μια ομάδα που πλέον βάση και του ρόστερ της εκτιμάται ως πονηρή μικρομεσαία. Καθώς με εξαίρεση τον ΝΒΑερ Μαρκάνεν που είναι σε υψηλό επίπεδο και εκεί, δεν έχει ονόματα, αλλά από την άλλη το φινλανδικό μπάσκετ κάνει σοβαρά βήματα προόδου και παρουσιάζει αρχές και έχει τρομερή μαχητικότητα και παίζει καλή και πιεστική άμυνα. Ασφαλώς δεν θα πρέπει να περιμένουμε πολλά από τους Φινλανδούς που είναι μια ομάδα με όλη την σημασία της λέξεως, αλλά σαφώς είναι σε δύσκολο όμιλο με την Γερμανία και Αυστραλία και τέλος! Θα παλέψουν όμως με τον σούπερ Μαρκάνεν!

ΙΑΠΩΝΙΑ
Η Ιαπωνία είναι τα τελευταία χρόνια η νέα μπασκετική δύναμη στην Ανατολή και πήρε τα ηνία από την παλιά Κίνα στις εποχές του Μινγκ που είχε κάνει καλές πορείες. Και αυτό καθώς έχει πλέον παίκτες που πάνε ΝΒΑ και για πρώτη φορά δείχνει στο μπάσκετ να έχει κάνει σοβαρά βήματα. Ειδικά ο Ρούι Χατσιμούρα που έχει πολύ καλή πορεία στο ΝΒΑ αλλά φέτος δεν θα είναι στο Μουντομπάσκετ και είναι η μεγάλη απώλεια! Πάντως είναι συνεπής στα μεγάλα ραντεβού καθώς θα είναι για 6η φορά παρούσα. Και φυσικά θα στηρίξουν τα πάντα φέτος στον σουτέρ Γουατανάμπε που παίζει στο ΝΒΑ. Μικρά περάσματα στο ΝΒΑ έχει και ο Μπάμπα. Θέλει να κερδίσει βασικά την Φινλανδία καθώς είναι σε απαγορευτικό γκρουπ!

ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ
Η Αυστραλία είναι στα φαβορί για μετάλλιο και λογικά καθώς το κυνηγά χρόνια και είναι η ευκαιρία της φέτος με τις μεγάλες απουσίες άλλων δυνάμεων. Η Αυστραλία μην ξεχνάμε ότι ήταν 4η στο περασμένο Μουντομπάσκετ και είναι μια ομάδα με πολλούς ΝΒΑερς που παίζει ένα πολύ δυναμικό και σκληρό μπάσκετ ρυθμού. Σε πονηρό όμιλο αλλά λογικά θα περάσει μαζί με την Γερμανία και θα βρει μετά λογικά Καναδά και Γαλλία και θα πρέπει να κάνει μια μεγάλη πορεία για να πάει και πάλι στα ημιτελικά. Λείπουν φέτος οι επίσης ΝΒΑερς Λεντέιλ και Ντελαβεντόβα. Με πολύ αισιοδοξία αλλά ίσως λείπει ο σταθερός σκόρερ.

Ιορδανία – Ελλάδα (23,5): 1:1.85 2:1.96

F’ ΟΜΙΛΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΑ

Η Γεωργία έχει και ελληνικό ενδιαφέρον εδώ και χρόνια με τον Ηλία Ζούρο στον πάγκο της. Και είναι από τις μικρομεσαίες ομάδες της Ευρώπης που μπορούν να κάνουν ζημιές και θέλει προσοχή. Και ιδιαίτερα καθώς είναι σε ένα βατό όμιλο που θέλει να αποκλείσει το Πράσινο Ακρωτήρι και την Βενεζουέλα! Φέτος θα έχει και τον Σεγκέλια που έχασε το περασμένο και περσινό Ευρωμπάσκετ αφού τραυματίστηκε στα φιλικά. Η Γεωργία έχει κάνει τα τελευταία χρόνια άλματα προόδου και σε εθνικό επίπεδο και έτσι είδαμε πως πάλεψε και με μεγαλύτερα ονόματα σε περασμένες διοργανώσεις. Ομάδα που κλασικά θα έχει έμφαση στην άμυνα και θα είναι πολύ μαχητική με χαμηλά σκορ και θα παλεύει κάθε αναμέτρηση. Ψηλή ομάδα και ο ΝΒΑερ Μπιτζάτζε.

ΣΛΟΒΕΝΙΑ
Η Σλοβενία ήταν σε κάθετη πτώση για αρκετά χρόνια από όταν και στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης το 2017! Όμως δείχνει πάλι έτοιμη να διεκδικήσει κάτι καλό και πέρσι ήταν 6η στο Ευρωμπάσκετ. Παρόλα αυτά η απουσία του ΝΒΑερ Γκόραν Ντράγκιτς είναι σημαντική και δεν αρκεί μόνος του ο σούπερ σταρ του ΝΒΑ Λούκα Ντόντσιτς. Αλλωστε έχασε στα φιλικά δύο φορές από την Εθνική μας. Λογικά δεν θα έχει πρόβλημα να περάσει στην επόμενη φάση αλλά μετά πέφτει σε καλύτερες ομάδες. Δεμένη ομάδα πάντως με έμπειρους παίκτες και τρομερή περιφέρεια. Στο σέντερ σαν νατουραλιζέ έχει τον Αμερικανό Τόμπι. Άπειρος ο Αλεξάντερ Σέκουλιτς στο πάγκο.

ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Η Βενεζουέλα έχει κάνει σοβαρά βήματα στο μπάσκετ αλλά στην ουσία ήρθε και λίγο με την τύχη στο Μουντομπάσκετ καθώς έμεινε εκτός τελευταία στιγμή η μεγάλη Αργεντινή. Μην ξεχνάμε ότι εδώ και χρόνια την χώρα την απασχολούν σοβαρά προβλήματα οικονομικά και κοινωνικά Πάντως είχε πάει και στην Ολυμπιάδα του 2016 έχοντας κάνει το μπαμ έχοντας κατακτήσει το Παναμερικανικό Πρωτάθλημα στο Μεξικό το 2015 κόντρα στην Αργεντινή των Σκόλα, Νοτσιόνι! Μεγάλος μ.ο ηλικίας, σουτάρει πολύ και δεν περιμένει και πολλά αν και θα παλέψει για πρόκριση με το εύκολο γκρουπ της! Εχασε από Ιορδανία και Ιράν σε φιλικά!

ΠΡΑΣΙΝΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙ
Το Πράσινο Ακρωτήρι δεν θα το ξέραμε καν αν δεν υπήρχε ο γνωστός μας Ταβάρες από την Ρεάλ Μαδρίτης. Δηλαδή αν δεν ήταν από την χώρα αυτή ο κορυφαίος σέντερ της Ευρώπης! Καθώς μιλάμε για μια χώρα μόλις 600.000 κατοίκων! Και μια φτωχή χώρα που έκανε και έρανο(!) για να μην χάσει την συμμετοχή της στο μεγάλο ραντεβού! Ασφαλώς δεν μπορεί να περιμένει κάτι παρά μόνο να χαρεί την παρθενική της συμμετοχή στο Μουντομπάσκετ. Ο Ταβάρες θα είναι όχι απλά το βαρόμετρο της ομάδας αλλά το Α και το Ω! Σε δύο φιλικά της είχε πρόβλημα στο σκορ και έχασε 20π από την Κίνα και 30 από την Τουρκία.

G ΟΜΙΛΟΣ

ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ
Καμία σχέση με το… ποδόσφαιρο για την Ακτή Ελεφαντοστού που δύσκολα θα κάνει νίκη και θέλει να χτυπήσει το ματς με το Ιράν. Η Ακτή ήταν και στην περασμένη διοργάνωση χωρίς κάτι σοβαρό όμως και ενώ είχε και τότε ειδικά οικονομικά προβλήματα. Γενικά δεν είναι καν στις ανερχόμενες ομάδες της Ηπείρου της αν και εντυπωσίασε στα προκριματικά που άρχισε με 9 νίκες σε ισάριθμα παιχνίδια αν και άλλαξε προπονητή ενδιάμεσα και ενώ οι παίκτες στήριζαν τον απελθόντα! Κλασικά έχει παίκτες που παίζουν σε μικρές ομάδες της Γαλλίας. Θα παλέψει. Σοβαρές οι απουσίες των Κοστέλο, Πόιθρες!

ΙΡΑΝ
Το Ιράν είναι μια κλασική μεσαία ομάδα του Ανατολίτικου μπάσκετ. Που δεν είναι καθόλου κακή πάντως! Και ας πέρασε η εποχή του Χαμέντ Χανταντί που είχε περάσει και από το ΝΒΑ και ήταν η ατραξιόν της χώρας του. Πάντως δεν είναι και στα καλύτερα του και πέρασε στο Μουντομπάσκετ επειδή κέρδισε άνευ αγώνα την πανίσχυρη Αυστραλία που δεν κατέβηκε στο ματς της Τεχεράνης! Το Ιράν παίζει γενικά όπως και στο ποδόσφαιρο σκληρή άμυνα και έχει πάθος και θέληση για διάκριση. Πάντως δεν έχει παίκτες που να παίζουν εκτός της χώρας και ούτε έχει παίκτες φυσικά σε κολλέγια των ΗΠΑ! Γύρισε πάντως ο σκόρερ Καζεμί που είχε αποχωρήσει για προσωπικούς λόγους.

ΙΣΠΑΝΙΑ
Με το δεξί μπήκε στην νέα εποχή η Ισπανία που πλέον άλλαξε σελίδα και απέδειξε όμως με το καλημέρα πόσο μεγάλη ομάδα είναι και πόσο βαριά φανέλα έχει! Μην ξεχνάμε ότι είναι η κάτοχος του τροπαίου(!)και αν και δεν τρομάζει, από την στιγμή που έκανε τη μεγάλη έκπληξη πέρσι και πήρε το Ευρωμπάσκετ-με μια άκρως νεανική και άγνωστη ομάδα- δίκαια (!),είναι πάλι στα φαβορί για μετάλλιο. Και ας μην τρομάζει το ρόστερ της που πάλι έχει πίσω τους γερόλυκους Γιουλ και Ρούντι αφού δεν θα είναι μαζί της φέτος η αποκάλυψη πέρσι και MVP της νατουραλιζέ Λορέντζο Μπράουν! Τρομερή δουλειά από τον Σκαριόλο στο πάγκο, θα έχει δύσκολο έργο στις διασταυρώσεις.

Δείτε περισσότερα για την προσφορά* της Betsson για το ματς της Εθνικής Ελλάδας με την Ιορδανία

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Τέλος εποχής και για την Βραζιλία που δεν έχει καμία σχέση πλέον με την πάντα επικίνδυνη και φιλόδοξη ομάδα που ξέραμε! Μην ξεχνάμε ότι οι καριόκας στο Μουντομπάσκετ του 2014 ήθελαν μετάλλιο αλλά έμειναν στην 6η θέση και το 2019 στην 13η αφού σταδιακά αποσύρθηκαν οι ΝΒΑερς της! Η Βραζιλία έχει μην ξεχνάμε κατακτήσει δύο φορές το χρυσό μετάλλιο στις παλιές πάντως εποχές. Πλέον δεν περιμένει κάτι και παλεύει να πάει σε ανανέωση αν και δεν έχει πετύχει κάτι και γι αυτό έφυγε από τον πάγκο και ο Ατσα Πέτροβιτς! Ο Νέτο θα είναι το όνομα φέτος αν και όχι κάτι ιδιαίτερο. Πάντως είναι σε καλό γκρουπ, θα περάσει και τέλος!

H ΟΜΙΛΟΣ

ΛΕΤΟΝΙΑ
Η Λετονία έχει κάνει σοβαρά βήματα στα τελευταία χρόνια κυρίως χάρις στον Πορζίνγκις που διαπρέπει στο ΝΒΑ, ενώ έχει πάει και εξαιρετικά στις μικρότερες ηλικίες. Πάντως δεν πήρε μέρος στο περσινό Ευρωμπάσκετ και δεν θα έχει τελευταία στιγμή λόγω τραυματισμού τον σούπερ σταρ της Πορζίνγκις και συνεπώς μιλάμε για άλλη πια ομάδα. Στα παράθυρα πάντως που ήταν και η Εθνική μας εντυπωσίασαν και πέρασαν με 11-1 αφήνοντας εκτός και την Τουρκία! Σε ένα φιλικό τελευταίο έχασε 25π από την Λιθουανία. Στο πάγκο κάνει δουλειά ο ιταλός γνωστός μας Μπάνκι, Δεν ελπίζει σε κάτι με τα θηρία Γαλλία και Καναδά!

ΛΙΒΑΝΟΣ
Δεν είναι άγνωστος στα Μουντομπάσκετ ο Λίβανος που πάντως έχει το μυαλό του αλλού και στα προβλήματα στην χώρα παρά στο μπάσκετ. Η ομάδα το 2019 έχασε την πρόκριση στο τελευταίο παιχνίδι των προκριματικών απέναντι στην Κορέα αλλά φέτος πήρε το εισιτήριο και είναι ήδη χαρούμενος. Θέλει να παλέψει το παιχνίδι με την Λετονία ως ένα βαθμό καθώς είναι σε πολύ δύσκολο γκρουπ. Η ομάδα και στα φιλικά της έδειξε τα προβλήματα και έχασε 88-70 από το Μεξικό ενδεικτικά και από την Ακτή Ελεφ. με 67-77. Πάντως νίκησε την Αίγυπτο (70-64) και το Ιράν (81-77)!

ΓΑΛΛΙΑ
Η Γαλλία είναι και φέτος στα φαβορί για τον τίτλο και βασικά για τα μετάλλια. Πάντως στο περσινό Ευρωμπάσκετ έχασε από την ανανεωμένη Ισπανία και υπάρχει μια πίκρα. Στο περασμένο Μουντομπάσκετ πήρε το χάλκινο μετάλλιο. Γενικά είναι σε κάθε διοργάνωση από τις πιο αθλητικές και ταλαντούχες με άρωμα ΝΒΑ ομάδες και πλέον έχει απωλέσει τον χαρακτηρισμό του λούζερ μετά την κούπα στην Σλοβενία. Αλλά πλέον έχει χάσει κάποιους παραδοσιακούς ηγέτες και έχει και απουσίες φέτος όπως ο Εμπίντ. Η καλύτερη γραμμή σέντερ και θα δούμε δίδυμους πύργους. Προσοχή θέλει καθώς θα έχει δύσκολες διασταυρώσεις.

ΚΑΝΑΔΑΣ
Ο Καναδάς είναι από τις σοβαρές ομάδες και τις φιλόδοξες σε κάθε μεγάλη διοργάνωση έχοντας πολλούς ΝΒΑερς. Κάτι ανάλογο περίμενε και στο Μουντομπάσκετ του 2019 που όμως απέτυχε παταγωδώς και έμεινε στην 21η θέση αλλά έχοντας εκτός με απουσίες όλη την βασική ομάδα σχεδόν! Φέτος θα έχει μόλις δύο σοβαρές απουσίες (Μάρεϊ-Ουίγγινς) αλλά έχει μια ομάδα πολύ σκληρή και δυναμική και έτσι στόχος είναι ακόμα και η τετράδα και το μετάλλιο. Πάντως δεν θα έχει εύκολες διασταυρώσεις αλλά εκτιμάται ότι θα πάει στην τετράδα καθώς μπορεί πχ να κερδίσει την Ισπανία στο χιαστί! Ομάδα με άμυνα και αθλητικότητα, ερωτηματικό ο προπονητής!

Ιορδανία – Ελλάδα (23,5): 1:1.85 2:1.96

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΑΠΟΥΣΙΕΣ!

ΑΝΓΚΟΛΑ: Μορέιρα(σέντερ)
ΑΚΤΗ ΕΛΕΦΑΝΤΟΣΤΟΥ: Κοστέλο(σέντερ), Πόιθρες(σέντερ)
ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ: Λεντέιλ(σέντερ), Ντελαβεντόβα(πλέι μέικερ)
ΕΛΛΑΔΑ: Γιάννης Αντετοκούνμπο (φόργουορντ), Σλούκας(πλέι μέικερ),Καλάθης(πλέι μέικερ), Ντόρσεϊ(περιφερειακός),Κώστας Αντετοκούμπο (σέντερ), Ντίνος Μήτογλου (φόργουορντ)
ΓΑΛΛΙΑ: Γουεμπανιάμα(φόργουορντ), Εμπίντ(σέντερ)
ΔΟΜΙΝΙΚΑΝΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ: Χόρφορντ(σέντερ), Ντουάρτε(περιφερειακός)
ΙΣΠΑΝΙΑ: Ρούμπιο(πλέι μέικερ), Λ.Μπράουν(πλέι μέικερ)
ΙΤΑΛΙΑ: Μάνιον(πλέι μέικερ), Γκαλινάρι(φόργουορντ)
ΙΑΠΩΝΙΑ: Χατσίμουρα(φόργουορντ)
ΚΑΝΑΔΑΣ: Μάρει(πλέι μέικερ), Ουίγγινς(φόργουοντ)
ΛΕΤΟΝΙΑ: Πορζίνγκις(φόργουορντ)
ΛΙΘΟΥΑΝΙΑ: Σαμπόνις(σέντερ)
Π.ΡΙΚΟ: Αλβαράδο(πλέι μέικερ)
ΣΛΟΒΕΝΙΑ: Γκ Ντράγκιτς(πλέι μέικερ)

Βαθμολογία -

25/08/2023Group A
Θέση Ομάδα Βαθμοί Αγώνες Ν H Ν% Π/Υ Π/Κ +/-
1 Ιταλία Ιταλία 0 0 0 0 0% 0 0 0
2 Φιλιππίνες Φιλιππίνες 0 0 0 0 0% 0 0 0
3 Ανγκόλα Ανγκόλα 0 0 0 0 0% 0 0 0
4 Δομινικανή Δημοκρατία Δομινικανή Δημοκρατία 0 0 0 0 0% 0 0 0
Promotion - World Cup
Promotion - World Cup (Classification Round: )
Promotion - World Cup
25/08/2023Group B
Θέση Ομάδα Βαθμοί Αγώνες Ν H Ν% Π/Υ Π/Κ +/-
1 Σερβία Σερβία 0 0 0 0 0% 0 0 0
2 Κίνα Κίνα 0 0 0 0 0% 0 0 0
3 Πουέρτο Ρίκο Πουέρτο Ρίκο 0 0 0 0 0% 0 0 0
4 Νότιο Σουδάν Νότιο Σουδάν 0 0 0 0 0% 0 0 0
Promotion - World Cup
Promotion - World Cup (Classification Round: )
Promotion - World Cup
25/08/2023Group C
Θέση Ομάδα Βαθμοί Αγώνες Ν H Ν% Π/Υ Π/Κ +/-
1 Ελλάδα Ελλάδα 0 0 0 0 0% 0 0 0
2 Ιορδανία Ιορδανία 0 0 0 0 0% 0 0 0
3 ΗΠΑ ΗΠΑ 0 0 0 0 0% 0 0 0
4 Νέα Ζηλανδία Νέα Ζηλανδία 0 0 0 0 0% 0 0 0
Promotion - World Cup
Promotion - World Cup (Classification Round: )
Promotion - World Cup
25/08/2023Group D
Θέση Ομάδα Βαθμοί Αγώνες Ν H Ν% Π/Υ Π/Κ +/-
1 Μαυροβούνιο Μαυροβούνιο 0 0 0 0 0% 0 0 0
2 Αίγυπτος Αίγυπτος 0 0 0 0 0% 0 0 0
3 Λιθουανία Λιθουανία 0 0 0 0 0% 0 0 0
4 Μεξικό Μεξικό 0 0 0 0 0% 0 0 0
Promotion - World Cup
Promotion - World Cup (Classification Round: )
Promotion - World Cup
25/08/2023Group E
Θέση Ομάδα Βαθμοί Αγώνες Ν H Ν% Π/Υ Π/Κ +/-
1 Φινλανδία Φινλανδία 0 0 0 0 0% 0 0 0
2 Ιαπωνία Ιαπωνία 0 0 0 0 0% 0 0 0
3 Γερμανία Γερμανία 0 0 0 0 0% 0 0 0
4 Αυστραλία Αυστραλία 0 0 0 0 0% 0 0 0
Promotion - World Cup
Promotion - World Cup (Classification Round: )
Promotion - World Cup
25/08/2023Group F
Θέση Ομάδα Βαθμοί Αγώνες Ν H Ν% Π/Υ Π/Κ +/-
1 Πράσινο Ακρωτήρι Πράσινο Ακρωτήρι 0 0 0 0 0% 0 0 0
2 Σλοβενία Σλοβενία 0 0 0 0 0% 0 0 0
3 Γεωργία Γεωργία 0 0 0 0 0% 0 0 0
4 Βενεζουέλα Βενεζουέλα 0 0 0 0 0% 0 0 0
Promotion - World Cup
Promotion - World Cup (Classification Round: )
Promotion - World Cup
25/08/2023Group G
Θέση Ομάδα Βαθμοί Αγώνες Ν H Ν% Π/Υ Π/Κ +/-
1 Ιράν Ιράν 0 0 0 0 0% 0 0 0
2 Ακτή Ελεφαντοστού Ακτή Ελεφαντοστού 0 0 0 0 0% 0 0 0
3 Βραζιλία Βραζιλία 0 0 0 0 0% 0 0 0
4 Ισπανία Ισπανία 0 0 0 0 0% 0 0 0
Promotion - World Cup
Promotion - World Cup (Classification Round: )
Promotion - World Cup
25/08/2023Group H
Θέση Ομάδα Βαθμοί Αγώνες Ν H Ν% Π/Υ Π/Κ +/-
1 Λετονία Λετονία 0 0 0 0 0% 0 0 0
2 Γαλλία Γαλλία 0 0 0 0 0% 0 0 0
3 Λίβανος Λίβανος 0 0 0 0 0% 0 0 0
4 Καναδάς Καναδάς 0 0 0 0 0% 0 0 0
Promotion - World Cup
Promotion - World Cup (Classification Round: )
Promotion - World Cup

Παρακολουθείστε στο tostoixima.gr τα livescores μπασκετ, προγνωστικά μπάσκετ και λεπτομέρειες για τα γεγονότα των αγώνων. Δείτε τις αναμετρήσεις της ημέρας στο κουπόνι μπασκετ του ΠΑΜΕΣΤΟΙΧΗΜΑ και ενημερωθείτε για όλα τα αθλητικά νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο μέσα από την καθημερινή ροή αθλητικών ειδήσεων του tostoixima.gr