Μπάσκετ

Το μεγάλο ραντεβού στο Βερολίνο!

Παρασκευή, 24 Μαΐου 2024 - 11:33

Η μεγάλη ώρα έφτασε λοιπόν για το Φάιναλ Φορ του Βερολίνου στην και σταδιακά πια μπασκετική Γερμανία! Και μάλιστα μετά από 10 και βάλε χρόνια έχουμε και πάλι διπλή ελληνική εκπροσώπηση.

Το μεγάλο ραντεβού στο Βερολίνο!

Ακούστε ΕΔΩ το podcast για το FINAL FOUR!

Μετά από 12 χρόνια ο ΠΑΟ επιστρέφει στο κορυφαίο ραντεβού και μαζί του φυσικά είναι και ο Ολυμπιακός ,ο περσινός φιναλίστ, για 3η συνεχόμενη χρονιά! Και μιας και δεν παίζουν μαζί στον ημιτελικό είναι ανοιχτό το όνειρο για τον πρώτο ελληνικό τελικό! Σε μια χρονιά που η Ευρωλίγκα είχε μια καταπληκτική σεζόν σε θέαμα και σασπένς και παρά την απουσία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, των ρωσικών ομάδων και βασικά της ΤΣΣΚΑ.

Όλα έτοιμα για την γιορτή λοιπόν σε ένα Φ4 που βρίσκονται οι κατά τεκμήριο τέσσερις καλύτερες ομάδες φέτος από μια Ευρωλίγκα που ήταν η καλύτερη όλων των εποχών. Και πολύ αμφίρροπη σε μια σεζόν με διακυμάνσεις και πολλές εναλλαγές και συναρπαστικά πλέι οφ. Με εξαίρεση την 1η θέση που έκανε περίπατο η πρωταθλήτρια Ρεάλ. Και με 4 σπουδαίες ομάδες πραγματικά μαζί πλέον. Και σε μια χρονιά μεγάλων εκπλήξεων που μεγάλα ονόματα έμειναν ακόμα και εκτός πλέι οφ ! Προσέχουμε επίσης ότι ποτέ η ομάδα με το καλύτερο ρεκόρ δεν κατέκτησε τον τίτλο! Τρομερό!

Η Ρεάλ είνα η πιο ακριβή ομάδα και η πρωταθλήτρια και φαβορί. Αν και σε ένα Φ4 δεν υπάρχουν φαβορί. Ο Ολυμπιακός είναι ο περσινός φιναλίστ και η πιο φορμαρισμένη ομάδα και με την καλύτερη άμυνα! Και απέκλεισε με μειονέκτημα την Μπαρτσελόνα! Ο ΠΑΟ έχει την δική του δυναμική με την βαριά φανέλα και τον υπερσκόρερ Ναν. Η Φενέρ επίσης είναι μια ακριβή ομάδα και με έντονο ελληνικό στοιχείο με την παρουσία Καλάθη, Ντόρσεϊ και Παπαγιάννη! Και αν και έφυγε ο Ιτούδης μεσούσης της σεζόν, ο Σάρας που πήρε την θέση του πάει πολύ καλά και απέκλεισε στα πλέι οφ με μειονέκτημα την Μονακό. Ομάδα φόβητρο γενικά δεν υπάρχει και όλοι έχουν τις ελπίδες τους! Καλή μας απόλαυση!

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ

Ο Ολυμπιακός είναι μια από τις πιο επιτυχημένες ομάδες της Ευρωλίγκα τα τελευταία χρόνια και μπήκε με απόλυτη επιτυχία στην νέα εποχή χωρίς τον Βασίλη Σπανούλη που αποσύρθηκε πριν μερικά χρόνια και για 3η συνεχόμενη χρονιά φτάνει σε ένα Φ4! Ο Μπαρτζώκας είναι από τους κορυφαίους προπονητές της Ευρώπης και έχει πάντα μια πολύ αθλητική ομάδα που στηρίζεται στο σύνολο με την κορυφαία άμυνα στην διοργάνωση! Η ομάδα πέρσι έχασε για ένα σουτ το τρόπαιο στο τελικό με την Ρεάλ και στόχος ήταν και φέτος είναι το Φάιναλ Φορ. Ο Ολυμπιακός κράτησε τον κορμό του και έχει εξαιρετική χημεία και ας έφυγαν οι κορυφαίοι του πέρσι Σλούκας-Βεζένκοφ. Τρομερό δίδυμο σέντερ με την απόκτηση Μιλουτίνοφ, αλλά πρόβλημα πολλές φορές η επίθεση καθώς δεν έχει κλασικό σκόρερ. Άρχισε άσχημα με αστοχίες και πολλές απουσίες αλλά με την απόκτηση των Πετρούσεφ, Ράιτ, Μήτρου-Λονγκ έγινε πλήρης και είναι η πιο φορμαρισμένη ομάδα τώρα και μάλιστα είναι στο Φ4 χωρίς άγχος καθώς είναι η ομάδα με το μικρότερο μπάτζετ αλλά με την μεγαλύτερη εμπειρία και ειδικό βάρος και αουτσάιντερ. Απέκλεισε με μειονέκτημα και με δύο διπλά στην Βαρκελώνη την Μπαρτσελόνα με 2-3!

Τίτλοι

EuroLeague

3

Διηπειρωτικό Κύπελλο

1

Πρωταθλήματα Ελλάδας

14

Κύπελλα Ελλάδας

12

Σούπερ Καπ Ελλάδας

2

ΡΕΑΛ ΜΑΔΡΙΤΗΣ

Η βασίλισσα Ρεάλ είναι πάντα μια από τις πιο ακριβές ομάδες της Ευρώπης με πολύ βαρύ όνομα και στα μεγάλα φαβορί για τον τίτλο που κατέκτησε άλλωστε και πέρσι στον τελικό θρίλερ με τον Ολυμπιακό. Φέτος είναι η πιο ακριβή ομάδα και φαβορί καθώς έκανε περίπατο στην κανονική περίοδο και με άνεση ήταν στην πρώτη θέση. Και αν και τα τελευταία χρόνια έχασε πολλά μεγάλα ονόματα για το ΝΒΑ και δείχνει και γερασμένη με αποτέλεσμα να έχει και κακές χρονιές, έχει βρει τον δρόμο της στην σταθερότητα. Και πήγε με την εμπειρία της σε δύο συνεχόμενους τελικούς και πέρσι με μια σημαντική αλλαγή καθώς στον πάγκο της είναι ο βοηθός παλιά του Λάσο ο Ματέο! Εδώ και χρόνια η Ρεάλ έχει ένα ακριβό και ένα ποιοτικό και γεμάτο ρόστερ. Πλέον η βασίλισσα άρχισε να παίζει διαβασμένο μπάσκετ και με τακτική στην άμυνα και έχει αλλάξει στιλ. Εχει τρομερή χημεία καθώς δεν έχει αλλαγές. Σκληρή ομάδα, βάθος, έμεινε ο κορυφαίος σέντερ Ταβάρες και γύρισε στην περιφέρεια ο Καμπάτσο από το ΝΒΑ που κάνει την διαφορά. Πρώτο φαβορί, αλλά προβληματίζει λίγο ότι έχει θέματα με τις ανανεώσεις συμβολαίων και μια ψιλογκρίνια που δεν ξέρουμε πόσο θα επηρεάσει. Απέκλεισε με 3-0 την Μπασκόνια με πλεονέκτημα φυσικά.

Τίτλοι

5 Διηπειρωτικά Κύπελλα

11 Πρωταθλήματα Ευρώπης

1 Γιούροκαπ

4 Κύπελλα Σαπόρτα

1 Κύπελλο Κόρατς

36 Πρωταθλήματα Ισπανίας

29 Κύπελλα Ισπανίας

10 Σούπερ Καπ Ισπανίας

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ

Νέα εποχή και με άμεση επιτυχία φέτος στον ΠΑΟ που εκτόξευσε το μπάτζετ με τον Δημήτρη Γιαννακόπουλο να αναλαμβάνει δράση καθώς η ομάδα πήρε και το ΟΑΚΑ για έδρα της και επίσημα! Συνεπώς ο ΠΑΟ κάνει την αντεπίθεση του και έφερε στον πάγκο ένα κορυφαίο προπονητή. Τον Εργκίν Αταμάν που έφτιαξε το θαύμα της Εφές και ήδη οι πράσινοι επέστρεψαν μετά από 12 χρόνια σε ένα Φ4! Και από τελευταίοι τα δύο τελευταία χρόνια έφτασαν στην 2η θέση και με το πλεονέκτημα έδρας αν και αγχώθηκαν απέκλεισαν την Μακάμπι με 3-2. Το καλοκαίρι έκαναν το μπαμ με την απόκτηση του Σλούκα από τον Ολυμπιακό με απίστευτα χρήματα! Ακόμα πήραν τον εξαιρετικό σέντερ Λεσόρτ από την Παρτίζαν και τον Χ. Ερνανγκόμεζ από το ΝΒΑ. Αν και με 11 νέα πρόσωπα ο ΠΑΟ βρήκε τον δρόμο του και κάνει μια τρομερή σεζόν ήδη πετυχημένη. Φυσικά ποντάρει στο ειδικό του βάρος αλλά και στον κορυφαίο σκόρερ της Ευρώπης Ναν που απέκτησε μετά την έναρξη της χρονιάς από το ΝΒΑ. Πάντως έχει ένα θέμα με το βάθος και την φόρμα του τώρα και ειδικά στο "5" πίσω από τον Λεσόρτ είναι άδειος σχεδόν. Είχε και την 2η καλύτερη άμυνα!

Τίτλοι

6 Πρωταθλήματα Ευρώπης

39 Πρωταθλήματα Ελλάδας

20 Κύπελλα Ελλάδας

1 Διηπειρωτικό Κύπελλο

1 Σούπερ Καπ

2 Τριπλ Κράουν

ΦΕΝΕΡΜΠΑΧΤΣΕ

Μια περιπετειώδης αλλά πετυχημένη ήδη χρονιά για την Φενέρ που άρχισε κλασικά με τον Δημήτρη Ιτούδη στον πάγκο της ψάχνοντας την φιλοσοφία της από την αποχώρηση του Ζέλιμιρ Ομπράντοβιτς και μετά. Αλλά δεν πήγε και τόσο καλά και έτσι στο μέσο της χρονιάς στην θέση του Ιτούδη ήρθε ο Σάρας που ήταν πέρσι στην Μπαρτσελόνα αλλά δεν είχε πάει καλά και έφυγε! Η Φενέρ είναι μια λαοφιλής και σοβαρή ομάδα με 15εκ προϋπολογισμό που δεν είναι λίγος. Και αν και δεν τρομάζει κανέναν δεν παύει να είναι μια καλή και έμπειρη και με κόσμο ομάδα που είναι πάντα στα φαβορί αρχικά για την οκτάδα και ψάχνει το κάτι παραπάνω. Θυμίζει ελληνική παροικία με την παρουσία των Ντόρσεϊ, Καλάθη που ήταν να φύγει αλλά πάει καλά και τον Παπαγιάννη!. Γεμάτη ομάδα, αθλητική και με πολλούς ρολίστες και παίζουν και οι 12! Ο Σάρας περιέργως δεν πιέζει τους παίκτες του και η 6η Φενέρ απέκλεισε με μειονέκτημα και δύο διπλά την Μονακό με 2-3! Δύσκολη ομάδα καθώς όλοι έχουν σουτ και έχει τα περισσότερα τρίποντα (12 μ.ο το ματς).

Τίτλοι

1 Ευρωλίγκα

10 Πρωταθλήματα Τουρκίας

8 Κύπελλα Τουρκίας

7 Σούπερ Καπ

ΑΠΟΥΣΙΕΣ ΕΥΡΩΛΙΓΚΑ

ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ:

ΠΑΟ:

ΦΕΝΕΡ: Σανλί(σέντερ,4π,1ρ,αμφίβολος)

ΡΕΑΛ: Ντεκ (φόργουορντ,9π,3ρ,εκτός), Ρούντι(περιφερειακος,5π,2ρ,αμφίβολος)

ΦΕΤΟΣ ΜΕΤΑΞΥ ΤΟΥΣ

ΠΑΟ-ΦΕΝΕΡ 1-1(74-63,69-83*)

ΡΕΑΛ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ 2-0 (90-85,77-71*)

* Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ

Το ελληνικό μπάσκετ δυστυχώς και φέτος δεν θα εκπροσωπηθεί στο Φάιναλ Φορ της Ευρωλίγκας διαιτητικά. Η Ευρωλίγκα ανακοίνωσε τους οχτώ διαιτητές που θα διευθύνουν τους αγώνες του Φάιναλ Φορ Κάουνας. Και επέλεξε τους οκτώ καλύτερους διαιτητές της σεζόν, οι οποίοι συνδυάζουν νεανικότητα κι εμπειρία. Η διοργανώτρια αρχή άφησε εκτός ορισμού τον Ματέι Μπολτάουζερ μετά το σκάνδαλο που προέκυψε καθώς κάμερα ασφαλείας τον έπιασε να κλέβει μια κολόνια στο αεροδρόμιο του Βελιγραδίου.

Αναλυτικά

Ιλία Μπελόσεβιτς (Σερβία)

Μεντί Ντιφαλά (Γαλλία)

Νταμίρ Γιαβόρ (Σλοβενία)

Έμιν Μόγκουλκοτς (Τουρκία)

Ούρος Νίκολιτς (Σερβία)

Κάρλος Περούγκα (Ισπανία)

Σρέτεν Ράντοβιτς (Κροατία)

Φερνάντο Ρότσα (Πορτογαλία)

* Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα

Η ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ

Η μάχη των προπονητών της Ευρωλίγκα έχει ενδιαφέρον και πάλι και ελληνικό χρώμα φυσικά καθώς στο πάγκο του Ολυμπιακού είναι πάντα ο Γιώργος Μπαρτζώκας που έχει ήδη ένα τίτλο στο παλμαρέ του. Και που για δυο συνεχόμενες χρονιές τα περασμένα έτη μάλιστα, αναδείχθηκε προπονητής της χρονιάς στην Ευρωλίγκα! Θεωρείται στους καλούς και έμπειρους τεχνικούς χωρίς να είναι το πολύ μεγάλο όνομα αλλά πλέον είναι στην ελίτ και επίσημα. Οπλο του οι καλοί ξένοι που βρίσκει και το σύγχρονο μπάσκετ χωρίς τα μεγάλα ονόματα. Ακόμα οι ομάδες του ξέρουν να παίζουν και άμυνα αλλά να κερδίζουν και από την επίθεση.

Ο Λιθουανός Σαρούνας Γιασικεβίτσιους είναι το νέο μεγάλο όνομα στην Ευρώπη και πάει στο 5ο Φάιναλ Φορ. Ταλαντούχος και με φιλοσοφία την άμυνα και το διάβασμα. Αλλά δεν έχει φτάσει στο επίπεδο που πιστεύαμε. Και απέτυχε τα περασμένη χρόνια με την Μπάρτσα και έτσι έλυσε την συνεργασία. Αλλά ανέλαβε στο μέσο την Φενέρ και περιέργως δείχνει πιο χαλαρός και αφήνει την νέα του ομάδα να παίζει πιο ελεύθερο μπάσκετ.

Στην Ρεάλ ο Τσου Ματέο ήταν ο διάδοχος του Λάσο μετά από 11 χρόνια που ήταν συνεργάτης του και τους κέρδισε όλους στην Μαδρίτη με την κατάκτηση του τίτλου πέρσι και φέτος αναδείχθηκε ήδη προπονητής της χρονιάς με την ομάδα του να είναι άνετα πρώτη στην κανονική περίοδο.

Τέλος η παλιά καραβάνα ο Εργκίν Αταμάν με τους δύο πρόσφατους τίτλους με την Εφές, είναι ένα τεράστιο όνομα και ανάλαβε φέτος τον ΠΑΟ που από τελευταίος πέρσι με την ενεργοποίηση και πάλι του Δημήτρη Γιαννακόπουλου και την μεγάλη αύξηση του μπάτζετ, έφτασε στην 2η θέση στην κανονική διάρκεια!

Η ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΕΡΚΙΔΑΣ

Η μάχη της κερκίδας θα έχει και πάλι με μεγάλο ενδιαφέρον καθώς δεν υπάρχει οικοδεσπότισα ομάδα αλλά έχουν λαοφιλείς συλλόγους. Τα τελευταία χρόνια ο Ολυμπιακός στο κοντινό του Βελιγράδι και στο Κάουνας ήταν σαν οικοδεσπότης, αλλά φέτος έχουμε δύο ελληνικές ομάδες αλλά και την Φενέρ που είναι επίσης εμπορική ομάδα. Στην Αρένα του Βερολίνου που είναι ένα υπερσύγχρονο γήπεδο, μάλλον ο Ολυμπιακός θα έχει τον περισσότερο κόσμο και υπολογίζουν 4-5000. Ο ΠΑΟ θα έχει σχεδόν 3000 φίλους του και η Φενέρ άλλες 2000. Περίπου 1000 κλασικά θα είναι οι φίλοι της πρωταθλήτριας Ρεάλ όπως κάθε χρόνο.

Παρακολουθείστε στο tostoixima.gr τα livescores μπασκετ, προγνωστικά μπάσκετ και λεπτομέρειες για τα γεγονότα των αγώνων. Δείτε τις αναμετρήσεις της ημέρας στο κουπόνι μπασκετ του ΠΑΜΕΣΤΟΙΧΗΜΑ και ενημερωθείτε για όλα τα αθλητικά νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο μέσα από την καθημερινή ροή αθλητικών ειδήσεων του tostoixima.gr