Ο Αναλυτής

Ειδική ανάλυση: Scouting με σούπερ προτάσεις για τον μεγάλο τελικό του Europa League

Τετάρτη, 18 Μαΐου 2022 - 00:05

Φτάσαμε αισίως στον μεγάλο τελικό του Europa League, κάτι που σηματοδοτεί και την λήξη της διοργάνωσης. Το tostoixima.gr φυσικά είναι παρών μέσω του scout του για να σας δώσει τα φώτα του.

Ειδική ανάλυση: Scouting με σούπερ προτάσεις για τον μεγάλο τελικό του Europa League

του Άγγελου Γεώργα

Europa League: Μία διοργάνωση που πάντα είχε την λιγότερη προσοχή του κόσμου καθώς της έλειπε η αίγλη που χρειαζόταν για να θεωρείται επιπέδου Champios League. Και όμως φέτος έδειξε πώς της αξίζει περισσότερος σεβασμός και προσοχή. Είδαμε τρομερά παιχνίδια, μεγάλες ομάδες και μεγάλους ποδοσφαιριστές να παίζουν μπάλα στα ευρωπαϊκά γήπεδα όπου φιλοξενούσαν αυτόν τον θεσμό. Ομάδες όπως Μπαρτσελόνα, Νάπολι, Πόρτο, Νόρτμουντ, Σεβίλλη, Λυών, Αταλάντα και Ολυμπιακός έδωσαν το παρών και ανέβασαν σκάλες αυτή τη γιορτή του ποδοσφαίρου. Μία γιορτή στην οποία έχουν δικαίωμα να συμμετέχουν άπαντες, μικροί ή μεγάλοι. Γιατί όλοι πρέπει να έχουν το δικαίωμα της χαράς, της ελπίδας και της αναγνώρισης. Και αυτό το δικαίωμα το εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο δύο όχι και τόσο φανταχτερές ομάδες. Μία γερμανική και μία σκωτσέζικη. Η Άιντραχτ Φρανκφούρτης και η Ρέιντζερς, οι οποίες θα αναμετρηθούν στον τελικό για το βαρύτιμο τρόπαιο. Ένα τρόπαιο που είναι το ίδιο βαρύ όπως όλα τα άλλα. Ένα τρόπαιο που θα στολίζει τα μουσεία των ομάδων και την ιστορία τους. Για αυτό θα αγωνιστούν απόψε οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων, για να περάσουν στην ιστορία.

Ο μεγάλος τελικός διεξάγεται στην ισπανική Σεβίλλη, και συγκεκριμένα στο γήπεδο Ραμόν Σάντσεθ Πιθχουάν. Η ώρα έναρξης του τελικού είναι στις 22:00 ώρα Ελλάδος. Διαιτητής της αναμέτρησης θα είναι ο Σλοβένος Slavko Vincic.

Άιντραχτ Φρανκφούρτης

Άιντραχτ Φρανκφούρτης

Η Άιντραχτ είναι μία όχι τόσο δημοφιλής ομάδα στην Γερμανία. Μία ομάδα από τις μικρομεσαίες θα έλεγε κανείς. Κάθε χρόνο παλεύει ανάμεσα στο μέσο της βαθμολογίας και ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο. Δεν είναι φανταχτερή ομάδα, δεν δαπανάει υπέρογκα ποσά σε μεταγραφές και πρωτίστως ακολουθεί ένα πλάνο. Αυτό που την έφερε εδώ είναι φυσικά το σωστό πλάνο της διοίκησης. Μια ομάδα που έχει μάθει να λειτουργεί σαν ρολόι. Με σωστές κινήσεις τις περισσότερες φορές, με σωστούς προπονητές, με αξιόλογους ποδοσφαιριστές αλλά και άξια σεβασμού προς μίμηση φιλοσοφία. Όσα πρόσωπα και αν έχουν αλλάξει σε όλα τα πιθανά πόστα σε αυτή την ομάδα, η φιλοσοφία μένει η ίδια. Και αυτό αποτυπώνεται στο χορτάρι. Δεν τρομάζει με κανέναν αντίπαλο και οι ποδοσφαιριστές της τα δίνουν όλα στο γήπεδο. Αυτό την έφτασε και μέχρι τον τελικό. Γιατί αυτό που βλέπουμε δεν είναι αποτέλεσμα μίας και μόνο χρονιάς. Είναι προσπάθεια πολλών ετών, και προσπάθεια δόμησης της ομάδας σε γερές βάσεις έτσι ώστε να θεωρηθεί μία εκ των ελίτ του γερμανικού ποδοσφαίρου. Σίγουρα θέλει δρόμο ακόμα αλλά σίγουρα έχει βάλει το νερό στο αυλάκι.

Ευρωπαϊκη ιστορία

Οι "Αετοί" θα βρεθούν σε έναν ευρωπαϊκό τελικό ύστερα από 42 ολόκληρα χρόνια, όταν είχε αγωνιστεί στον τελικού του Κυπέλλου UEFA και το είχε κατακτήσει κιόλας. Το ίδιο θέλει να επαναλάβει και σήμερα καθώς με μία πιθανή κατάκτηση θα καταφέρει να δώσει το παρών και του χρόνου στα ευρωπαϊκά σεντόνια, αφού στο πρωτάθλημα παρέμεινε στην 11η θέση της βαθμολογίας μακριά από τα ευρωπαϊκά εισιτήρια. Εμφανώς και είχε ρίξει όλο το βάρος της προσοχής της στο Europa League και δικαιώθηκε. Στην ισπανική χώρα έχει ταξιδέψει ουκ ολίγες φορές, και μάλλον της ταιριάζει αφού παραμένει αήττητη εδώ και πέντε αγώνες. Είναι η πιο φορμαρισμένη ομάδα στη διοργάνωση και παραμένει αήττητη ως τον τελικό.

Η πορεία της μέχρι τον τελικό

Η Άιντραχτ έδειξε την ποιότητα της από την αρχή, στους ομίλους. Εκεί αγωνίστηκε ενάντια στον Ολυμπιακό, την Φενέρμπαχτσε και την Άντβερπ. Πέρασε ως πρώτη με σχετική ευκολία συγκεντρώνοντας 12 βαθμούς. Λόγο πρωτιάς στον όμιλο πέρασε απευθείας στον γύρο των 16 όπου και έπαιξε με την Μπέτις. Την ξεπέρασε με συνολικό σκορ 3-2, και ήρθε η σειρά μία ακόμα ισπανικής ομάδας. Αυτή τη φορά θύμα έκπληξης έπεσε η Μπαρτσελόνα, αφού στα προημιτελικά γνώρισε οδυνηρό αποκλεισμό μέσα στο Καμπ Νου με συνολικό σκορ 4-3. Στα ημιτελικά αντιμετώπισε την Γουέστ Χαμ όπου την πέταξε έξω με σκορ 3-1.

Τρόπος παιχνιδιού

Ο Γκλάσνερ ήρθε το καλοκαίρι από τη Βόλφσμπουργκ, αλλά βρήκε μία ήδη δουλεμένη και καλή ομάδα από τον προκάτοχό του. Η Άιντραχτ αρέσκεται σε παιχνίδι αντεπιθέσεων, όμως δεν υστερεί στη δημιουργία αν ο αγώνας απαιτεί να έχει η ομάδα του την κατοχή της μπάλας και ανταπεξέρχεται εξίσου καλά στο σετ παιχνίδι. Ηγετικό ρόλο παίζει ο Κόστιτς στη μεσαία γραμμή που είναι ο κινητήριος μοχλός της ομάδας.

Απουσίες

Δεν έχει σημαντικές απουσίες αφού γύρισε και ο σημαντικός Borre. Λογικά θα απουσιάσουν οι Ramaj και ο Hinteregger.

Πρώτος σκόρερ στη διοργάνωση

Πρώτος σκόρερ της ομάδας στη διοργάνωση είναι ο Ιάπωνας Kamada. Ο επιθετικός μέσος έχει συμβάλλει τα μέγιστα για την ομάδα του και με 5 γκολ και 1 ασσίστ οδηγεί την ομάδα του προς την κούπα.

Ρέιντζερς

Ρέιντζερς

Η Ρέιντζερς είναι μία από τις ιστορικότερες ομάδες στο Νησί και όχι μόνο. Οι "Μπλε" μοιάζουν πιο έμπειρη ομάδα και πιο μπαρουτοκαπνισμένη σε τέτοια παιχνίδια. Ιδρύθηκε το 1872 και είναι η πιο επιτυχημένη ομάδα του σκωτσέζικου ποδοσφαίρου, καθώς σε εγχώριο επίπεδο έχει κατακτήσει 55 πρωταθλήματα, αριθμός που αποτελεί παγκόσμιο ρεκόρ κατάκτησης από οποιαδήποτε ομάδα, 33 κύπελλα και 27 λιγκ καπ, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο έχει κατακτήσει ένα Κύπελλο Κυπελλούχων. Είναι η ομάδα με τα περισσότερα τρόπαια από οποιοδήποτε άλλο σωματείο στον κόσμο. Η παρουσία τους θυμίζει κάτι από τα παλιά και δίνει αδιαμφισβήτητα άλλη αίγλη σε αυτόν τον τελικό.

Ευρωπαϊκή ιστορία

Όπως προείπα, διαθέτει εμπειρία και ιστορία σε τέτοιους τελικούς. Έχει παρευρεθεί σε 4 ευρωπαϊκούς τελικούς. Έχει αγωνιστεί σε 3 τελικούς της διοργάνωσης Κυπέλλου Κυπελλούχων, κερδίζοντας μονάχα τον έναν το 1972. Άλλη μία συμμετοχή φιναλίστ έχουν καταγράψει το 2008 σε τελικό UEFA, όπου έπαιξαν με την Ζενίτ και ηττήθηκαν 2-0.

Η πορεία της μέχρι τον τελικό

Η παρουσία της στους ομίλους του Europa League συνδυάστηκε με άγχος και αμφισβήτηση. Η εικόνα της δεν ήταν ιδιαίτερα καλή όμως κατάφερε και πήρε την πρόκριση με 8 βαθμούς σαν δεύτερη. Αντιμετώπισε εκεί την Λυών, την Σπάρτα Πράγας και την Μπρόντμπι. Στη συνέχεια έπαιξε στους 32 με την Ντόρτμουντ όπου εκεί έκανε μεγαλειώδης εμφάνιση και με σκορ 6-4 την άφησε εκτός. Έπειτα στους 16 εξοστράκισε τον Ερυθρό Αστέρα με άνεση και με σκορ 4-2. Για να έρθει η σειρά της Μπράγκα να μείνει εκτός με συνολικό σκορ 2-3. Με το ίδιο ακριβώς αποτέλεσμα ξεπέρασε ακόμη μία γερμανική ομάδα και αυτή την φορά ήταν η Λειψία. Για να φτάσει στον τελικό και να αντιμετωπίσει την τρίτη γερμανική αντίπαλο.

Τρόπος παιχνιδιού

Ο Τζέραρντ που πήρε πέρυσι το πρωτάθλημα, ακολουθούσε σταθερά τη διάταξη 4-3-3 και είχε δώσει την δικιά του ταυτότητα στην ομάδα. Η έλευση του Τζιοβάνι Φαν Μπρόνκχορστ όμως είχε ως αποτέλεσμα μερικές αλλαγές. Ο ίδιος έδωσε περισσότερη ποικιλία στο παιχνίδι της Ρέιντζερς. Ο Ολλανδός συνηθίζει να προτιμά το 4-2-3-1, αλλά δε διστάζει να παίξει με τριάδα στην άμυνα, στοιχείο που δοκίμασε ενόψει του τελικού, οποίου οι ελλείψεις τον επηρεάζουν.

Απουσίες

Έχει αρκετές απουσίες στο ιατρικό μπλοκάκι και θα στερηθεί των υπηρεσιών των F. Helander, A. Morelos, I.Hagi, K. Roofe και N. Ofoborh.

Πρώτος σκόρερ στη διοργάνωση

Ανέλπιστος ήρωας της ομάδας είναι ο δεξιός της μπακ! Ο James Tavernier διανύει εξαιρετική χρονιά με τα 7 ευρωπαϊκά του γκολ έχει δώσει ώθηση και μία ακόμη λύση στην ομάδα του όσον αφορά το σκοράρισμα.

Ακόμα ένας τελικός

Μην ξεχνάμε πως η ομάδα της Γλασκώβης δίνει ακόμα έναν τελικό μετά από αυτό το παιχνίδι. Μιλάμε για τον τελικό του κυπέλλου Σκωτίας, όπου θα αντιμετωπίσει την Χαρτς στις 21/05. Να υπενθυμίσουμε πώς στο πρωτάθλημα δεν κατάφερε να κρατήσει τα ηνία που είχε από πέρυσι, και πρωταθλήτρια είναι πλέον η Σέλτικ.

ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ - ΟΠΑΠ

1 X 2 U 2,5 O 2,5 U 3,5 O 3,5 G NG 1X 12 X2
2.22 3.2 3.13 1.78 1.92 1.27 3.4 1.71 2 1.34 1.27 1.52
Άιντραχτ Φρανκφούρτης - Ρέιντζερς / Εκτίμηση

Η παράδοση του ζευγαριού

Η μοναδική φορά που συναντήθηκαν οι δύο ομάδες ήταν τη σεζόν 1959-60 στην ημιτελική φάση του Κυπέλλου Πρωταθλητριών. Τότε, η Άιντραχτ κέρδισε με το εντυπωσιακό 12-4 τη Ρέιντζερς στα δύο ματς, πρώτα 6-1 στη Γερμανία και στη συνέχεια 6-3 στη Σκωτία.

Όσων αφορά τις αποδόσεις του μεγάλου τελικού σε θέμα κατάκτησης είναι φαβορί η γερμανική ομάδα. Η Άιντραχτ έχει 1.72 και η Ρέιντζερς έχει 2.12.

Στα σημεία τώρα, ο άσσος έχει 2.35- η ισοπαλία 3.40 και το διπλό 3.05.

Θεωρώ πως σίγουρα είναι πολύ καλή ομάδα η Άιντραχτ, και δίκαια τείνει να είναι το φαβορί στα νούμερα, θα προτιμούσα όμως σε πιο κοντινές αποδόσεις μεταξύ τους. Δεν θα έπρεπε να είναι τόση η διαφορά τους.

Για αυτόν τον λόγο θα πάω με το αμφίτερμα, το οποίο είναι στο 1.70 και το θεωρώ τίμιο. Είναι δύο ομάδες που σκοράρουν, τους αρέσει να τρέχουν στην επίθεση και διαθέτουν και ποιότητα. Επίσης μία πιθανή ισοπαλία και να έχουμε παράταση ακόμα και πέναλτι μοιάζει πολύ πιθανή. Ειδικά οι "αετοί" το έχουν με τις ισοπαλίες στην Ευρώπη.

Σημεία

(22:00) Άιντραχτ Φρανκφούρτης - Ρέιντζερς: Goal/goal (απόδοση 1.70)

(22:00) Άιντραχτ Φρανκφούρτης - Ρέιντζερς: Χ (απόδοση 3.40)

Ειδικά

Να κριθεί στη παράταση: 5.80 απόδοση

Πάικτες

Να σκοράρει: Κόστιτς 4.50 απόδοση

Nα σκοράρει: Ταβερνιέ 4.50 απόδοση

Παρακολουθείστε στο tostoixima.gr τα livescores ποδοσφαίρου, προγνωστικά ποδοσφαίρου και λεπτομέρειες για τα γεγονότα των αγώνων. Δείτε τις αναμετρήσεις της ημέρας στο κουπόνι ποδοσφαίρου του ΠΑΜΕΣΤΟΙΧΗΜΑ και ενημερωθείτε για όλα τα αθλητικά νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο μέσα από την καθημερινή ροή αθλητικών ειδήσεων του tostoixima.gr