Ποδόσφαιρο

Κύπελλο Εθνών Αφρικής: Σέντρα στα προκριματικά!

Τετάρτη, 1 Ιουνίου 2022 - 00:29

Με τρεις αναμετρήσεις ανοίγει η αυλαία της διοργάνωσης, ενδιαφέρον έχει η κόντρα του φαβορί στο Λιβύη-Μποτσουάνα.

Κύπελλο Εθνών Αφρικής: Σέντρα στα προκριματικά!

ΑΝΓΚΟΛΑ-Δ. ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ
Ματς για τον πέμπτο προκριματικό όμιλο, στην πρωτεύουσα Λουάντα. Η Ανγκόλα θέλει να ξεκολλήσει από την μετριότητα των τελευταίων ετών, θεωρητικά έχει την δυνατότητα να διεκδικήσει την δεύτερη θέση στον όμιλο, πίσω από την Γκάνα. Είναι θεωρητικά το πιο εύκολο από τα έξι ματς που θα δώσει στο γκρουπ. Στον πάγκο σταθερά ο Πορτογάλος Πάουλο Γκονσάλβες. Κάλεσε έξι παίκτες που αγωνίζονται στην πατρίδα του για έξτρα ποιότητα. Οι 14 ποδοσφαιριστές της αποστολής παίζουν εκτός συνόρων. Γκολ-γκολ τα 5/7 τελευταία οι «αντιλόπες», στην προηγούμενη διοργάνωση, αποκλείστηκε στα προκριματικά (4η πίσω από Γκάμπια, Γκαμπόν, Λ. Δ. Κονγκό).
Η Δημοκρατία Κεντρικής Αφρικής παλεύει για να ανέβει επίπεδο, αλλά δυσκολεύεται να σταθεί ανταγωνιστικά στις διοργανώσεις της ηπείρου της. Και σε αυτά τα προκριματικά ξεκινά ως αουτσάιντερ για μια θέση στην πρώτη δυάδα. Αν θέλει να δείξει ικανή για την υπέρβαση οφείλει να το κάνει στο ξεκίνημα κόντρα σε μία από τις ανταγωνίστριες. Ο Ελβετός κόουτς Ραούλ Σαβουά επέστρεψε πέρσι για δεύτερη θητεία στον πάγκο των «άγριων θηρίων». Διαθέτει ρόστερ με 12 παίκτες που αγωνίζονται εκτός συνόρων και ποιοτικότερο εξ’ αυτών τον χαφ Κοντογκμπια της Ατλέτικο Μαδρίτης. Τέσσερις ήττες και μία ισοπαλία στα πέντε πιο πρόσφατα ματς ο πενιχρός απολογισμός, στην προηγούμενη διοργάνωση αποκλείστηκε στα προκριματικά (4η πίσω από Μαρόκο, Μαυριτανία, Μπουρούντι).

05/06/16 Κόπα Αφρικα Δ. Κ. Αφρικής-Αγκόλα 3-1
13/06/15 Κόπα Αφρικα Αγκόλα-Δ. Κ. Αφρικής 4-0

ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ: Σε χαμηλές τιμές ο άσος-φαβορί (1.55), δύσκολα θα κάνει την έκπληξη η Κεντρική Αφρική.

ΛΙΒΥΗ-ΜΠΟΤΣΟΥΑΝΑ
Ματς για τον δέκατο προκριματικό όμιλο, που θα διεξαχθεί στην πόλη Βεγγάζη. Η Λιβύη επί σειρά ετών υποχρεώθηκε να αγωνίζεται εκτός συνόρων λόγω αστάθειας στο εσωτερικό. Σε αυτήν την διοργάνωση μπορεί να αξιοποιήσει τον παράγοντα έδρα για να διεκδικήσει την έκπληξη και παρουσία στην δυάδα του ομίλου. Ο Γάλλος κόουτς Κορεντίν Μαρτέν, πρώην της Μαυριτανίας αντικατέστησε τον πολύ Χαβιέ Κλεμέντε που απέτυχε να ανεβάσει επίπεδο τους ιππότες. Στο ντεμπούτο του υπολογίζει σε εννιά παίκτες που αγωνίζονται εκτός συνόρων, αλλά συνολικά λείπει η ποιότητα στο ρόστερ. Δυο νίκες και δύο ισοπαλίες σε τέσσερα φιλικά, με χαμηλό συνήθως σκορ. Στην προηγούμενη διοργάνωση έμεινε 4η πίσω από Τυνησία, Ισημερινή Γουινέα και Τανζανία.
Η Μποτσουάνα θα έπρεπε θεωρητικά να δώσει αγώνες πρόκρισης τον Μάρτιο με την Εριθρέα για να περάσει στην φάση των ομίλων όμως ο αντίπαλος αποβλήθηκε από την Αφρικανική Ομοσπονδία ποδοσφαίρου. Έτσι, οι «ζέβρες» κάλπασαν άκοπα στους ομίλους, όπου πάντως μπαίνουν ως η εν δυνάμει υποδεέστερη ομάδα. Στον πάγκο παραμένει ο Βελγοαλγερινός κόουτς Αντέλ Αμρουσέ. Δεν έχει ποιοτικές λύσεις στην διάθεσή του. Στο ρόστερ υπάρχουν οκτώ παίκτες που αγωνίζονται κυρίως στο εγγύς πρωτάθλημα της Νότιας Αφρικής. Ομάδα που αγωνίζεται επιθετικά, έχει το γκολ αλλά και πολλά θέματα στα μετόπισθεν. Στην προηγούμενη διοργάνωση έμεινε 4η στον όμιλο με Αλγερία, Ζιμπάμπουε, Ζάμπια.

27/05/07 Φιλικό Μποτσουάνα-Λιβύη 0-0

ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Ξανά στο σπίτι της η Λιβύη και ενθουσιασμός. Πάντως ο άσος πληρώνει απρόσμενα λίγο (ούτε 1.60), κάτι που προξενεί εντύπωση. Παρά τις περιορισμένες δυνατότητες της Μποτσουάνα, θα τον κοντράρουμε!

ΓΚΑΝΑ-ΜΑΔΑΓΑΣΚΑΡΗ
Ματς για τον πέμπτο προκριματικό όμιλο, που θα διεξαχθεί στην πόλη Κέιπ Κόουστ της Γκάνα. Η Γκάνα προέρχεται από μεγάλη πρόκριση στο Μουντιάλ, επικρατώντας; στην παράταση της Νιγηρίας. Τα «μαύρα αστέρια» λάμπουν ξανά και φυσικά στοχεύσουν και στην πρόκριση στην τελική φάση του Κόπα Αφρικα. Ο Γκανεζογερρμανός κόουτς Όττο Άντο αρχικά ως υπηρεσιακός και στη συνέχεια ως μόνιμος πιστώνεται την πρόσφατη επιτυχία. Φυσικά ανανέωσε το συμβόλαιό του και απολαμβάνει πλήρους αποδοχής. Ο ίδιος έχει στη διάθεσή τυο πλούσιο ρόστερ με όλους τους παίκτες να αγωνίζονται εκτός συνόρων. Στην προηγούμενη διοργάνωση έμεινε 3η στον όμιλο πίσω από Μαρόκο και Κόμορες.
Η Μαδαγασκάρη έκανε το ξεπέταγμα προ τριετίας όταν για πρώτη φορά στην ιστορία της προκρίθηκε σε τελική φάση Κόπα Αφρικα το 2019, φθάνοντας μάλιστα μέχρι την προημιτελική φάση της διοργάνωσης. Η συνέχεια δεν ήταν ανάλογη, απέτυχε να προκριθεί στο επόμενο Κόπα Αφρικα, ενώ δτα προκριματικά του Μουντιάλ υπέστη τέσσερις ήττες σε έξι ματς και αποκλείστηκε. Τώρα θέλει να κάνει επανεκκίνηση. Ο παλιός άσος της ΑΕΚ Ερίκ Ραμπεσαντρατανά παραμένει στον πάγκο των Νησιωτών. Ποντάρει στην παρουσία επτά παικτών που αγωνίζονται στο Γαλλικό πρωτάθλημα. Συνολικά δέκα παίκτες στο ρόστερ παίζουν εκτός εγχώριου πρωταθλήματος δίνοντας έξτρα ποιότητα. Στην προηγούμενη διοργάνωση έμεινε 3η, πίσω από Ακτή Ελεφαντοστού και Αιθιοπία και πάνω από τον Νίγηρα.

25/05/15 COSAFA Cup Γκάνα-Μαδαγασκάρη 1-2

ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Σε καλή κατάσταση η Γκάνα, είναι απόλυτο φαβορί και το 1.40 πολύ δύσκολα δεν θα επιβεβαιωθεί απέναντι στη μαχητική πάντως Μαδαγασκάρη που κάνει μία νέα αρχή.

Παρακολουθείστε στο tostoixima.gr τα livescores ποδοσφαίρου, προγνωστικά ποδοσφαίρου και λεπτομέρειες για τα γεγονότα των αγώνων. Δείτε τις αναμετρήσεις της ημέρας στο κουπόνι ποδοσφαίρου του ΠΑΜΕΣΤΟΙΧΗΜΑ και ενημερωθείτε για όλα τα αθλητικά νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο μέσα από την καθημερινή ροή αθλητικών ειδήσεων του tostoixima.gr