Ποδόσφαιρο

Προκριματικά Κόπα Αφρικα: Στο Γιοχάνεσμπουργκ το Μοζαμβίκη-Ρουάντα

Πέμπτη, 2 Ιουνίου 2022 - 02:32

Με τέσσερις αναμετρήσεις συνεχίζεται την Πέμπτη η 1η αγωνιστική των ομίλων.

Προκριματικά Κόπα Αφρικα: Στο Γιοχάνεσμπουργκ το Μοζαμβίκη-Ρουάντα

ΜΑΛΑΟΥΙ-ΑΙΘΙΟΠΙΑ
4ος όμιλος, στην πρωτεύουσα Λιλονγκβέ. Το Μαλάουι έκανε την υπέρβαση στην προηγούμενη διοργάνωση συμμετέχοντας στην τελική φάση, όπου και προκρίθηκε από τους ομίλους στους 16 πριν τελικά αποκλειστεί από το Μαρόκο (2-1). Οι «φλόγες» θέλουν να δώσουν συνέχεια και να προκριθούν και στην επόμενη τελική φάση. Ο Ρουμάνος κόουτς Μάριο Μαρίνιτσα που πιστώθηκε την προηγούμενη επιτυχία επέκτεινε την συνεργασία του με νέο χρυσό «συμβόλαιο». Εχει στη διάθεσή του και δέκα παίκτες που αγωνίζονται εκτός συνόρων, πέντε εκ των οποίων στην γειτονική Νότια Αφρική.
Η Αιθιοπία είναι μια ομάδα που ανεβαίνει σταδιακά επίπεδο. Πήρε μέρος στην τελική φάση του προηγούμενου Κόπα Αφρικα (4η στον όμιλό με Καμερούν, Πράσινο Ακρωτήρι, Μπουρκίνα Φάσο), θέλει φυσικά να προκριθεί εκ νέου επιδεικνύοντας σταθερότητα τουλάχιστον σε αυτό το επίπεδο. Οι πρασινοκίτρινοι αρέσκονται σε επιθετικογενές ποδόσφαιρο, αλλά έχουν θέματα στα μετόπισθεν. Τα τέσσερα πιο πρόσφατα παιχνίδια τους εξελίχθηκαν σε γκολ-γκολ. Ο κόουτς Βουμπέτου Αμπάτε παραμένει στο πόστο του έπειτα από την πρόσφατη επιτυχία. Δεν έχει… βοήθεια από το ρόστερ από τη στιγμή που μόνο ένας παίκτης και εν προκειμένω ο κεντρικός μέσος Κιμέλις Μπεκέλε αγωνίζεται εκτός συνόρων, στην Αιγυπτιακή Ελ Γκουνά.
ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Για να διεκδικήσει πρόκριση το Μαλάουι πρέπει να πάρει το εναρκτήριο ματς απέναντι σε άμεση ανταγωνίστρια. Πάνω από 2.25 βρίσκουμε τον άσο.

ΜΟΖΑΜΒΙΚΗ-ΡΟΥΑΝΤΑ
12ος όμιλος, το ματς θα διεξαχθεί στο Γιοχάνεσμπουργκ τη Νότιας Αφρικής λόγω αστάθειας στο εσωτερικό της Μοζαμβίκης, που βρίσκεται σε κάμψη διαρκείας την τελευταία διετία. Στα 11 πιο πρόσφατα ματς έχει υποστεί οκτώ ήττες και μετρά μόνο μία νίκη. Ως συνήθως την διαφορά θα επιδιώξουν να κάνουν έξι παίκτες που αγωνίζονται στο πρωτάθλημα της Πορτογαλίας. Συνολικά δέκα από τους παίκτες που κάλεσε ο νέος τεχνικός των «Μάμπας», Τσικίνιο Κοντέ αγωνίζονται εκτός συνόρων. Ομάδα που συνηθίζει να κρατά χαμηλά τον ρυθμό και το σκορ. Στην προηγούμενη διοργάνωση έμεινε 4η στον προκριματικό όμιλο με Καμερούν, Πράσινο Ακρωτήρι, Ρουάντα.
Η Ρουάντα θέλει να κάνει το βήμα παραπάνω στο Αφρικανικό ποδόσφαιρο, αλλά δεν τα καταφέρνει. Τελευταίος χρονικά που θα αναλάβει αυτό το εγχείρημα είναι ο Ισπανός κόουτς Κάρλος Φερέρ, που φέτος εργάστηκε στην Ένωση Νέων Παραλιμνίου στην Κύπρο. Φυσικά, οι «σφήκες» ξεκινούν με χαμηλούς τόνους ως αουτσάιντερ στο γκρουπ. Στο ρόστερ και δέκα παίκτες που αγωνίζονται εκτός των συνόρων αλλά σε συγκριτικά μικρές ομάδες σε Αφρική και Ευρώπη. Ανάμεσα τους και ο μέσος Στιβ Ρομπάνγκουκα που πέρσι ανήκε στον Καραϊσκάκη Άρτας. Μετράει πέντε ήττες στα έξι πιο πρόσφατα.
ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Νέα αρχή πραγματοποιεί η Μοζαμβίκη που άλλαξε προπονητή, πάντα με αδυναμίες η Ρουάντα. Σε ουδέτερο έδαφος θα αποφύγουμε σημείο, πάμε με το no goal (1.80).

ΑΙΓΥΠΤΟΣ-ΓΟΥΙΝΕΑ
4ο όμιλος, στο Κάιρο. Η Αίγυπτος αποτελεί μεγάλη δύναμη στο Αφρικανικό ποδόσφαιρο, όμως προέρχεται από δύο πολύ πικρές ήττες στα πέναλτι από την Σενεγάλη. Πρώτα έχασε στον τελικό του Κόπα Αφρικα και στη συνέχεια στον τελικό πρόκρισης για το Μουντιάλ. Ο πολύς Κάρλος Κεϊρόζ απολύθηκε και στη θέση του ανέλαβε ο Αιγύπτιος Εχάμπ Γκαλάλ. Όλοι οι πρωτοκλασάτοι παίκτες των «Φαραώ», προεξάρχοντος του Μοχάμεντ Σαλάχ κλήθηκαν από τον νέο κόουτς. Επτά παίκτες από το ρόστερ αγωνίζονται στην Ευρώπη και μπορούν να κάνουν την ποιοτική διαφορά.
Η Γουινέα είναι μια μεσαίας δυναμικής ομάδα στο επίπεδο της Αφρικής που κάνει προσπάθεια να ανέβει στο υψηλότερο επίπεδο. Συμμετείχε στην τελική φάση του προηγούμενου Κόπο Άφρικα, όπου έφτασε ως τους 16 και αποκλείστηκε από την Γκάμπια (1-0). Δεν μπόρεσε να προκριθεί στο Μουντιάλ, ρεαλιστικός στόχος μια ακόμα πρόκριση σε τελική φάση Κόπα Αφρικα. Ο Καμπά Ντιαβαρά παραμένει στον πάγκο και διαχειρίζεται άκρως ποιοτικό ρόστερ. Μόνο δύο παίκτες αγωνίζονται εντός συνόρων. Κλήθηκε και ο μεσοεπιθετικός του Ολυμπιακού Αγκιμπού Καμαρά. Ανέτοιμοι ο χαφ Σισέ και οι επιθετικοί Καμανό, Νταιαλό.
ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Αλλη κλάση η Αίγυπτος του Σαλάχ, θα παλέψει η Γουϊνέα όμως με αυτόν τον αντίπαλο δεν θα.. μπορέσει (1.60).

ΤΥΝΗΣΙΑ-ΙΣΗΜ. ΓΟΥΙΝΕΑ
10ος όμιλος, στην πρωτεύουσα Τύνιδα. Επειτα από τον αποκλεισμό στους προημιτελικούς του προηγούμενου Κόπα Αφρικα (1-0 από Μπουρκίνα Φάσο) η Τυνησία προχώρησε εσπευσμένα σε αλλαγή προπονητή και ο Τζαλέλ Καντρί την οδήγησε στο Μουντιάλ με δραματική πρόκριση επί του Μάλι. Φυσικά επέκτεινε την συνεργασία. Δεδομένη η ποιότητα στο ρόστερ των «αετών». Οι 17 από τους παίκτες που κλήθηκαν για την εν λόγω διοργάνωση αγωνίζονται εκτός των συνόρων, σχεδόν όλοι σε Ευρωπαϊκούς συλλόγους. Δεν υπάρχουν απόντες σε σχέση με την προηγούμενη διοργάνωση.
Η Ισημερινή Γουινέα ανεβαίνει διαρκώς επίπεδο τα τελευταία χρόνια. Στην προηγούμενη διοργάνωση το Κόπα Άφρικα, έφτασε μέχρι την προημιτελική φάση όπου αποκλείστηκε από την μετέπειτα πρωταθλήτρια Σενεγάλη (3-1). Στα προκριματικά το Μουντιάλ αποκλείστηκε στο τσακ στην φάση των ομίλων από την Τυνησία. Τώρα στοχεύει στην πρόκριση στο επόμενο Κόπα Άφρικα. Φυσικά παραμένει στον πάγκο ο πετυχημένος κόουτς Χουάν Μίτσα. Έχει στη διάθεσή του 12 παίκτες που αγωνίζονται σε ομάδες της Ισπανίας. Συνολικά 18 «λεγεωνάριοι» και ανάμεσά τους κλήθηκε ξανά ο σέντερ φορ του Ολυμπιακού Βόλου Όσκαρ Σιαφά.
ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Σε άνοδο η Ισημερινή Γουϊνέα, καθαρό φαβορί όμως η Τυνησία που επίσης είναι στα.. καλά μετά και την πρόκριση στο Μουντιάλ. Πολύ χαμηλά ο άσος (1.40) για να ασχοληθούμε, ίσως στο live.

Παρακολουθείστε στο tostoixima.gr τα livescores ποδοσφαίρου, προγνωστικά ποδοσφαίρου και λεπτομέρειες για τα γεγονότα των αγώνων. Δείτε τις αναμετρήσεις της ημέρας στο κουπόνι ποδοσφαίρου του ΠΑΜΕΣΤΟΙΧΗΜΑ και ενημερωθείτε για όλα τα αθλητικά νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο μέσα από την καθημερινή ροή αθλητικών ειδήσεων του tostoixima.gr