Ποδόσφαιρο

Προκριματικά Κόπα Αφρικα: Στον.. χορό Σενεγάλη και Αλγερία

Σάββατο, 4 Ιουνίου 2022 - 02:03

Πλούσια δράση το Σάββατο στα προκριματικά του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής.

Προκριματικά Κόπα Αφρικα: Στον.. χορό Σενεγάλη και Αλγερία

ΝΑΜΙΜΠΙΑ-ΜΠΟΥΡΟΥΝΤΙ
3ος όμιλος, το ματς θα διεξαχθεί στο Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής, εξαιτίας κρουσμάτων κορονοϊού στην Ναμίμπια. Η Ναμίμπια κινείται μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας τα τελευταία χρόνια. Αποκλείστηκε εύκολα από το Μουντιάλ, δεν πέρασε καν στα τελικά του προηγούμενου Κόπα Άφρικα. Σε προ ημερών φιλικό ματς ηττήθηκε στο ίδιο γήπεδο 2-1 από το αδύναμο Λεσότο. Το μόνο θετικό είναι πως οκτώ παίκτες του ρόστερ αγωνίζονται στο πρωτάθλημα της Νότιας Αφρικής και θα είναι σαν να παίζουν σπίτι τους.
Στον όμιλο υπάρχει το πανίσχυρο Καμερούν, ενώ δεν υπάρχει η Κένυα που αποκλείστηκε από την διοργανώτρια αρχή. Αυτό σημαίνει πως στην ουσία δύο ομάδες θα παλέψουν για την δεύτερη προνομιούχο θέση, το Μπουρούντι και η Ναμίπια. Ο πρώτος από τους τελικούς αυτούς βρίσκει τους κοκκινοπράσινους του Μπουρουντί σε διαδικασία ανασύνταξης έπειτα από τις πρόσφατες αποτυχίες. Ο προπονητής Τζίμι Ενμπαγοζέγιε παραμένει 3η χρονιά στον πάγκο και η αλήθεια είναι πως διαθέτει συγκριτικά ποιοτικό ρόστερ. Οι 20 παίκτες αγωνίζονται εκτός συνόρων, αλλά η ατομική ποιότητα δεν μετουσιώνεται σε ομαδική χημεία.
ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Πολύ σημαντικό ματς, με το καλημέρα θα κρίνει πολλά στη μάχη για την δεύτερη θέση. Είμαστε μεταξύ άσου και ισοπαλίας.

ΓΚΑΜΠΙΑ-ΝΟΤΙΟ ΣΟΥΔΑΝ
7ος όμιλος, στην πόλη Τιές στη Σενεγάλη, καθώς στην Γκάμπια υπάρχει πρόβλημα με κορονοϊό. Οι «σκορπιοί»… δάγκωσαν στην προηγούμενη διοργάνωση, καθώς έφθασαν μέχρι τους «8» όπου και αποκλείστηκαν από το Καμερούν. Φέτος ξεκίνησαν από τον προκριματικό γύρο, όπου απέκλεισαν, με δυσκολία είναι η αλήθεια, το Τσαντ. Η Γκάμπια διαθέτει ρόστερ που δεν έχει να ζηλέψει πολλά από τις περισσότερες ομάδες υψηλού επιπέδου στην Ήπειρο. Όλοι οι παίκτες αγωνίζονται εκτός των υνόρων, οι περισσότεροι στην Ευρώπη. Στον πάγκο παραμένει ο Βέλγος Τομ Σενφίτ που κάνει καλή δουλειά.
Το Νότιο Σουδάν είναι μια ομάδα περιορισμένης δυναμικής που πάντως στον προκριματικό γύρο τα κατάφερε περίφημα κόντρα στο Τζιμπουτί. Μένει να διαπιστωθεί κόντρα σε σαφώς πιο ισχυρούς αντιπάλους στην πορεία του γκρουπ το τι μπορεί να καταφέρει, πέρα από το να σταθεί κατά το δυνατόν ανταγωνιστικά. Ο Ιταλός κόουτς Στέφανο Κουζέν πιστώνεται την καλή δουλειά την τελευταία διετία. Εχει ανέβει ποιοτικά, μόνο τρεις παίκτες αγωνίζονται στο υποβαθμισμένο πρωτάθλημα της χώρας, όλοι οι υπόλοιποι εκτός συνόρων, σε Ευρώπη, Αφρική, Αυστραλία.
ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Ξεκάθαρο φαβορί η Γκάμπια (1.55) που είχε πολύ καλή εικόνα στο Κόπα Αφρικα, δεν θα στραβοπατήσει με το αδύναμο Νότιο Σουδάν.

ΝΙΓΗΡΑΣ-ΤΑΝΖΑΝΙΑ
6ος όμιλος, το ματς θα διεξαχθεί στην πόλη Κοτονού του Μπενίν καθώς στον Νίγηρα παραμένουν προβλήματα με τον κορονοϊό. Ο Νίγηρας είναι μια μικρομεσαία ομάδα που θέλει αν κάνει βήματα προόδου αλλά δυσκολεύεται. Εκτός Μουντιάλ φυσικά, αλλά και εκτός Κόπα Άφρικλα σταθερά. Ο Γάλλος Ζαν Μισέλ Καβαλί βρίσκεται τα τελευταία χρόνια στον πάγκο των «κριαριών» και στη φετινή σεζόν έχει το καλύτερο ίσως ρόστερ της ιστορίας της χώρας. Οι 14 από τους παίκτες που κλήθηκαν αγωνίζονται εκτός συνόρων.
Στην Τανζανία έχουν κάνει επενδύσεις τα τελευταία χρόνια για να ανέβει το ποδόσφαιρο και σε συλλογικό και σε Εθνικό επίπεδο, αλλά για την ώρα τα βήματα προόδου γίνονται αργά. Ήταν ανταγωνιστική αλλά μακριά από την πρόκριση στο Μουντιάλ, ενώ δεν προκρίθηκε στο Κόπα Άφρικά την περασμένη διοργάνωση. Ο Δανός προπονητής Κιμ Πόουλσεν έχει αναλάβει τα ηνία των αστεριών την τελευταία διετία, δουλεύει με σταθερό κορμό,. Ελπίζει σε καλύτερα αποτελέσματα σε αυτήν την σειρά αγώνων. Επτά παίκτες από το ρόστερ αγωνίζονται εκτός των συνόρων και ελπίζεται να κάνουν την διαφορά.
ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Από τις ασθενέστερες ομάδες της ηπείρου ο Νίγηρας, αργά βήματα κάνει η επίσης χωρίς ιδιαίτερες δυνατότητες Τανζανία. Καμία αξία στο εξαιρετικά πιθανό under (1.44), έχει τύχη το 0-1 γκολ (2.30).

ΛΔ ΚΟΝΓΚΟ-ΓΚΑΜΠΟΝ
9ος όμιλος, στην πρωτεύουσα Κινσάσα. Εκεί η ΛΔ Κονγκό θα προσπαθήσει να δώσει συνέχεια στα πρόσφατα θετικά αποτελέσματα. Έφθασε στο μπαράζ πρόκρισης για το Μουντιάλ αλλά αποκλείστηκε σε διπλούς αγώνες από το ποιοτικό Μαρόκο. Ο πολύπειρος Έκτορ Ραούλ Κούπερ παραμένει στον πάγκο με βασικό στόχο την πρόκριση στην τελική φάση του Κόπα Άφρικα. Ο Αργεντίνος κόουτς έχει στη διάθεσή το πλούσιο ρόστερ, σχεδόν όλοι οι παίκτες αγωνίζονται εκτός των συνόρων, οι περισσότεροι εξ’ αυτών στην Ευρώπη.
Η Γκαμπόν τα πήγε καλά στην προηγούμενη διοργάνωση, έφθασε στην φάση των 16 όπου αποκλείστηκε στα πέναλτι από την Μπουρκίνα Φάσο. Βρίσκεται σε καλό φεγγάρι, θέλει προφανώς να διασφαλίσει εκ νέου την πρόκριση στα τελικά του Κόπα Άφρικα και θα επιχειρήσει επανεκκίνηση κόντρα στον βασικό ανταγωνιστή της. Το «τοτέμ» της Γκαμπόν, στράικερ της Μπαρτσελόνα Ομπαμεγιάνγκ αποσύρθηκε φέτος από το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα. Η νέα εποχή πάντως βρίσκει τον Γάλλο κόουτς Πατρίς Νεβό να έχει στη διάθεσή του πλούσιο ρόστερ, με δέκα παίκτες σαν αγωνίζονται στην Γαλλία και άπαντες της αποστολής εκτός συνόρων.
ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Σε άνοδο βρίσκονται οι γηπεδούχοι, επανεκκίνηση πραγματοποιεί η χωρίς Ομπαμεγιάνγκ Γκαμπόν. Αμφίρροπο ματς, πιθανή ισοπαλία (3.15).

ΑΛΓΕΡΙΑ-ΟΥΓΚΑΝΤΑ
7ος όμιλος, αρχικά επρόκειτο να γίνει στην πόλη Οράν, όπου όμως φιλοξενούνται οι Μεσογειακοί αγώνες και έτσι μεταφέρθηκε στην πρωτεύουσα Αλγέρι. Η Αλγερία είναι μια ομάδα πρώτης γραμμής που όμως προέρχεται από διαδοχικές αποτυχίες. Αποκλείστηκε από το Μουντιάλ στα ματς με το Καμερούν, ενώ στην τελική φάση του Κόπα Άφρικα περιορίστηκε στην φάση των ομίλων. Το ρόστερ είναι υψηλότατου επιπέδου, όλοι οι παίκτες αγωνίζονται εκτός των συνόρων, οι περισσότεροι στην Ευρώπη. Περιέργως πήρε πίστωση χρόνου στον πάγκο των «πράσινων» ο κόουτς Τζαμέλ Μπελμαντί.
Η Ουγκάντα παλεύει να ανέβει επίπεδο, αλλά δυσκολεύεται κόντρα στον υψηλό ανταγωνισμό. Εκτός Μουντιάλ φυσικά, αλλά και εκτός του προηγούμενου Κόπα Άφρικα. Ομάδα που έχει αλλάξει αγωνιστική φιλοσοφία την τελευταία διετία, σκοράρει πολλά αλλά έχει θέματα στην άμυνα. Τα πέντε από τα έξι πιο πρόσφατα παιχνίδια εξελίχθηκαν σε γκολ-γκολ. Ο Σέρβος κόουτς Μίλουτιν Σρεντόγεβιτς έχει αναλάβει το έργο της αναβάθμισης του ποδοσφαίρου στη χώρα. Διατηρεί έναν βασικό κορμό, ανάμεσα στους οποίους και εννιά παίκτες που αγωνίζονται εκτός των συνόρων για έξτρα ποιότητα και περιμένει καλύτερα αποτελέσματα. Πλήρης η αποστολή των «γερανών».
ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Παρότι διαθέτει σούπερ μονάδες, η Αλγερία συχνά δεν αποδίδει αυτό που μπορεί. Βέβαια μόνο ένας.. τρελός θα την κόντραρε με την Ουγκάντα. Διπλασιασμός με άσο από ημίχρονο και το συνοδευτικό ρίσκο.

ΜΑΛΙ-ΚΟΝΓΚΟ
7ος όμιλος, στην πρωτεύουσα Μπαμάκο. Το Μάλι έφτασε ως τους 16 της προηγούμενης διοργάνωσης οπότε και αποκλείστηκε στα πέναλτι από την Ισημερινή Γουνιέα. Ακολούθησε ο αποκλεισμός στο Μουντιάλ στα μπαράζ με την Τυνησία με συνέπεια να αποχωρήσει από την τεχνική ηγεσία ο Μοχάμεντ Μαγκασουμπά. Στη θέση του προσλήφθηκε ο επίσης γηγενής Ερίκ Σελέ. Πλούσιο το ρόστερ ως συνήθως για τους «αετούς». Όλοι οι παίκτες αγωνίζονται εκτός των συνόρων, οι περισσότεροι εξ’ αυτών σε ομάδες της Ευρώπης.
Το Κονγκό είχε κάνει βήματα προόδου, αλλά την τελευταία διετία πραγματοποιεί πισωγύρισμα. Εκτός Μουντιάλ και εκτός του προηγούμενου Κόπα Άφρικα, με αρνητικές εμφανίσεις. Δίχως νίκη στα οκτώ πιο πρόσφατα παιχνίδια. Σκοράρει αλλά και δέχεται εύκολα τέρματα. Γκολ-γκολ τα επτά από τα οκτώ πιο πρόσφατα παιχνίδια. Ο Βέλγος κόουτς Πολ Πουτ παραμένει στο πόστο του παρά τις πρόσφατες αποτυχίες και καλείται να διαχειριστεί εκ νέου πλούσιο ρόστερ. Όλοι οι παίκτες αγωνίζονται εκτός των συνόρων, οι περισσότεροι στην Ευρώπη.
ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Μετρίων δυνατοτήτων το Μάλι, αλλά οπωσδήποτε ανώτερο του Κονγκό. Ασος του 1,50, λογικά δεν “σπάει”.

ΜΑΥΡΙΤΑΝΙΑ-ΣΟΥΔΑΝ
9ος όμιλος, στην πρωτεύουσα Νουακσότ. Η Μαυριτανία συμμετείχε στην τελική φάση του Κόπα Άφρικα, δείγμα της διαρκούς ποιοτικής ανόδου, αλλά εκεί δεν τα κατάφερε καθόλου καλά και απολύθηκε ο Γάλλος κόουτς Ντιντιέ Γκομές. Στη θέση του ανέλαβε ο Αμίρ Αμπντού από τις Κόμορες. Το ρόστερ διαθέτει ποιότητα από τη στιγμή που 12 παίκτες αγωνίζονται σε ομάδες του εξωτερικού, οι έξι εξ’ αυτών στην Γαλλία. Στις κλήσεις ξανά και ο επιθετικός του Άρη Αμπουμπακάρ Καμαρά.
Το Σουδάν έδειξε να ανακάμπτει προ διετίας, αλλά έκτοτε το πήρε η κάτω βόλτα ξανά. Η συμμετοχή του στην τελική φάση του προηγούμενου Κόπα Άφρικα περιορίστηκε στην φάση των ομίλων, ενώ συνολικά συμπλήρωσε 17 ματς δίχως νίκη σε ματς για όλες τις διοργανώσεις! Δυσκολεύεται πολύ στο σκοράρισμα, δύο γκολ στα επτά τελευταία ματς ο απολογισμός. Χαμηλής ποιότητας το ρόστερ. Όλοι οι παίκτες αγωνίζονται εντός συνόρων.
ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Δεν είναι κακή ομάδα η Μαυριτανία, τουλάχιστον στα εντός το παλεύει. Μεγάλο αρνητικό σερί χωρίς επιτυχία για το Σουδάν, θα ακολουθήσουμε τους γηπεδούχους (2.00).

ΣΕΝΕΓΑΛΗ-ΜΠΕΝΙΝ
12ος όμιλος, στην πρωτεύουσα Ντακάρ. Η Σενεγάλη διάγει ημέρες ευτυχίας. Από τη μια είναι η κάτοχος της διοργάνωσης και από την άλλη προκρίθηκε στο Μουντιάλ. Και στις δύο περιπτώσεις νικώντας την Αίγυπτο στα πέναλτι! Εννοείται πως είναι το απόλυτο φαβορί πρόκρισης και στην επόμενη διοργάνωση. Ο κόουτς Αλιού Σισέ απολαμβάνει στιγμές δόξας παραμένοντας φυσικά στο τιμόνι. Καθοδηγεί ένα σούπερ ποιοτικό ρόστερ, όλοι οι παίκτες αγωνίζονται εκτός συνόρων. Στις κλήσεις και ο στόπερ Παπ Σισέ του Ολυμπιακού. Ηγείται βεβαίως ο Σαντιό Μανέ της Λίβερπουλ.
Το Μπενίν είναι μια από τις μεσαίας δυναμικής ομάδες που θέλουν να κάνουν το βήμα παραπάνω, αλλά στην πραγματικότητα, οπισθοχωρούν τα τελευταία χρόνια. Εκτός Κόπα Αφρικα στην περασμένη διοργάνωση εκτός φυσικά και από το Μουντιάλ. Ο όμιλος τώρα είναι βολικός, θεωρείται ευκαιρία πρόκρισης μέσω της δεύτερης θέσης. Ο Γάλλος κόουτς Μισέλ Ντουσέρ πήρε μια τελευταία ευκαιρία στον πέμπτο χρόνο του στον πάγκο των «σκίουρων» για να κάνει την διαφορά. Το ρόστερ είναι καλό, 17 παίκτες αγωνίζονται εκτός συνόρων μένει να βρει την κατάλληλη χημεία.
ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Στα χάι της η πρωταθλήτρια Αφρικής Σενεγάλη, δεν μπορεί παρά να κάνει μία.. χαψιά το Μπενίν. Μόλις στο 1.40 ο άσος, ρισκάροντας συνδυάζεται με over (2.57).

Παρακολουθείστε στο tostoixima.gr τα livescores ποδοσφαίρου, προγνωστικά ποδοσφαίρου και λεπτομέρειες για τα γεγονότα των αγώνων. Δείτε τις αναμετρήσεις της ημέρας στο κουπόνι ποδοσφαίρου του ΠΑΜΕΣΤΟΙΧΗΜΑ και ενημερωθείτε για όλα τα αθλητικά νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο μέσα από την καθημερινή ροή αθλητικών ειδήσεων του tostoixima.gr