Ποδόσφαιρο

Α' Φινλανδίας: Φουλ δράση με αμφίρροπες κόντρες

Σάββατο, 18 Ιουνίου 2022 - 10:36

Αγωνιστική δράση έχουμε στη σκανδιναβική χώρα, και tostoixima.gr είναι εκεί για να σας την αναλύσει. 

Α' Φινλανδίας: Φουλ δράση με αμφίρροπες κόντρες

Έξι παιχνίδια περιλαμβάνει το πρόγραμμα του Σαββάτου και πάμε να τα δούμε αναλυτικά και με χρονολογική σειρά.

(15:00) ΧΟΝΚΑ - ΚΟΥΟΠΙΟ

Παρότι βρέθηκε πίσω στο σκορ, η Χόνκα έβγαλε αντίδραση και κατάφερε να πάρει μια σημαντική νίκη κόντρα στη Χέλσινγκφορς με σκορ 1-2. Έχει μία ήττα στα τελευταία 8 παιχνίδια για το πρωτάθλημα. Παραμένει ψηλά στην βαθμολογία, φυσικά δεν μπορεί να απειλήσει του δύο πρωτοπόρους, αλλά μπορεί να παραμείνει στο κυνήγι ενός ευρωπαϊκού εισιτηρίου. Δεν είχε και αγωνιστικές υποχρεώσεις μεσοβδόμαδα για το κύπελλο, οπότε είναι πιο ξεκούραστη. Απουσίες δεν υπάρχουν στο ρόστερ, θα παραταχθεί πλήρης για το σημερινό παιχνίδι.

Αφού παραμένει πρώτη στο πρωτάθλημα, η Κουόπιο παραμένει και εντός στόχου του κυπέλλου, αφού νίκησε μεσοβδόμαδα και προκρίθηκε στην έδρα της Μικέλι. Το γκολ ήρθε προς τα τελειώματα του ματς, αφού κατάφερε και βρήκε τον δρόμο προς τα δίχτυα στο 75'. Για το πρωτάθλημα είχε παίξει με την μεγάλη αντίπαλό της, την Ελσίνκι, και κόλλησαν στο 0-0. Παραμένει αήττητη από την αρχή της χρονιάς με 8 νίκες σε 10 παιχνίδια. Εννοείται πως ο στόχος της είναι το πρωτάθλημα, κάτι που έχασε δραματικά την περσινή χρονιά.

Εκτίμηση: Το σημερινό παιχνίδι αποτελεί ένα καλό τεστ για την Κουόπιο, γιατί θα αντιμετωπίσει μία πιο καλή και υπολογίσιμη ομάδα του πρωταθλήματος. Αν θέλει ουσιαστικά το πρωτάθλημα πρέπει να το αποδείξει σήμερα. Θα πάω με κάλυψη βέβαια γιατί περιμένω ένα κλειστό παιχνίδι. 2Χ &under 3.5 σε απόδοση 1.80.

(15:00) ΧΑΚΑ - ΜΑΡΙΕΧΑΜΝ

Είχε και η Χάκα αγωνιστικές υποχρεώσεις μεσοβδόμαδα όπου έπαιξε για το κύπελλο με την Ακατέμια και επικράτησε 1-0. Δυσκολεύτηκε αρκετά πάντως και βάση των συνθηκών που έπαιξε, καθώς αγωνίστηκε σε ένα κάκιστο γήπεδο. Για το πρωτάθλημα, έμεινε στο 1-1 με την Λάχτι, στην προσπάθειά της να χωθεί στην πρώτη 6αδα. Παραμένει κοντά πάντως και μπορεί να το πετύχει. Αγωνίστηκε στο αρχικό σχήμα στο μεσοβδόμαδο ματς ο βασικός μεσοεπιθετικός Σάλομο Όγιαλα. Διαθέσιμος ο βασικός φορ Ρότζερσον, που έχασε το ματς Κυπέλλου, καθώς απουσίαζε με την εθνική ομάδα της Νεάς Ζηλανδίας. Εκτός ο βασικός αμυντικός Έερο-Μάττι Όβινεν. Τέλος η σεζόν για τον βασικό αμυντικό Βίγκορι Γκμπε.

Από την άλλη η Μάριεχαμν, γνώρισε τον αποκλεισμό για τον κύπελλο, αφού γνώρισε την ήττα στα πέναλτι από την Χέλσινγκφορς. Είχε προηγηθεί η ισοπαλία στην κανονική διάρκεια με σκορ 1-1. Στο πρωτάθλημα η ομάδα του Ντάνιελ Νορμέν οδεύει από το κακό στο χειρότερο, καθώς στο τελευταίο ματς γνώρισε την τρίτη σερί ήττα, αυτή τη φορά εντός έδρας από τη Βάασα, με σκορ 1-3. Στο αγωνιστικό κομμάτι δεν έχει ιδιαίτερες απουσίες, αλλά οφείλει να ψάξει την αντίδραση για να περιορίσει λίγο την γκρίνια.

Εκτίμηση: Οριακά αποδεκτός ο άσσος στο 1,72 , που όμως θα τον τιμήσω γιατί πιστεύω πως η Χάκα εντός έδρας βγάζει μια δυναμική και μπορεί να χτυπήσει το παιχνίδι.

(17:00) EΛΣΙΝΚΙ - ΟΥΛΟΥ

Η Ελσίνκι δεν έπεισε στο κύπελλο καθώς πέρασε μετά κόπων και βασάνων στην επόμενη φάση, και φάνηκε κάπως νωθρή. Στο πρωτάθλημα απέσπασε «λευκή» εκτός έδρας ισοπαλία από την πρωτοπόρο Κουόπιο, με αποτέλεσμα να παραμείνει 2η, ισόβαθμη με την αντίπαλό της. Έχει αρκετές απουσίες για σήμερα καθώς τραυματίστηκαν αρκετοί παίκτες τόσο στο πρωτάθλημα, όσο και στις εθνικές. Εξ αυτών είναι οι αμυντικός Ντάνιελ Ο’Σόνεσι, ο φορ Ρούπε Ρίσκι και ο αμυντικός Βάλτερι Μόρεν.

Έκπληξη αποτέλεσε ο αποκλεισμός της Ούλου, από την υποδεέστερη Γιαπς με σκορ 2-1 και έμεινε εκτός συνέχειας από το κύπελλο. Στο τελευταίο ματς πρωταθλήματος επιβλήθηκε εντός της Σεϊναγιόεν με 1-0. Παραμένει ψηλά στο βαθμολογικό πίνακα και σίγουρα θα βάλει δύσκολα σήμερα στην αντίπαλό της. Μόλις μια ήττα στα έξι τελευταία παιχνίδια για την ομάδα του Πορτογάλου τεχνικού, Ρικάρντο Ντουάρτε και υπάρχει άνεμος αισιοδοξίας ότι φέτος μπορεί να παλέψει για μια θέση στην πρώτη εξάδα της βαθμολογίας και τα πλέι-οφ.

Εκτίμηση: Πολλές απουσίες για την Ελσίνκι, που δείχνει να έχει και αδυναμίες στην άμυνα. Όπως είπαμε η Ούλου μπορεί να κάνει την ζημιά και να πληγώσει την Ελσίνκι. Θα πάω με το goal/goal στο 2.05.

(17:00) ΙΛΒΕΣ - ΛΑΧΤΙ

Η Ίλβες είχε ξεκούραση μεσοβδόμαδα καθώς δεν αγωνίστηκε για το κύπελλο μιας και είχε μείνει εκτός από τον προηγούμενο γύρο. Παραμένει αήττητη στο πρωτάθλημα για τρεις αγωνιστικές και φιγουράρει οριακά στην πρώτη 6αδα. Στο πιο πρόσφατο έφυγε με τον βαθμό της ισοπαλίας από την έδρα της Ίντερ Τούρκου, μετά το μεταξύ τους 2-2. Μάλιστα, αν οι παίκτες του Τόνι Κάλιο ήταν πιο προσεκτικοί, θα μπορούσαν να είχαν φύγει με το «τρίποντο», αφού προηγήθηκαν δις στο σκορ. Εκτός ο βασικός μέσος Γιουσίφ Μούσα, που τραυματίστηκε κόντρα στην Ίντερ.

Η Λάχτι στην εντός έδρας αναμέτρηση με την Ατλάντις μεσοβδόμαδα, τα βρήκε λίγο σκούρα. Βρέθηκε δύο φορές πίσω στο σκορ, βρήκε απάντηση και στις δύο, αλλά στο τέλος ανέβασε στροφές και κατάφερε να πάρει την νίκη με σκορ 4-2. Στο τελευταίο ματς πρωταθλήματος η ομάδα του Ίλιρ Ζένελι έφυγε από την έδρα της Χάκα με τον βαθμό μετά το μεταξύ τους 1-1. Πολλά τα προβήματα για την Λάχτι αφού Εξέτισε ο ενίοτε βασικός μέσος Μάτι Κλίνγκα, τιμωρημένος ο βασικός χαφ Εμσίς εκτός είναι λόγω τραυματισμών ο αμυντικός Λάσι Γιόρβενπο και ο φορ Πίρι Λάμπινεν. Αμφίβολοι ο βασικός γκολκίπερ Αντόνιο Ρεγκέιρο και οι βασικότατοι αμυντικοί Γιούχο Πιρτιγιόκι και Τεέμου Πενινκάνγκας.

Εκτίμηση: Καλή εντός η Ίλβες, αλλά καλή και εκτός η Λάχτι. Δύσκολο παιχνίδι που επιφυλάσσει παγίδες. Το 1Χ & over 1,5 είναι μια επιλογή στο 1.62.

(17:00) ΣΕΙΝΑΓΙΟΕΝ - ΙΝΤΕΡ ΤΟΥΡΚΟΥ

Η φετινή πορεία στο κύπελλο κόπηκε πρόωρα για την Σεϊναγιόεν, αφού γνώρισε τον αποκλεισμό από την σημερινή της αντίπαλο. Το παιχνίδι έληξε 1-1 στην κανονική διάρκεια, κάτι που δεν άλλαξε στην παράταση και οδηγήθηκαν στα πέναλτι. Στο πρωτάθλημα είδε το αήττητο σερί των τριών αγώνων να φτάνει στο τέλος του μετά την εκτός έδρας ήττα από την Ούλου με 1-0. Αμφίβολοι είναι ο βασικός γκολκίπερ Γιέσε Εστ και ο βασικότατος μεσοεπιθετικός Τζέικ Τζέρβις, που έχασαν τα δύο τελευταία ματς. Εκτός για για αρκετό καιρό ο βασικότατος αριστεροπόδαρος φουλ μπακ Πάμπλο Αντράντε, που τραυματίστηκε σοβαρά.

Όπως είπαμε, η Ίντερ Τούρκου ήταν αυτή που πανηγύρισε την πρόκριση στα πέναλτι, αφού οι παίκτες της φάνηκαν πιο σωστοί και ψύχραιμοι στην διαδικασία των πέναλτι. Στο πρωτάθλημα βρέθηκε στην 5η θέση μετά την εντός έδρας ισοπαλία που παραχώρησε στην Ίλβες με 2-2. Δεν έχει ιδιαίτερες απουσίες και λογικά δεν θα υπάρξουν μεγάλες αλλαγές στην ενδεκάδα.

Εκτίμηση: Eπανάληψη του παιχνιδιού του κυπέλλου έχουμε σήμερα, και οι δύο ομάδες οφείλουν να φανούν πιο διαβασμένες και έτοιμες. Η Ίντερ Τούρκου έχει μια τάση στα γκολ γενικά στα παιχνίδια της. Αρέσκεται τόσο στο να πετυχαίνει γκολ αλλά και όσο στο να βάζει. Goal/goal και σήμερα στο 1.75.

(23:00) ΧΕΛΣΙΝΓΚΦΟΡΣ - ΒΑΑΣΑ

Η Χέλσινγκφορς έδειξε καλό πρόσωπο στο κύπελλο, παίρνοντας την πρόκριση στην έδρα της Μαριέχαμν, με 4-2 στα πέναλτι (1-1 κανονική διάρκεια). Στο πρωτάθλημα η ομάδα του Παατελάινεν ηττήθηκε εντός από τη Χόνκα, με σκορ 1-2. Παραμένει η μοναδική ομάδα στο πρωτάθλημα που δεν έχει πετύχει ακόμη νίκη! Στο προσκήνιο, υπάρχει και η υπόθεση χρεοκοπίας που ανακοίνωσε ο πρόεδρος της ομάδας, και είναι ένα σενάριο που ταλανίζει τις τάξεις της ομάδας.

Αντίθετα συναισθήματα ένιωσαν οι παίκτες της Βάασα μεσοβδόμαδα, αφού γνώρισαν την ήττα-αποκλεισμό. Το παιχνίδι έληξε δίχως τέρματα στην κανονική του διάρκεια, και στη διαδικασία των πέναλτι οι παίκτες των δύο ομάδων έκαναν διαγωνισμό αστοχίας, αφού κανείς δεν ήθελε να πάρει τη πρόκριση. Στο τέλος η Βάασα έχασε με σκορ 2-1. Στο τελευταίο παιχνίδι πρωταθλήματος επέστρεψε στον δρόμο των επιτυχιών με την εκτός έδρας νίκη επί της Μαριέχαμν, με 3-1. Τέλος η σεζόν για τον αρχηγό και βασικότατο μέσο Σεμπάστιαν Στράντβαλ, του οποίου ο τραυματισμός αποδείχτηκε ιδιαίτερα σοβαρός.

Εκτίμηση: Δεν ξέρω αν μπορεί να βρει αντίδραση η Χέλσι, αφού μοιάζει ανήμπορη να κερδίσει συν του βραχνά των οικονομικών προβλημάτων που αιωρείται στον σύλλογο. Η Βάασα ίσως έχει ένα μικρό προβάδισμα μιας και με τέτοιους αντιπάλους δείχνει να έχει βρει τον τρόπο. Θα πάμε με κάλυψη και στο 2Χ & over 1,5 στο 1.80.

Βαθμολογία -

18/06/2022Veikkausliiga: Regular Season
Θέση Ομάδα Βαθμοί Αγώνες Ν Ι H Γ/Υ Γ/Κ +/-
1 Κουόπιο Κουόπιο 26 10 8 2 0 17 5 12
2 Ελσίνκι Ελσίνκι 26 11 8 2 1 17 9 8
3 Χόνκα Χόνκα 17 9 5 2 2 16 9 7
4 AC Ούλου AC Ούλου 15 10 4 3 3 15 13 2
5 Ίντερ Τούρκου Ίντερ Τούρκου 14 10 4 2 4 18 14 4
6 Ίλβες Ίλβες 12 9 3 3 3 14 13 1
7 Χάκα Χάκα 11 10 3 2 5 12 18 -6
8 Βάασα Βάασα 10 9 3 1 5 16 13 3
9 SJK SJK 10 10 3 1 6 8 16 -8
10 Λάχτι Λάχτι 9 10 2 3 5 9 16 -7
11 Μάριεχαμν Μάριεχαμν 7 9 1 4 4 6 13 -7
12 Χέλσινγκφορς Χέλσινγκφορς 3 9 0 3 6 7 16 -9
Playoff
Playout

Παρακολουθείστε στο tostoixima.gr τα livescores ποδοσφαίρου, προγνωστικά ποδοσφαίρου και λεπτομέρειες για τα γεγονότα των αγώνων. Δείτε τις αναμετρήσεις της ημέρας στο κουπόνι ποδοσφαίρου του ΠΑΜΕΣΤΟΙΧΗΜΑ και ενημερωθείτε για όλα τα αθλητικά νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο μέσα από την καθημερινή ροή αθλητικών ειδήσεων του tostoixima.gr