Ποδόσφαιρο

Α’ Ελβετίας: Το δεύτερο δείγμα

Κυριακή, 24 Ιουλίου 2022 - 03:49

Μετά την γκέλα της πρεμιέρας η Βασιλείας καλείται να επιβληθεί της Σερβέτ, ενδιαφέρουσες κόντρες Σιόν-Γιουνγκ Μπόις και Γκρασχόπερς-Λουγκάνο.

Α’ Ελβετίας: Το δεύτερο δείγμα

Για την Γκρασχόπερς είναι το πρώτο ματς στο πρωτάθλημα.

ΒΑΣΙΛΕΙΑ-ΣΕΡΒΕΤ

Απώλεια της Βασιλείας με το καλημέρα, περιορίστηκε σε ισοπαλία στην έδρα της νεοφώτιστης Βίντερτουρ (1-1), δηλαδή της ομάδας που οδήγησε στην άνοδο ο νέος της τεχνικός, Αλεξάντερ Φρέι! Αιφνιδιάστηκε δεχόμενη γκολ στο 3’ πήρε τα ηνία (δοκάρι στο 15’) όμως δεν μπόρεσε ολική ανατροπή. Εμεινε για 5η διαδοχική σεζόν χωρίς πρωτάθλημα, πήρε από την Νις τους Πελμάρντ (στόπερ)-Ντογέ (εξτρέμ, Νις) και τον γκολκίπερ Χιτζ της Ντόρτμουντ, ήρθε δανεικός από την Ρεν ο μέσος Ντιούφ. Την Πέμπτη νίκησε 2-0 την Κρουσέιντερς στον β’ προκριματικό Κόνφερενς Λιγκ. Εκτός πλάνων οι Μαρσάν (χαφ), Κάντε (εξτρέμ), Ογκουστίν (Γάλλος φορ).

Η Σερβέτ υπέταξε στην πρεμιέρα την Σεν Γκάλεν (1-0) με ένα υπέροχο γκολ του Ροντελίν. Ο Γάλλος (ένας από τους έξι της ενδεκάδας!) επιθετικός έπιασε τρομερό σουτ από τα 47 μέτρα έχοντας δει τον γκολκίπερ εκτός εστίας. Το δοκάρι την έσωσε στο 26’, συνολικά ο αντίπαλος είχε ελαφρά υπεροχή όχι όμως ουσία. Πέρυσι είχε μέτρια σεζόν (6η ενώ τις δύο προηγούμενες σεζόν τερμάτισε στην τετράδα). Καλύτερη μεταγραφή του Γερμανού εξτρέμ Πφλούκε, πήρε και τον στόπερ Σουαρέ αντί του Σάσο. Αβέβαιο το μέλλον του σταρ μεσοεπιθετικού Ιμερί, ενώ έδωσε στην Μαρσέιγ τον αμυντικό Νιακόσι. Νοκ άουτ οι Σαβαντόγκο (αρ. μπακ)-Καμαρά (αν. μέσος).

ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Αρχισε από νωρίς τις γκέλες η Βασιλεία, με ψυχολογία από τη νικηφόρα πρεμιέρα η Σερβέτ αν και η εικόνα της δεν ήταν τόσο καλή. Ο άσος έχει.. εκτοξευτεί στο 1.95 και θα τον.. αρπάξουμε.

ΓΚΡΑΣΧΟΠΕΡΣ-ΛΟΥΓΚΑΝΟ

Σε μόνιμα πτωτική πορεία βρίσκεται τα τελευταία χρόνια η άλλοτε κραταιά Γκρασχόπερς (27 πρωταθλήματα, τελευταίο το 2003). Οι «ακρίδες» με κάκιστη αμυντική λειτουργία περιορίστηκαν στην 8η θέση γλιτώνοντας οριακά (σε ισοβαθμία) τα μπαράζ παραμονής. Πάντως η διοίκηση δείχνει εμπιστοσύνη στον τεχνικό Τζιόρτζιο Κοντίνι, ξεχωρίζουν οι Μπόλα (Ούγγρος δεξιός μπακ) και Καβαμπέ (Ιάπωνας χαφ). Ενισχύθηκε με τους Χάμελ (γκολκίπερ, Λωζάννη), Ντενγκέ (χαφ, Λουκέρνη), Νταντάσοφ (επιθετικός, Γουλβς), αποδεσμεύτηκαν οι Αριγκόνι (στόπερ), Λενιάνι (αρ. μπακ), Μπουνιάκου (μέσος). Χάνουν την πρεμιέρα οι Ριμπέιρο (στόπερ), Χότζα (αρ. μπακ), Γέονγκ (Κορεάτης εξτρέμ).

Η Λουγκάνο ηττήθηκε εντός έδρας από την Σιόν (2-3) στην 1η αγωνιστική. Η κυπελλούχος Ελβετίας (πρώτος τίτλος από το 1993, ενώ είχε πολύ καλή πορεία και στο πρωτάθλημα) εμφάνισε αμυντικά κενά και το πλήρωσε, έχοντας και αριθμητικό μειονέκτημα από το 57’, όταν αποβλήθηκε ο αρ. μπακ Νταπρελά που στο 43΄ είχε σημειώσει αυτογκόλ! Αμέσως μετά έγινε το 0-2. Τελευταίο μεταγραφικό απόκτημα ο Κοσοβάρος χαφ Μπισλίμι, κυριότερες προσθήκες των Μάι (στόπερ, Μπάγερν)-Ντούμπια (Ιβοριανός αμυντικός χαφ, Ζυρίχη) αλλά υπήρξαν και τρεις αποχωρήσεις βασικών. Νοκ άουτ οι στόπερ Αριγκόνι-Χαϊρίσι και οι Φακινέτι (αρ. μπακ), Μάσεκ (μέσος), Αλισέδα (εξτρέμ), Αμούρα (φορ).

ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Την χαμένη της αίγλη αναζητεί η Γκρασχόπερς όμως δεν έχει το ρόστερ για να την επανακτήσει. Καλύτερη στα χαρτιά η Λουγκάνο, μπορεί τουλάχιστον να μην ηττηθεί.

ΣΙΟΝ-ΓΙΟΥΝΓΚ ΜΠΟΙΣ

Ιδανική πρεμιέρα για την Σιόν που άλωσε το Λουγκάνο (2-3). Βρήκε τις επιθετικές λύσεις που ήταν αρκετές να καλύψουν τα κενά της άμυνας, σαφώς βοήθησε το αριθμητικό αβαντάζ από το 57’. Πέρυσι απειλήθηκε με υποβιβασμό, παραδόξως ο.. προπονητοφάγος πρόεδρος, Κονσταντίν δεν έδιωξε τον Ιταλό Πάολο Τραμετσάνι, παρότι μάλιστα δεν τον θέλουν οι οπαδοί! Παράλληλα ο Κονσταντίν δήλωσε πως βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τον Μάριο Μπαλοτέλι! Ενισχύθηκε κυρίως με τους Λίντνερ (Αυστριακός γκολκίπερ, Βασιλεία), Ποχά (Γάλλος μέσος, Γκιμαράες), Λαβανσί (δεξιός μπακ, Λουγκάνο), στο ρόστερ και ο Ελληνας γκολκίπερ Αλέξανδρος Σαφαρίκας. Λευκό το απουσιολόγιο.

Εξαιρετικά ξεκίνησε η σεζόν για την Γιουνγκ Μπόις, που συνέτριψε με 4-0 την πρωταθλήτρια Ζυρίχη. Μαγική εικόνα πάντως, με τους ηττημένους να χάνουν σημαντικές ευκαιρίες με αποκορύφωμα πέναλτι στο 55’ πριν καταρρεύσουν στο τελευταίο ημίωρο. Τα «λιοντάρια» -που την Πέμπτη νίκησαν 1-0 στην Λετονία κόντρα στην Λιεπάγια για τον β’ προκριματικό του Conference League- περιορίστηκαν πέρυσι στην 3η θέση μετά από τέσσερα σερί πρωταθλήματα. Νέος τεχνικός ο Ράφαελ Βίκι, έγιναν αρκετές αλλαγές στο ρόστερ. Κυριότερες προσθήκες των Ιτεν (φορ, Ρέιντζερς)-Ούκρινιτς (μέσος, Λουκέρνη), νοκ άουτ οι Λάουπερ (στόπερ), Μασέιρας (δεξιός μπακ), Πέτιγκνατ (αν. μέσος).

ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Μπήκε με το δεξί η Σιόν χωρίς να εντυπωσιάσει, η δυσκολία βέβαια είναι πολύ μεγαλύτερη απέναντι στην Γιουνγκ Μπόις που έρχεται με φόρα. Το διπλό (1.70) παίζεται και από ημίχρονο (2.52).

Βαθμολογία -

24/07/2022Super League
Θέση Ομάδα Βαθμοί Αγώνες Ν Ι H Γ/Υ Γ/Κ +/-
1 Γιουνγκ Μπόις Γιουνγκ Μπόις 3 1 1 0 0 4 0 4
2 Σιόν Σιόν 3 1 1 0 0 3 2 1
3 Σερβέτ Σερβέτ 3 1 1 0 0 1 0 1
4 Βασιλεία Βασιλεία 1 1 0 1 0 1 1 0
5 Βίντερτουρ Βίντερτουρ 1 1 0 1 0 1 1 0
6 Γκρασχόπερς Γκρασχόπερς 0 0 0 0 0 0 0 0
7 Λουκέρνη Λουκέρνη 0 0 0 0 0 0 0 0
8 Λουγκάνο Λουγκάνο 0 1 0 0 1 2 3 -1
9 Σεντ Γκάλεν Σεντ Γκάλεν 0 1 0 0 1 0 1 -1
10 Ζυρίχη Ζυρίχη 0 1 0 0 1 0 4 -4
Promotion - Champions League (Qualification)
Promotion - Europa Conference League (Qualification)
Super League (Relegation)

Παρακολουθείστε στο tostoixima.gr τα livescores ποδοσφαίρου, προγνωστικά ποδοσφαίρου και λεπτομέρειες για τα γεγονότα των αγώνων. Δείτε τις αναμετρήσεις της ημέρας στο κουπόνι ποδοσφαίρου του ΠΑΜΕΣΤΟΙΧΗΜΑ και ενημερωθείτε για όλα τα αθλητικά νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο μέσα από την καθημερινή ροή αθλητικών ειδήσεων του tostoixima.gr