Ποδόσφαιρο

Α’ Φινλανδίας: Αποκαλυπτήρια στη χώρα των «χιλίων λιμνών»

Τετάρτη, 5 Απριλίου 2023 - 12:48

Σέντρα στην Veikkausliiga, με τα έξι ματς της πρώτης αγωνιστικής.

Α’ Φινλανδίας: Αποκαλυπτήρια στη χώρα των «χιλίων λιμνών»

Προγνωστικά, αναλύσεις, livescores, και εκτιμήσεις για το στοίχημα στις αναμετρήσεις Α' Φινλανδίας

ΚΟΤΚΑ-ΟΥΛΟΥ

Η Κότκα επέστρεψε στα μεγάλα σαλόνια, τερματίζοντας πρώτη τόσο στην κανονική διάρκεια όσο και στα πλέι οφ της δεύτερης κατηγορίας, έχοντας μακράν την πιο παραγωγική επίθεση. Φεβρουάριο και Μάρτιο έδωσε πέντε ματς για το Λιγκ Καπ με Χόνκα (1-1), Μάριεχαμν (1-1), Ιντερ Τούρκου (2-0), Λάχτι (1-5) και Ελσίνκι (1-2). Η τέσσερις φορές κυπελλούχος Φινλανδίας ενισχύθηκε με τον Ιβοριανό εξτρέμ Φουρτάδο, έφυγε ο Κολομβιανός μέσος Σουάρες ενώ έληξε ο δανεισμός του δεξιού μπακ Γιώργου Μανθάτη που επέστρεψε στην Καλλιθέα. Για δεύτερη σεζόν την καθοδηγεί ο Γιούσι Λεπαλάχτι, έδωσε δύο φιλικά με Χάκα (1-0) και ΠΕΠΟ (2-1).

Η Ούλου άγγιξε τον παρθενικό τίτλο στην ιστορία της, όμως το περασμένο Σάββατο ηττήθηκε στον τελικό του Λιγκ Καπ με 2-1 από την Ελσίνκι. Στην εν λόγω διοργάνωση, προηγήθηκαν τα ματς με Κουόπιο (1-0), Βάασα (1-1), Σειναγιόεν (2-1), Χάκα (2-2) και Ιντερ Τούρκου (1-1). Πέρυσι έμεινε οριακά εκτός πλέι οφ παίρνοντας την έβδομη θέση στην κανονική διάρκεια, τερμάτισε πρώτη στο γκρουπ 7-12 και αφού στον προημιτελικό των ευρωπαϊκών μπαράζ απέκλεισε την Σεϊναγιόεν (0-1) ακολούθως αποκλείστηκε από την Βάασα (0-1 στην παράταση). Εχει νέο τεχνικό τον Πορτογάλο Ρικάρντο Ντουάρτε (ήταν στην Γνιστάν), καλές οι μεταγραφές του Κολομβιανού στόπερ Βαλένσια και του Ιβοριανού κεντρικού αμυντικού Αφι, έφυγε ο Αργεντινός επιθετικός Λόπες.
ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Με ενθουσιασμό επιστρέφει στα μεγάλα σαλόνια η Κότκα, ενώ η Ούλου ήταν βελτιωμένη την περσινή σεζόν και πρόσφατα έφτασε μέχρι τον τελικό του Λιγκ Καπ. Ενα «κλικ» στο διπλό, προτιμότερο φαντάζει το γκολ-γκολ.

ΜΑΡΙΕΧΑΜΝ-ΙΛΒΕΣ

Η Μάριεχαμν είχε μία σεζόν μακριά από μπελάδες, ούτε όμως και ικανοποίησε μένοντας 9η στην κανονική διάρκεια και στα πλέι άουτ έκανε περίπου… αγγαρεία. Φεβρουάριο και Μάρτιο έδωσε πέντε ματς για το Λιγκ Καπ με Χόνκα (0-0), Ελσίνκι (0-3), Ιντερ Τούρκου (0-1), Κότκα (1-1), Λάχτι (0-2). Κυριότερη μεταγραφή για τους νησιώτες -που το 2016 προς γενική έκπληξη κατέκτησαν το μοναδικό πρωτάθλημα στην ιστορία τους- ο Γάλλος αμυντικός χαφ, Ντομ (από Βιτερμπέσε). Από το περσινό καλοκαίρι βρίσκεται στην τεχνική ηγεσία ο Σουηδός Ντάνιελ Νόρμεν, που δεν υπολογίζει τους Ραϊτάνεν (στόπερ) και Ολαβάλε (Νιγηριανός φορ). Φιλικά: Πιφ Πάργκας (6-1), Γκέτεμποργκ (1-1), Σεϊναγιόεν (2-1), Χόνκα (0-0).

Η Ιλβες πραγματοποίησε μία μέτρια χρονιά, τερμάτισε 8η στην κανονική διάρκεια και έφτασε στην παραμονή χωρίς να.. ιδρώσει. Φεβρουάριο και Μάρτιο έδωσε πέντε ματς για το Λιγκ Καπ με Ούλου (0-0), Χάκα (0-1), Κουόπιο (3-0), Βάασα (0-0), Σεϊναγιόεν (1-2). Η τρεις φορές κυπελλούχος (πιο πρόσφατα το 2019) ενισχύθηκε με τους Γιακούμπου (δεξιός μπακ, Βόρσκλα Πολτάβα), Μουλιμάκι (επιτελικός, Βενέτσια) και Ν’Ντιαγέ (Γάλλος στόπερ), αποδεσμεύτηκαν οι αξιόλογοι Ολμεν (στόπερ), Ολίλα (αρ. μπακ), ενώ παραμένει για τρίτη σεζόν στην τεχνική ηγεσία ο Τόνι Κάλιο. Εδωσε τρία φιλικά προετοιμασίας, με Ελσίνκι (1-3), Τούρκου (2-0) και Χέλσινγκφορς (2-1).
ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Αμφίρροπη αναμέτρηση, με την ελαφρά υπεροχή της Ιλβες να εξισορροπείται με την έδρα. Αρκετές πιθανότητες συγκεντρώνει η ισοπαλία.

ΚΟΥΟΠΙΟ-ΙΝΤΕΡ ΤΟΥΡΚΟΥ

Η Κουόπιο έχει ανέβει επίπεδο τα τελευταία χρόνια, πέρυσι πάλεψε για τον τίτλο με την Ελσίνκι αλλά έμεινε στα έξι πρωταθλήματα (πιο πρόσφατο το 2019), ενώ κατέκτησε το δεύτερο συνεχόμενο κύπελλο (4ο συνολικά) νικώντας στον τελικό 1-0 την Ιντερ Τούρκου. Φεβρουάριο και Μάρτιο για το Λιγκ Καπ έπαιξε με Σεϊναγιόεν (1-0), Ούλου (0-1), Ιλβες (0-3), Χάκα (1-0) και Βάασα (1-1) φτάνοντας στον ημιτελικό με την Ελσίνκι όπου μετά το 1-1, ηττήθηκε στα πέναλτι με 5-4. Χρέη τεχνικού ανέλαβε ο μέχρι πρότινος βοηθός Πάσι Τουούτι. Πιο αξιόλογη μεταγραφή ο επιτελικός Νίσιλα (από Σουγουόν Μπλουγουίνγκς). Σε πρόσφατο φιλικό έφερε 1-1 με την Σεϊναγιόεν.
Η Ιντερ Τούρκου δεν είχε καλή πορεία στο πρωτάθλημα μένοντας στην πέμπτη θέση τόσο στην κανονική διάρκεια όσο και στα πλέι οφ, πήγε πάντως στον τελικό κυπέλλου όπου υπέκυψε στην Κουόπιο. Εχει νέο τεχνικό τον Γιάρκο Βις, την προηγούμενη πενταετία εργάστηκε στην Ιλβες και έφερε μαζί του τον αξιόλογο στόπερ Αλμεν, κατά τα άλλα δεν έγιναν σημαντικές προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ. Πρόσφατα έφτασε στα ημιτελικά του Λιγκ Καπ όπου μετά το 1-1 με την Ούλου ηττήθηκε στα πέναλτι. Προηγήθηκαν τα ματς με Μάριεχαμν (1-0), Χόνκα (1-0), Κότκα (0-2), Ελσίνκι (4-0), Λάχτι (1-1), ενώ σε φιλικό νίκησε 4-0 την Γνιστάν.
ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Στο γκρουπ των δυνατών συγκαταλέγεται πλέον η Κουόπιο, μπορεί να μπει με το.. δεξί αν και δεν θα είναι εύκολο κόντρα σε έναν αρκετά υπολογίσιμο αντίπαλο (2,08).

ΣΕΪΝΑΓΙΟΕΝ-ΧΑΚΑ

Η Σεϊναγιόεν τερμάτισε οριακά στην εξάδα, παραμένοντας σε αυτή τη θέση στα πλέι οφ. Εμφάνισε πρόβλημα στο σκοράρισμα και έτσι η καλή αμυντική λειτουργία δεν έφερε τους βαθμούς που θα μπορούσε. Για το Λιγκ Καπ έπαιξε Φεβρουάριο και Μάρτιο με Κουόπιο (0-1), Βάασα (3-2), Χάκα (2-1), Ούλου (1-2) και Ιλβες (2-1). Ξεχωρίζουν οι Χραντέτσκι (στόπερ), Χάνολα (μέσος) και Ρόχας (Χιλιανός επιτελικός). Εμεινε στην τεχνική ηγεσία (2η σεζόν) ο Ισπανός Χοακίν Γκόμεζ, κυριότερη μεταγραφή της ο Βραζιλιάνος αριστερός μπακ Μουρίγιο (από Ελσίνκι). Εδωσε πέντε φιλικά, με Τρόμσο (3-3), Ελσίνκι (3-2), Τούρκου (3-2), Μάριεχαμν (1-2), Κουόπιο (1-1).
Η Χάκα πραγματοποίησε αξιόλογη πορεία πέρυσι, πήρε την τέταρτη θέση στην κανονική διάρκεια της περιόδου και την διατήρησε στα πλέι οφ. Εμεινε βεβαίως στον πάγκο ο Τεεμού Ταϊνιο (4η σεζόν), ο οποίος διαθέτει ένα ρόστερ χωρίς ιδιαίτερο βάθος αλλά με αξιόλογες λύσεις κυρίως επιθετικά όπως τον ελληνικής καταγωγής Σταύρο Ζαροκώστα. Νέα πρόσωπα οι Μπουκάσι (Αλγερινός επιτελικός), Σίιρα (μέσος), Λεσκάνο (Αργεντινός φορ). Στο Λιγκ Καπ έπαιξε Φεβρουάριο/Μάρτιο με Βάασα (1-2), Ιλβες (1-0), Σεϊναγιόεν (2-1), Κουόπιο (0-1), Ούλου (2-2), ακολούθησαν τα φιλικά με Ιντερ Τούρκου (1-1), Κότκα (0-1), Εκένας (4-2) και Λάχτι (0-0).
ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Ερωτηματικό το σε ποια κατάσταση θα εμφανιστεί η αρκετά απρόβλεπτη Σεϊναγιόεν, ενώ η Χάκα προέρχεται από μία θετική σεζόν μετά από αρκετές αρνητικές. Μικρό προβάδισμα στον άσο (2,20).

ΒΑΑΣΑ-ΛΑΧΤΙ

Η Βάασα αν και επιθετικά ήταν σε καλό επίπεδο έμεινε 10η στην κανονική διάρκεια της σεζόν, ακολούθως στα πλέι άουτ ανέβηκε δύο θέσεις. Για το Λιγκ Καπ έπαιξε Φεβρουάριο και Μάρτιο με Χάκα (1-2), Σεϊναγιόεν (2-3), Ούλου (1-1), Ιλβες (0-0) και Κουόπιο (1-1), ακολούθησαν τα φιλικά με Γιβάσκιλα (4-0), Κόκκολα (2-0) και Γιάρο (1-1). Απέκτησε τον έμπειρο Ρώσο μέσο Μπασκίροφ και τους Μενσά (Γκανέζος στόπερ), Ρομπέρτο (Βραζιλιάνος μέσος), Αλάνκο (εξτρέμ), αποδεσμεύτηκε ο Κολομβιανός αριστερός μπακ Μουρίγιο. Από το καλοκαίρι του 2021 έχει τα ηνία ο Γιούσι Νουορέλα, που δεν υπολογίζει τον αναπληρωματικό μέσο Στράντβαλ.
Η Λάχτι έφτασε να παίζει την παραμονή σε μπαράζ με την δεύτερης κατηγορίας Τούρκου, πήρε 1-1 εκτός έδρας και σώθηκε νικώντας 2-1 στη ρεβάνς. Παράλληλα, έφτασε στα ημιτελικά κυπέλλου όπου αποκλείστηκε από την Κουόπιο (0-1). Για το Λιγκ Καπ έπαιξε Φεβρουάριο/Μάρτιο με Χόνκα (0-2), Ελσίνκι (2-5), Μάριεχαμν (2-0), Κότκα (5-1), Ιντερ Τούρκου (1-1). Νέα πρόσωπα ο διεθνής με το Λιχτενστάιν εξτρέμ, Σαλάνοβιτς και οι Καμπάσι (Κοσοβάρος στόπερ, Σιόν), Λιούμπιτς (Κροάτης γκολκίπερ), Κουνίνγκας (μέσος). Από το περασμένο καλοκαίρι στην τεχνική ηγεσία ο Μάικ Μανίλα. Φιλικά: Μπραν Β’ (4-1), Κέφλαβικ (2-2), Γιαπς (4-2), Χάκα (0-0).
ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Σε κάτι καλύτερο στοχεύει φέτος η Βάασα, στα μέτρα της σαφώς η Λάχτι και μπορεί να αξιοποιήσει την έδρα στην πρεμιέρα. Εχει τύχη ο άσος σε τιμές διπλασιασμού.

ΕΛΣΙΝΚΙ-ΧΟΝΚΑ

Ντέρμπι του Ελσίνκι. Η Ελσίνκι έστω και αγχωτικά πανηγύρισε το 32ο της πρωτάθλημα, ενώ το περασμένο Σάββατο νίκησε 2-1 την Ούλου στον τελικό του Λιγκ Καπ. Στην ίδια διοργάνωση προηγήθηκαν τα ματς με Μάριεχαμν (3-0), Λάχτι (5-2), Χόνκα (4-0), Ιντερ Τούρκου (0-4), Κότκα (2-1), Κουόπιο (1-1, 5-4 πεν.). Πέρυσι έπαιξε στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ με αντιπάλους Μπέτις, Ρόμα, Λουντογκόρετς, πήρε μόνο ένα βαθμό. Αποδεσμεύτηκαν οι Μουρίγιο (αρ. μπακ), Χοσκόνεν (στόπερ), Βαανάνεν (κεντρικός χαφ), ελάχιστες οι μεταγραφές της με κυριότερη τον στόπερ Χάλμε. Από το 2019 την καθοδηγεί ο Τόνι Κοσκέλα, που δεν υπολογίζει τους Μόρεν (στόπερ) και Ρίσκι (επιθετικός).
Η Χόνκα έχει καθιερωθεί στην μεγάλη κατηγορία, συμμετέχοντας ανελλιπώς από το 2005 όταν και προβιβάστηκε σε αυτή για πρώτη φορά. Πέρυσι τερμάτισε στην τρίτη θέση και είχε να επιδείξει την πιο παραγωγική επίθεση της κατηγορίας. Για το Λιγκ Καπ έπαιξε Φεβρουάριο-Μάρτιο με Μάριεχαμν (0-0), Λάχτι (2-0), Κότκα (1-1), Ιντερ Τούρκου (0-1), Ελσίνκι (0-4). Απέκτησε τους Μπάακ (Γερμανός στόπερ), Μπάκε (εξτρέμ, Μαρίτιμο), έφυγε ο επιθετικός Μάγκαριτς, αξιόλογος ο γκολκίπερ Ρουντάκοφ. Εδωσε πέντε φιλικά, με Παϊντε Λινάμ. (4-0), Μπρίνε (2-2), Κρίστιανσουντ (2-1), Γκρόρουντ (5-2), Χάμαρμπι (2-2) και Μάριεχαμν (0-0). Πλήρης αποστολή για τον τεχνικό Βέσα Βασάρα.
ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Το πιο ενδιαφέρον ματς της πρεμιέρας, δικαιωματικά φαβορί η Ελσίνκι αλλά η Χόνκα με ατού την επικίνδυνη επίθεση είναι ασφαλώς επικίνδυνη. Προβάδισμα στον άσο (1,85) αλλά δεν είναι και «μπετόν».

Παρακολουθείστε στο tostoixima.gr τα livescores ποδοσφαίρου, προγνωστικά ποδοσφαίρου και λεπτομέρειες για τα γεγονότα των αγώνων. Δείτε τις αναμετρήσεις της ημέρας στο κουπόνι ποδοσφαίρου του ΠΑΜΕΣΤΟΙΧΗΜΑ και ενημερωθείτε για όλα τα αθλητικά νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο μέσα από την καθημερινή ροή αθλητικών ειδήσεων του tostoixima.gr