Ποδόσφαιρο

Α' Νορβηγίας: Πρεμιέρα με δυνατά σημεία και γκολ

Δευτέρα, 1 Απριλίου 2024 - 08:56

Το κυρίως μενού της 1ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος Νορβηγίας περιλαμβάνει αναμετρήσεις με έντονο στοιχηματικό ενδιαφέρον, καθώς υπάρχουν ισχυρά φαβορί, αλλά και οι προϋποθέσεις για υψηλά σκορ.

Α' Νορβηγίας: Πρεμιέρα με δυνατά σημεία και γκολ

Προγνωστικά, αναλύσεις, livescores και εκτιμήσεις για το στοίχημα στις αναμετρήσεις της Α’ Νορβηγίας.

ΦΡΕΝΤΡΙΚΣΤΑΝΤ - ΜΠΟΝΤΟ ΓΚΛΙΜΤ

Η Φρέντρικσταντ περιπλανήθηκε για 11 χρόνια μακριά από τα σαλόνια του Νορβηγικού ποδοσφαίρου. Έφθασε ακόμα και στην τρίτη κατηγορία αλλά σταδιακά οι βασικοί επέστρεψαν σε επίπεδα ανάλογα της ιστορίας τους και φέτος είναι ξανά στην Ελίτσεριέν και μάλιστα ερχόμενη ως πρωταθλήτρια και με στόχο να κάνει ανταγωνιστική πορεία. Φυσικά παραμένει στον πάγκο ο κόουτς Μίκαλ Τόμασεν από τα Νησιά Φερόε που πιστώθηκε την περσινή έξοχη πορεία. Κράτησε και τον βασικό κορμό, ελάχιστες οι αποχωρήσεις και αντίστοιχες οι μεταγραφικές κινήσεις των ερυθρόλευκων. Αήττητη στα φιλικά της, με τρεις νίκες και τρεις ισοπαλίες.

Η Μπόντο επέστρεψε πέρσι με πάταγο στον θρόνο του ποδοσφαίρου της Νορβηγίας. Είναι η σύγχρονη κυρίαρχος του ποδοσφαίρου της χώρας και φυσικά θα επιδιώξει να παραμείνει εκεί και στη φετινή σεζόν. Οι πιο αισιόδοξοι στις τάξεις της κάνουν λόγο για την προ τριετίας μαγική χρονιά, με στόχο να προσεγγίσουν τους 100 πόντους. Φυσικά παραμένει στον πάγκο για έβδομη σερί σεζόν ο πρωτομάστορας του σύγχρονου θαύματος της Μπόντο, Κιέτιλ Κνούτζεν. Πωλήθηκαν ο στράικερ Μουμπάνια στην Μαρσέιγ και ο κεντρικός μέσος Βέτλεσεν στην Κλαμπ Μπριζ. Ο Δανός Χιού αποκτήθηκε από την Στάμπαεκ για να ηγηθεί στη γραμμή κρούσης.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Η νεοφώτιστη Φρέντρικσταντ δεν θα είναι ο αδύναμος κρίκος του πρωταθλήματος, αλλά η πρεμιέρα της έφερε το πιο δύσκολο εμπόδιο. Η Μπόντο Γκλιμτ είναι η κυρίαρχος του νορβηγικού ποδοσφαίρου, βρίσκεται πολλά επίπεδα πάνω και μέχρι πριν από λίγο καιρό είχε ευρωπαϊκές υποχρεώσεις. Διπλό και Over 1,5 στο 1,84 από την Betshop.

ΛΙΛΕΣΤΡΟΜ – ΚΡΙΣΤΙΑΝΣΟΥΝΤ

Η Λίλεστρομ πάλεψε την περασμένη σεζόν για να βγει στην Ευρώπη αλλά κατέρρευσε στο καταληκτικό σκέλος της περιόδου και περιορίστηκε την έκτη θέση, φέτος θα διεκδικήσει το βήμα παραπάνω. Τα δείγματα γραφής στα φιλικά παιχνίδια είναι θετικά, με τρεις νίκες στα τελευταία ματς. Βάζει και δέχεται γκολ με άνεση. Ο Σουηδός Αντρέας Γκέοργκσον που ήταν τεχνικός διευθυντής στην Σαουθάμπτον και παλιότερα προπονητής στην Μάλμε ανέλαβε τα ηνία των κιτρινόμαυρων. Λίγες οι προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ, όπλο θα αποτελέσει η καλή χημεία από τον περσινό βασικό κορμό. Ανέτοιμος ο δεξιός χαφ Κνούτζεν.

Μόνο για έναν χρόνο έμεινε στα αλώνια της δεύτερης κατηγορίας η Κρίστιανσουντ που επέστρεψε στην Ελίτσεριέν. Δεν ήταν εύκολο, χρειάστηκε να κερδίσει δύο ματς εκτός έδρας στην διαδικασία των πλέι άουτ έχοντας καταλάβει την τέταρτη θέση στην δεύτερη κατηγορία. Κράτησε σχετικά χαμηλά το μπάτζετ, στόχος η άνετη παραμονή στην κατηγορία. Ο κόουτς Αμούντ Σκίρι που ανέλαβε πέρσι μεσούσης περιόδου και υλοποίησε τον στόχο της ανόδου, επιβραβεύτηκε με τριετή επέκταση της συνεργασίας του. Στο ρόστερ δεν έγιναν ιδιαίτερες αλλαγές, διατηρήθηκε ο περσινός βασικός κορμός. Τρεις συνεχόμενες ισοπαλίες, όλες με γκολ-γκολ στα τελευταία ισάριθμα φιλικά.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Έχει βάλει ψηλά τον πήχη για φέτος η Λίλεστρομ και μπορεί να εκκινήσει ιδανικά το πρωτάθλημα απέναντι στην Κρίστιανσουντ, η οποία έρχεται από την δεύτερη κατηγορία. Οι φιλοξενούμενοι είναι έμπειρη ομάδα, ωστόσο είναι άγνωστο το πως θα παραταχθούν στην επιστροφή τους στη μεγάλη κατηγορία. Άσος και Over 1,5 στο 1,87 από την Betshop.

ΜΟΛΝΤΕ – ΣΤΡΟΜΣΓΚΟΝΤΣΕΤ

Η Μόλντε προέρχεται από μετριότατη για τα δεδομένα της σεζόν όπου περιορίστηκε στην πέμπτη θέση. Παρηγορήθηκε βέβαια με την κατάκτηση του Κυπέλλου που της έδωσε και ευρωπαϊκό εισιτήριο. Για τη φετινή σεζόν, μοναδικός στόχος είναι η επάνοδος στην κορυφή της Ελίτσεριέν και στην κατεύθυνση αυτή έγιναν αλλαγές στη σύνθεση του ρόστερ. Ο Έρλινγκ Μόε παραμένει στον πάγκο των μπλε για τέταρτη συνεχόμενη σεζόν. Δεν υπολογίζεις τον Δανό κεντρικό αμυντικό Λουντ καις τον στράικερ Μπερίσα που είναι ανέτοιμοι. Τρομερή εκτός έδρας νίκη στο τελευταίο φιλικό με 5-3 επί της πρωταθλήτριας Μπόντο Γκλιμτ.

Η Στρομσγκόντσετ προέρχεται από ποιοτική σεζόν που την έφερε στην έβδομη θέση. Κάτι ανάλογο θα ήθελαν και φέτος στην ομάδα από τον Ντράμεν, αν και κράτησαν συγκριτικά χαμηλά το μπάτζετ για την νέα σεζόν. Οι αλλαγές που έγιναν στο ρόστερ αφορούν κυρίως το μεσοεπιθετικό κομμάτι, αφού ο Μπρούνες παραχωρήθηκε στην Λέουβεν και ο δεξιός εξτρέμ Γκούλικσεν στην Μπόντο. Στον πάγκο παραμένει ο Γιόργεκν Ίσνες που πέρσι καθοδήγησε επιτυχώς τους μπλε. Κράτησε τον βασικό, αλλά πρέπει να βρει λύσεις για την γραμμή κρούσης. Δεν κέρδισε στα πέντε πιο πρόσφατα φιλικά ματς.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Στόχος της Μόλντε είναι να επιστρέψει και πάλι στην κορυφή του νορβηγικού ποδοσφαίρου. Η προσπάθειά της αυτή θα ξεκινήσει απέναντι στην Στρομσγκόντσετ, που κράτησε χαμηλά το μπάτζετ και δεν έδειξε καλό πρόσωπο στα φιλικά. Άσος και Over 2,5 στο 1,94 από την Betshop.

ΡΟΖΕΝΜΠΟΡΓΚ – ΣΑΝΤΕΦΙΟΡΝΤ

Η Ρόζενμποργκ προέρχεται από μία ακόμα απογοητευτική σεζόν. Έφθασε στο σημείο να κινδυνεύει μέχρι τα μισά της περιόδου πριν τελικά καταλάβει την ένατη θέση. Οι υπεύθυνοι του συλλόγου από το Τροντχάιμ προχώρησαν σε επιλογή ρίσκου για την τεχνική ηγεσία αναθέτοντας τα ηνία στον 33χρονος Σουηδό Άλφρεντ Γιόχανσον, μέχρι πρότινος κόουτς στην ομάδα Νέων της Κοπεγχάγης. Ο βασικός γκολκίπερ Τάνγκβικ χρωστά ποινή από την περσινή σεζόν και θα απουσιάσει όπως και ο ανέτοιμος αριστερός μπακ Αουγκούστινσον. Λίγες οι αλλαγές στο ρόστερ. Ο δεξιός χαφ Χόλσε πήγε στην Σαμσουνσπόρ.

Όπως κάθε σεζόν, έτσι και πέρσι η Σάντεφιορντ έδωσε μάχη για να παραμείνει στην κατηγορία και τα κατάφερε οριακά. Δυστυχώς για τους «φαλαινοθήρες», δεν αλλάζουν πολλά πράγματα και στη φετινή στόχευση που τους θέλει μέσα από φουρτούνες να αναζητούν την σωτηρία και ανανέωση της παρουσίας τους στην Ελίτσεριέν. Ο προπονητής Χανς Έρικ Όντεγκααρντ που γνωρίζει άριστα την ομάδα εδώ και τρία χρόνια θα παραμείνει και φέτος στο τιμόνι. Κράτησε τον βασικό κορμό, λίγες οι προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ, αντί του ηγετικού στόπερ Τάαγε που πωλήθηκε, αποκτήθηκε ο Βαν ντερ Σπα. Δύο νίκες δίχως να δεχθεί γκολ στα τελευταία φιλικά.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Περιμένουμε την Ρόζενμποργκ να τα πάει καλύτερα από πέρυσι, γιατί είναι από τις μεγάλες ομάδες της Νορβηγίας. Θα χρειαστεί χρόνο μέχρι να λειτουργήσει καλά με τον νέο προπονητή, αλλά έχει την ευκαιρία να μπει με το… δεξί στο πρωτάθλημα απέναντι στη Σαντεφιόρντ, που κάθε χρόνο παλεύει για την παραμονή της. Άσος στο 1,70 από την Betsson.

ΤΡΟΜΣΟ – ΜΠΡΑΝ

Η Τρόμσο έκανε μία από τις καλύτερες σεζόν της πρόσφατης ιστορίας της, καθώς ισοβάθμησε στην δεύτερη θέση της κατάταξης με την Μπραν. Στοχεύει σε ανάλογη πορεία, αλλά ο ανταγωνισμός αναμένεται ακόμα πιο σκληρός. Κομβική η αλλαγή προπονητή, αφού ο πετυχημένος Γκάουτε Χέλστρουπ πήγε στην πρωταθλήτρια Μπόντο και τα ηνία ανέλαβε ο βοηθός του, Γιόργκεν Βικ. Ο 33χρονος κόουτς χρειάζεται τον χρόνο του και αυτό αποτυπώνεται στην αρνητική εικόνα των «βόρειων» στα φιλικά ματς, όπου μετρούν πέντε συνεχόμενες ήττες. Σημαντικές απουσίες στην πρεμιέρα, καθώς ο στόπερ Σκιέρβικ και ο αμυντικός μέσος Γιένσενε είναι τιμωρημένοι, ενώ ο έτερος στόπερ Κόσκελα ανέτοιμος.

Η Μπραν προέρχεται από έξοχη σεζόν, στην οποία κατετάγη στην δεύτερη θέση πίσω από την αχτύπητη Μπόντο. Φυσικά, οι κόκκινοι θα ήθελαν να κινηθούν σε ανάλογα επίπεδα και δηλώνουν αισιόδοξοι πως θα τα καταφέρουν παρά τον ισχυρό ανταγωνισμό. Πολύ καλή η εικόνα στα φιλικά παιχνίδια με τέσσερις νίκες σε πέντε ματς και έφεση στο σκοράρισμα. Ο κόουτς Έιρικ Χόρνελαντ επιβραβεύτηκε για την περσινή σεζόν επεκτείνοντας το συμβόλαιο για δύο ακόμα χρόνια με την ομάδα από το Μπέργκεν. Λίγες οι προσθαφαιρέσεις στο ρόστερ, ανάλογα δυνατό αναμένεται και φέτος το δυναμικό. Ανέτοιμοι οι μέσοι Σαντέ και Μίρε.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Αμφότερες έκαναν μία εξαιρετική περσινή σεζόν και ισοβάθμησαν στη δεύτερη θέση. Όμως, η Τρόμσο άλλαξε προπονητή και στα φιλικά έδειξε πως χρειάζεται χρόνο. Η Μπραν θα έχει μία εικόνα παρόμοια με την περσινή, καθώς δεν έγιναν πολλές αλλαγές. Θα προτιμήσουμε το Over 2,5 στο 1,75 από την Betsson.

ΒΙΚΙΝΓΚ – ΣΑΡΠΣΜΠΟΡΓΚ

Η Βίκινγκ έκανε μεγάλη προσπάθεια πέρσι, αλλά στο φινάλε έμεινε με άδεια χέρια. Υποχώρησε στην τέταρτη θέση και από τη στιγμή που η Μόλντε κατέκτησε το Κύπελλο έμεινε δίχως ευρωπαϊκό εισιτήριο. Πεισμωμένοι στην ομάδα από το Στάβανγκερ οι υπεύθυνοι δηλώνουν πως φέτος θα μπουν στην τριάδα της κατάταξης. Ο κόουτς Μόρτεν Γιένσεν παραμένεις τον πάγκο, μικροαλλαγές στο ρόστερ έγιναν στο μεσοαμυντικό κομμάτι όπου καλύφθηκαν τα κενά όσων αποχώρησαν. Εξαιρετική η εικόνα στα φιλικά ματς, με πέντε σερί νίκες και πρόβα τζενεράλε όπου διέλυσε με 5-0 την Ρόζενμποργκ.

Η Σάρπσμποργκ προέρχεται από μία ήρεμη και πετυχημένη σεζόν που την βρήκε στην πρώτη οκτάδα της κατάταξης. Αυτός ήταν πέρσι ο στόχος, αυτός είναι και φέτος για τους κυανόλευκους που θέλουν να είναι ανταγωνιστικοί και… ό,τι ήθελε προκύψει. Ο έμπειρος κόουτς Στέφαν Μπίλμπορ παραμένει για τρίτη σεζόν στον πάγκο της Σάρπσμποργκ και κατόπιν εισήγησής του έμεινε και ο βασικός κορμός Μία η σημαντική απώλεια, καθώς ο εξτρέμ Μπονσού πωλήθηκε στην Γκενκ έναντι έξι εκατομμυρίων ευρώ. Πολύ καλή η εικόνα στην πρόβα τζενεράλε, με νίκη 3-0 στο Γκέτεμποργκ.

ΕΚΤΙΜΗΣΗ: Ξεκάθαρο φαβορί της αναμέτρησης η Βίκινγκ, κάτι λογικό με βάση την περσινή εικόνα των δύο ομάδων, ωστόσο η Σάρπσμποργκ έδειξε καλό πρόσωπο στα φιλικά και θα είναι και φέτος δύσκολη αντίπαλος για κάθε ομάδα. Περιμένουμε ανοικτό παιχνίδι ανάμεσα δύο φύσει επιθετικές ομάδες. Over 3,5 στο 2,25 από την Betsson.

Βαθμολογία -

01/04/2024Eliteserien
Θέση Ομάδα Βαθμοί Αγώνες Ν Ι H Γ/Υ Γ/Κ +/-
1 Μπόντο Γκλιμτ Μπόντο Γκλιμτ 70 30 22 4 4 78 38 40
2 Μπραν Μπραν 61 30 19 4 7 55 35 20
3 Τρόμσο Τρόμσο 61 30 19 4 7 48 33 15
4 Βίκινγκ Βίκινγκ 58 30 18 4 8 61 48 13
5 Μόλντε Μόλντε 51 30 15 6 9 65 39 26
6 Λίλεστρομ Λίλεστρομ 43 30 13 4 13 49 49 0
7 Στρομσγκόντσετ Στρομσγκόντσετ 42 30 13 3 14 37 35 2
8 Σάρπσμποργκ Σάρπσμποργκ 41 30 12 5 13 55 52 3
9 Ρόζενμποργκ Ρόζενμποργκ 39 30 11 6 13 46 50 -4
10 Οντ Οντ 38 30 10 8 12 42 44 -2
11 Χαμ Καμ Χαμ Καμ 34 30 10 4 16 39 59 -20
12 Χάουγκεσουντ Χάουγκεσουντ 33 30 9 6 15 34 40 -6
13 Σάντεφιορντ Σάντεφιορντ 31 30 8 7 15 47 55 -8
14 Βαλερένγκα Βαλερένγκα 29 30 7 8 15 39 50 -11
15 Στάμπαεκ Στάμπαεκ 29 30 7 8 15 30 48 -18
16 Άαλεσουντ Άαλεσουντ 18 30 5 3 22 23 73 -50
Promotion - Champions League (Qualification)
Promotion - Europa Conference League (Qualification)
Promotion - Europa League (Qualification)
Eliteserien (Relegation)
Relegation - OBOS-ligaen

Παρακολουθείστε στο tostoixima.gr τα livescores ποδοσφαίρου, προγνωστικά ποδοσφαίρου και λεπτομέρειες για τα γεγονότα των αγώνων. Δείτε τις αναμετρήσεις της ημέρας στο κουπόνι ποδοσφαίρου του ΠΑΜΕΣΤΟΙΧΗΜΑ και ενημερωθείτε για όλα τα αθλητικά νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο μέσα από την καθημερινή ροή αθλητικών ειδήσεων του tostoixima.gr