Ηλίας Βλάχος

Η διαφορετικά απλή Σεβίλλη του Μεντιλίμπαρ

Παρασκευή, 19 Μαΐου 2023 - 13:49

Ο ήλιος ανατέλλει από την Ανατολή και δύει από την Δύση. Τόσο σίγουρο όσο ότι η Σεβίλλη θα παίξει στον τελικό του Europa.

Η διαφορετικά απλή Σεβίλλη του Μεντιλίμπαρ

Οταν ρωτήθηκε ο κόουτς Μεντιλίμπαρ από τους δημοσιογράφους στην παρουσίασή του, μέσα Μαρτίου, πως θα παίζει η ομάδα που ανέλαβε μετά τον Σαμπάολι είχε πει : "Ούτε καλύτερα, ούτε χειρότερα αλλά διαφορετικά".

Την φιλοσοφία του την αναφέρει ο ίδιος σε συνέντευξή του στην UEFA προ δύο εβδομάδων : "Μου αρέσει να βλέπουν οι παίκτες ότι η προπόνηση θα είναι ευχάριστη: δύσκολη αλλά ευχάριστη. Όσον αφορά το παιχνίδι, απαιτώ άλλα πράγματα. Προτιμώ να παίζουμε με πλάτος παρά κλειστά και να παίζουμε στο αντίπαλο μισό παρά στο δικό μας. Θέλω έξυπνους παίκτες και δεν μου αρέσει το ένας εναντίον ενός. Δεν μου αρέσουν οι μονομαχίες. Δεν θέλω να τρέχουν μόνο και μόνο για να τρέχουν. Προτιμώ παίκτες που εμφανίζονται ξαφνικά και κερδίζουν την μπάλα χωρίς να χρειάζεται να κάνουν μεγάλη προσπάθεια".

Η Σεβίλλη είναι πάλι εκεί για έβδομη φορά

Οταν την ανέλαβε μετά την ήττα από την Χετάφε την 26η αγωνιστική με 2-0 η Σεβίλλη ήταν στο +2 από την επικίνδυνη ζώνη στο πρωτάθλημα και στο μυαλό όλων υπήρχε ο φόβος του υποβιβασμού.

Φέρνουμε τον χρόνο μπροστά, οκτώ παιχνίδια πρωταθλήματος και τέσσερα στο Europa League και η ομάδα της Ανδαλουσίας είναι στο +13 από την επικίνδυνη ζώνη και στο -1 από την έβδομη θέση που οδηγεί στην Ευρώπη. Στο Europa League απέκλεισε την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και την Γιουβέντους και από την Γιουνάιτεντ έχανε 2-0 στο εικοσάλεπτο με τον Μεντιλίμπαρ να παραδέχεται ότι σκέφτηκε "Τι δουλειά έχω εγώ εδώ;".

Ο Βάσκος κόουτς πρώτη φορά αναλαμβάνει τόσο μεγάλο καράβι στην καριέρα του και δικαιολογημένα η παρουσία στον τελικό του Europa League είναι η σημαντικότερη στιγμή της καριέρας του.

Το βλέπεις και στα πρόσωπα των παικτών. Υπάρχουν χαμόγελα. Πίεση ψηλά και ταχύτητα. Μια ομάδα συμπαγής αλλά που θέλει να συμβαίνουν όλα στο αντίπαλο μισό. Έξω η πεντάδα στην άμυνα που ήθελε ο Σαμπάολι - ακόμη και χωρίς να έχει αρκετά στόπερ στην αποστολή - και επιστροφή στην τετράδα. Ο κόσμος με την βοήθεια των αποτελεσμάτων φυσικά πιστεύει ξανά. Οι παίκτες φαίνεται να γουστάρουν τον κόουτς και ας είμαστε ειλικρινείς αυτό - στην εποχή μας - είναι ίσως και το πιο σημαντικό σε μια ομάδα καθώς οι παίκτες έχουν όλη την δύναμη. Αν θέλουν να παίξουν για έναν προπονητή θα κάνουν τα πάντα αν όχι, θα προσπαθήσουν αλλά χάσουν ή κερδίσουν θα κοιμηθούν το βράδυ.

Ακολουθήστε με και ΕΔΩ στο instagram!

Στα οκτώ παιχνίδια πρωταθλήματος που έχει βρεθεί στον πάγκο ο Μεντιλίμπαρ, η Σεβίλλη έχει συγκεντρώσει δεκαεννέα βαθμούς που είναι και η καλύτερη επίδοση με την Ατλέτικο να ακολουθεί με δεκαοκτώ και την Μπαρτσελόνα με δεκαεπτά.

Το διαφορετικό του Μεντιλίμπαρ είναι απλό και δουλεύει άψογα. Δεν χρειάζεται να περιπλέκεις τα πράγματα και να ταλαιπωρείς και τους παίκτες. Το θέμα είναι ότι ο Βάσκος πέφτει στην αγκαλιά του Μουρίνιο στον τελικό του Europa League και ο τρόπος παιχνιδιού του φαίνεται να ταιριάζει απόλυτα στον τρόπο παιχνιδιού του Μουρίνιο.

Ξέρουμε από τώρα τι θα δούμε όπως ξέρουμε ότι ο Μουρίνιο δεν έχει χάσει ποτέ Ευρωπαϊκό τελικό αλλά πάλι, δεν έπαιξε ποτέ με την ιδιοκτήτρια του Europa League.