Ηλίας Βλάχος

Λέστερ: 2575 απίθανες ημέρες

Παρασκευή, 26 Μαΐου 2023 - 13:56

Από την ημέρα που κατέκτησε την Πρέμιερ Λιγκ η Λέστερ μέχρι σήμερα, πέρασαν 2575 ημέρες. Η Λέστερ σε αυτές τις ημέρες κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα, το πρώτο κύπελλο αλλά οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή. Τώρα είναι έτοιμη να πει αντίο στην Πρέμιερ Λιγκ.

Λέστερ: 2575 απίθανες ημέρες

Το σενάριο παραμονής της Λέστερ στην Πρέμιερ Λιγκ είναι ένα... και απλό. Πρέπει να νικήσει την Γουέστ Χαμ στο Κινγκ Πάουερ και την ίδια ώρα η Έβερτον να μην νικήσει εντός έδρας την Μπόρνμουθ. Τίποτε άλλο δεν την σώζει.

Τα εννέα χρόνια που βρίσκεται στην Πρέμιερ Λιγκ η Λέστερ δεν είναι καν η μεγαλύτερη περίοδος της στην κατηγορία. Έμεινε δέκα σεζόν από το 1925 ως το 1935 και το ρεκόρ της είναι δώδεκα σεζόν από το 1958 ως το 1969.

Novibet και www.tostoixima.gr δημιούργησαν προσφορά* χωρίς κατάθεση μόνο για λίγες μέρες!

Σε αυτά τα εννέα χρόνια όμως έγραψε ιστορία. Από το θαύμα της παραμονής στην πρώτη χρονιά με προπονητή τον Νάιτζελ Πίαρσον, το 2014/15 ενώ είχε περάσει 140 ημέρες στην τελευταία θέση (...παραμένει ρεκόρ για ομάδα που απέφυγε τον υποβιβασμό) στην κατάκτηση του τίτλου την επόμενη χρονιά με προπονητή τον Κλάουντιο Ρανιέρι. Και τα δύο απίθανα.

Ο Ιταλός Ρανιέρι ανέλαβε αφού απολύθηκε από την Εθνική Ελλάδας μετά από εντός έδρας ήττα από τα Φαρόε με 1-0. Μην ανησυχείτε, χάσαμε και το δεύτερο παιχνίδι από τα Φαρόε και χωρίς αυτόν, δεν ήταν ο μόνος που δεν μπορούσε. Σε συνέντευξή του το 2015 σε περιοδικό του Λέστερ είχε δηλώσει: «Ήμουν για τέσσερα παιχνίδια στον πάγκο και προπόνησα σε κάθε ματς τους παίκτες για τρεις ημέρες. Να χτίσω ομάδα από την αρχή σε δώδεκα ημέρες; Δεν είμαι μάγος!».

Ακολουθήστε με και ΕΔΩ στο instagram!

Κατακτώντας το πρωτάθλημα αμέσως με την Λέστερ μπορεί και να θεωρηθεί μάγος. Απολύθηκε την επόμενη σεζόν και ανέλαβε ο Σέικσπιαρ ο οποίος κράτησε την ομάδα στην κατηγορία. Ήρθε ο Κλοντ Πουέλ και τερμάτισε ένατος (2017/18) και μετά ο Μπρένταν Ρότζερς που επίσης τερμάτισε ένατος (2018/19). Με τον Ρότζερς η Λέστερ κατέκτησε δύο φορές την πέμπτη θέση (2019/20 και 2020/21) και το κύπελλο Αγγλίας (2021). Πέρσι δεν έφτασε στα ίδια υψηλά επίπεδα και τερμάτισε όγδοη, χαλαρά. To 2021 o Κάσπερ Σμάιχελ και ο Γουές Μόργκαν σήκωναν στους ουρανούς το κύπελλο Αγγλίας αλλά το κακό ερχόταν.

Η πανδημία το 2020 χτύπησε την Λέστερ ίσως περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη ομάδα. Βλέπετε ήταν φιλόδοξη. Είχε κατακτήσει πρωτάθλημα. Πίεζε για την τετράδα και πολλές φορές ακούστηκε ότι ίσως αυτή έπρεπε να θεωρείται πλέον μέλος του Big 4 και όχι η Τσέλσι, η Αρσεναλ ή η Τότεναμ. Παρόλα αυτά σε σχέση με όλες αυτές τις ομάδες τα οικονομικά της δεν ήταν ποτέ στο ίδιο επίπεδο.

Πλήρωσε πολλά στην Σέλτικ για να πάρει τον Ρότζερς και το επιτελείο του τον Φεβρουάριο του 2019. Πλήρωσε πολλά για να πάρει τον Τίλεμανς (40), τον Αγιόθε Πέρεθ (30), τον Φοφανά (35) ενώ παράλληλα έφτιαχνε νέο προπονητικό κέντρο αξίας εκατό εκατομμυρίων λιρών στο Λέστερσιερ. Υπήρχαν πλάνα και για ανακατασκευή του γηπέδου.

Πήρε δάνεια από την εταιρεία Κινγκ Πάουερ και από την τράπεζα Μακουάιρ της Αυστραλίας. Το χρέος αυξανόταν αλλά ήταν διαχειρίσημο και τότε ήρθε ο Covid.

Η Κινγκ Πάουερ από έσοδα 2,3 δις έπεσε στα 448 εκατομμύρια. Ο ιδιοκτήτης Σιβανταναπράμπα σύμφωνα με το Forbes έχασε τα 2/3 της περιουσίας του πέφτοντας από τα 5,9 δις στα 1,7... σίγουρα τα έβγαζε πέρα αλλά είναι προφανές το πρόβλημα. Η ομάδα ανακοίνωσε πρόσφατα τον οικονομικό ισολογισμό για την σεζόν 2021/22 και είχε αρνητικό πρόσημο 92,5 εκατομμυρίων λιρών.

Μια οικονομική έρευνα αναφέρει ότι πέρσι, το 80% των εσόδων του συλλόγου πήγε στους μισθούς των παικτών. Η UEFA αναφέρει πως οτιδήποτε πάνω από 70% είναι λόγος ανησυχίας για έναν σύλλογο.

Υποβιβασμός σημαίνει απώλεια ακόμη εκατό εκατομμυρίων καθώς φέτος ο σύλλογος εισέπραξε 151 εκατομμύρια και στην Championship θα εισπράξει 41.

Οι αποδόσεις σου γίνονται ακόμα μεγαλύτερες με το Bet Builder στο Pamestoixima.gr!

Από το 2021 άλλαξε και η πολιτική των μεταγραφών του συλλόγου. Κάθε χρόνο η ομάδα πουλούσε τον καλύτερο παίκτη και αποκτούσε τρεις-τέσσερις ταλαντούχους με προτάσεις του τμήματος σκάουτινγκ. Το 2021, με ευθύνη του Ρότζερς αυτό άλλαξε και το τμήμα σκάουτινγκ άρχισε να χάνει ανθρώπους που έκαναν καλή δουλειά.

Οι δαπάνες σε μισθούς, σε συνδυασμό με χαμηλότερα έσοδά, σήμαινε ότι το περασμένο καλοκαίρι ο Ρότζερς αντιμετώπισε την πραγματικότητα ότι έπρεπε να πουλήσει για να αγοράσει λόγω των περιορισμών του Financial Fair Play. Η ομάδα περίμενε ως την τελευταία στιγμή την πρόταση για τον Φοφανά καθώς κανείς δεν έδινε χρήματα για τον Τίλεμανς. Και όταν η πρόταση ήρθε από την Τσέλσι τα χρήματα ξοδεύτηκαν γρήγορα για την κάλυψη του κενού με την απόκτηση του Φας. Το θέμα ήταν ότι δεν υπήρχαν χρήματα για να καλυφθεί το σημαντικότερο κενό καθώς νωρίτερα το καλοκαίρι αποχώρησε, ως ελεύθερος, ο αρχηγός και βασικός τερματοφύλακας Σμάιχελ γιατί εισέπραττε 120.000 λίρες την εβδομάδα.

Έπαιξε ο Γουόρντ... όχι. Τώρα παίζει ο Ίβερσεν... όχι. Όσα καλά και αν κάνει η Λέστερ μεσο-επιθετικά έχοντας σκοράρει 49 γκολ (...καλύτερη επίδοση από όλες τις ομάδες στο δεύτερο μισό της βαθμολογίας) τόσο τραγική είναι αμυντικά έχοντας την τέταρτη χειρότερη επίδοση (67 γκολ).

Αυτή την στιγμή υπάρχουν επτά παίκτες που θα φύγουν το καλοκαίρι με συμβόλαια να τελειώνουν και είναι οι Σεγιούντσου, Μπέρτραντ, Πέρεθ, Τίλεμανς, Μεντί, Αμάρτεϊ, Έβανς ενώ υπάρχουν και οκτώ που μπαίνουν στον τελευταίο χρόνο συμβολαίου και είναι οι Βάρντι, Μάντισον, Εντιντί, Ιανάτσο, Τόμας, Πρατ, Βέστεργκαρντ και Σμίθις. Όλοι αυτοι στοίχισαν πάνω από εκατό εκατομμύρια για να αποκτηθούν και μπορεί να φύγουν ελεύθεροι. Άλλα εκατό εκατομμύρια πεταμένα.

Παρά τις απώλειες η οικογένεια Σριβανταναπράμπα παραμένει αφοσιωμένη στον σύλλογο. Πρόσφατα μετέτρεψε 164 εκατομμύρια λίρες από δάνεια σε μετοχικά κεφάλαια για να χαλαρώσει τα οικονομικά του συλλόγου.

Ο Ντιν Σμιθ ανέλαβε να βγάλει την ομάδα από τα δύσκολα και μοιάζει απίθανο να το καταφέρει. Είτε είναι αυτός στον πάγκο την επόμενη χρονιά στην Championship είτε κάποιος άλλος θα πρέπει άμεσα να μεταμορφώσει μια ομάδα με τεράστια οικονομικά προβλήματα και με απώλεια ίσως και δεκαπέντε παικτών σε διεκδικήτρια ανόδου και αυτό δεν είναι καθόλου εύκολο.