Ηλίας Βλάχος

Ο Σμιντ, η Χάιντενχαϊμ και η ασφάλεια

Τρίτη, 30 Μαΐου 2023 - 14:28

Ο Φρανκ Σμιντ τα κατάφερε. Του πήρε περίπου δεκαέξι χρόνια αλλά τα κατάφερε. Η Χάιντενχαϊμ πήρε την άνοδο για την Μπούντεσλιγκα, κόντρα σε όλες τις προβλέψεις ακόμη και στα τελευταία δευτερόλεπτα της χρονιάς.

Ο Σμιντ, η Χάιντενχαϊμ και η ασφάλεια

Παίκτες και κόσμος του Αμβούργου έγιναν ένα κουβάρι μετά το 1-0 επί της Ζάντχαουζεν. Πίστεψαν ότι πήραν την άνοδο αλλά το ποδόσφαιρο είναι σκληρό άθλημα. Με δύο γκολ στο 93ο και το 99ο λεπτό η Χάιντενχαϊμ πήρε την νίκη στην έδρα της υποβιβασμένης Ρέγκενσμπουργκ και «έκλεψε» την άνοδο στην Μπουντεσλίγκα.

Συγγνώμη για το έκλεψε. Δεν έκλεψε τίποτα γιατί είναι ένα έργο που δουλεύεται δεκαέξι χρόνια από έναν άνθρωπο.

Ουδείς αναντικατάστατος, η ομάδα πάνω από πρόσωπα κλπ κλπ... Για να καταλάβετε ο Φρανκ Σμιντ για την Χάιντενχαϊμ είναι πιο σημαντικός από ότι ο Κρίστιαν Στράιχ για την Φράιμπουργκ. Ο Στράιχ ανέλαβε πριν έντεκα χρόνια την Φράιμπουργκ στην Μπούντεσλιγκα. Ο Σμιντ ανέλαβε πριν δεκαέξι την Χάιντενχαϊμ στην πέμπτη κατηγορία.

Ακολουθήστε με και ΕΔΩ στο instagram!

Ήταν 17 Σεπτεμβρίου του 2007. Ομάδα μιας πόλης πενήντα χιλιάδων ανθρώπων και ένας από αυτούς είναι και ο Σμιντ ο οποίος γεννήθηκε εκεί. Ταλαντούχος κεντρικός αμυντικός ο οποίος έπαιξε στις ακαδημίες της Ουλμ και της Νυρεμβέργης. Πιστός στην Νότια Γερμανία έπαιξε μπάλα στην Βέστενμπεργκσγκροϊτ ή όπως την ξέρουμε σήμερα, Γκρόιτερ Φιρτ.

Το 1994 η Γκρόιτερ σόκαρε τον κόσμο αποκλείοντας στο κύπελλο την Μπάγερν Μονάχου. Ασφάλεια στο κέντρο της άμυνας εκείνη την ημέρα ο Φρανκ Σμιντ, κρατήστε την λέξη ασφάλεια. Έπαιξε για άλλες τέσσερις ομάδες στην καριέρα του η οποία ολοκληρώθηκε στην Χάιντενχαϊμερ από την οποία προέκυψε η Χάιντενχαϊμ το 2007 λίγους μήνες μετά το τέλος της καριέρας του πρωταγωνιστή μας.

Επάγγελμα τραπεζικός υπάλληλος. Αλλά τελικά μετά το ποδόσφαιρο πουλούσε ασφάλειες ζωής. Είδατε; Ξανά ασφάλεια.

Αυτή η κατάσταση κράτησε τρεις μήνες καθώς τότε απολύθηκε ο Ντίτερ Μέρκλε από την Χάιντενχαϊμ. Η ομάδα πρότεινε την θέση στον Σμιντ και αυτός φόρεσε ξανά φόρμες. Μετά από δύο νίκες απέναντι στις Νορμάνια Γκμουντ και την Κίρχαϊμ από προσωρινός έγινε μόνιμος.

Στα σχεδόν δεκαέξι χρόνια ο σύλλογος έφτασε από την πέμπτη κατηγορία στην πρώτη. Στην αρχή της σεζόν ο Σμιντ δήλωνε πως μετά από δέκα αγωνιστικές θα ξέρει τι μπορεί να κάνει η ομάδα. Η ομάδα ήταν πέμπτη στο -7 από το Αμβούργο.

Την 20η αγωνιστική υποδέχτηκε το Αμβούργο που ήταν δεύτερο, τέσσερις βαθμούς μπροστά. Πριν το ματς ο Σμιντ δήλωνε ότι δεν μπορεί η ομάδα του να συγκριθεί με το Αμβούργο ως ομάδα, πόλη, οικονομικές δυνατότητες, ρόστερ κι όμως στο ημίχρονο κέρδιζε 3-0 και μέχρι το 65ο λεπτό το σκορ έπρεπε να έχει πετύχει έξι ή επτά γκολ αλλά τελικά το ματς ήρθε 3-3.

Την 34η αγωνιστική η Χάιντενχαϊμ πήρε την άνοδο προσπερνώντας με δύο γκολ στις καθυστερήσεις το Αμβούργο και την Ντάρμσταντ για να κατακτήσει και το πρωτάθλημα.

Ο κόουτς δηλώνει: «Γιατί να φύγω από την Χάιντενχαϊμ. Αυτός ο σύλλογος με έχει αγκαλιάσει από την πρώτη ημέρα. Μπορώ να ταυτιστώ 100% με αυτήν την ομάδα. Είμαστε μια μικρή πόλη 50.000 κατοίκων. Ζούμε μέσα στην φύση. Αν θέλει κάποιος να δει μια μεγάλη πόλη είναι κοντά η Στουτγάρδη, το Μόναχο. Γεννήθηκα σε αυτή την πόλη. Είναι η οικογένειά μου δίπλα μου. Η νοοτροπία όλων είναι φανταστική. Νιώθω ασφάλεια εκεί» είδατε, πάλι ασφάλεια.