Ηλίας Βλάχος

Ποιός πάτησε το κουμπί στην Ουνιόν Βερολίνου;

Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου 2023 - 12:09

"Unsere liebe. Unsere mannschaft. Unser stolz. Unser verein."

"Η αγάπη μας. Η ομάδα μας. Η περηφάνια μας. Ο σύλλογός μας."

Το αγαπημένο μότο των οπαδών της Ουνιόν Βερολίνου.

Ποιός πάτησε το κουμπί στην Ουνιόν Βερολίνου;

Η επιτυχία της ομάδας αυτής είναι εύκολο να την καταλάβεις. Δύσκολο όμως να την εξηγήσεις.

Η πτώση της φέτος εξηγείται σαφέστατα πιο εύκολα.

Ο άνεργος για έναν χρόνο Ουρς Φίσερ ανέλαβε την Ουνιόν το καλοκαίρι του 2018. Με αριθμητική πρόοδο την ανέβασε... αλήθεια, στα αστέρια.

Πρώτη χρονιά άνοδος στην Μπούντεσλιγκα. Δεύτερη χρονιά ενδέκατη θέση. Τρίτη χρονιά εισιτήριο για το Europa Conference League. Τέταρτη χρονιά εισιτήριο για το Europa League. Πέμπτη χρονιά εισιτήριο για το Champions League και πρώτη στην βαθμολογία για 7 από τις 34 αγωνιστικές.

Σε αυτή την ζωή όλα είναι ένας κύκλος και το ποδόσφαιρο είναι αρκετά δίκαιο σε αυτό. Ό,τι σου δώσει, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, θα βρει τρόπο να στο πάρει πίσω.

Αν εσύ κάνεις κάτι για να "τρυπήσεις" αυτό τον κύκλο, για να χαλάσεις την ηρεμία αυτής της διαδικασίας είναι σίγουρο ότι δεν θα κερδίσεις κάτι, δεν θα αλλάξεις την ροή των γεγονότων απλά επιταχύνεις την διαδικασία της πτώσης.

Η Ουνιόν δεν είναι μια ομάδα με ιδιοκτήτη κάποιον ζάμπλουτο επιχειρηματία, κάποιον Σεΐχη του Κατάρ. Δεν ξέρω ποιoς πάτησε το κουμπί. Ποιoς αποφάσισε ότι η ομάδα πρέπει φέτος να ξοδέψει αλόγιστα ποσά για την ενίσχυσή της - με καλούς παίκτες - αλλά με την απαίτηση να παίζουν, να παίζουν και στο Champions League και αυτοί που έπαιζαν μέχρι τώρα και έφτασαν την ομάδα εδώ, τι θα κάνουν;

Δεν είναι εύκολο να συγκρατήσεις αποδυτήρια με γκρίνια. Δεν είναι ωραίο να δυσαρεστείς παίκτες που σε έκαναν μάγκα. Αρκετά δύσκολο να τα βάζεις με παίκτες που έχουν παραστάσεις σε υψηλότερο επίπεδο από εσένα.

Ήταν ένας συνδυασμός ατυχίας, γκρίνιας, οικονομικής κακοδιαχείρισης και προπονητικής απειρίας.

Στην πενταετία πριν το το φετινό καλοκαίρι η Ουνιόν Βερολίνου είχε ξοδέψει συνολικά 59,3 εκ. Ευρώ και είχε εισπράξει 65,27 εκ. Ευρώ. Φέτος ξόδεψε 32 εκατομμύρια και εισέπραξε... μόλις 2. Πέρσι το μισθολόγιο του ρόστερ μόνο ήταν 26,38 εκ. Ευρώ φέτος πήγε στα 35,02 εκ. Ευρώ, μια αύξηση περίπου 33% που είναι πρωτοφανής.

Ο κύκλος του Ουρς Φίσερ έκλεισε γρήγορα. Πάρα πολύ γρήγορα.

Το μόνο που δεν θα αλλάξει σε αυτή την ομάδα είναι ο κόσμος της. Αυτοί που γεμίζουν 75 λεπτά νωρίτερα, πάντα, το Alten Försterei και δεν σταματούν να τραγουδούν για τις επόμενες τρεις ώρες. Χάσουν, κερδίσουν. Αυτοί θύμισαν στο παιχνίδι με τη Νάπολι στους παίκτες τι σημαίνει Eisern Union.

Eisern... κυριολεκτικά σημαίνει σίδηρος. Αντιπροσωπεύει την εργατική τάξη, την λέσχη μεταλλουργών του Koppenick, στο νοτιοανατολικό Βερολίνο.

Τα κίτρινα τούβλα που χρησιμοποιήθηκαν για το χτίσιμο της κεντρικής κερκίδας στο γήπεδο είναι τα τούβλα που είχαν χρησιμοποιηθεί και για το χτίσιμο των εργοστασίων περίπου ένα χιλιόμετρο από το γήπεδο.

Είναι όλα αυτά μέρος της μυθολογίας του κλαμπ. Ας ελπίσουμε να μην εξαφανιστεί όσο γρήγορα μπήκε στην ζωή μας.

PHOTO GALLERY

Ποιός πάτησε το κουμπί στην Ουνιόν Βερολίνου;