Ηλίας Βλάχος

Αγγλία... το πιο ωραίο πρωτάθλημα με τους χειρότερους διαιτητές

Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου 2023 - 23:43

Ομολογώ ότι δεν είδα τον αγώνα της Μάντσεστερ Σίτι με την Τότεναμ γιατί την ίδια ώρα είχα την ευθύνη της περιγραφής του αγώνα της Λέβερκουζεν με τη Ντόρτμουντ για τα κανάλια Novasports.

Αγγλία... το πιο ωραίο πρωτάθλημα με τους χειρότερους διαιτητές

Με το τέλος του αγώνα της Μπούντεσλιγκα παρατήρησα έναν γενικό χαμό στα social media, πλάνα με τον εκνευρισμό του Χάαλαντ, το όνομα του διαιτητή Σάιμον Χούπερ παντού και έψαξα να δω την φάση.

* Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα

Πραγματικά είναι ανεξήγητο αυτό που σφύριξε ο Άγγλος διαιτητής. Και δεν δέχομαι καμία δικαιολογία. ΚΑΜΙΑ. Και να ξέρετε ως οπαδός της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ -όχι ότι ενδιαφερόμαστε για την κατάκτηση του τίτλου- κάθε φορά που δεν κερδίζει αγώνα η Μάντσεστερ Σίτι είναι κάτι καλό ή αν προτιμάτε κάτι παρήγορο.

Είναι μια απόφαση που ακολουθεί μια σειρά τραγικών αποφάσεων στην Πρέμιερ Λιγκ. Το επίπεδο των Άγγλων διαιτητών είναι πραγματικά τραγικό και δεν τιμά ένα προϊόν που μόλις έκλεισε την μεγαλύτερη τηλεοπτική συμφωνία στην ιστορία. Ένα προϊόν που ξόδεψε 2,8 δις το καλοκαίρι για την ενίσχυση των ομάδων του την ώρα που όλα τα υπόλοιπα πρωταθλήματα του Τοπ 5 της Ευρώπης (Γερμανία, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία) ξόδεψαν 2,96 δις.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αν δεν υπήρχε η περίφημη φάση του Φρανκ Λάμπαρντ με το γκολ απέναντι στην Γερμανία που δεν μέτρησε ποτέ στο Παγκόσμιο κύπελλο του 2010 δεν θα είχε αρχίσει η διαδικασία να δούμε τεχνολογία στο ποδόσφαιρο.

Ο VAR - και το μόνιτορ στο γήπεδο - μπήκε στην ζωή μας για να διορθώσει – όπως διατείνεται – ξεκάθαρα και προφανή λάθη. Αν μια απόφαση χρειάζεται τέσσερα πέντε λεπτά για να συζητηθεί... αν ένας διαιτητής πρέπει να δει δέκα ριπλέι από έξι και επτά διαφορετικές οπτικές γωνίες... τότε προφανώς δεν μιλάμε για ξεκάθαρο και προφανές λάθος.

Την ίδια ώρα η ευκολία με την οποία οι Άγγλοι διαιτητές προσπερνούν φάσεις μέσα στην περιοχή για εμένα είναι παροιμιώδης. Ανεξήγητη αλλά εντυπωσιακή.

Έχουν την αίσθηση ότι δεν κάνουν λάθος ή είναι η μοναδική στιγμή που θεωρούν ΠΑΝΤΑ ότι δεν έχει γίνει ξεκάθαρο και προφανές λάθος. Και βέβαια είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο που δεν χρησιμοποιεί την τεχνολογία όπως όλες οι υπόλοιπες αλλά στο πρωτάθλημά της, κάθε καλοκαίρι, υπάρχει ενημέρωση και νέες οδηγίες για την χρήση όπως θεωρούν αυτοί ότι είναι σωστό για να γίνει πιο γρήγορο το παιχνίδι. Αλλά, προσέξτε όμως, να προστεθούν δέκα λεπτά καθυστερήσεων αν πρέπει να γίνει.

Το μοναδικό καλό που έχουν οι Άγγλοι διαιτητές – για εμένα – είναι ο τρόπος που σου εξηγούν γιατί έβγαλαν κάρτα, ο τρόπος που αντιμετωπίζουν τους ποδοσφαιριστές γενικά.

Στο instagram θα με βρείτε ΕΔΩ

Όπως αντιλαμβάνεστε λάθη γίνονται με VAR, χωρίς VAR, με χιόνια, με βροχή, με ήλιο, νύχτα και μέρα. Αυτό είναι το ποδόσφαιρο. Ένα παιχνίδι λαθών. Για να μπει ένα γκολ πρέπει να γίνει λάθος. Πάντα κουβεντιάζουμε τα λάθη των παικτών, στην περίπτωση μου, του Μαγκουάιρ, του Ονάνα, του Άντονι, του Μπρούνο Φερνάντες. Πάντα κουβεντιάζουμε τα λάθη των διαιτητών πριν και μετά VAR.

Σε μια γρήγορη αναζήτηση αντιλαμβάνεσαι ότι η διαιτησία στην Αγγλία πάσχει από τις βάσεις της. Πριν από δυο εβδομάδες σε podcast μίλησαν δύο διαιτητές οι Ράις Μπόλντογουιν και Τζορτζ Σλέι για τους λόγους που σταμάτησαν να ασχολούνται. Μίλησαν για απειλές με μαχαίρια σε ερασιτεχνικούς αγώνες όπου φυσικά δεν υπάρχει προστασία για έναν διαιτητή.

Πρόσφατα μετά την ματσάρα Τσέλσι – Μάντσεστερ Σίτι 4-4 ο Μαουρίτσιο Ποτσετίνο μπήκε μαινόμενος στον αγωνιστικό χώρο με το τέλος του αγώνα για να διαμαρτυρηθεί. Θυμάστε τι αντιμετώπισε ο Άντονι Τέιλορ στο αεροδρόμιο μετά την διαιτησία του στον τελικό του Europa League μεταξύ Ρόμα και Σεβίλλης; Η κατάσταση έχει ξεφύγει.

H Mail έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία για να εξαλειφθεί η βία κατά των διαιτητών. Καταγεγραμμένοι υπάρχουν 28.000 διαιτητές στην Μεγάλη Βρετανία αλλά υπάρχει κι άλλη εκστρατεία αυτή την στιγμή που ζητά ανθρώπους να μπουν στον χώρο. Γιατί; Γιατί όπως λένε οι Μπόλντγουιν και Σλέι δεν αξίζει για τέσσερις πέντε ώρες να γίνεται χάλια το νευρικό σου σύστημα και να κινδυνεύει η ζωή σου για 50 Ευρώ. Απλά δεν αξίζει.