Ο Αναλυτής

Europa League Final Preview: Σεβίλλη - Ρόμα ο απόλυτος στοιχηματικός οδηγός!

Δευτέρα, 29 Μαΐου 2023 - 18:48

Αριθμοί, αναλύσεις και στατιστικά για τους δύο μονομάχους, και στοιχεία από τους προηγούμενους 13 τελικούς της διοργάνωσης στον απόλυτο στοιχηματικό οδηγό

Europa League Final Preview: Σεβίλλη - Ρόμα ο απόλυτος στοιχηματικός οδηγός!

Του Άγγελου Γεώργα

Ο μεγάλος τελικός του Europa League φέρνει αντιμέτωπες Σεβίλλη και Ρόμα στο Puskas Arena της Βουδαπέστης, τη Τετάρτη 31 Μαΐου στις 22:00.

Εδώ θα ανατρέξουμε στο προφίλ των δύο ομάδων που βρίσκονται στο μεγάλο τελικό, αλλά και σε μια γενική εικόνα όλων των τελικών που έχουν πραγματοποιηθεί από το 2009 και μετά, όταν η διοργάνωση ονομάστηκε επισήμως Europa League.

Πλησιάζουμε στο φινάλε της σεζόν και οι ευρωπαϊκοί τελικοί θα έχουν την… τιμητική τους τις επόμενες ημέρες. Ο τελικός του Europa League είναι ο πρώτος χρονικά και η Novibet σε συνεργασία με το www.tostoxima.gr προσφέρουν μια μοναδική προσφορά * χωρίς κατάθεση.

Σεβίλλη

Υπάρχει λόγος για τον οποίο η Σεβίλλη θεωρείται ευρέως «ειδική του Europa League», καθώς έχει κερδίσει τη διοργάνωση 6 φορές , έχοντας διπλάσιους τίτλους από τους πιο κοντινούς διώκτες της όπως Inter, Liverpool, Juventus και Atletico Madrid.

Το πιο σημαντικό είναι ότι καθένας από τους έξι τίτλους της ήρθε στον 21ο αιώνα, με την πιο πρόσφατη επιτυχία της στη δεύτερη μεγαλύτερη διασυλλογική διοργάνωση να χρονολογείται από το 2019/20. Τότε είχε ξανά παίξει με Ιταλούς, αλλά την Ίντερ και την είχε κερδίσει.

Novibet και www.tostoixima.gr δημιούργησαν προσφορά* χωρίς κατάθεση μόνο για λίγες μέρες!

Παρά το γεγονός ότι βίωσε μια από τις δυσκολότερες χρονιές της στη La Liga στη νέα χιλιετία, η ομάδα του Jose Luis Mendilibar έχει κυριαρχήσει ξανά στο Europa από τότε που αποχώρησε από τη φάση των ομίλων του Champions League.

Χρειάστηκε να αντιμετωπίσουν τις PSV Eindhoven, Fenerbahce, Manchester United και Juventus καθοδόν για τον τίτλο του Europa League, αποδεικνύοντας τα διαπιστευτήριά τους στην ηπειρωτική χώρα έναντι ορισμένων από τα φαβορί για να κερδίσουν το έπαθλο αυτή τη σεζόν. Μόνο με νίκη του τίτλου θα ξανά βρεθούν του χρόνου στα ευρωπαϊκά σαλόνια, και αυτό τους δίνει μεγαλύτερο κίνητρο.

Γνωρίζοντας ότι δεν έχει χάσει ποτέ έναν τελικό του Europa League, η Σεβίλλη πηγαίνει στην Ουγγαρία ως φαβορί αλλά με πολύ μικρό προβάδισμα.

Ρόμα

Η περσινή χρονιά ήταν ιστορική για τη Ρόμα. Κατέκτησε το Europa Conference League υπό τις οδηγίες του χαρισματικού και μπαρουτοκαπνισμένου σε τέτοιες καταστάσεις, Ζοσέ Μουρίνιο. Ο Πορτογάλος στη πρώτη του χρονιά στον πάγκο των Ρωμαίων τους έστεψε πρωταθλητές σε ευρωπαϊκό θεσμό, ενώ στη δεύτερή του τους έφερε σε έναν ακόμα μεγάλο τελικό.

Έχοντας κερδίσει το Europa League με την Πόρτο και τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, ο Μουρίνιο γνωρίζει καλά τον τρόπο κατάκτησης αυτής της διοργάνωσης και θέλει να γίνει ο πρώτος προπονητής που θα κατακτήσει τον τίτλο με τρεις διαφορετικούς συλλόγους.

Novibet και www.tostoixima.gr δημιούργησαν προσφορά* χωρίς κατάθεση μόνο για λίγες μέρες!

Σε αντίθεση με τους Ισπανούς, το ταξίδι της Ρόμα στην Ευρώπη αυτή τη σεζόν ξεκίνησε στο Europa League, αν και μετά βίας κατέκτησε δεύτερη θέση στον 3ο όμιλο πίσω από τη Μπέτις, χάρη στις συνεχόμενες νίκες στις δύο τελευταίες αγωνιστικές των ομίλων.

Ο δρόμος τους προς τη Βουδαπέστη ήταν κάθε άλλο παρά απλός, με τους Τζιαλορόσι να περνούν τα εμπόδια των Red Bull Σάλτσμπουργκ, Ρεάλ Σοσιεδάδ, Φέγενορντ και Μπάγερ Λεβερκούζεν χωρίς να σκοράρουν ούτε ένα γκολ στα εκτός έδρας παιχνίδια.

Αλλά με τον Μουρίνιο στο τιμόνι, η έλλειψη τερμάτων δεν μπορεί να εμποδίσει τη Ρόμα να γίνει η πρώτη ομάδα της Serie A που κατακτά τον τίτλο του Europa League μετά την Πάρμα το 1998/99.

Τελευταία αποτελέσματα

Σεβίλλη: Βρέθηκε να κερδίζει πολύ νωρίς, μόλις στο 3’ απέναντι στη Ρεάλ Μαδρίτης, αλλά δεν ήταν αρκετό. Τελικά η βασίλισσα γύρισε το παιχνίδι και πήρε το παιχνίδι με 1-2. Αυτό το αποτέλεσμα έφερε ακόμα σε πιο δεινή θέση τη Σεβίλλη, που ελπίζει σε θαύματα για να βγει στις θέσεις τις Ευρώπης, εκτός και αν κατακτήσει το τρόπαιο απέναντι στη Ρόμα. Στο τελευταίο παιχνίδι του πρωταθλήματος αντιμετωπίζει τη Σοσιεδάδ.

Πιο πρόσφατη φόρμα: DDDWDWLWWW

Ρόμα: Καρμπόν το παιχνίδι της Ρόμα απέναντι στη Φιορεντίνα με αυτό της Σεβίλλης. Προηγήθηκε πολύ νωρίς απέναντι στους Βιόλα, αλλά τελικά έχασε με 2-1. Δεν πατάει καλά τελευταία στο πρωτάθλημα και προβληματίζει με τις εμφανίσεις της. Μένει ένα παιχνίδι απέναντι στη Σπέτσια, και αν δεν κερδίσει δεν θα εξασφαλίσει τη θέση της στο επόμενο Europa League. Άρα και για αυτή παίζει μεγάλο ρόλο η κατάκτηση του τροπαίου.

Πιο πρόσφατη φόρμα: DDDWLDDLWW

Novibet και www.tostoixima.gr δημιούργησαν προσφορά* χωρίς κατάθεση μόνο για λίγες μέρες!

Πιθανές ενδεκάδες

Σεβίλλη (4-2-3-1): Μπουνού; Jesus Navas, Loic Bade, Nemanja Gudelj, Alex Telles; Φερνάντο, Ιβάν Ράκιτιτς; Λούκας Οκάμπος, Όλιβερ Τόρες, Μπράιαν Γκιλ; Youssef En-Nesyri.

Ρόμα (3-4-2-1): Ρούι Πατρίσιο; Gianluca Mancini, Chris Smalling, Roger Ibanez; Zeki Celik, Bryan Cristante, Nemanja Matic, Leonardo Spinazzola; Paulo Dybala, Lorenzo Pellegrini; Tammy Abraham.

Δηλώσεις προπονητών

Jose Luis Mendilibar, προπονητής Σεβίλλης: «Στόχος μας ήταν να κάνουμε το καλύτερο δυνατό σε αυτή τη διοργάνωση και όλα πάνε καλά.

Αποκλείσαμε δύο μεγάλες ομάδες σε Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και Γιούβε και θα παρουσιαστούμε στη Βουδαπέστη απέναντι σε μια άλλη μεγάλη ομάδα και έναν άλλο μεγάλο προπονητή.

Ο κόσμος δεν περίμενε ότι θα κάναμε κάτι τέτοιο και το πετύχαμε».

Ζοζέ Μουρίνιο, προπονητής Ρόμα: «Η ανησυχία μου ήταν να φτάσω στον τελικό. Η Σεβίλλη είναι μια πολύ δυνατή ομάδα και έχει μεγάλη εμπειρία. Θα τα σκεφτούμε αυτά κατά τη προετοιμασία του παιχνιδιού».

Στατιστικά τελικών του Europa League

Όπως γνωρίζετε η διοργάνωση μετονομάστηκε με το τρέχον όνομά της το 2009. Έκτοτε έχουν γίνει 13 τελικοί για το Europa League. Πολυνίκης του θεσμού είναι η Σεβίλλη με 6 κατακτήσεις, οι 4 με το νέο καθεστώς. Μάλιστα έχει 3 συνεχόμενες. Σε αυτούς τους 13 τελικούς θα δούμε μερικά πολύ ενδιαφέροντα στατιστικά που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε και να ποντάρουμε στα ειδικά στοιχήματα.

~ Καταρχάς έχουμε ένα πολύ ενδιαφέρον στατιστικό. Σε 8 τελικούς που έχουν βρεθεί ισπανικές ομάδες, και τις 8 το κατέκτησαν αυτές. Ο ένας τελικός μάλιστα ήταν Ατλέτικο Μαδρίτης – Αθ. Μπιλμπάο.

~ Στους 13 τελευταίους τελικούς μόλις μία φορά έπαιξε ιταλική ομάδα. Αυτή ήταν η Ίντερ και έχασε το τρόπαιο από τη Σεβίλλη με 3-2 σκορ, τη σεζόν 2019-2020.

Novibet και www.tostoixima.gr δημιούργησαν προσφορά* χωρίς κατάθεση μόνο για λίγες μέρες!

Να κατακτήσει το τρόπαιο η Σεβίλλη έχει 1.85 απόδοση, ενώ η Ρόμα 1.95.

~ Στους 13 τελικούς είχαμε 7 over 2.5 και 6 under 2.5.

Το over 2.5 έχει απόδοση 2.52.

~ Στους 13 τελικούς είχαμε 8 goal/goal και 5 no goal.

Το να σκοράρουν και οι δύο ομάδες έχει απόδοση 2.02.

~ Τώρα στα αποτελέσματα των ημιχρόνων, είχαμε 4 άσους-7 ισοπαλίες και 2 διπλά, σε 13 αγώνες.

1.88 πληρώνει η ισοπαλία του ημιχρόνου στο τελικό.

~ Τέσσερις από τους δεκατρείς τελικούς έχουν κριθεί πέρα της κανονικής διάρκειας.

Η ισοπαλία εδώ έχει την υψηλότερη απόδοση με 2.95.

~ Σε συνολικά 13 τελικούς είχαμε συνολικά 130 κόρνερ. Δηλαδή μέσο όρο 10 κόρνερ ανά παιχνίδι.

Τα over 9.5 κόρνερ έχουν απόδοση 1.82.

~ Σε 13 τελικούς δόθηκαν συνολικά 65 κίτρινες κάρτες. Μέσο όρος 5 κάρτες ανά παιχνίδι.

Έχει αξία το over 5.5 κάρτες στο 1.72.

~ Σε 13 τελικούς στόχο βρήκαν συνολικά 129 σουτ των παικτών. Μέσο όρο 9.9 σουτ ανά παιχνίδι.

Το over 8.5 προσπάθειες στην εστία για τον τελικό πληρώνει 2.25.

~ Συνολικά σε 13 τελικούς είχαμε 435 φάουλ σφυριγμένα. Δηλαδή μέσο όρο 33.4 φάουλ ανά παιχνίδι.

Το over 28.5 συνολικά φάουλ πληρώνει 2.00.

~Τέλος, σε 13 παιχνίδια είχαμε 64 οφσάιντ επικυρωμένα. Βέβαια υπήρχε και η εποχή πριν το var οπότε τα πράγματα ήταν ακόμα πιο ελεύθερα σε αυτό το κομμάτι. Μιλάμε για μέσο όρο 4.9 offside ανά παιχνίδι.

Τα over 3.5 οφσάιντ στο παιχνίδι δίνονται στο 1.85.

Novibet και www.tostoixima.gr δημιούργησαν προσφορά* χωρίς κατάθεση μόνο για λίγες μέρες!

Στατιστικά των 4 τελικών της Σεβίλλης

~ 3 στους 4 τελικούς έληξαν Χ ημίχρονο, ενώ μόλις στον έναν βρέθηκε να χάνει πριν την ανάπαυλα.

~ Σφυρίχτηκαν συνολικά 149 φάουλ, με μέσο όρο 31.2 φάουλ ανά παιχνίδι.

~ Πραγματοποιήθηκαν 41 εκτελέσεις κόρνερ, με μέσο όρο 10.2 κόρνερ ανά παιχνίδι.

~ Δόθηκαν 15 οφσάιντ με μέσο όρο 3.75 ανά παιχνίδι.

~ Κιτρινίστηκαν 26 παίκτες, με μέσο όρο 6.5 κάρτες ανά ματς.

~ Βρήκαν στόχο 49 σουτ, με μέσο όρο 12.2 ανά ματς.

Άλλα στατιστικά

~ Και οι δύο ομάδες έχουν στις ισοπαλίες στο ημίχρονο 60%.

~ Η Σεβίλλη έχει 5.9 σουτ στο στόχο ανά ματς, ενώ η Ρόμα έχει 5.00.

~ Η Σεβίλλη έχει 4.4 μέσο όρο στα οφσάιντ ανά ματς, ενώ η Ρόμα έχει μόλις 1.3.

~ Η Σεβίλλη διαπράττει 15.2 μέσο όρο φάουλ ανά παιχνίδι, ενώ η Ρόμα 11.30.

~ Η Ρόμα έχει 32 κίτρινες κάρτες στη διοργάνωση ενώ η Σεβίλλη 23.

~ Η Σεβίλλη έχει 7.5 μέσο όρο κόρνερ, ενώ η Ρόμα 5.4

Novibet και www.tostoixima.gr δημιούργησαν προσφορά* χωρίς κατάθεση μόνο για λίγες μέρες!

Αποκρυπτογράφηση αποδόσεων

Η Σεβίλλη έχει απόδοση 2.72 να κερδίσει το παιχνίδι. Το ποσοστό νίκης της φτάνει το 36%. Όταν η Σεβίλλη βρίσκεται σε αυτές τις αποδόσεις, κερδίζει το 59% των παιχνιδιών.

Η Ρόμα έχει 2.90 απόδοση να κερδίσει το ματς. Το ποσοστό νίκης της φτάνει το 35%. Όταν η Ρόμα βρίσκεται σε αυτές τις αποδόσεις, κερδίζει μόλις το 15% των παιχνιδιών.

Τον Αναλυτή θα τον βρείτε και στο νέο του κανάλι στο Telegram, όπως στο Ιnstgram και Facebook.

Παρακολουθείστε στο tostoixima.gr τα livescores ποδοσφαίρου, προγνωστικά ποδοσφαίρου και λεπτομέρειες για τα γεγονότα των αγώνων. Δείτε τις αναμετρήσεις της ημέρας στο κουπόνι ποδοσφαίρου του ΠΑΜΕΣΤΟΙΧΗΜΑ και ενημερωθείτε για όλα τα αθλητικά νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο μέσα από την καθημερινή ροή αθλητικών ειδήσεων του tostoixima.gr