Ο Αναλυτής

Super League: Η πρώτη ανάλυση των ειδικών στατιστικών που δείχνει πολλά!

Παρασκευή, 8 Σεπτεμβρίου 2023 - 15:01

Με αφορμή τη πρώτη διακοπή του πρωταθλήματος λόγω εθνικών ομάδων, θα ρίξουμε μια ματιά στα στατιστικά των ομάδων μέχρι την 3η αγωνιστική που διανύσαμε.

Super League: Η πρώτη ανάλυση των ειδικών στατιστικών που δείχνει πολλά!

Του Άγγελου Γεώργα

* Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα

Μπορεί να μη προλάβαμε να δούμε πολλά πράγματα στο πρωτάθλημα, αλλά μια πρώτη εντύπωση την έχουμε. Έχουμε παίξει αισίως τρεις αγωνιστικές (Παναθηναϊκός, ΑΕΚ, Παναιτωλικός και Ατρόμητος έχουν δύο), οπότε έχει βγει ένα πρώτο πόρισμα σχετικά με την εικόνα των ομάδων αλλά και τα στατιστικά τους. Μέχρι στιγμής μόνο ο Ολυμπιακός έχει το απόλυτο των νικών με 3/3, και ακολουθεί ο Παναθηναϊκός με 2/2 αλλά με παιχνίδι λιγότερο. Φυσικά και το δείγμα του Ολυμπιακού δεν μπορεί να είναι απολύτως ασφαλές, καθώς δεν έχει δώσει παιχνίδι εκτός έδρας.

Η φετινή Σούπερ Λιγκ έχει επίσης μια ιδιαιτερότητα που είχαμε πολλά χρόνια να τη δούμε. Τέσσερις ομάδες μας θα αγωνιστούν σίγουρα μέχρι το Δεκέμβρη στην Ευρώπη. Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός και ΑΕΚ στους ομίλους του Europa League, ενώ ο ΠΑΟΚ στο Conference League. Θα είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρον να δούμε πως θα τα καταφέρουν με δύο καρπούζια στις μασχάλες τους. Φυσικά το πρωτάθλημα είναι μαραθώνιος και όλες οι ομάδες θα πρέπει να δείξουν διάρκεια. Πάντως το άγχος των προκριματικών έφυγε και όλες πλέον βρίσκονται σε ευρωπαϊκό όμιλο, οπότε θα έχουν άλλη προσέγγιση και διαφορετική πίεση.

Πάμε να δούμε όμως ξεχωριστά σε κάθε κατηγορία, ποιες ομάδες προηγούνται και ξεχωρίζουν για τις επιδόσεις τους.

ΧGoals

Σε αυτή τη κατηγορία συνεχίζουν στη κορυφή δύο ομάδες που ήταν και πέρυσι καθόλη τη διάρκεια του πρωταθλήματος. Η ΑΕΚ έχει 2.73 xGoals και ο Ολυμπιακός έχει 2.09 xGoals. Δύο πολύ επιθετικές ομάδες, με τρομερή ποιότητα και πολύ άμεσο παιχνίδι. Και οι δύο εφαρμόζουν πίεση ψηλά, ενώ επιχειρούν πολλά σουτ κατά τη διάρκεια των αγώνων τους. Ακολουθεί ο ΠΑΟΚ με 1.78 xGoals, ενώ οι άλλες δύο ομάδες στη συνέχει είναι έκπληξη. Ο Παναιτωλικός έχει 1.60 xGoals και ο ΟΦΗ 1.52 xGoals. Έκτος βρίσκεται ο Παναθηναϊκός με 1.50 xGoals.

Από αυτές τις έξι ομάδες μόλις δύο έχουν θετικό απολογισμό του πραγματικού σκοραρίσματος με αυτό του αναμενόμενου. Ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός. Ο Ολυμπιακός έχει +1.24 και ο Παναθηναϊκός έχει +0.50. Αυτό σημαίνει πως σκοράρουν αρκετά καλύτερα από το αναμενόμενο, ενώ οι άλλες τέσσερις που αναφέραμε έχουν αρνητικό πρόσημο, άρα σκοράρουν λιγότερο.

xGoals (εντός έδρας)

Εντός έδρας φυσικά είναι οι ομάδες που απαρτίζουν και τη πρώτη τριάδα του overall xGoals. Η ΑΕΚ είναι πρώτη με 3.44 xGoals!, ακολουθεί ο Ολυμπιακός με 2.43 xGoals και ο ΠΑΟΚ με 2.01 xGoals. Λογική η πρώτη τριάδα καθώς μιλάμε για τις πιο δυνατές έδρες του πρωταθλήματος.

xGoals (εκτός έδρας)

Εκτός έδρας τώρα ξεκινάνε οι εκπλήξεις. Πρώτος στη κατηγορία βρίσκεται ο ΟΦΗ με 2.10 xGoals. Η ομάδα της Κρήτης δείχνει πως εκτός έδρας παίζει πιο επιθετικά και ελεύθερα. Δεύτερη είναι η ΑΕΚ με 2.00 xGoals και τρίτη η Λαμία με 1.44 xGoals. (Να θυμίσουμε πως ο Ολυμπιακός δεν έχει αγωνιστεί εκτός έδρας και δεν έχουν στατιστικά ακόμα).

xGoals Against (εντός έδρας)

Σε αυτή τη κατηγορία δεν υπάρχουν εκπλήξεις, με τους τρεις πρώτους να είναι οι αναμενόμενοι. Πρώτος είναι ο Παναθηναϊκός με 0.52 xGoals, δεύτερος ο Ολυμπιακός με 0.73 xGoals και τρίτος ο ΠΑΟΚ με 0.76 xGoals. Είναι ομάδες του τοπ 3 του πρωταθλήματος και λογικό να δέχονται τις λιγότερες φάσεις στην έδρα τους. Παίζουν κυριαρχικό ποδόσφαιρο και δεν επιτρέπουν πολλά στον αντίπαλο, μέσα στο γήπεδό τους.

xGoals Against (εκτός έδρας)

Τα νούμερα εδώ είναι λίγο ανεβασμένα, αφού βρισκόμαστε στην αρχή ακόμα, οπότε είναι λογικό να κινείται όλο το πρωτάθλημα σε αναγνωριστικούς ρυθμούς. Ο ΠΑΟΚ έχει τη καλύτερη επίδοση με 0.96 xGoals, η ΑΕΚ έχει 1.12 xGoals και ο Παναθηναϊκός με 1.16 xGoals.

Προχωράμε στις πιο ιδιαίτερες κατηγορίες που μας προσφέρουν μια πιο συγκεκριμένη και απτή προσέγγιση για τις ομάδες, καθώς είναι ικανές να οδηγήσουν σε πιο ασφαλή συμπεράσματα. Τα αναμενόμενα γκολ σίγουρα δίνουν άλλα οπτική γωνία στα πράγματα αλλά δεν εκφράζουν και το παιχνίδι μιας ομάδας.

Θα με βρείτε στο Facebook εδώ και στο Instagram εδώ και εδώ.

Προσπάθειες για γκολ

1. Ολυμπιακός 70

2. ΑΕΚ 48

3. ΠΑΟΚ 41

Εδώ ο Ολυμπιακός δείχνει τη κυριαρχία που θέλει να έχει στο παιχνίδι του αλλά και πόσο εκμεταλλεύεται το γήπεδό του. Αυτό είναι ένα γνώρισμα του Μαρτίνεθ και ένα στοιχείο που θέλει να περάσει τον νέο Ολυμπιακό που κτίζει. Φυσικά η ΑΕΚ έχει παιχνίδι λιγότερο, αλλά και πάλι μια διαφορά 22 προσπαθειών είναι δύσκολο να καλυφθεί σε ένα ματς. Όμως το στυλ του Αλμέιδα δεν είναι τόσο μακρινό από αυτό του Μαρτίνεθ. Εξάλλου το είδαμε όλη τη περασμένη χρονιά. Ο ΠΑΟΚ έχει τρία παιχνίδια στο ενεργητικό του και έχει μόλις 41 .

Γκολ ανά προσπάθειες

1. Αστέρας Τρίπολης 0.200

2. Βόλος 0.1905

3. Άρης 0.1563

Όσο και να φαίνεται αφύσικο, δύο μικρομεσαίες ομάδες βρίσκονται στη κορυφή αυτής της λίστας. Αυτό δείχνει πως σε λιγότερες προσπάθειες έχουν σκοράρει πιο εύκολα απ' ότι οι μεγάλες ομάδες. Να πούμε πως ο Αστέρας έχει σκοράρει 5 γκολ, ο Βόλος έχει 4 γκολ ενώ ο Άρης έχει 5 γκολ. Στο ίδιο μήκος κύματος σκοράρουν όλες οι ομάδες του πρωταθλήματος, εκτός από τον Ολυμπιακό που έχει σκοράρει 10 γκολ σε τρία ματς.

Σουτ μέσα από τη περιοχή

1. Ολυμπιακός 39

2. ΠΑΟΚ 22

3. ΑΕΚ 20

Η ομάδα που έχει πατήσει περισσότερες φορές και έχει καταφέρει να εκτελέσει παράλληλα είναι ο Ολυμπιακός. Τρομερή επίδοση από τους ερυθρόλευκους που έχουν επιχειρήσει 39 σουτ εντός μεγάλης περιοχής. Δείχνει την ευκολία που έχει ο Ολυμπιακός να πατάει μέσα στο κουτί και να τελειώνει φάσεις. Αυτό αυξάνει και τη πιθανότητα στο να σκοράρει.

Σουτ εκτός περιοχής

1. Ολυμπιακός 21

2. ΠΑΣ Γιάννινα 16

3. ΑΕΚ 16

Ο Ολυμπιακός κυριαρχεί και σε αυτή τη κατηγορία. Αξιοσημείωτο το επίτευγμα του ΠΑΣ αφού βρίσκεται 2ος εδώ. Δείχνει πως η ομάδα του Θανάση Στάικου έχει εντάξει ακόμα περισσότερο στο ρεπερτόριο της το μακρινό σουτ, αυξάνοντας τις πιθανότητες να βρει στόχο.

Ασίστ

1. Αστέρας Τρίπολης 5

2. Άρης 4

3. Παναθηναϊκός 3

Και τα 5 γκολ του Αστέρα μέχρι στιγμής στο πρωτάθλημα προήλθαν από ασίστ! Τρομερή επίδοση του Αστέρα που δείχνει πως προσπαθεί περισσότερο με συνεργασίες να φτάσει στο αντίπαλο τέρμα. Ο Άρης έχει 4 ασίστ σε 5 γκολ ενώ ο Παναθηναϊκός έχει 3 ασίστ σε 4 γκολ. Παρότι ο Ολυμπιακός έχει πετύχει τα περισσότερα τέρματα (10), έχει 3 μόλις ασίστ.

Πάσες

1. Άρης 250

2. ΟΦΗ 223

3. Ολυμπιακός 194

Ο Άρης δείχνει πως είναι πιο ομαδικός και έχει καλύτερο passing game μέχρι τώρα στο πρωτάθλημα. Παρότι Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός έχουν φτάσει σε ποσοστά 72% κατοχής μπάλας, δεν υπερτερούν εδώ.

Κλεψίματα

1. ΠΑΣ Γιάννινα 98

2. Ολυμπιακός 93

3. Λαμία 88

Πρώτος κλέφτης αποδεικνύεται ο ΠΑΣ, προσπαθώντας να καταστρέψει το παιχνίδι του αντιπάλου του. Το γρήγορο πρέσινγκ και το σφικτό παιχνίδι που ακολουθεί έχουν αποτέλεσμα, που του δίνει τη δυνατότητα να επανακτά τη μπάλα στη κατοχή του.

Λάθη

1. ΠΑΣ Γιάννινα 124

2. Άρης 121

3. Λαμία 120

Αυτή είναι μια πρωτιά που σίγουρα δεν θα ήθελε ο Στάικος για την ομάδα του. Τα 124 λάθη είναι αρκετά, και αν τα είχε αποφύγει ίσως είχε περισσότερους βαθμούς στο σακούλι του.

Σίγουρα είναι πάρα πολύ νωρίς για συμπεράσματα, για όλες τις ομάδες του πρωταθλήματος, αλλά μια πρώτη εικόνα είναι αρκετά εποικοδομητική. Όπως είπαμε υπάρχουν πολλά ματς μέσα στη χρονιά, με Ευρώπη, με κύπελλο και εθνικές ομάδες, που μπορούν να διαφοροποιήσουν τις ισορροπίες. Επίσης τραυματισμοί και μεταγραφές είναι ικανές να διαταράξουν τις ομάδες.

Ένα είναι σίγουρο. Πως το φετινό πρωτάθλημα θα είναι πιο συναρπαστικό από το προηγούμενο!

Θα με βρείτε στο Facebook εδώ και στο Instagram εδώ και εδώ.

Βαθμολογία -

08/09/2023Super League 1: Regular Season
Θέση Ομάδα Βαθμοί Αγώνες Ν Ι H Γ/Υ Γ/Κ +/-
1 Ολυμπιακός Ολυμπιακός 9 3 3 0 0 10 0 10
2 ΟΦΗ ΟΦΗ 6 3 2 0 1 4 5 -1
3 Παναθηναϊκός Παναθηναϊκός 6 2 2 0 0 4 0 4
4 ΠΑΟΚ ΠΑΟΚ 6 3 2 0 1 5 2 3
5 ΠΑΣ Γιάννινα ΠΑΣ Γιάννινα 4 3 1 1 1 3 1 2
6 ΑΕΚ ΑΕΚ 4 2 1 1 0 4 3 1
7 Λαμία Λαμία 4 3 1 1 1 3 6 -3
8 Άρης Άρης 3 3 1 0 2 5 6 -1
9 Κηφισιά Κηφισιά 3 3 1 0 2 3 6 -3
10 Αστέρας Τρίπολης Αστέρας Τρίπολης 3 3 1 0 2 5 6 -1
11 Παναιτωλικός Παναιτωλικός 2 2 0 2 0 1 1 0
12 Πανσερραϊκός Πανσερραϊκός 2 3 0 2 1 2 4 -2
13 Βόλος ΝΠΣ Βόλος ΝΠΣ 1 3 0 1 2 4 8 -4
14 Ατρόμητος Ατρόμητος 0 2 0 0 2 1 6 -5
Playoff
Playout

Παρακολουθείστε στο tostoixima.gr τα livescores ποδοσφαίρου, προγνωστικά ποδοσφαίρου και λεπτομέρειες για τα γεγονότα των αγώνων. Δείτε τις αναμετρήσεις της ημέρας στο κουπόνι ποδοσφαίρου του ΠΑΜΕΣΤΟΙΧΗΜΑ και ενημερωθείτε για όλα τα αθλητικά νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο μέσα από την καθημερινή ροή αθλητικών ειδήσεων του tostoixima.gr