Ο Αναλυτής

Premier League: Το εντυπωσιακό για την φετινή μάχη του τίτλου - Τι λένε οι αριθμοί!

Τρίτη, 10 Οκτωβρίου 2023 - 08:04

H ανασκόπηση της Premier League και όσων έχουμε δει τις πρώτες 8 αγωνιστικές του πρωταθλήματος. Θα καταφέρει κάποια να σπάσει το σερί της Σίτι; 

Premier League: Το εντυπωσιακό για την φετινή μάχη του τίτλου - Τι λένε οι αριθμοί!

Tου Άγγελου Γεώργα

* Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα

Πολλά πράγματα έχουν συμβεί τις πρώτες 8 αγωνιστικές του πρωταθλήματος στην Αγγλία. Έχουμε δει ομάδες να είναι ανέλπιστα ανταγωνιστικές, ενώ άλλες να απογοητεύουν με την εικόνα τους. Φυσικά και είναι πάρα πολύ νωρίς χρονικά, αφού έχουν διανύσει ένα μικρό κομμάτι του μαραθωνίου, μόλις 8 αγώνων. Μπροστά μας έχουμε άλλες 30 αγωνιστικές και όλες οι ομάδες ξέρουν πως πολλά πράγματα είναι πιθανόν να συμβούν. Καλύτερα απ' όλους το ξέρει η Άρσεναλ, ύστερα τη τροπή που πήρε το περσινό πρωτάθλημα, χάνοντάς το μέσα από τα χέρια της.

Άρσεναλ - Μάντσεστερ Σίτι 1-0

Το κύκνειο άσμα των αμφισβητήσεων για τη κορυφή του πρωταθλήματος ξεκίνησε ανέλπιστα με το πέρας αυτού του ματς. Η Άρσεναλ χωρίς να εντυπωσιάσει, σε ένα άχρωμο παιχνίδι, κατάφερε και κέρδισε τους πρωταθλητές με σκόρερ τον Μαρτινέλι. Το γκολ μπορεί να ήρθε με μια μικρή δόση τύχης, αλλά και αυτή χρειάζεται όταν έχεις απέναντί σου τους κατόχους του τρεμπλ και θέλεις να τους κερδίσεις. Και δεν μιλάμε για μια απλή νίκη υπέρ των κανονιέρηδων, μιλάμε για ένα παιχνίδι ορόσημο και για τις δύο ομάδες. Η ομάδα του Αρτέτα κέρδισε τους Σίτιζενς ύστερα από 12 αγώνες στο πρωτάθλημα. Μετά από 12 διαδοχικές ήττες, πέταξε από πάνω της προς τη στιγμήν, τη ρετσινιά των λούζερς.

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι ότι η Σίτι ηττήθηκε για 2η σερί αγωνιστική, κάτι που είχε να γίνει από το 2018. Πέρασαν 5 ολόκληρα χρόνια για να χάσει η Σίτι δύο συνεχόμενα ματς στη Πρέμιερ Λιγκ. Τότε η ομάδα του Πεπ είχε ηττηθεί από Λέστερ (2-1) εκτός έδρας και από τη Κρίσταλ Πάλας (2-3) εκτός έδρας. Παρόλα αυτά το πρωτάθλημα κατέληξε στα χέρια της μετά από ένα απίστευτο ράλι των δύο τους. Τερμάτισε πρώτη η Σίτι με 98 βαθμούς και η Λίβερπουλ δεύτερη με 97.

Η απουσία του Ρόδρι

Μπορεί ο Πεπ να κατάφερε να γεμίσει τα παπούτσια του Ντε Μπρόινε, αλλά για του Ρόδρι δεν βρήκε αντίδοτο. Σε τρία παιχνίδι έλειψε τη φετινή χρονιά ο Ισπανός μέσος, και στα τρία ηττήθηκε η Σίτι. Ο εγκέφαλος στη μεσαία γραμμή της Σίτι δείχνει πως είναι πραγματικά βαρόμετρο και επηρεάζει απόλυτα τα πλάνα του προπονητή του. Συνεπώς αν η Σίτι κέρδιζε εχθές, ίσως να μη μιλούσαμε σήμερα για τη κορυφή του πρωταθλήματος. Παρακάτω βλέπουμε τα στατιστικά της Μάντσεστερ Σίτι με τον Ρόδρι από τον Αύγουστο του 2019. Να θυμίσουμε ότι ο Ρόδρι ήταν και ο άνθρωπος που με το δικό του γκολ χάρισε το Champions League στην ομάδα του.

Η ανέλπιστη πρωτοπόρος Τότεναμ

Και όμως η φυγή του Κέιν δεν έχει φανεί μέχρι στιγμής. Ο Άγγελος Ποστέκογλου κλήθηκε να βγάλει εις πέρας ένα πολύ δύσκολο πρότζεκτ και μέχρι στιγμής τα πάει εξαιρετικά. Κατάφερε να κάνει τη Τότεναμ πρωταγωνίστρια παρόλο τη φυγή του αρχηγού της. Δεινός εκτελεστής δεν βρέθηκε στη θέση του, παρόλα αυτά η ομάδα του λειτουργεί εξαιρετικά. Είναι πρώτη στη κατηγορία των σουτ, έχοντας πραγματοποιήσει 120 σουτ σε ανοιχτό παιχνίδι, ενώ είναι δεύτερη στα αναμενόμενα γκολ με 12.85 xGoals και στα τέρματα με 12. Το σημαντικότερο είναι ότι παραμένει αήττητη, με πρωταγωνιστή τον Σον (6 γκολ) αλλά και ίσως τη καλύτερη μεταγραφή της, τον Μάντισον (2 γκολ, 5 ασίστ).

Και οι κανονιέρηδες αήττητοι

Η συγκάτοικος στη κορυφή μαζί με την Τότεναμ, η Άρσεναλ, παραμένει και αυτή αήττητη στο πρωτάθλημα μέχρι στιγμής. Έχουν την ίδια συγκομιδή με τα σπιρούνια, 6 νίκες και 2 ισοπαλίες, πραγματοποιώντας αντίστοιχη χρονιά με αυτή που μας πέρασε. Πολύ καλή η ομάδα του Αρτέτα, δείχνει πως έχει κρατήσει τη ποιότητα και τη χημεία που είχε, συνεχίζοντας στον ίδιο ρυθμό. Βέβαια τώρα έχει και τον βραχνά του Champions League, οπότε είναι ένα ερωτηματικό αν καταφέρει να αντέξει σε δύο διοργανώσεις, με πολύ υψηλές απαιτήσεις. Πάντως δεν έχει πιάσει υψηλά στάνταρ ούτε υψηλούς ρυθμούς που μας είχε συνηθίσει πέρυσι, ίσως γιατί έχει προσθέσει στο παιχνίδι της λίγη εμπειρία παραπάνω και κυνικότητα. Πρώτος της σκόρερ είναι ο Σάκα και δεύτερος ο Έντεγκαρντ, με 4 και 3 γκολ αντίστοιχα.

H αθόρυβη Λίβερπουλ

Ο Σαλάχ προσπαθεί να τραβήξει τη Λίβερπουλ με τα 5 τέρματα που έχει μέχρι στιγμής και να την οδηγήσει σε υψηλές πτήσεις. Σαφώς είναι μια μεταβατική περίοδος για τους ρεντς, ύστερα από τις πολλές αποχωρήσεις που είχαν, όμως δείχνουν να έχουν βάλει το νερό στο αυλάκι και να προσπαθούν να βρουν την παλιά τους καλή εικόνα. Είναι πάντως μια ομάδα που δεν έχει πιάσει εξαιρετικά νούμερα αυτές τις πρώτες 8 αγωνιστικές, αλλά σίγουρα θα πρωταγωνιστήσει εντός τετράδας. Μία ήττα έχει μέχρι στιγμής, αυτή από την Τότεναμ με 2-1, η οποία πόνεσε αρκετά με τον τρόπο που ήρθε. Έχοντας ακυρωθέν γκολ λανθασμένα, παίζοντας με 9 παίκτες και δεχόμενη το γκολ της νίκης από δικό της παίκτη. Όσο θα περνάει ο καιρός και θα δένονται οι παίκτες, τόσο πιο ανταγωνιστική θα είναι.

Το τετράπτυχο Νιουκάστλ - Γουέστ Χαμ - Μπράιτον - Άστον Βίλα

Αυτές οι 4 ομάδες είναι τα βαρίδια του πρωταθλήματος. Αυτές ανάλογα με τη διάρκεια που θα έχουν θα καθορίσουν και τη τελική κατάταξη του πρωταθλήματος, ίσως ακόμα και τον νικητή. Μιλάμε για 4 ομάδες οι οποίες έχουν ξεφύγει από τον ορισμό των μικρομεσαίων ομάδων, αλλά πλέον λογίζονται ως ομάδες ουσιαστικά για Top 6. Όλες συμμετέχουν σε ευρωπαϊκή διοργάνωση, οπότε η επιπλέον κούραση θα παίξει το ρόλο της κατά τη διάρκεια της σεζόν. Φυσικά δεν είναι ομάδες με φουλ ποιοτικά ρόστερ κατά βάθος της 18άδας, αλλά σίγουρα διαθέτουν εξαιρετικές ενδεκάδες οι οποίες κοντράρουν στα ίσα τους μεγάλους. Όσο λοιπόν καταφέρουν οι προπονητές τους να κάνουν καλή διαχείριση, τόσο αυτές θα διαρκέσουν. Η Νιουκάστλ πρόσφατα υπέταξε εντός τη Παρί στο Τσάμπιονς Λιγκ και ήρθε ισόπαλη με τη Γουέστ Χαμ εκτός. Η Γουέστ Χαμ κέρδισε Τσέλσι και Μπράιτον, ενώ έβαλε δύσκολα στη Σίτι εντός. Η Μπράιτον πήρε ισοπαλία από τη Λίβερπουλ, ενώ κέρδισε Νιουκάστλ και Μαν. Γιουνάιτεντ. Τέλος η Βίλα, έριξε εξάρα στη Μπράιτον και κέρδισε τη Τσέλσι εκτός. Όλα αυτά μόλις τις πρώτες αγωνιστικές. Ένας κυκεώνας αποτελεσμάτων που ανακατεύουν τη τράπουλα και τη βαθμολογία. Όλοι μπορούν να χάσουν και όλοι μπορούν να κερδίσουν.

Οι απογοητευτικές Τσέλσι και Μαν. Γιουνάιτεντ

Κανένας ίσως δεν περίμενε να έχουν την ίδια πτωτική πορεία οι δύο ομάδες. Η βελτίωση για τη Τσέλσι είχε το πρόσωπο του Ποκετίνο, ενώ ο Τεν Χααγκ έμοιαζε να έχει βρει τα κουμπιά των κόκκινων διαβόλων. Όλα αυτά ήρθαν να καταρρεύσουν τις πρώτες αγωνιστικές. Η Τσέλσι συνεχίζει από το σημείο που σταμάτησε τη περσινή χρονιά, ενώ η Μάντσεστερ δείχνει να είναι βαριά άρρωστη στο εσωτερικό της. Τα απογοητευτικά αποτελέσματα έρχονται το ένα μετά το άλλο και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν αυτοί οι δύο κολοσσοί κάποια στιγμή θα ξυπνήσουν. Συνεπώς τα πολλά λεφτά δεν φέρνουν την ευτυχία, αν δεν ξέρεις πως να τα διαχειριστείς. Το τρένο δεν έχει χαθεί φυσικά ακόμη, αλλά πρωταθλητισμό δυάδας ή τριάδας δεν μπορούν να κάνουν σε καμία περίπτωση. Η Τσέλσι έδειξε να έχει σφυγμό στα τελευταία παιχνίδια, με τα δύο συνεχόμενα διπλά που έκανε σε Φούλαμ και Μπέρνλι.

Η επιστημονική ματιά των xPTS

Φυσικά πέρα από τα expected goals for, τα expected goals against και τις expected assists το ποδόσφαιρο υπάρχει και το expected points. Ελληνιστί αναμενόμενοι πόντοι. Όπως καταγράφουμε τα γκολ που θα μπορούσε να πετύχει μια ομάδα ή να δεχθεί, έτσι καταγράφουμε πλέον και τους πόντους που θα μπορούσε να έχει μια ομάδα. Αυτό το κομμάτι φυσικά είναι πολύ ενδιαφέρον γιατί μπορούμε να έχουμε έναν γνώμονα ανάμεσα στις ομάδες, ώστε να δούμε που θα μπορούσαν να είναι και που είναι πραγματικά.

Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Η πρωτοπόρος Τότεναμ δεν έμοιαζε ικανή μετά από 8 στροφές να είναι πρώτη, και όμως τα κατάφερε. Έχει συγκεντρώσει 20 βαθμούς, την ώρα που έχει 15.16 xPTS. Eίναι καλύτερη δηλαδή κατά 4.84 μονάδες. Ουσιαστικά είναι η καλύτερη συγκομιδή σε σύγκριση με τη πραγματική σε όλο το πρωτάθλημα. Την 2η καλύτερη την έχει η Άρσεναλ. 20 βαθμούς έχει συγκεντρώσει και η ίδια, έχοντας 15.32 xPTS. Διαφορά της τάξεως 4.68 μονάδων. Ακόμα και η Σίτι έχει διαφορά με τους αναμενόμενους πόντους, άσχετα αν είναι απειροελάχιστη. Έχει μαζέψει 18 πόντους, όταν τα αναμενόμενά της είναι 17.97 xPTS. Η Λίβερπουλ με τους 17 βαθμούς πρέπει να είναι ευχαριστημένη, αφού το xPTS την βγάζει κατά 2.30 βαθμούς κερδισμένη (14.70 xPTS). Αυτά είναι τα σημαντικότερα σχετικά με τη 4άδα του πρωταθλήματος. Το περίεργο είναι πως για τη Μάντσεστερ είναι θετικό ότι έχει τόσους βαθμούς, δηλαδή θα μπορούσε και χειρότερα, ενώ η Τσέλσι απογοητεύει και εδώ αφού οι 11 βαθμοί δεν φτάνουν τους 15.40 xPTS. Την μεγαλύτερη διαφορά στον βαθμολογικό πίνακα καταγράφεται από την Έβερτον. Τα ζαχαρωτά έχουν 7 βαθμούς σε 8 αγώνες, την ώρα που ο αναμενόμενος πίνακας την ήθελε να έχει 14.34 xPTS. Διαφορά της τάξεως 7.34 μονάδων expected points.

Σίγουρα τα expected goals και τα expected points δεν δηλώνουν την εικόνα των ομάδων με ακρίβεια, ούτε δίνουν πρωταθλήματα και τρόπαια στο τέλος, αλλά βοηθούν να προσεγγίσουμε το παιχνίδι με πιο επιστημονικό και μαθηματικό τρόπο. Γιατί μέσα μας σαν φίλαθλοι και οπαδοί του ποδοσφαίρου υπάρχει το αν! Αν κέρδιζε, αν σκόραρε, αν έδινε πάσα....... και άλλα πολλά αν.

Η Πρέμιερ Λιγκ είναι μαραθώνιος 38 αγώνων και προς το παρών οι ομάδες έχουν τρέξει μόλις τους 8. Το μόνο σίγουρο είναι πως το ενδιαφέρον μας θα παραμείνει αμείωτο μέχρι το φινάλε!!

Θα με βρείτε στο Facebook ΕΔΩ και στο Instagram ΕΔΩ και ΕΔΩ.

Βαθμολογία -

09/10/2023Premier League
Θέση Ομάδα Βαθμοί Αγώνες Ν Ι H Γ/Υ Γ/Κ +/-
1 Τότεναμ Τότεναμ 20 8 6 2 0 18 8 10
2 Άρσεναλ Άρσεναλ 20 8 6 2 0 16 6 10
3 Μάντσεστερ Σίτι Μάντσεστερ Σίτι 18 8 6 0 2 17 6 11
4 Λίβερπουλ Λίβερπουλ 17 8 5 2 1 18 9 9
5 Άστον Βίλα Άστον Βίλα 16 8 5 1 2 19 12 7
6 Μπράιτον & Χοβ Άλμπιον Μπράιτον & Χοβ Άλμπιον 16 8 5 1 2 21 16 5
7 Γουέστ Χαμ Γουέστ Χαμ 14 8 4 2 2 15 12 3
8 Νιούκαστλ Νιούκαστλ 13 8 4 1 3 20 9 11
9 Κρίσταλ Πάλας Κρίσταλ Πάλας 12 8 3 3 2 7 7 0
10 Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ 12 8 4 0 4 9 12 -3
11 Τσέλσι Τσέλσι 11 8 3 2 3 11 7 4
12 Φούλαμ Φούλαμ 11 8 3 2 3 8 13 -5
13 Νότιγχαμ Φόρεστ Νότιγχαμ Φόρεστ 9 8 2 3 3 8 10 -2
14 Γουλβς Γουλβς 8 8 2 2 4 9 14 -5
15 Μπρέντφορντ Μπρέντφορντ 7 8 1 4 3 11 12 -1
16 Έβερτον Έβερτον 7 8 2 1 5 9 12 -3
17 Λούτον Λούτον 4 8 1 1 6 6 15 -9
18 Μπέρνλι Μπέρνλι 4 8 1 1 6 7 20 -13
19 Μπόρνμουθ Μπόρνμουθ 3 8 0 3 5 5 18 -13
20 Σέφιλντ Γιουνάιτεντ Σέφιλντ Γιουνάιτεντ 1 8 0 1 7 6 22 -16
Promotion - Champions League (Group Stage)
Promotion - Europa League (Group Stage)
Relegation - Championship

Παρακολουθείστε στο tostoixima.gr τα livescores ποδοσφαίρου, προγνωστικά ποδοσφαίρου και λεπτομέρειες για τα γεγονότα των αγώνων. Δείτε τις αναμετρήσεις της ημέρας στο κουπόνι ποδοσφαίρου του ΠΑΜΕΣΤΟΙΧΗΜΑ και ενημερωθείτε για όλα τα αθλητικά νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο μέσα από την καθημερινή ροή αθλητικών ειδήσεων του tostoixima.gr