Μπάσκετ

Παναθηναϊκός – Ηρακλής 91-61: Επίδειξη βάθους πριν το ντέρμπι «αιωνίων»

Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου 2026 - 21:40

Ο Παναθηναϊκός δεν άφησε περιθώρια στον Ηρακλή, επέβαλε από νωρίς τον ρυθμό του και με πειστική εμφάνιση έκλεισε θέση για τον τελικό του Κυπέλλου, περιμένοντας πλέον το μεγάλο ντέρμπι.

Παναθηναϊκός – Ηρακλής 91-61: Επίδειξη βάθους πριν το ντέρμπι «αιωνίων»

Λίγο μετά τη νίκη του Ολυμπιακού απέναντι στο Μαρούσι, ο Παναθηναϊκός φρόντισε κι εκείνος να κάνει το καθήκον του, επικρατώντας άνετα του Ηρακλή με 91-61 και εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή του στον τελικό του Allwyn Final 8 του Κυπέλλου Ελλάδας.

Οι «πράσινοι» κυριάρχησαν απόλυτα απέναντι στους Θεσσαλονικείς, οι οποίοι δεν είχαν ούτε την εμπειρία ούτε το απαραίτητο βάθος στο ρόστερ για να αντέξουν δεύτερη αναμέτρηση μέσα σε ένα 24ωρο. Ο Εργκίν Αταμάν επέλεξε να συμπεριλάβει τον Τι Τζέι Σορτς στην εξάδα των ξένων, αφήνοντας εκτός τον Τζέντι Όσμαν, και δικαιώθηκε, καθώς ο Αμερικανός γκαρντ πρόσφερε ουσία ως βασικός οργανωτής.

Ο Νάιτζελ Χέιζ-Ντέιβις αγωνίστηκε για 14 λεπτά, είχε πολυδιάστατη παρουσία και πηγαίνει με καλή ψυχολογία στο πρώτο ντέρμπι «αιωνίων» της καριέρας του. Σημαντικό στοιχείο πως και οι 12 παίκτες που χρησιμοποιήθηκαν βρήκαν σκορ, με τον Αλέξανδρο Σαμοντούροβ να είναι ο τελευταίος που χρίστηκε σκόρερ.

Από πλευράς Ηρακλή, ο Κρις Σμιθ ξεχώρισε, την ώρα που ο Ζόραν Λούκιτς έβλεπε απογοητευμένος το ματς να ξεφεύγει από νωρίς. Το εντυπωσιακό 17-2 του Παναθηναϊκού στα πρώτα λεπτά ουσιαστικά έκρινε την έκβαση της αναμέτρησης, με τους «κυανόλευκους» να στρέφουν το μυαλό τους στο πρωτάθλημα και την εκτός έδρας δοκιμασία με τον Κολοσσό.

Παρότι επιθετικά δεν εντυπωσίαζε στο ξεκίνημα, ο Παναθηναϊκός έδειξε μεγάλη αμυντική συνέπεια. Με τέσσερις πόντους του Σορτς και πέντε του Ρογκαβόπουλου έγινε το 11-2 στο 5’, ενώ η διαφορά έφτασε στο +15 (17-2 στο 7’). Το πρώτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε στο 22-7, με τον Ηρακλή να έχει ήδη εννέα λάθη και μόλις τρία εύστοχα σουτ.

Στη δεύτερη περίοδο ο Ηρακλής αντέδρασε προσωρινά. Διαδοχικά τρίποντα από Σύλλα και Σμιθ μείωσαν στους εννέα (28-19 στο 14’), όμως ο Μήτογλου έδωσε άμεση απάντηση (35-19 στο 16’) και ο Σορτς ανέβασε ξανά τον ρυθμό, οδηγώντας τη διαφορά στο +22 (46-24 στο 19’). Στο ημίχρονο οι Θεσσαλονικείς είχαν 14 λάθη, με τον Σορτς πρώτο σκόρερ του αγώνα στο πρώτο εικοσάλεπτο με 11 πόντους.

Το σκηνικό δεν διαφοροποιήθηκε στο τρίτο δεκάλεπτο. Ο Παναθηναϊκός συνέχισε να επιβάλλει τον ρυθμό του, κατέκτησε και αυτή την περίοδο με 27-20, ενώ ο Αταμάν άνοιξε το rotation, βλέποντας ακόμη και τους παίκτες του πάγκου να διατηρούν τη διαφορά σε υψηλά επίπεδα.

ΤΑ ΔΕΚΑΛΕΠΤΑ: 22-7, 46-26, 73-46, 91-61

ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟΣ (Αταμάν): Σορτς 13 (5/9 δίποντα, 1/3 τρίποντα, 3 ριμπάουντ, 3 ασίστ, 2 κλεψίματα), Καλαϊτζάκης 7 (1), Χολμς 8 (4/6 δίποντα, 4 ριμπάουντ), Σλούκας 7 (2 τρίποντα, 7 ασίστ, 3 κλεψίματα), Χέιζ-Ντέιβις 9 (2/2 δίποντα, 0/3 τρίποντα, 5/6 βολές, 4 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Ρογκαβόπουλος 11 (4/6 δίποντα, 1/2 τρίποντα), Σαμοντούροβ 5 (1), Γκραντ 2, Ναν 7 (2/6 δίποντα, 1/3 τρίποντα, 3 ασίστ, 3 κλεψίματα), Τολιόπουλος 9 (3/5 τρίποντα), Ερνανγκόμεθ 3 (1 τρίποντο, 4 ριμπάουντ, 2 ασίστ), Μήτογλου 10 (1)

ΗΡΑΚΛΗΣ (Λούκιτς): Φάντερμπερκ 2 (1/7 σουτ, 6 ριμπάουντ), Στρονγκ 11 (4/4 δίποντα, 1/3 τρίποντα), Ντάρκο-Κέλι 10 (2), Σμιθ 14 (5/9 δίποντα, 10 ριμπάουντ), Τσιακμάς, Μωραΐτης 10 (2 τρίποντα, 3 ριμπάουντ, 4 ασίστ), Γουέρ 6 (4 ριμπάουντ, 3 ασίστ), Καμπουρίδης 2, Χρηστίδης, Σύλλας 6 (2)

Παρακολουθείστε στο tostoixima.gr τα livescores μπασκετ, προγνωστικά μπάσκετ και λεπτομέρειες για τα γεγονότα των αγώνων. Δείτε τις αναμετρήσεις της ημέρας στο κουπόνι μπασκετ του ΠΑΜΕΣΤΟΙΧΗΜΑ και ενημερωθείτε για όλα τα αθλητικά νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο μέσα από την καθημερινή ροή αθλητικών ειδήσεων του tostoixima.gr

* Ισχύουν Όροι και Προϋποθέσεις διαθέσιμοι στο novibet.gr/info/oroi
21+| ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΡΥΘΜΙΣΤΗΣ:ΕΕΕΠ | ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΘΙΣΜΟΥ & ΑΠΩΛΕΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ | ΓΡΑΜΜΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ ΚΕΘΕΑ: 2109237777 | ΠΑΙΞΕ ΥΠΕΥΘΥΝΑ.