Ποδόσφαιρο

Μπαρτσελόνα: Υποθήκευσε το μέλλον για να κάνει σούπερ μεταγραφές - Ποιο το υπέρογκο χρέος και το σχέδιο που είναι σε εξέλιξη

Τετάρτη, 20 Ιουλίου 2022 - 12:43

Οι οφειλές φτάνουν το 1,5 δις αλλά ο Λαπόρτα με το πλάνο του βρήκε λύσεις, που ωστόσο δεν είναι σίγουρο πως θα βγουν στο μέλλον

Μπαρτσελόνα: Υποθήκευσε το μέλλον για να κάνει σούπερ μεταγραφές - Ποιο το υπέρογκο χρέος και το σχέδιο που είναι σε εξέλιξη

Η Μπαρτσελόνα βρέθηκε πέρσι στο χείλος του γκρεμού έχοντας χρέος που αγγίζει το 1,5 δις ευρώ με αποτέλεσμα να μην κάνει μεταγραφές.
Το σκληρό πλαίσιο της Ισπανικής λίγκας δεν άφηνε την Μπαρτσελόνα να κινηθεί με άνεση. Ο Ζοάν Λαπόρτα, όμως, γύρισε στην προεδρία και έβαλε σε εφαρμογή το πλάνο του.

Ωστόσο έχει μεγάλο ρίσκο αυτό που έκανε. Γιατί ουσιαστικά δέσμευσε τα μελλοντικά έσοδα των μπλαουγκράνα. Για να βρει ρευστό και η ομάδα να βγει από το αδιέξοδο.

Οι άνθρωποι της Μπάγερν Μονάχου γι’ αυτό ήταν διστακτικοί για να πουν το ναι στα 50 εκατ. ευρώ για τον Λεβαντόφσκι. Χαρακτηριστικά έλεγαν πως δεν ξέρουν αν θα υπάρχει Μπαρτσελόνα σε 3 χρόνια. Πήραν τις απαραίτητες εγγυήσεις και τελικά άφησαν τον Πολωνό σταρ να πάει στην Καταλονία.

Το σχέδιο Λαπόρτα, που είναι ένα μεγάλο ρίσκο…

Πως όμως κατάφερε η Μπαρτσελόνα να κάνει τις εξαιρετικές μεταγραφές της; Η πρώτη κίνηση ήταν η συμφωνία με την Goldman Sachs. Η οποία έδωσε μακροπρόθεσμο δάνειο ύψους 595 εκατομμυρίων ευρώ. Κι έτσι αντικαταστάθηκαν οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις των 700 εκατ. ευρώ με την αναχρηματοδότηση.

Μετά ήρθε η συμφωνία με τη Spotify που μπήκε χορηγός στην φανέλα και στο Καμπ Νου (για πρώτη φορά αποκτά χορηγό). Στο ταμείο θα μπαίνουν 70 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο.

Πούλησε το 10% των τηλεοπτικών της δικαιωμάτων για τα επόμενα 25 χρόνια. Σε ένα αμερικανικό fund (Sixth Street) έναντι ενός ποσού κοντά στα 207,5 εκατομμύρια ευρώ. Υπάρχει πολύ σοβαρό ενδεχόμενο να πουληθεί στην ίδια εταιρία ακόμα ένα 15%. Έναντι 400 εκατομμυρίων ευρώ.

Θα δώσει το 49% των Barca Studios για ένα ποσό άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ. Και το 49% της εταιρίας BLM που διαχειρίζεται τα έσοδα από την εμπορική εικόνα του συλλόγου παγκοσμίως έναντι 300 εκατομμυρίων ευρώ.

Πρέπει να βρει τρόπο να μειώσει και τα ετήσια έξοδα των συμβολαίων του ρόστερ της. Από τα 500 εκ. ευρώ, στα 400 εκ. ευρώ. Διαφορετικά θα πρέπει να βρει έσοδα 704 εκατ. ευρώ το χρόνο για να μπορέσει να μην έχει πρόβλημα στην έκδοση των δελτίων. Καθώς το ισπανικό μοντέλο θέλει για κάθε 1 εκατ. ευρώ χρέους, να έχει 3 εκατ. ευρώ έσοδα!

Οι φετινές μεταγραφές της, που έγιναν με υποθήκευση μελλοντικών εσόδων:

ΟΝΟΜΑ ΟΜΑΔΑ ΚΟΣΤΟΣ
Ραφίνια Λιντς 58.000.000
Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι Μπάγερν 45.000.000
Πάμπλο Τόρε Σανταντέρ 5.000.000
Εμρέ Ντεμίρ Καϊσέρισπορ 2.000.000
Φρανκ Κεσιέ Μίλαν 0 Ελεύθερος
Αντρέας Κρίστενσεν Τσέλσι 0 Ελεύθερος

Παρακολουθείστε στο tostoixima.gr τα livescores ποδοσφαίρου, προγνωστικά ποδοσφαίρου και λεπτομέρειες για τα γεγονότα των αγώνων. Δείτε τις αναμετρήσεις της ημέρας στο κουπόνι ποδοσφαίρου του ΠΑΜΕΣΤΟΙΧΗΜΑ και ενημερωθείτε για όλα τα αθλητικά νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο μέσα από την καθημερινή ροή αθλητικών ειδήσεων του tostoixima.gr