Ποδόσφαιρο

Παγκόσμιο Κύπελλο 2022: Αίτημα της Ουκρανίας για αποβολή του Ιράν

Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου 2022 - 20:39

Η ουκρανική ποδοσφαιρική ομοσπονδία αιτείται την αποβολή των Ιρανών από το τουρνουά στο Κατάρ λόγω των συστηματικών παραβάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ασιατική χώρα.

Παγκόσμιο Κύπελλο 2022: Αίτημα της Ουκρανίας για αποβολή του Ιράν

Λιγότερο από τρεις εβδομάδες έχουν απομένει μέχρι τη σέντρα στα γήπεδα του Κατάρ και την έναρξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ωστόσο, αν και το διάσημα είναι λιγοστό ως την έναρξη του τουρνουά, ένα ακόμα θέμα θα απασχολήσει την FIFA τις προσεχείς ημέρες. Η Ουκρανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία απέστειλε επιστολή σε FIFA και UEFA με την οποία ζητά τόσο την αποβολή του Ιράν από το Παγκόσμιο Κύπελλο όσο να αποβάλλουν οριστικά οι διεθνείς Συνομοσπονδίες την αντίστοιχη ρωσική από τους κόλπους τους.

Σε ό,τι αφορά το θέμα του Ιράν, διότι αυτό με τη Ρωσία έχει να κάνει με την εισβολή της τελευταίες στην Ουκρανία και τις πολεμικές ενέργειες, το αίτημα στοιχειοθετείται από την ουκρανική πλευρά με δύο επιχειρήματα. Καταρχάς την καταπάτηση και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ασιατική χώρα μετά τη δολοφονίας της Μαχσά Αμινί. Επιπλέον, λόγω της συμμετοχές του Ιράν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας, κατά τη διάρκεια της εισβολής στην Ουκρανία.

Η ανακοίνωση των Ουκρανών

Οι παραπάνω αποφάσεις πάρθηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της εκτελεστικής επιτροπής της Ουκρανικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου. Μετά το τέλος της συνάντησης, εξέδωσε ανακοίνωσε που αφορά τόσο την αντίστοιχη της Ρωσίας όσο και του Ιράν. Περιμένοντας από την FIFA και την UEFA να εξετάσουν τα αιτήματά της.

Η ανακοίνωση αναφέρει: «Λαμβάνοντας υπόψη τις ενέργειες της Ρωσικής Ποδοσφαιρικής Ένωσης σχετικά με την ενσωμάτωση ποδοσφαιρικών συλλόγων και ομοσπονδιών από τα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας στις ρωσικές διοργανώσεις και στη δομή της Ρωσικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, η εκτελεστική επιτροπή της Ουκρανικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας αποφάσισε να προσφύγει στη FIFA και την UEFA. με έκκληση να λάβει επείγοντα μέτρα για να ανταποκριθεί στις ενέργειες της Ρωσικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και να εφαρμόσει στην ρωσική ομοσπονδία τις πιο αυστηρές κυρώσεις, ιδίως με τη μορφή του αποκλεισμού του από τα μέλη της FIFA και της UEFA.

Λαμβάνοντας υπόψη τις πληροφορίες των μέσων ενημέρωσης σχετικά με τις συστηματικές εκδηλώσεις παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Ιράν, οι οποίες ενδέχεται να παραβιάζουν τις αρχές και τους κανόνες του Χάρτη της FIFA, λαμβάνοντας υπόψη το ψήφισμα 2231 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επιβολή κυρώσεων στο Ιράν και την εικαζόμενη ανάμειξη του Ιράν στη στρατιωτική επίθεση της Ρωσικής Ομοσπονδίας κατά της Ουκρανίας, να στραφεί στη FIFA με πρόταση να εξεταστεί το θέμα του αποκλεισμού της εθνικής ομάδας του Ιράν από το Παγκόσμιο Κύπελλο», ανέφερε η Ουκρανική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία σε ανακοίνωσή της.

** Το Ιράν είναι στον 2ο όμιλο του τουρνουά στο Κατάρ, όπου επίσης έχουν κληρωθεί η Αγγλία, η Ουαλία και οι ΗΠΑ.

** Η κίνηση των Ουκρανών για τους Ρώσους έχει να κάνει με την απόφαση της Ρωσικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας να εντάξει στους κόλπους της, τις ομάδες από τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη, δίνοντάς τους δικαίωμα συμμετοχής στα ρωσικά πρωταθλήματα.

Παρακολουθείστε στο tostoixima.gr τα livescores ποδοσφαίρου, προγνωστικά ποδοσφαίρου και λεπτομέρειες για τα γεγονότα των αγώνων. Δείτε τις αναμετρήσεις της ημέρας στο κουπόνι ποδοσφαίρου του ΠΑΜΕΣΤΟΙΧΗΜΑ και ενημερωθείτε για όλα τα αθλητικά νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο μέσα από την καθημερινή ροή αθλητικών ειδήσεων του tostoixima.gr