Μπάμπης Παπάζογλου

Το φορμάτ των πλέι οφ

Παρασκευή, 7 Ιουνίου 2024 - 13:53

Ο Μπάμπης Παπάζογλου γράφει για τα πλέι οφ του πρωταθλήματος και το ενδεχόμενο αλλαγής από την επόμενη σεζόν

Το φορμάτ των πλέι οφ

Μετά τη συμπλήρωση μίας πενταετίας της διεξαγωγής των πλέι οφ με την ανάδειξη πρωταθλητή από αυτήν τη διαδικασία, ήρθε στην επιφάνεια η συζήτηση για την αλλαγή του φορμάτ, ειδικά την επόμενη σεζόν, που τα ευρωπαϊκά εισιτήρια θα είναι και πάλι πέντε. Μία συζήτηση που επίκειται να τεθεί και σε ψηφοφορία στην Σούπερ Λιγκ.
Η αλήθεια είναι ότι ο προβληματισμός έχει βάση. Όλα αυτά τα χρόνια, είτε τα ευρωπαϊκά εισιτήρια ήταν πέντε, είτε ήταν τέσσερα, η έκτη ομάδα του πρωταθλήματος απλά έμπαινε στα πλέι οφ με «έπαθλο» δέκα επιπλέον ανταγωνιστικά παιχνίδια και απουσία από τη ψυχοφθόρα διαδικασία των πλέι άουτ και τον υποβιβασμό. Γνώριζαν άλλες περισσότερο κι άλλες λιγότερο, ότι μέσα από το πρωτάθλημα δεν μπορούσαν να κερδίσουν κάτι παραπάνω. Τη συμμετοχή τους στα πλέι οφ κέρδισαν πέντε διαφορετικές ομάδες: ΟΦΗ, Αστέρας, ΠΑΣ, Βόλος και Λαμία. Μόνον ο ΟΦΗ έπαιξε στην Ευρώπη, γιατί ο Παναθηναϊκός ήταν τιμωρημένος. Ειδικά φέτος, εκτός της Λαμίας και ο πέμπτος Άρης πολύ γρήγορα έχασε κάθε ελπίδα να διεκδικήσει ευρωπαϊκό εισιτήριο μέσα από το πρωτάθλημα.
Η σκέψη είναι να δημιουργηθούν τρεις κατηγορίες. Η πρώτη με τις ομάδες που θα τερματίσουν από τις θέσεις 1-4 για να διεκδικήσουν τον τίτλο, έχοντας παράλληλα την προσεχή σεζόν σίγουρη συμμετοχή στην Ευρώπη. Η δεύτερη με τη συμμετοχή των ομάδων που τερμάτισαν στις θέσεις 5-8, με την πρώτη να κερδίζει ευρωπαϊκό εισιτήριο, αν αυτό δεν πάει σε άλλη ομάδα μέσω Κυπέλλου. Στην πραγματικότητα είναι πολύ πιθανό ότι ο πρώτος θα είναι στην Ευρώπη, καθώς το Κύπελλο κατακτούν μονίμως τα τελευταία χρόνια οι διεκδικητές του τίτλου. Και η τρίτη κατηγορία θα περιλαμβάνει τις υπόλοιπες ομάδες που θα παλέψουν για να αποφύγουν τον υποβιβασμό. Αυτό το φορμάτ, θεωρητικά αυξάνει τον ανταγωνισμό, περιορίζει τις αδιάφορες ομάδες (πάντα θα υπάρχουν, το είδαμε και φέτος) και μειώνει τα παιχνίδια των ομάδων συνολικά στη σεζόν, αυξάνοντας τις διαθέσιμες ημερομηνίες αν μία ή και περισσότερες ομάδες φτάσουν ψηλά στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και αναβάλλονται οι αγώνες τους, ενώ παράλληλα μειώνονται και οι εμβόλιμες αγωνιστικές.
Σίγουρα δε λύνει όλα τα προβλήματα. Αδιάφορες ομάδες θα υπάρχουν, ειδικά στο γκρουπ των ομάδων που παλεύουν για τον υποβιβασμό, αλλά και στις θέσεις 5-8. Αν το φορμάτ ίσχυε φέτος, ο Άρης θα έμπαινε ως πέμπτος με διαφορά 8 βαθμών από την έκτη Λαμία, 11 από τον έβδομο Αστέρα και 14 από τον όγδοο Ατρόμητο. Και στο τελευταίο γκρουπ, ο Πανσερραϊκός θα είχε διαφορά 8 και 9 βαθμών από τις δύο τελευταίες θέσεις.
Υπάρχει βέβαια και μία άλλη επιλογή, η οποία όμως έχει εγκαταλειφθεί. Πρωτάθλημα με 18 ομάδες, χωρίς πλέι οφ, αρκεί να μπορούν να σταθούν οικονομικά στην κατηγορία. Μία επιλογή που δεν είναι μόνον… ρομαντική. Όχι γιατί αυτό συμβαίνει στα μεγάλα πρωταθλήματα, άλλωστε δεν μπορεί να γίνει σύγκριση μ’ αυτά. Υπάρχουν όμως άλλα παραδείγματα, όπως αυτό της Πορτογαλίας. Μία χώρα που δεν έχει μεγάλες διαφορές σε πληθυσμό, βιοτικό επίπεδο από την Ελλάδα και το ποδόσφαιρο της είναι πιο ψηλά από το ελληνικό στη βαθμολογία της ΟΥΕΦΑ. Το επιχείρημα των πλέι οφ ήταν εξ αρχής η ανταγωνιστικότητα, τα περισσότερα παιχνίδια και τα έσοδα από τα τηλεοπτικά. Αυτό που κυρίως ενδιαφέρει τον φίλαθλο είναι η ανταγωνιστικότητα. Η σύγκριση μας δίνει ενδιαφέροντα στοιχεία. Στην Ελλάδα το πρωτάθλημα διεκδικούν πλέον τέσσερις ομάδες, όταν στην Πορτογαλία στην πραγματικότητα κάθε χρόνο είναι υπόθεση το πολύ τριών ομάδων, των Μπενφίκα, Πόρτο και Σπόρτινγκ που το κατέκτησε φέτος. Η τελευταία που το κατέκτησε εκτός των τριών αυτών ομάδων ήταν η Μποαβίστα το 2001. Η διαφορά της φετινής πρωταθλήτριας Σπόρτινγκ από την τελευταία Τσάβες ήταν 67 βαθμοί και από την ομάδα που σώθηκε (Πορτιμονένσε) 58. Η διαφορά του ΠΑΟΚ στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος (έξι αγωνιστικές λιγότερες από την Πορτογαλία) ήταν 42 βαθμοί από τον τελευταίο και 41 από τον προτελευταίο. Η συγκεκριμένη επιλογή (πρωτάθλημα χωρίς πλέι οφ) πάντως δεν έχει μπει στο «τραπέζι» και ούτε προβλέπεται…

Παρακολουθείστε στο tostoixima.gr τα livescores ποδοσφαίρου, προγνωστικά ποδοσφαίρου και λεπτομέρειες για τα γεγονότα των αγώνων. Δείτε τις αναμετρήσεις της ημέρας στο κουπόνι ποδοσφαίρου του ΠΑΜΕΣΤΟΙΧΗΜΑ και ενημερωθείτε για όλα τα αθλητικά νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο μέσα από την καθημερινή ροή αθλητικών ειδήσεων του tostoixima.gr