Ηλίας Βλάχος

Το κάστρο της Νις έπεσε, σηκώθηκε και η μάχη συνεχίζεται

Παρασκευή, 15 Δεκεμβρίου 2023 - 23:29

Η Νις ήταν η τελευταία ομάδα στα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης που ηττήθηκε. Θέμα τύχης ή ικανότητας;

Το κάστρο της Νις έπεσε, σηκώθηκε και η μάχη συνεχίζεται

Πάντως στην πρώτη ήττα της σεζόν από τη Ναντ με 1-0 αντέδρασε με νίκη με 2-1 απέναντι στη Ρεν άρα, όλα καλά.

* Ισχύουν όροι & προϋποθέσεις
21+ | Αρμόδιος Ρυθμιστής ΕΕΕΠ | Κίνδυνος εθισμού & απώλειας περιουσίας | Γραμμή βοήθειας ΚΕΘΕΑ: 210 9237777 | Παίξε Υπεύθυνα

Κάθε χρόνο η Ligue 1 εκτός από τα ταλέντα που εμφανίζει σου δίνει και μια ομάδα έκπληξη. Μια ομάδα που κάνει την υπέρβασή της. Πέρσι ήταν η Λανς που πήρε και εισιτήριο για το Champions League και φέτος φαίνεται ότι η διανομή των ρόλων έδωσε την ευκαιρία στη Νις.

Δεν είναι πρωτάρα και δεν θα είναι και μεγάλη έκπληξη να τερματίσει ψηλά. Άλλωστε παίζει 22η σεζόν στην Ligue 1. H πιο πρόσφατη καλή στιγμή ήταν η τρίτη θέση της σεζόν 2016/17 με προπονητή τον Λουσιέν Φαβρ που είναι και η καλύτερη θέση που έχει πάρει στο πρωτάθλημα μετά την 2η θέση την σεζόν 75/76. To τελευταίο της πρωτάθλημα μπορεί να βρεθεί το 1959.

Στο instagram θα με βρείτε ΕΔΩ

Δεν είναι εύκολο βέβαια να ταρακουνήσεις την Παρί Σεν Ζερμέν αλλά η εξαιρετική Νις του Ιταλού Φραντσέσκο Φαριόλι (...ομολογώ ότι πριν αναλάβει τους Γάλλους δεν τον γνώριζα) το προσπαθεί.

Η Νις έχει δεχτεί τα λιγότερα γκολ από όλες τις ομάδες στα πέντε μεγάλα πρωταθλήματα της Ευρώπης, μόλις έξι και έχει κρατήσει δέκα φορές το μηδέν στην εστία που επίσης είναι η καλύτερη επίδοση.

Δεν είναι το στοιχείο της όμως μόνο η άμυνα.

"Θέλουμε να έχουμε τον έλεγχο. Δουλεύουμε σε διάφορες τακτικής για την αλλαγή ταχύτητας στο παιχνίδι μας. Θέλουμε όχι απλά να κινούμε την μπάλα. Θέλουμε να αναγκάζουμε τον αντίπαλο μας να κινείται επειδή κινούμε την μπάλα. Πρέπει να μάθουμε να εντοπίζουμε την στιγμή που πρέπει να αλλάξουμε ταχύτητα στο παιχνίδι μας" λέει ο Φαριόλι προσπαθώντας να εξηγήσει την λογική του.

Η τακτική του Φαριόλι δεν απέχει πολύ από αυτή της Μπράιτον και του Ντε Τζέρμπι τον οποίο ο νεαρός Ιταλός είχε προπονητή όταν ήταν αναλυτής στην Σασουόλο.

Δεν έχει παίξει ποδόσφαιρο. Έχει δίπλωμα φιλοσοφίας που πήρε από το πανεπιστήμιο της Φλωρεντίας με την τελική του εργασία να έχει τίτλο: "Φιλοσοφία του παιχνιδιού. Η αισθητική του ποδοσφαίρου και ο ρόλος του τερματοφύλακα".

Ο Φαριόλι είναι ο πρώτος προπονητής που έδωσε φανέλα βασικού στον 24χρονο Πολωνό τερματοφύλακα Μπούλκα (πρώην ΠΣΖ και Τσέλσι) και καλά έκανε. Βοηθάει πολύ στην ανάπτυξη της ομάδας που έχει έναν και μοναδικό στόχο. Να ξεγελάσει τον αντίπαλο που πρεσάρει ψηλά. Όταν συμβεί αυτό εκεί είναι η στιγμή που η Νις πετάει την μπάλα στους επιθετικούς που είναι απομονωμένοι με την αντίπαλη άμυνα και με χώρους για να συνδυαστούν. Εκεί πρέπει να μάθει να επιλέγει τι στιγμές της για να αλλάξει ταχύτητα και για την ώρα οι αριθμοί της είναι ικανοποιητικοί.

Πέμπτη στο πρώτάθλημα σε κάθετες πάσες που οδηγούν σε ευκαιρίες (19) και μια από τις δύο ομάδες που έχουν περισσότερες κάθετες πάσες από μεγάλες μπαλιές για να αλλάξει παιχνίδι από την μια πλευρά στην άλλη. Η άλλη είναι η Μονακό. Εντυπωσιακό στατιστικό ότι είναι και χειρότερη από οτι πρέπει στην επίθεση με τον δείκτη των xGoals στα 21,39 και έχει σκοράρει μόλις 16 φορές. Που να σκόραρε κιόλας!!!

Ο Φαριόλι αναφέρει ως μεγάλες επιρροές στην ποδοσφαιρική του ιδέα τους Μαρτσέλο Λίπι, Πεπ Γκουαρδιόλα και Μαρσέλο Μπιέλα.

Θα έλεγε κανείς ότι σε προϊδεάζουν για ένα πλάνο φουλ επιθετικό αλλά αν για κάτι πρέπει να είστε προετοιμασμένοι πάντως πριν κάτσετε να δείτε αγώνα της Νις είναι ένα... πολλά γκολ δεν θα δείτε.