Ο Αναλυτής

Bundesliga: Η μάχη της παραμονής από τον Αναλυτή!

Δευτέρα, 27 Μαρτίου 2023 - 18:30

Του Άγγελου Γεώργα

Η μάχη στη Γερμανία μαίνεται τόσο στις πρώτες θέσεις, όσο και στις τελευταίες. Εμείς θα εστιάσουμε στις τελευταίες, αφού εκεί 4 ομάδες είναι σε αναμμένα κάρβουνα, και μπορεί αυτός ο αριθμός να φτάσει τις 6! 

Bundesliga: Η μάχη της παραμονής από τον Αναλυτή!

Πραγματικός χαμός γίνεται στις τελευταίες θέσεις στη πρώτη κατηγορία της Γερμανίας. Μία από τις πιο συναρπαστικές μάχες μαίνεται στην ουρά της βαθμολογίας, με 9 αγωνιστικές να απομένουν και οι πέντε τελευταίες ομάδες χωρίζονται με μόλις πέντε βαθμούς, ενώ η 13η Κολωνία και η 12η η Άουγκσμπουργκ δεν είναι σε καμία περίπτωση ασφαλείς ακόμα.

Μόλις πριν από δύο αγωνιστικές, η Στουτγάρδη, η Χόφενχαϊμ, η Σάλκε και η Μπόχουμ ήταν όλες ισοβαθμίες – κάτι που δεν είχε συμβεί ποτέ ξανά τόσο αργά μέσα στη σεζόν στη Γερμανία. Δύο ομάδες λοιπόν πέφτουν απευθείας στην 2η κατηγορία, ενώ η τρίτη από το τέλος θα παίξει αγώνες μπαράζ με ομάδα από την 2 Bundesliga για μια θέση στη μεγάλη κατηγορία. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, αν τελείωνε θεωρητικά το πρωτάθλημα, θα υποβιβάζονταν οι Στουτγάρδη και Σάλκε, με τη Χέρτα να παίζει αγώνες μπαράζ με το Αμβούργο.

Με τη βοήθεια της Opta, θα δούμε έναν συγκεντρωτικό πίνακα όπου θα δούμε τις πιθανότητες κατάταξης της κάθε ομάδας στην αντίστοιχη θέση στον βαθμολογικό πίνακα.

Πίνακας πιθανής κατάταξης Bundesliga 2022-2023

Eμείς παρακάτω θα μιλήσουμε όμως για τις 5 ομάδες που δείχνουν να εμπλέκονται αμεσότερα στην υπόθεση του υποβιβασμού.

ΜΠΟΧΟΥΜ (25 βαθμούς)

Θέση: 14η

Πιθανότητα άμεσου υποβιβασμού: 10,7%

Πιθανότητα συμμετοχής στα μπαράζ: 12,5%

Η Μπόχουμ προέρχεται από την επιτυχημένη προηγούμενη σεζόν, αφού κατάφερε να παραμείνει στην κατηγορία ως ρούκι της κατηγορίας. Ανέβηκε ως πρωταθλήτρια από τη 2η κατηγορία το 2020-2021 και το έργο της ήταν αρκετά δύσκολο απέναντι στα μεγαθήρια της μεγάλης κατηγορίας.

Τη φετινή σεζόν, έπρεπε να περάσουν 6 αγωνιστικές για να πάρει τον πρώτο της βαθμό. Μετρούσε 6 στις 6 ήττες και τελικά την 7η αγωνιστική κατάφερε και έφερε 1-1 με τη Κολωνία για να κάνει σεφτέ. Αυτό το αρνητικό ρεκόρ ήταν το τρίτο στην ιστορία της κατηγορίας, αφού έγινε η τρίτη ομάδα που καταφέρνει κάτι τέτοιο μετά τις Φορτούνα Ντίσελντορφ το 1991-92 και την FSV Μάιντζ το 2020-21.

Τον πρώτο βαθμό τον έφερε ο νέος προπονητής της ομάδας όμως, ο Thomas Letsch που αντικατέστησε τον μέχρι πρότινος Thomas Reis. Η δουλειά που έκανε ο νέος προπονητής ήταν εντυπωσιακή και κατάφερε να μετατρέψει την ομάδα του σε ένα θηρίο εντός έδρας. Για πρώτη φορά από το 1997, κέρδισε πέντε αγώνες εντός έδρας στην πρώτη κατηγορία μεταξύ Οκτωβρίου και Φεβρουαρίου.

Μετά από ένα σερί τεσσάρων αγώνων ήττας χωρίς να σκοράρει ούτε ένα γκολ, η Μπόχουμ απόλαυσε δύο κρίσιμες σερί νίκες εκτός έδρας εναντίον της Κολωνίας (2-0) και εντός έδρας εναντίον της Λειψίας (1-0) για να ανέβει έτσι στη 14η θέση. Τέσσερις βαθμούς μακριά από τις θέσεις απευθείας υποβιβασμού.

Η μεγαλύτερη αδυναμία της Μπόχουμ τη φετινή σεζόν ήταν η άμυνά της. Έχει δεχθεί τα περισσότερα γκολ στην Bundesliga (56) και έχουν δώσει στους αντιπάλους τους τις καλύτερες ευκαιρίες, με 47,9 xG στο πρωτάθλημα. Oι στατικές φάσεις ήταν ακόμη μία ιδιαίτερη δυσκολία, με την Μπόχουμ να επιτρέπει στους αντιπάλους της να σκοράρουν 22 γκολ από στημένα παιχνίδια.

Η Μπόχουμ έχει εξαιρετικά δύσκολο πρόγραμμα με παιχνίδια σχεδόν με όλους του Top-6 της βαθμολογίας. Σε αυτά που πρέπει να εστιάσει είναι στα εξάποντα με Στουτγάρδη και Άουγκσμπουργκ εντός, και Χέρτα εκτός.

Δεν μπορεί να πει κανείς πως είναι από τα φαβορί για υποβιβασμό, αλλά οφείλει να είναι προσεκτική.

ΧΟΦΕΝΧΑΪΜ (22 βαθμούς)

Θέση: 15η

Πιθανότητα άμεσου υποβιβασμού: 34%

Πιθανότητα συμμετοχής στα μπαράζ: 21,8%

Η Χόφενχαϊμ ξεκίνησε τη σεζόν με άλλες φιλοδοξίες και άλλες βλέψεις. Έκανε ευρωπαϊκά όνειρα ύστερα τις υψηλές πτήσεις στην αρχή της σεζόν. Ήταν στην τέταρτη θέση με 17 βαθμούς μετά από 10 παιχνίδια, μόλις δύο βαθμούς μακριά από τη δεύτερη θέση της Μπάγερν Μονάχου και έξι από τη πρωτοπόρο του πρωταθλήματος τότε Ούνιον Βερολίνου.

Η συνέχεια όμως δεν ήταν ανάλογη. Ένα σερί 14 αγώνων χωρίς νίκη, στο οποίο έχασαν 12 φορές και κέρδισαν μόλις δύο βαθμούς, τους οδήγησε στην κατρακύλα. Σε αυτό το διάστημα η ομάδα σημείωσε δύο αρνητικά ρεκόρ. Το ένα καθώς ήταν το μεγαλύτερο σερί χωρίς νίκη στην ιστορία τους στη κατηγορία, και το άλλο για τις 7 συνεχόμενες ήττες.

Εν μέσω αυτής της τρομερής πορείας, ο προπονητής André Breitenreiter –ο οποίος είχε φτάσει μόλις το καλοκαίρι μετά την κατάκτηση του ελβετικού τίτλου με την FC Zürich την περασμένη σεζόν– απολύθηκε τον Φεβρουάριο και αντικαταστάθηκε από τον Pellegrino Matarazzo. Ως προπονητής της Στουτγάρδης στην αρχή της σεζόν, ο Matarazzo απολύθηκε τον Οκτώβριο μετά από ένα σερί εννέα αγώνων χωρίς νίκη. H Xόφενχάιμ έφτασε μέχρι τη τελευταία θέση πριν λίγες μέρες, αλλά ,η νίκη επί της Ουνιόν την ξανά ανέβασε εκεί που βρίσκεται τώρα. Φυσικά και η άμυνά της είναι η αχίλλειος πτέρνα της. Ούτε επιθετικά τα πηγαίνει καλά, αλλά στηρίζει τις ελπίδες της στον Κράμαριτς. Τα κρισιμότερα παιχνίδια της σεζόν που έπονται είναι αυτό επί της Σάλκε και επί της πρώην ομάδα του προπονητής της, Στουτγάρδη!

ΧΕΡΤΑ (21 βαθμούς)

Θέση: 16η

Πιθανότητα άμεσου υποβιβασμού: 49,9%

Πιθανότητα συμμετοχής στα μπαράζ: 19,7%

Η Χέρτα ξανά ζει deja vu με τη προηγούμενη χρονιά. Φαίνεται πως δεν έμαθε από τα λάθη της και συνεχίσει στο ίδιο μοτίβο. Τη περσινή σεζόν παρέμεινε στη κατηγορία χάρη στη νίκη της στα μπαράζ με τον ομάδα του Αμβούργου. Το Αμβούργο βρίσκεται και αυτό προς το παρών στη θέση των μπαράζ στη 2η κατηγορία. Αν και υπήρξαν σημάδια προόδου υπό τον νέο προπονητή Sandro Schwarz νωρίτερα στη σεζόν, τα επιθυμητά αποτελέσματα απέτυχαν να υλοποιηθούν. Η Χέρτα σε κανένα σημείο της σεζόν δεν έχει βρεθεί πάνω από την 13η θέση του βαθμολογικού πίνακα. Παρά τις πολλές ήττες και τα αρνητικά ρεκόρ, η ομάδα της Χέρτα πορεύεται με τον ίδιο προπονητή και δεν έχει προβεί σε κάποια αλλαγή, Είναι η μοναδική ομάδα από τις τελευταίες της βαθμολογίας. Η διακοπή για το Μουντιάλ μάλλον δεν βοήθησε ιδιαίτερα την ομάδα, αφού από την επανέναρξη έχει δεχθεί 26 γκολ, τα περισσότερα από κάθε άλλη ομάδα. Ο τερματοφύλακάς της δεν έχει βοηθήσει ιδιαίτερα την ομάδα του, και στα στατιστικά φαίνεται ο χειρότερος από κάθε άλλον στη κατηγορία.

Η επιβίωση της Χέρτα πιθανότατα θα εξαρτηθεί από το πόσους βαθμούς μπορεί να μαζέψει από τα υπόλοιπα τέσσερα εντός έδρας παιχνίδια της αυτή τη σεζόν. Μέχρι στιγμής το 2022-23, η ομάδα του Βερολίνου έχει συγκεντρώσει το υψηλότερο επίπεδο πρωταθλήματος 81% των βαθμών σε εντός έδρας αγώνες (17/21).

Έχει να αντιμετωπίσει Στουτγάρδη και Μπόχουμ, και σε αυτά τα δύο παιχνίδια θα εξαρτηθούν πολλά.

ΣΑΛΚΕ (21 βαθμούς)

Θέση: 17η

Πιθανότητα άμεσου υποβιβασμού: 57,9%

Πιθανότητα συμμετοχής στα μπαράζ: 18,3%

Η Σάλκε κινείται για ακόμη μια φορά σε χαμηλά επίπεδα, όπως τη χρονιά 2020-2021, όταν μάζεψε και 16 βαθμούς και υποβιβάστηκε. Μέχρι τη χειμερινή διακοπή ήταν στα ίδια ρηχά νερά, και η χρονιά φαινόταν να εξελίσσεται όπως τότε. Όμως κάποιες μεταγραφές βοήθησαν την ομάδα, η οποία μάζεψε 10 βαθμούς σε 12 παιχνίδια μέσα στο 2023.

Αυτή τη στιγμή η ομάδα τρέχει ένα σερί 8 αήττητων αγώνων, όπου οι τέσσερις αγώνες έληξαν 0-0. Μόνο αυτή και η Ντόρτμουντ παραμένουν αήττητες μέσα στο νέο έτος. Η βελτίωση της στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος είναι εμφανής και αξιοπρόσεκτη. Έχει κινηθεί σε υψηλότερα στάνταρ από τις υπόλοιπες ομάδες που βρίσκονται κοντά της, και δείχνει πως μπορεί να κρατηθεί στη κατηγορία.

Φυσικά όλα αυτά είναι ωραία στην εικόνα και στα νούμερα, αλλά η πραγματικότητα αποτυπώνεται στο χορτάρι. Έχει βελτιωθεί πάρα πολύ στην άμυνα, αλλά επιθετικά υστερεί και είναι από τις ομάδες που σκοράρουν λιγότερο στη Bundesliga.

Και η Σάλκε έχει δύσκολο πρόγραμμα στη συνέχεια, με ομάδες του Top-6 όπως Μπάγερν, Λειψία και Άιντραχτ. Τα πιο σημαντικά παιχνίδια που καλείται να δώσει είναι με Χόφενχαϊμ και Χέρτα.

ΣΤΟΥΤΓΑΡΔΗ (20 βαθμούς)

Θέση: 18η

Πιθανότητα άμεσου υποβιβασμού: 43,9%

Πιθανότητα συμμετοχής στα μπαράζ: 19,2%

Η VfB Στουτγάρδη ξεκίνησε ιδανικά την χρονιά για να θέσει υποψηφιότητα για υποβιβασμό, με 9 παιχνίδια χωρίς νίκη. Αυτό έφερε φυσικά την απομάκρυνση του Pellegrino Matarazzo από τον πάγκο, με τον Michael Wimmer να τον αντικαθιστά. Ενώ ο Wimmer πέτυχε τρεις νίκες σε έξι παιχνίδια, ο Bruno Labbadia ανέλαβε τον σύλλογο για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 10 χρόνια, φέρνοντας ακόμα μια αλλαγή στις τάξεις της ομάδας. Φυσικά αυτή η αλλαγή δεν αποδείχθηκε η καλύτερη κίνηση για την διοίκηση του συλλόγου, αφού η ομάδα κόλλησε στον πάτο της βαθμολογίας.

Ο αμυντικός της προσανατολισμός δεν ήταν ο καλύτερος, και δεν μπορούσε να αποτρέψει τις αντίπαλες επιθέσεις να συνδεθούν με τα δίχτυα της. Επιθετικά τα αναμενόμενά της γκολ ήταν σε αρκετά καλό επίπεδο ανά αγώνα, και έβλεπε μόλις πέντε ομάδες να είναι καλύτερες σε αυτόν τον τομέα. Αλλά και πάλι δεν κατάφερε να ξεφύγει από την μιζέρια της. Η άμυνά της εξακολουθεί να είναι χάλια. Η διαφορά των αναμενόμενων γκολ, από τα γκολ που έχει δεχθεί, είναι η δεύτερη χειρότερη στη Bundesliga. Αυτό δείχνει και ο πίνακας παρακάτω.

Οι οιωνοί δεν είναι με την ομάδα, αφού πολύ δύσκολα θα ξεπεράσει τους ομάδες που βρίσκονται από πάνω της. Είναι το πρώτο φαβορί για υποβιβασμό αυτή τη στιγμή, εκτός αν κάνει την υπέρβαση στα επόμενα παιχνίδια.

Τα εκτός έδρας παιχνίδια δεν είναι το φόρτε της, όπου δεν έχει σημειώσει νίκη ακόμα στη χρονιά! Από τα 9 εναπομείναντα παιχνίδια, τα 5 καλείται να τα δώσει εκτός έδρας. Τα δύο εξ αυτών, στους άμεσους ανταγωνιστές της απέναντι σε Μπόχουμ και Χέρτα. Στο τελευταίο παιχνίδι της σεζόν δίνει ένα ακόμη παιχνίδι-τελικό. Καλείται να αντιμετωπίσει τον πρώην προπονητής της στο Mercedes-Benz Arena, ο οποίος θα προσπαθήσει να σώσει την ομάδα του, την Χόφενχαϊμ. Μιλάμε για ένα παιχνίδι που μπορεί να κρίνει μια χρονιά. Ο απόλυτος τελικός του υποβιβασμού!

Βαθμολογία -

27/03/2023Bundesliga
Θέση Ομάδα Βαθμοί Αγώνες Ν Ι H Γ/Υ Γ/Κ +/-
1 Ντόρτμουντ Ντόρτμουντ 53 25 17 2 6 55 31 24
2 Μπάγερν Μονάχου Μπάγερν Μονάχου 52 25 15 7 3 72 27 45
3 Ουνιόν Βερολίνου Ουνιόν Βερολίνου 48 25 14 6 5 38 28 10
4 Φράιμπουργκ Φράιμπουργκ 46 25 13 7 5 38 34 4
5 Λειψία Λειψία 45 25 13 6 6 49 30 19
6 Άιντραχτ Φρανκφούρτης Άιντραχτ Φρανκφούρτης 40 25 11 7 7 46 36 10
7 Βόλφσμπουργκ Βόλφσμπουργκ 38 25 10 8 7 44 32 12
8 Λεβερκούζεν Λεβερκούζεν 37 25 11 4 10 45 40 5
9 Μάιντζ Μάιντζ 37 25 10 7 8 40 36 4
10 Γκλάντμπαχ Γκλάντμπαχ 31 25 8 7 10 40 44 -4
11 Βέρντερ Βρέμης Βέρντερ Βρέμης 31 25 9 4 12 39 48 -9
12 Άουγκσμπουργκ Άουγκσμπουργκ 28 25 8 4 13 32 45 -13
13 Κολωνία Κολωνία 27 25 6 9 10 33 44 -11
14 Μπόχουμ Μπόχουμ 25 25 8 1 16 27 56 -29
15 Χόφενχαϊμ Χόφενχαϊμ 22 25 6 4 15 33 45 -12
16 Χέρτα Βερολίνου Χέρτα Βερολίνου 21 25 5 6 14 30 48 -18
17 Σάλκε Σάλκε 21 25 4 9 12 21 45 -24
18 Στουτγκάρδη Στουτγκάρδη 20 25 4 8 13 29 42 -13
Promotion - Champions League (Group Stage)
Promotion - Europa League (Group Stage)
Promotion - Europa Conference League (Qualification)
Bundesliga (Relegation)
Relegation - 2. Bundesliga

Παρακολουθείστε στο tostoixima.gr τα livescores ποδοσφαίρου, προγνωστικά ποδοσφαίρου και λεπτομέρειες για τα γεγονότα των αγώνων. Δείτε τις αναμετρήσεις της ημέρας στο κουπόνι ποδοσφαίρου του ΠΑΜΕΣΤΟΙΧΗΜΑ και ενημερωθείτε για όλα τα αθλητικά νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο μέσα από την καθημερινή ροή αθλητικών ειδήσεων του tostoixima.gr