Ο Αναλυτής

Premier League: Οι βασιλιάδες των ασίστ στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου!

Δευτέρα, 3 Απριλίου 2023 - 14:26

Του Άγγελου Γεώργα

Σε αυτό το αφιέρωμα θα δούμε τους ανθρώπους πίσω από τα γκολ, αυτούς που δεν τραβάνε τόσο τα φώτα πάνω τους ή αυτούς που δεν δίνουμε τόση σημασία στην επίτευξη ενός γκολ!

Premier League: Οι βασιλιάδες των ασίστ στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου!

Στο καλύτερο πρωτάθλημα του κόσμου, με τον απίστευτο ρυθμό, με τα πολλά γκολ και τις πολλές φάσεις, κυρίως τα φώτα της δημοσιότητας τα τραβάνε οι σκόρερς. Όμως πίσω από αυτούς κρύβεται ο κατάλληλος άνθρωπος. Αυτός που έκανε τη πάσα για να βρεθούν στο ιδανικό σημείο και να σκοράρουν. Αυτός ο άνθρωπος που με μια πάσα κάνει χαρούμενους δύο. Και τον σκόρερ και τον εαυτό του. Πολλοί τέτοιοι παίκτες έχουν γράψει και συνεχίζουν να γράφουν ιστορία στα γήπεδα της Πρέμιερ Λιγκ. Εδώ θα δούμε μερικούς από αυτούς, που κατέγραψαν τα ρεκόρ, αλλά σπάνια τους δίνουμε την απαραίτητη σημασία.

Ποιος έχει τις περισσότερες ασίστ στη Πρέμιερ Λιγκ;

Φυσικά στη πρώτη θέση της κατάταξης είναι ένας ποδοσφαιριστής που δεν προκαλεί έκπληξη. Ένας παίκτης που μετράει 632 συμμετοχές στη Πρέμιερ Λιγκ. Ένας παίκτης θρύλος τόσο της ομάδας του, όσο και του ίδιου του πρωταθλήματος.

Ο λόγος φυσικά για τον τεράστιο Ράιαν Γκιγκς. Ο Ουαλός είναι πρώτος στη σχετική λίστα, με διαφορά μάλιστα 51 ασίστ από τον δεύτερο! Ο θρύλος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ μεγαλούργησε με τα χρώματά της από το 1990 ως το 2014. Μια τεράστια καριέρα που περιλάμβανε πέρα από ασίστ, πολλά γκολ και τρόπαια.

Ο δεύτερος φυσικά είναι ο πρώτος μη Βρετανός που καταγράφει τέτοια νούμερα. Ο Σεσκ Φάμπρεγκας έγινε ο πρώτος εκτός Ηνωμένου Βασιλείου ποδοσφαιριστής που καταγράφει πάνω από 100+ ασίστ στο Νησί. Έχοντας παίξει σε Άρσεναλ και Τσέλσι, έδειξε την ποιότητά του και φυσικά το ταλέντο του στο διάβασμα του παιχνιδιού.

Στη συνέχεια έχουμε μόλις δύο παίκτες που έχουν ξεπεράσει το φράγμα των 100 ασίστ. Ο πρώτος είναι ο Ρούνεϊ με 103 ασίστ, συμπαίκτης του Γκιγκς, και στη συνέχεια ο Λάμπαρντ με 102 ασίστ. Σπουδαία καριέρα για τον παίκτη-κολόνα της Τσέλσι για πολλά χρόνια. Ένας παίκτης όμως έρχεται να τους ξεπεράσει με φόρα. Ο άσος της Μάντσεστερ Σίτι, Κέβιν Ντε Μπρόινε, έχει 99 ασίστ μέχρι τώρα. Είναι ο μόνος αξιόμαχος και εν ενεργεία ποδοσφαιριστής στη πρώτη δεκάδα (υπάρχει και ο Μίλνερ αλλά είναι στη δύση της καριέρας του), που μπορεί να ξεπεράσει αυτούς τους θρύλους. Χρειάζεται μόλις μια ασίστ για να σπάσει το φράγμα των 100 και αυτός, γίνοντας μόλις ο 5ος ποδοσφαιριστής που το καταφέρνει στη Πρέμιερ Λιγκ.

Ο νεότερος ποδοσφαιριστής που έφτασε τις 100 ασίστ ήταν ο Φάμπρεγκας, καθώς όταν έκανε την 100η του ασίστ ήταν 29 ετών. Ο Βέλγος σταρ της Σίιτ είναι 31 τώρα, άρα δεν μπορεί να σπάσει αυτό το ρεκόρ.

*Οι παίκτες με τον αστερίσκο είναι εν ενεργεία.

Ποιος παίκτης έχει τις περισσότερες ασίστ σε έναν σύλλογο;

Φυσικά, ως one man club που λένε και στην Αγγλία κατά τη διάρκεια της καριέρας του, προηγείται και σε αυτήν την κατηγορία ο Ράιαν Γκιγκς, με μόνο τον Γουέιν Ρούνεϊ (93) και τον Ντέιβιντ Μπέκαμ (80) να εμφανίζονται στο top 10 της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ – αλλά υπάρχουν μερικές ενδιαφέρουσες διαφορές στην κατάταξη.

Ο Ντένις Μπέργκαμπ μοίρασε τα περισσότερα γκολ στην ιστορία της Premier League για την Άρσεναλ συνολικά, αφού οι 94 ασίστ του ήταν όλες για αυτή τη διοργάνωση. Αυτό σημαίνει ότι ο απολογισμός του είναι ο τρίτος υψηλότερος για μεμονωμένο σύλλογο στη διοργάνωση.

Ο Σεσκ Φάμπρεγκας που είναι 2ος στη λίστα με τις περισσότερες ασίστ, τις έχει μοιράσει σε δύο διαφορετικά κλαμπ. 70 έχει για την Άρσεναλ και 41 για την Τσέλσι. Οι 92 ασίστ του Στίβεν Τζέραρντ στην Πρέμιερ Λιγκ ήταν όλες για τη Λίβερπουλ – με αυτό το κατόρθωμα να σημαίνει ότι είναι ένας από τους μόλις έξι παίκτες που έχουν δώσει 70+ γκολ αποκλειστικά για έναν σύλλογο.

Από τους σημερινούς παίκτες της Πρέμιερ Λιγκ, μόνο ο Ντε Μπρόινε εμφανίζεται με τις 98 ασίστ του για τη Μάντσεστερ Σίτι. Με την ασίστ του για τον Έρλινγκ Χάαλαντ στην κρίσιμη νίκη επί της Άρσεναλ στο Emirates Stadium τον Φεβρουάριο του 2023 (η 95η ασίστ του), πέρασε στη δεύτερη θέση της γενικής για τις περισσότερες ασίστ σε μία ομάδα της Premier League. Η πρώτη του ασίστ στη διοργάνωση ήρθε με τη φανέλα της Τσέλσι στη νίκη της επί της Χαλ στο Στάμφορντ Μπριτζ. Αυτή η ασίστ για το γκολ του Όσκαρ ήταν το πρώτο γκολ που σημειώθηκε στη δεύτερη περίοδο του Ζοζέ Μουρίνιο ως προπονητής των Μπλε. Φυσικά οι 100 ασίστ για ένα κλαμπ είναι πολύ κοντά και δεν θα αργήσουν να έρθουν.

Ποιος έχει τις περισσότερες ασίστ σε μια σεζόν;

To 2019-2020 ήταν η χρονιά του Ντε Μπρόινε! Πραγματοποίησε εξαιρετική σεζόν και έκανε ένα στοιχειωμένο ρεκόρ. Έπρεπε να περάσουν 17 χρόνια για να κάνει κάποιος 20 ασίστ στο πρωτάθλημα. Αυτό το επίτευγμα το είχε πετύχει ο Τιερί Ανρί με την Άρσεναλ, τη σεζόν 2002-2003.

Η συνολική απόδοση του Βέλγου ήταν εντυπωσιακή, με απολογισμό 13 γκολ και 20 ασίστ. Αλλά του Ανρί ήταν αξέχαστη, σημειώνοντας 24 γκολ και 20 ασίστ. Είχε δηλαδή συμμετοχή σε 44 γκολ για την ομάδα του. Αυτή είναι η καλύτερη συγκομιδή παίκτη στη Πρέμιερ Λιγκ, σε διάστημα 38 αγωνιστικών που έχουμε δει ποτέ!

Το παράδοξο είναι πως ούτε ο Ανρί ούτε ο Ντε Μπρόινε κέρδισε τον τίτλο του πρωταθλητή εκείνη την χρονιά, με τις ομάδες τους να τερματίζουν δεύτερες στον βαθμολογικό πίνακα.

Ο Μεζούτ Οζίλ έφτασε κοντά σε ένα εξαιρετικό ρεκόρ, αφού τη χρονιά 2015-2016 μοίρασε 19 ασίστ σε 35 αγώνες. Οι 16 από αυτές ήρθαν μόλις στους πρώτους 18 αγώνες της ομάδας του. Η συνέχεια όμως δεν ήταν ανάλογη, αφού έδωσε μόλις 3 την υπόλοιπη χρονιά.

Σε αυτή τη λίστα μπορεί να ενταχθεί ξανά ο Ντε Μπρόινε, αφού μετράει 13 ασίστ τη φετινή χρονιά (2022-2023). Υπολείπονται 10 παιχνίδια και ο Βέλγος κάνει εξαιρετική χρονιά, με τον Χάαλαντ να του δίνει τρομερό στήριγμα.

Ποιος έχει τις περισσότερες ασίστ σε έναν αγώνα της Premier League;

Χατ τρικ δεν γίνονται μόνο τα γκολ, αλλά και με ασίστ. Έχουμε δει να φυσικά να γίνονται και καρέ από ασίστ σε 7 περιπτώσεις στην ιστορία της Πρέμιερ Λιγκ. Η τελευταία φορά που συνέβη κάτι τέτοιο, ήταν από τον Πογκμπά με τα χρώματα της Γιουνάιτεντ επί της Λιντς, στη τελευταία του σεζόν.

Οι άλλες 6 περιπτώσεις προήλθαν, εντελώς συμπτωματικά, από παίκτες της Άρσεναλ και της Τότεναμ.

Ντένις Μπέργκαμπ– Άρσεναλ εναντίον Λέστερ Σίτι (20 Φεβρουαρίου 1999)
Χοσέ Αντόνιο Ρέγιες– Άρσεναλ εναντίον Μίντλεσμπρο (14 Ιανουαρίου 2006)
Σεσκ Φάμπρεγας– Άρσεναλ εναντίον Μπλάκμπερν Ρόβερς (4 Οκτωβρίου 2009)
Εμμανουέλ Αντεμπαγιόρ– Τότεναμ εναντίον Νιούκαστλ Γιουνάιτεντ (11 Φεβρουαρίου 2012)
Σάντι Καζόρλα– Άρσεναλ εναντίον Γουίγκαν Αθλέτικ (14 Μαΐου 2013)
Χάρι Κέιν– Τότεναμ εναντίον Σαουθάμπτον (20 Σεπτεμβρίου 2020)
Πολ Πογκμπά– Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ εναντίον Λιντς Γιουνάιτεντ (14 Αυγούστου 2021)

Από τους επτά παίκτες που αναφέρονται παραπάνω, ο Φάμπρεγκας, ο Αντεμπαγιόρ και ο Κέιν σημείωσαν επίσης ένα γκολ σε αυτόν τον αγώνα - που σημαίνει ότι συμμετείχαν σε πέντε γκολ συνολικά σε έναν αγώνα. Αυτό όμως δεν αποτελεί ρεκόρ για συμμετοχή σε γκολ σε ένα μόνο παιχνίδι, με τον Γιούργκεν Κλίνσμαν (Σπερς εναντίον Γουίμπλεντον τον Μάιο του 1998) και τον Άλαν Σίρερ (Νιούκαστλ εναντίον Σέφιλντ Γουένσντεϊ τον Σεπτέμβριο του 1999) να έχουν έξι γκολ σε αυτές τις εμφανίσεις.

Ποιος είναι ο νεότερος παίκτης που μοίρασε γκολ στην Πρέμιερ Λιγκ;

Ο Γουέιν Ρούνεϊ ήταν ο νεότερος παίκτης που έδωσε ασίστ στη Πρέμιερ Λιγκ, και κατείχε αυτό το ρεκόρ μέχρι τη στιγμή που ήρθε ένα άλλος Άγγλος να το σπάσει. Ο κατά νεότερος 98 ημέρες Άαρον Λένον, έκανε ασίστ στην ήττα της Λιντς Γιουνάιτεντ από την Άρσεναλ στο Έλαντ Ρόουντ τον Νοέμβριο του 2003 ενώ ήταν μόλις 16 ετών και 199 ημερών. Αυτό επισκιάζει την ασίστ του Ρούνεϊ για την Έβερτον εναντίον των Σπερς τον Αύγουστο του 2002, όταν ήταν μόλις 16 ετών και 297 ημερών.

Ποιος είναι ο γηραιότερος παίκτης που βοήθησε σε γκολ στην Πρέμιερ Λιγκ ;

Όσο και να προσπαθήσετε, όσες φορές και να μαζέψετε, σίγουρα δεν θα το πετύχετε. Ο μεγαλύτερος σε ηλικία παίκτης που έχει δώσει ασίστ στη Πρέμιερ Λιγκ, είναι ο γκολκίπερ της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Έντουιν βαν ντερ Σαρ. Έδωσε ασίστ στο παιχνίδι της Γιουνάιτεντ απέναντι στην Άστον Βίλα εντός έδρας το 2011, σε ηλικία 40 ετών και 95 ημερών. Αυτή ήταν η μοναδική ασίστ του Ολλανδού στην Πρέμιερ Λιγκ, την τελευταία από τις 10 σεζόν του ως παίκτης στη διοργάνωση.

Aυτό ήταν ένα ευχάριστο και μαγικό ταξίδι στον κόσμο της Πρέμιερ Λιγκ. Έναν κόσμο που επιφυλάσσει πολλά γκολ, πολλές ασίστ και πολλές εκπλήξεις!

Παρακολουθείστε στο tostoixima.gr τα livescores ποδοσφαίρου, προγνωστικά ποδοσφαίρου και λεπτομέρειες για τα γεγονότα των αγώνων. Δείτε τις αναμετρήσεις της ημέρας στο κουπόνι ποδοσφαίρου του ΠΑΜΕΣΤΟΙΧΗΜΑ και ενημερωθείτε για όλα τα αθλητικά νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο μέσα από την καθημερινή ροή αθλητικών ειδήσεων του tostoixima.gr