Ο Αναλυτής

Οι κορυφαίοι ποδοσφαιριστές της χρονιάς στην Ευρώπη και ο GOAT Messi!

Τρίτη, 13 Ιουνίου 2023 - 16:41

Η τελική αποτίμηση της εικόνας των κορυφαίων ποδοσφαιριστών με νούμερα και ειδικές κατηγορίες, για τα μεγαλύτερα πρωταθλήματα της Ευρώπης και του Champions League. 

Οι κορυφαίοι ποδοσφαιριστές της χρονιάς στην Ευρώπη και ο GOAT Messi!

Toυ Άγγελου Γεώργα

Μια μεγάλη και κουραστική ποδοσφαιρική χρονιά έφτασε στο τέλος της. Μια χρονιά τελείως διαφορετική από τις άλλες. Με ένα Παγκόσμιο Κύπελλο να διεξάγεται κατά μεσοίς της. Είδαμε την Αργεντινή να το κατακτά και τον Μέσι να ολοκληρώνει τη προφητεία του. Μια χρονιά με πολλά παιχνίδια και τρελές διακυμάνσεις σε πολλά πρωταθλήματα. Ο τελευταίος αγώνας της σεζόν ήταν ο τελικός του Champions League, εκεί όπου η επική Μάντσεστερ Σίτι κατέκτησε το τρεμπλ. Όμως δεν πρέπει να σταθούμε μονάχα στα ονόματα των ομάδων, ή τις επιδόσεις τους. Πρέπει να ρίξουμε και τα φώτα στους ποδοσφαιριστές που όλο αυτό το διάστημα τράβηξαν το μεγαλύτερο κουπί. Αυτοί είναι οι απόλυτοι πρωταγωνιστές και αυτοί που έκαναν τη διαφορά. Ειδικά αυτοί που κατέκτησαν μια πρωτιά. Ένα προσωπικό ρεκόρ. Μια διάκριση.

Αυτά ακριβώς θα δούμε σε αυτό το άρθρο. Τους πρώτους των πρώτων που έκαναν τη διαφορά και βοήθησαν στα μέγιστα τις ομάδες τους. Θα δούμε τους παίκτες που διακρίθηκαν μέσα στη χρονιά σε πρωταθλήματα και Champions League.

Tα ρεκόρ στα 7 κορυφαία ευρωπαϊκά πρωταθλήματα 2022/2023

1. Σκόρερ

Φυσικά τα γκολ έχουν τον μεγαλύτερο απόηχο στο ποδόσφαιρο και με αυτά θα ξεκινήσουμε. Το χρυσό παπούτσι λοιπόν για φέτος το κατακτά επάξια ο Χάαλαντ της Σίτι. Πέτυχε 36 γκολ και συνέβαλε τα μέγιστα στην επίτευξη του τρεμπλ. Έναν στόχο που ονειρεύονταν εδώ και καιρό οι Σίτιζενς. Δεύτερος στη λίστα είναι ο Χάρι Κέιν με 30 γκολ στη Τότεναμ. Τα σπιρούνια δεν έκαναν καλή χρονιά, μα ο αρχηγός τους κατάφερε να ξεχωρίσει ξανά. Τρίτος είναι ο Γάλλος σούπερ σταρ Εμπαπέ, με 29 γκολ. Ο δαιμόνιος φορ έβαλε και αυτός το λιθαράκι του για να κατακτήσει η Παρί ακόμη ένα πρωτάθλημα. Πλέον θα μας απασχολήσει έντονα το μέλλον του, αφού όλα δείχνουν πως θα αποχωρήσει από την πρωτεύουσα.

2. Ασίστ

Για να έρθουν τα γκολ όμως, χρειάζονται και οι ασίστ. Οι πάσες που καταλήγουν σε γκολ είναι εξίσου σημαντικές, και ας μη τους δίνουμε τόση σημασία ως θεατές.

Πρώτος ασίστμαν στην Ευρώπη βγήκε ο αρχηγός του Άγιαξ, Ντούσαν Τάντιτς, με 18 ασίστ. Άφησε πίσω του τον εξαιρετικό Ντε Μπρόινε με 16 ασίστ που ήταν κοντά σε ένα ακόμα ρεκόρ τα αγγλικά γήπεδα. Η τριάδα κλείνει με τον Μέσι, ο οποίος πέτυχε 16 ασίστ, ρεκόρ μάλλον που δεν το εκτίμησαν τόσοι οι φίλοι του Παρισιού.

3. Ευκαιρίες

Ακόμη μια πρωτιά για τον Τάντιτς, αυτή των ευκαιριών. Ο Σέρβος παικταράς δημιούργησε τις περισσότερες ευκαιρίες για την ομάδα του, κάνοντας 163 προσπάθειες. Η διαφορά με τον δεύτερο παίκτη στη λίστα είναι χαοτική, αφού ο Μπρούνο Φερνάντεζ της Μάντσεστερ δημιούργησε 119. Τρίτος στη λίστα ο Τρίπιερ της Νιουκάστλ που πραγματοποίησε εξαιρετική χρονιά και βοήθησε την ομάδα του σε αυτόν τον τομέα 110 φορές.

4. Σουτ στο στόχο

Είναι και αυτοί που βρήκαν πολλές φορές στόχο, αλλά δεν σκόραραν. Ένας από αυτούς είναι ο Εμπαπέ. Ο Γάλλος βρήκε στόχο 79 φορές τη φετινή χρονιά, τις περισσότερες από κάθε άλλον. Δεύτερος ο Κέιν με 63 σουτ στην εστία και τρίτος ο Χάαλαντ με 60.

5. Σουτ

Στα γενικά σουτ κρατάει ξανά τη πρωτιά ο Εμπαπέ. Δοκίμασε το πόδι του συνολικά 149 φορές τη φετινή χρονιά. Δεύτερος ήταν ο Οσιμέν της Νάπολι με 135 φορές, με τον Λεβαντόφσκι να κλείνει την τριάδα με ισάριθμες φορές.

6.Clean sheets

‘Όσο σημαντικοί είναι οι επιθετικοί, άλλο τόσο είναι και οι αμυντικοί όμως. Πολλοί τερματοφύλακες έκαναν καλή χρονιά, και είναι πραγματικά δύσκολο να ξεχωρίσεις κάποιον. Ίσως αυτή η κατηγορία να είναι το πιο σημαντικό κριτήριο στο μέτρο σύγκρισης. Ο Τερ Στέγκεν της Μπαρτσελόνα κράτησε ανέπαφη την εστία του τις περισσότερες φορές από κάθε άλλον φέτος, με τον αριθμό να φτάνει τις 26. Δεύτερος είναι ο Προβεντέλ της Λάτσιο, ένα πρόσωπο που σίγουρα δεν περίμενε κανείς να δει εδώ. Τρίτος είναι ο δικός μας, Οδυσσέας Βλαχοδήμος με 20 φορές.

7.Τάκλιν

Εδώ θα δούμε τους σκληρούς των κορυφαίων πρωταθλημάτων, που επιχείρησαν τα περισσότερα τάκλιν. Τα περισσότερα πρόσωπα είναι άγνωστα και αφανής ήρωες, έκανα όμως την διαφορά. Πρώτος της λίστας είναι ο Παλίνια της Φούλαμ με 147 τάκλιν. Ακολουθεί ο Αντρέ της Λιλ με 128 τάκλιν, ενώ τη τριάδα κλείνει ο Τζιρότο της Ναντ με 122 τάκλιν.

8.Interceptions/κοψίματα

Σε αυτή τη κατηγορία είναι οι παίκτες που βοήθησαν σημαντικά την ομάδα τους με τα κοψίματα τους και τις κέραιες επεμβάσεις τους. Πρώτος στη λίστα είναι ο Λουκεμπά της Λιόν με 75 κοψίματα. Ακολουθεί ο Τζιρότο της Ναντ με 73 και τρίτος είναι ο Άρκους της Φίτεσε με 72.

Τα ρεκόρ του Champions League 2022/2023

Φυσικά η κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση είναι μια κατηγορία μόνη της και αξίζει μια ξεχωριστή ματιά. Οι κατηγορίες είναι σχεδόν ίδιες ουσιαστικά, οπότε πάμε να δούμε τους κορυφαίους.

1.Σκόρερ

Δεν γινόταν να μη κατακτήσει και αυτή τη πρωτιά ο Νορβηγός σούπερ σταρ. Ο Χάαλαντ πέτυχε 12 γκολ τη φετινή χρονιά και οδήγησε την ομάδα του μέχρι τη κατάκτηση. Μπορεί να μη σκόραρε στα τελευταία κομβικά ματς, αλλά μόνο η παρουσία του στη κορυφή της επίθεσης άλλαξε το στάτους της ομάδας του Πεπ. Δεύτερος τερμάτισε ο Σαλάχ της Λίβερπουλ με 8 τέρματα ενώ τρίτος ο Εμπαπέ μαζί με τον Βινίσιους που είχαν από 7 τέρματα.

2. Ασίστ

Τη κορυφή στη συγκεκριμένη λίστα τη κατέκτησε ακόμη ένας Πολίτης. Ο Ντε Μπρόινε ήταν ο κινητήριος μοχλός αυτής της ομάδας και με τις 6 ασίστ που μοίρασε θεωρείται επάξια εκ των κορυφαίων. Ακολουθούν από 5 ασίστ ο φιναλίστ του τελικού Ντι Μάρκο και ο Μαδριλένος Βίνι Τζούνιορ.

3. Ευκαιρίες

Τρίτη συνεχόμενη κορυφή όπου συναντάμε Σίτιζεν εκεί. Ο Τζακ Γκρίλις δημιούργησε τις περισσότερες ευκαιρίες στη φετινή διοργάνωση κάνοντας ρεκόρ μάλιστα. Έφτιαξε 35 φάσεις για την ομάδα του και για τον εαυτό του, πολλές περισσότερες από τον δεύτερο παίκτη. Ο Ζιελίνσκι της Νάπολι δημιούργησε 23, ενώ ο Ντε Μπρόινε 22 μαζί με τον Τονάλι της Μίλαν.

4. Ολοκληρωμένες ντρίμπλες

Οι ντρίμπλες είναι αυτές που σου δίνουν το πλεονέκτημα και αυτές που μπορούν να χαλάσουν την ισορροπία μιας άμυνας. Ο Βινίσιους της Ρεάλ το κατάφερε αυτό 47 φορές τη φετινή χρονιά, όντας ο καλύτερος ντριμπλαδόρος του CHL. Δεύτερος ο Λεάο της Μίλαν με 39 ντρίμπλες ενώ τρίτος ο Γεωργιανός Κβαρατσκέλια με 35 προσπάθειες. Όχι και άσχημα στο πρώτο του ταξίδι στη διοργάνωση.

5. Εισχωρήσεις στο τελευταίο 1/3 του γηπέδου

Μπορεί να μη φαίνεται τόσο σημαντική κατηγορία, αλλά είναι μια ενέργεια που μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες στο μέρος όπου αμύνεται η εκάστοτε ομάδα. Ο καλύτερος σε αυτόν τον τομέα αποδείχθηκε ο Τόνι Κρος, με 128 εισχωρήσεις στο αντίπαλο τελευταίο τρίτο του γηπέδου. Επόμενος είναι ο Ρόδρι της Σίτι με 126 ενέργειες και τρίτος ο Κίμιχ της Μπάγερν με 115.

6. Kερδισμένες κατοχές

Εδώ θα δούμε του κορυφαίους παίκτες που ανέκτησαν την κατοχή μπάλας για την ομάδα τους. Πρώτος είναι ο Ρόδρι με 105 κερδισμένες κατοχές της μπάλας. Ακολουθεί ο Λομπότκα της Νάπολι με 79 και ο Μικιταριάν με 79 επίσης.

7. Interceptions

Στη κορυφή συναντάμε έναν παίκτη που δεν το περιμένεις. Ο λόγος για τον Φλορεντίνο της Μπενφίκα, ο οποίος είχε 27 πετυχημένα κοψίματα. Ο Κιμ της Νάπολι που έκανε εξαιρετική χρονιά και αυτός είχε 22 κοψίματα, με τον Κίμιχ να κλείνει τη τριάδα με 20.

8. Τάκλιν

Ο Ουγκάρτε της Σπόρτινγκ ξεπέρασε πολλά κορυφαία ονόματα της λίστας και με 29 τάκλιν αναδείχθηκε νικητής. Ακολουθούν με 27 παίκτες όπως ο Βεράτι, Ένζο, Ακάντζι και Τεό Ερνάντεζ.

9. Clean sheets

Κορυφαίοι τερματοφύλακες ήταν το δίδυμο του τελικού. Ο Ονάνα παρόλο που δέχθηκε γκολ στον τελικό, αναδείχθηκε νικητής με 8 ανέπαφες εστίες. Δεύτερος ο Έντερσον με 7, που ήταν κομβικός στον τελικό με τις επεμβάσεις του. Τρίτος ο Μινιολέ της Μπριζ και ο Κουρτουά της Ρεάλ Μαδρίτης με 5 ανεπάφες.

10. Επεμβάσεις

Οι κορυφαίοι τερματοφύλακες δεν κρίνονται μόνο από τις ανέπαφες εστίες, αλλά και από τις αποκρούσεις τους. Ξανά πρωτιά εδώ για τον γκολκίπερ της Ίντερ που έκανε κορυφαία χρονιά, πραγματοποιώντας 47 αποκρούσεις. Δεύτερος είναι ο Κουρτουά με 42 και τρίτος ο Μινιολέ με 34.

O μαγικός και αειθαλής Τόνι Κρος

Πρέπει να γίνει μια ειδική μνεία στον αειθαλή Γερμανό παίκτης της Ρεάλ Μαδρίτης, αφού έχει ξεχάσει τι είναι η λάθος πάσα. Το βασικό γρανάζι του κέντρου των Μαδριλένων είναι σαρωτικός στα νούμερά του τα τελευταία χρόνια. Έτσι ήταν και φέτος. H ακρίβεια στις πάσες του έφτασε το 95% και ισοφάρισε τη περσινή του κορυφαία επίδοση. Όσο γερνάει γίνεται ακόμα καλύτερος αυτός ο παίκτης. Το χαμηλότερο ποσοστό που έχει αγγίξει είναι το 92%, το οποίο το συναντάμε σε μόλις 3 χρονιές από τις τελευταίες του 10.

Αυτά τα νούμερα φυσικά αφορούν μονάχα το πρωτάθλημα. Γιατί στο Champions League έχουμε άλλη πραγματικότητα, όχι πολύ μακρινή πάντως από το αναμενόμενο. Τη φετινή χρονιά ο Γερμανός είχε 94% ακρίβεια στις πάσες του στη διασυλλογική διοργάνωση. Το χειρότερο ποσοστό του είναι το 93% που συναντάμε δύο χρονιές, ενώ το καλύτερο είναι στο 95%. Εξίσου δύο φορές και αυτό. Απίστευτος πραγματικά που λειτουργεί να κομπιουτεράκι και παραμένει αλάνθαστος όλα αυτά τα χρόνια. Από τους βασικούς πυλώνες της Ρεάλ τόσα χρόνια. Ένα κόσμημα για τα γήπεδα και τρομερό παράδειγμα για τους νέους ποδοσφαιριστές.

**Bonus**

Ο εξωγήινος Μέσι

Ότι και να πούμε για αυτόν τον παίκτη είναι λίγο. Ίσως ο καλύτερος ποδοσφαιριστής που κλώτσησε μέχρι σήμερα τη στρογγυλή θεά. Ο Μέσι έχει καταφέρει αδιανόητα πράγματα τα τελευταία χρόνια, ρεκόρ που δύσκολα θα σπάσουν. Έχει πρωτιές σε τόσες κατηγορίες, που δύσκολα θα το καταφέρει άλλος ποδοσφαιριστής τα επόμενα χρόνια. Ο Μέσι έχει χαρίσει πάρα πολλά στο ποδόσφαιρο, και αλλάξει το μέγεθός του. Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψουν αυτόν τον παίκτη. Έναν παίκτη που θα κοσμεί τα γήπεδα του MLS από εδώ και πέρα. Πάμε να δούμε όμως τι παρακαταθήκη άφησε στην Ευρώπη και σε όλο το ποδόσφαιρο. Είναι πρώτος σε δέκα κορυφαίες κατηγορίες τη τελευταία πενταετία στα πέντε κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης.

Τα ρεκόρ του Μέσι από το 2017/2018 ως σήμερα

1. Γκολ & ασίστ

Ο Μέσι είναι πρώτος στα γκολ και στις ασίστ 232 συνολικά.

2. Σουτ στην εστία

Πρώτος στα σουτ στην εστία με 431 συνολικά.

3. Σουτ

Είναι πρώτος και στα συνολικά σουτ με 940.

4. Ολοκληρωμένες ντρίμπλες

Είναι πρώτος με σχεδόν 200 ντρίμπλες διαφορά από τον 2ο. Έχει 825 πετυχημένες ντρίμπλες συνολικά.

5. Μεγάλες ευκαιρίες

Ο Μέσι έχει φτιάξει 168 μεγάλες ευκαιρίες, ενώ ο 2ος Ντε Μπρόινε έχει μόλις 129.

6. Γκολ εκτός περιοχής

Ο Αργεντίνος θρύλος έχει σκοράρει τα περισσότερα γκολ εκτός περιοχής όλα αυτά τα χρόνια. Έχει πετύχει 40, ενώ 2ος ξανά ο Ντε Μπρόινε έχει 21. Σχεδόν τα double σκορ.

7. Γκολ με απευθείας φάουλ

Και εδώ πρώτος ξανά με 22 εύστοχες εκτελέσεις φάουλ τα τελευταία 5 χρόνια. Ο αμέσος επόμενος έχει 16.

8. Επιτυχημένες πάσες στο τελικό 1/3

Μια κατηγορία που δείχνει ότι είναι πέρα από κορυφαίος σκόρερ, και κορυφαίος playmaker. Έχει καταφέρει να περάσει σωστά 4997 πάσες στο αντίπαλο αμυντικό τρίτο του γηπέδου.

9. Προωθημένες μπαλιές που επιχείρησαν

Ο Μέσι επιχείρησε να βρει τους συμπαίκτες του με άμεσες προωθημένες μπαλιές 249 φορές. Πρώτος και σε αυτή τη λίστα.

10. Προωθημένες επιτυχημένες μπαλιές

Από τις 249 που επιχείρησε λοιπόν, οι 132 βρήκαν συμπαίκτη του. Λίγες πάνω από τις μισές δηλαδή.

Όπως βλέπουμε ο Μέσι είναι ασύλληπτος σε όλες τις κατηγορίες. Σε πολλές επίσης δεν μπορεί να κοντραριστεί καν, με τον 2ο να είναι χιλιόμετρα μακριά.

Αυτή ήταν μια αποτίμηση των αποδόσεων των παικτών μέσα στη χρονιά στα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης. Είδαμε τις πιο σημαντικές κατηγορίες και ποιοι παίκτες ξεχώρισαν με τη παρουσία τους.

Τον Αναλυτή θα τον βρείτε και στο νέο του κανάλι στο Telegram, όπως στο Ιnstgram και Facebook.

Παρακολουθείστε στο tostoixima.gr τα livescores ποδοσφαίρου, προγνωστικά ποδοσφαίρου και λεπτομέρειες για τα γεγονότα των αγώνων. Δείτε τις αναμετρήσεις της ημέρας στο κουπόνι ποδοσφαίρου του ΠΑΜΕΣΤΟΙΧΗΜΑ και ενημερωθείτε για όλα τα αθλητικά νέα από την Ελλάδα και τον κόσμο μέσα από την καθημερινή ροή αθλητικών ειδήσεων του tostoixima.gr